Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Chirurgul Victor Costache, deținătorul unui record mondial, repornește inimi la Sibiul. „Am fost foarte motivat să revin după mai bine de zece ani în propria țară”

Victor Costache, sibian renumit la nivel internațional pentru reușitele sale în chirurgia cardiovasculară și progresele pe care le-a adus acestei specialități, a intrat în Cartea Recordurilor după ce s-a atestat prima operație complexă de disecție de aortă tratată endovascular. Operația a fost făcută la Sibiu. Victor Costache este directorul medical al Spitalului Polisano din Sibiu și cadru didactic al Universității ”Lucian Blaga”.

 

Potrivit revistacariere.ro, pe la 11 – 12 ani, se gândea să ajungă căpitan de vas, dar i-a trecut repede. Nepot de medici chirurgi, şi-a petrecut copilăria pe holurile spitalelor. De acolo vine și dragostea pentru această nobilă profesie. A început facultatea în anul 1992, la Iaşi, şi a terminat-o în anul 1999. Apoi a făcut un an de rezidenţiat în ţară, după care a decis să plece în Franţa, acolo unde a luat-o cu rezidenţiatul de la capăt. S-a specializat în chirurgie cardiovasculară şi toracică și este membru în Colegiul Francez de Chirurgie cardiovasculară.

În cele din urmă s-a stabilit împreună cu familia în România. A renunţat să mai ţină socoteala zilelor de naştere pe care le-a petrecut în spital, şi nu acasă, alături de cei dragi. Deseori, Crăciunul, Anul Nou şi Paştele l-au prins în sala de operaţie.

Este medic, tată, profesor și militant pentru un sistem medical modern. După un asemenea „CV” ești îndemnat să întrebi ca la televizor: Cine sunteți, domnule doctor Victor Costache? „În viața mea totul se succede cu atâta rapiditate, încât nu am mult timp să mă gândesc la definiții. Chiar pentru propria persoană”, răspunde domnul doctor cu zâmbetul pe buze. „Dar, dacă m-ați provocat la sinceritate, o să încerc”. Recunoaște că este un om în permanentă luptă cu timpul. Și aici se referă la profesia lui, care îl definește. „În timpul operației, în chirurgia cardiovasculară, uneori oprești inima. Și atunci ești contracronometru. Spre deosebire de celelalte specialități, pe lângă complexitatea operației, avem un mare dușman: timpul. Poate de aceea chirurgii cardiovasculari au o personalitate particulară. Sunt un om care a avut curajul să se întoarcă în țară. Într-un oraș necunoscut pentru el, Sibiu. Pentru a construi de la zero o secție de chirurgie cardiovasculară, un mod de lucru și o echipă”.

A surprins pe toată lumea când a renunțat la activitatea medicală strălucită din Franța și s-a stabilit împreună cu familia în România. De ce a făcut acest lucru? „Am fost foarte motivat să revin după mai bine de zece ani în propria țară. Într-o regiune frumoasă, dar văduvită de tot ce însemna medicina cardiovasculară. Practic, în tot centrul țării nu exista cardiologie intervențională, nu exista posibilitatea de gestionare a infarctului, nu exista chirurgie cardiovasculară. Și toate aceste specialități, care salvează zilnic viața oamenilor, le-am recreat de la zero. Am pornit de la o bază materială foarte bună și am putut crea un mod de funcționare european”.

Este exigent și într-un fel permanent nemulțumit. Pentru că întotdeauna își dorește să facă lucrurile mai bine, tot mai bine: „Cer foarte mult de la cei din jur, dar dăruiesc în egală măsură și încerc să găsesc timp și pentru relaxare sau pentru pasiuni. Deoarece viața ne poate oferi bucurii dintre cele mai diverse. Sunt un om care a iubit, care iubește și căruia nu-i este teamă să riște ca să fie fericit”.

Conf. Dr. Victor Costache, unul dintre cei mai cunoscuți chirurgi din România, autorul mai multor premiere medicale naționale și internaționale,  a absolvit Facultatea de Medicină din Iaşi, în anul 1998. După primul an de rezidenţiat în chirurgie toracică, a plecat în Franţa la Spitalul Universitar din Toulouse, pentru a face rezidenţiatul în chirurgie cardiovasculară. În 2008, după șapte ani de stagii de specialitate în centrele din Toulouse şi Grenoble, a reuşit la examenul francez de medic specialist chirurgie cardiovasculară şi toracică. Între 2008 şi 2009, dr. Costache a practicat chirurgia cardiacă la Institutul Inimii din Quebec, Canada, unde s-a specializat în chirurgia cardiacă minim-invazivă şi TAVI. La Sibiu, dr. Costache a realizat primele intervenţii pe cord deschis din regiune, realizând cu succes şi prima implantare de valvă sutureless din România.

La sfârşitul anului 2010, după obţinerea titlului de medic primar, a pus bazele unui centru nou de chirurgie cardiacă în oraşul francez Annecy. Împreună cu doi chirurgi de la reputata clinică Tonkin din Lyon. În iunie 2013, a venit în România să facă acelaşi lucru, la Sibiu.

Este președinte al SRCETVT- Societății Române de Chirurgie Endovasculară și Terapie Valvulară Transcateter și coordonator al proiectului „NextCARDIO – Cercetare de nouă generație prin asistență computerizată în managementul patologiilor cardiovasculare”, proiect co-finanțat din Fondul European de Dezvoltare Regională prin Programul Operațional Competitivitate 2014-2020, la Sibiu. Dr. Victor Costache este coordonatorul proiectului școlii de vară „Saving Hearts“- prima școală de vară internațională, organizată în România în domeniul chirurgiei cardiovasculare, endovasculare și intervenționale.

Anul trecut, chirurgul  a fost decorat de președintele României de Ziua Națională, cu Ordinul Național Pentru Merit în grad de Cavaler.

Decretul nr. 939/2018 privind conferirea Ordinului Național Pentru Merit a intrat în vigoare în data de 23 noiembrie și stipulează următoarele: ”cu ocazia Zilei Naționale a României, pentru contribuția importantă avută în practica medicală, pentru serviciile aduse la îmbunătățirea stării de sănătate a populației, pentru profesionalismul, grija și devotamentul arătate în îngrijirea bolnavilor, președintele României d e c r e t e a z ă: se conferă Ordinul Național Pentru Merit în grad de Cavaler: (…) domnului Victor Costache, conferențiar universitar doctor, medic primar chirurgie cardiovasculară și toracică”.

 

Foto: polisano.ro

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

O afacere de familie românească, cu produse lactate 100% naturale, a deschis primul magazin la Alba Iulia

Articolul următor

AUTO TIMIȘOARA SHOW, primul Salon Auto din vestul României

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share