Investitii Sanatate Ultimele stiri

Bancă naţională de sânge, plasmă umană şi celule stem – parteneriat public-privat. Venituri semnificative pentru investitor

Un proiect guvernamental prevede construirea în România, de către o firmă privată, a unei bănci naţionale de sânge, plasmă umană şi celule stem cu o valoare a investiției estimată la 180 milioane euro. Investitorul va deține banca timp de 25 de ani, până în 2048, și poate vinde cu marje de profit de până la 32% pentru a-și recupera investiția.

“În prezent, sistemul public de asigurări de sănătate cheltuie aproximativ 75 – 80 milioane euro pentru achiziţionarea de produse derivate din plasmă, respectiv, factor de coagulare plasmatic, imunoglobulina umană normală sau specifică şi albumina umană. În realitate, nevoile pacienţilor români sunt de aproximativ 3,5 ori mai mari, dacă ne raportăm la media consumului european pe fiecare tip de produs”, susține studiul de fundamentare realizat Comisia Naţionala de Strategie şi Prognoză (CNSP), citat de Agerpres.

Documentul prezintă studii care arată că pe plan mondial, în ultimii zece ani, se constată o creştere constantă a consumului de derivate din plasmă umană – cu 6,3% pe an, în medie -, pe fondul autorizării de noi terapii cu derivate din plasmă.

“Astfel se explică atât creşterea preţurilor la aceste produse, cât şi problemele tot mai frecvente, în aprovizionarea pieţelor unde preţurile oferite sunt mai mici. Acesta este motivul pentru care se estimează că acest trend ascendent se va resimţi şi în România, chiar dacă acesta va fi limitat de alocările bugetare pentru decontarea acestor produse”, susține nota de fundamentare.

Potrivit proiectului, compania care face investiția va fi obligată să asigure derivate din plasmă, totalizând între 55 milioane euro în primul an şi 140 milioane euro în anul 2048.

“În primii ani (2019-2023), până când va putea prelucra plasma colectată de la donatorii români, compania de proiect va fi obligată să asigure rezervele minime, prin achiziţionarea de la subcontractori a produselor, la un preţ limitat la media preţurilor de licitaţie din perioada 1 ianuarie – 1 septembrie 2018, marja câştigată la aceste produse situându-se sub 8%”, prevede documentul.

În cea de-a doua etapă (2024-2029), când firma privată va procesa plasma colectată în fabrici ale subcontractorilor, marja medie va urca la peste 18%.

“În a treia etapă (2030-2044), când plasma colectată va fi fracţionată în fabrica de procesare proprie, marja câştigată de compania de proiect va creşte la peste 32%”, menționează nota de fundamentare.

Potrivit proiectului, aceste marje vor permite amortizarea investițiilor în aproximativ 20 de ani, dacă se ia în calcul creşterea medie a consumului cu 5% pe an şi realizarea investiţiilor conform calendarului propus.

Proiectul estimează venituri semnificative pentru investitor.

“Având în vedere că banca va fi acreditată GDP şi FDA, deci va putea elibera probe şi pentru pacienţi din celelalte ţări membre ale asociaţiei internaţionale a băncilor naționale de celule stem, se consideră faptul că la fiecare eliberare de probe compatibile către terţe țări, se vor încasa în medie 10.000 euro/eliberare, ceea ce înseamnă venituri de peste 150 milioane euro. Pentru eliberările necesare pacienţilor români, tarifele vor fi cele stabilite de Ministerul Sănătăţii şi CNAS”, precizează nota de fundamentare.

Proiectul detalizată veniturile pe care le va realiza compania privată, inclusiv din fonduri publice.

Conform documentului, Ministerul Sănătăţii, prin compania Unifarm, va fi partenerul public din proiect.

Valoarea totală a investiţiei este estimată la 854 milioane lei fără TVA, echivalent cu 180 milioane euro la cursul actual de schimb.

“Scopul investiţiei este de a valorifica potenţialul vast al resurselor de material biologic, pentru asigurarea independenţei faţă de pieţele externe, tot mai scumpe și volatile, în paralel cu obţinerea de produse suficiente, pentru tratarea nevoilor pacienţilor români şi în final, obţinerea avantajului competitiv pentru spitalele din sistemul de stat”, mai susține proiectul.

Investitorul privat va moderniza cel puțin 10 centre de transfuzii din reţeaua Ministerului Sănătaţii, ce urmează să fie transformate în centre regionale.

“Obiectivul imediat este de a mobiliza populaţia, în vederea creşterii numărului de donatori de sânge şi de a asigura cantităţile necesare pentru transfuzii”, menționează documentul.

După 2048, când se va finaliza contractul, banca naţională de sânge, plasmă umană şi celule stem va reveni Ministerului Sănătăţii, prin Unifarm.

Related posts

Interes ridicat față de Axa prioritară 1 a Regio-POR 2014-2020 pentru finanțarea unor activități de cercetare-dezvoltare-inovare

Stefana Muresan

Un sector al Variantei de Ocolire a Municipiului Iași, scos la licitație

Ligia Voro

CBRE: Piața spațiilor de birouri din București atinge cel mai scăzut nivel al ratei de neocupare din istoria recentă

redactia

NTT DATA România, cifră de afaceri record de 53,4 mil. euro, în creștere cu 46,25%

Stefana Muresan

Arad, Brasov, Cluj, Prahova, Sibiu, Timis – judetele cu cele mai multe investitii straine. Care sunt cei mai importanti parteneri economici

redactia

Măsura privind sprijinul de instalare a tinerilor fermieri, lansată pe 15 iulie: 20 de milioane de euro sunt dedicate românilor care vor să se întoarcă acasă

redactia

Un nou succes: BVB a înființat compania care va avea rol de Contraparte Centrală

Ligia Voro

ROMGAZ sprijină Crucea Roșie Română cu 1.250.000 lei în lupta cu Coronavirus COVID-19

Ligia Voro

Primii kilometri din autostrada Comarnic-Brașov

Stefana Muresan

Supervizorul rețelei de apă Cluj-Sălaj va câștiga 5,5 milioane €

Nora Dumitrescu

VGP expected to post substancial higher net profit for full year 2019

Papuc Irina

Investitor maghiar, apropiat al premierului Ungariei, a cumpărat hotelul Dacia din Satu Mare

Stefana Muresan

Baumit, cu fabrică în Teiuș, profit dublu, înregistrat anul trecut

Stefana Muresan

Make real estate great again

Ionut Oprea

BRAT: Directiva privind drepturile de autor în piața unică digitală, aprobată de Consiliul UE

Stefana Muresan

Daniela Blidărean, un deceniu de antreprenoriat de succes  

Stefana Muresan

CNAIR: Aproape 200 milioane lei pentru întreţinerea drumurilor şi prevenirea efectelor inundaţiilor

Stefana Muresan

Alergia la polenul de ambrozie poate fi tratată natural

Ligia Voro

Nora Seroussi a impresionat întreg mapamondul, prin originalitate, la Royal Ascot

Ligia Voro

Cramele Recaș vizează creșterea producției la 30 de mi­lioa­ne de litri

Stefana Muresan

Tax & Finance Forum, în premieră la Sibiu

Papuc Irina

Complexul Hotelier Univers T*** va fi modernizat. Vezi cum și cât costă!

Ligia Voro

Băimărenii vor “electrifica” primul Hornbach din Bihor

Nora Dumitrescu

Va începe reevaluarea studiului de fezabilitate pentru Tîrgu Mureş – Târgu Neamţ

redactia

Leave a Comment