Investitii Sanatate Ultimele stiri

Bancă naţională de sânge, plasmă umană şi celule stem – parteneriat public-privat. Venituri semnificative pentru investitor

Un proiect guvernamental prevede construirea în România, de către o firmă privată, a unei bănci naţionale de sânge, plasmă umană şi celule stem cu o valoare a investiției estimată la 180 milioane euro. Investitorul va deține banca timp de 25 de ani, până în 2048, și poate vinde cu marje de profit de până la 32% pentru a-și recupera investiția.

“În prezent, sistemul public de asigurări de sănătate cheltuie aproximativ 75 – 80 milioane euro pentru achiziţionarea de produse derivate din plasmă, respectiv, factor de coagulare plasmatic, imunoglobulina umană normală sau specifică şi albumina umană. În realitate, nevoile pacienţilor români sunt de aproximativ 3,5 ori mai mari, dacă ne raportăm la media consumului european pe fiecare tip de produs”, susține studiul de fundamentare realizat Comisia Naţionala de Strategie şi Prognoză (CNSP), citat de Agerpres.

Documentul prezintă studii care arată că pe plan mondial, în ultimii zece ani, se constată o creştere constantă a consumului de derivate din plasmă umană – cu 6,3% pe an, în medie -, pe fondul autorizării de noi terapii cu derivate din plasmă.

“Astfel se explică atât creşterea preţurilor la aceste produse, cât şi problemele tot mai frecvente, în aprovizionarea pieţelor unde preţurile oferite sunt mai mici. Acesta este motivul pentru care se estimează că acest trend ascendent se va resimţi şi în România, chiar dacă acesta va fi limitat de alocările bugetare pentru decontarea acestor produse”, susține nota de fundamentare.

Potrivit proiectului, compania care face investiția va fi obligată să asigure derivate din plasmă, totalizând între 55 milioane euro în primul an şi 140 milioane euro în anul 2048.

“În primii ani (2019-2023), până când va putea prelucra plasma colectată de la donatorii români, compania de proiect va fi obligată să asigure rezervele minime, prin achiziţionarea de la subcontractori a produselor, la un preţ limitat la media preţurilor de licitaţie din perioada 1 ianuarie – 1 septembrie 2018, marja câştigată la aceste produse situându-se sub 8%”, prevede documentul.

În cea de-a doua etapă (2024-2029), când firma privată va procesa plasma colectată în fabrici ale subcontractorilor, marja medie va urca la peste 18%.

“În a treia etapă (2030-2044), când plasma colectată va fi fracţionată în fabrica de procesare proprie, marja câştigată de compania de proiect va creşte la peste 32%”, menționează nota de fundamentare.

Potrivit proiectului, aceste marje vor permite amortizarea investițiilor în aproximativ 20 de ani, dacă se ia în calcul creşterea medie a consumului cu 5% pe an şi realizarea investiţiilor conform calendarului propus.

Proiectul estimează venituri semnificative pentru investitor.

“Având în vedere că banca va fi acreditată GDP şi FDA, deci va putea elibera probe şi pentru pacienţi din celelalte ţări membre ale asociaţiei internaţionale a băncilor naționale de celule stem, se consideră faptul că la fiecare eliberare de probe compatibile către terţe țări, se vor încasa în medie 10.000 euro/eliberare, ceea ce înseamnă venituri de peste 150 milioane euro. Pentru eliberările necesare pacienţilor români, tarifele vor fi cele stabilite de Ministerul Sănătăţii şi CNAS”, precizează nota de fundamentare.

Proiectul detalizată veniturile pe care le va realiza compania privată, inclusiv din fonduri publice.

Conform documentului, Ministerul Sănătăţii, prin compania Unifarm, va fi partenerul public din proiect.

Valoarea totală a investiţiei este estimată la 854 milioane lei fără TVA, echivalent cu 180 milioane euro la cursul actual de schimb.

“Scopul investiţiei este de a valorifica potenţialul vast al resurselor de material biologic, pentru asigurarea independenţei faţă de pieţele externe, tot mai scumpe și volatile, în paralel cu obţinerea de produse suficiente, pentru tratarea nevoilor pacienţilor români şi în final, obţinerea avantajului competitiv pentru spitalele din sistemul de stat”, mai susține proiectul.

Investitorul privat va moderniza cel puțin 10 centre de transfuzii din reţeaua Ministerului Sănătaţii, ce urmează să fie transformate în centre regionale.

“Obiectivul imediat este de a mobiliza populaţia, în vederea creşterii numărului de donatori de sânge şi de a asigura cantităţile necesare pentru transfuzii”, menționează documentul.

După 2048, când se va finaliza contractul, banca naţională de sânge, plasmă umană şi celule stem va reveni Ministerului Sănătăţii, prin Unifarm.

Related posts

[Enjoy Transylvania!] Borgo Pass, locul unde Stoker l-a plasat pe Dracula

Transilvania Business

Grupul german de electrocasnice de lux Miele deschide showroom la Oradea

redactia

Un hairstylist din Cluj va face coafurile la Eurovision

Nora Dumitrescu

Dinu Meșter, noul președinte al FPB, vrea specializare inteligentă și inovare

Traian Dan

Aéroports de la Côte d’Azur: AG Real Estate, CityGate and Sheraton for first phase of Airport Promenade

Ionut Oprea

Moldova IT Park, primul parc pentru tehnologia informaţiei în Moldova: 160 de rezidenți în 4 luni

Stefana Muresan

Consiliul Județean Timiș înfiinţează un centru-pilot de colectare a fructelor și legumelor

redactia

Umbrărescu, cel mai bine plătit drumar român în 2017. Peste 70% din plățile realizate de CNAIR, în conturile constructorilor străini pentru lucrări în Transilvania

Stefana Muresan

WDP: Investiții suplimentare de 75 de milioane de euro în România

redactia

Electrificarea liniei ferate Cluj – Oradea, din fonduri europene

Stefana Muresan

SEE Supply Chain & Logistics Forum & Expo, 31 octombrie @București

Ligia Voro

Oradea va avea două centre de colectare selectivă a deșeurilor

Traian Dan

Cât au cheltuit românii cu Revolut în 2019

Papuc Irina

Un nou succes: BVB a înființat compania care va avea rol de Contraparte Centrală

Ligia Voro

Administratorul Autodomus SA Reghin, Maria Huprich – voință, putere de muncă și succes în agricultură

Stefana Muresan

Retailerul german de fashion MARC O’POLO deschide cel mai mare magazin mono-brand din România, în AFI Cotroceni

Ion Surdu

Al treilea an consecutiv, compania Elmas Brașov câștigă locul I în cadrul concursului mondial „Project of the Year” organizat de Elevator World

Nicolae Pop

Maramureșul se inspiră din modelul finlandez de gestionare a deșeurilor

Nora Dumitrescu

ASA CONS ROMANIA 6.000 mc de elemente de beton pentru depozitul logistic Dedeman din Turda

A. I.

Echipamente de protecție și biocide de la Superbet pentru Spitalul Clinic CF Oradea

Traian Dan

Sălajul, pe cale să preia Ministerul Transporturilor

Nora Dumitrescu

Launching of the UP-site Bucharest construction – 50% already pre sold

Ionut Oprea

Se profilează o rețea de școli în sistem finlandez în Transilvania

Nora Dumitrescu

Peste 201 milioane euro, fonduri europene, pentru modernizarea căii ferate dintre Sighişoara şi Coşlariu

Stefana Muresan

Leave a Comment