Investitii Sanatate Ultimele stiri

Bancă naţională de sânge, plasmă umană şi celule stem – parteneriat public-privat. Venituri semnificative pentru investitor

Un proiect guvernamental prevede construirea în România, de către o firmă privată, a unei bănci naţionale de sânge, plasmă umană şi celule stem cu o valoare a investiției estimată la 180 milioane euro. Investitorul va deține banca timp de 25 de ani, până în 2048, și poate vinde cu marje de profit de până la 32% pentru a-și recupera investiția.

“În prezent, sistemul public de asigurări de sănătate cheltuie aproximativ 75 – 80 milioane euro pentru achiziţionarea de produse derivate din plasmă, respectiv, factor de coagulare plasmatic, imunoglobulina umană normală sau specifică şi albumina umană. În realitate, nevoile pacienţilor români sunt de aproximativ 3,5 ori mai mari, dacă ne raportăm la media consumului european pe fiecare tip de produs”, susține studiul de fundamentare realizat Comisia Naţionala de Strategie şi Prognoză (CNSP), citat de Agerpres.

Documentul prezintă studii care arată că pe plan mondial, în ultimii zece ani, se constată o creştere constantă a consumului de derivate din plasmă umană – cu 6,3% pe an, în medie -, pe fondul autorizării de noi terapii cu derivate din plasmă.

“Astfel se explică atât creşterea preţurilor la aceste produse, cât şi problemele tot mai frecvente, în aprovizionarea pieţelor unde preţurile oferite sunt mai mici. Acesta este motivul pentru care se estimează că acest trend ascendent se va resimţi şi în România, chiar dacă acesta va fi limitat de alocările bugetare pentru decontarea acestor produse”, susține nota de fundamentare.

Potrivit proiectului, compania care face investiția va fi obligată să asigure derivate din plasmă, totalizând între 55 milioane euro în primul an şi 140 milioane euro în anul 2048.

“În primii ani (2019-2023), până când va putea prelucra plasma colectată de la donatorii români, compania de proiect va fi obligată să asigure rezervele minime, prin achiziţionarea de la subcontractori a produselor, la un preţ limitat la media preţurilor de licitaţie din perioada 1 ianuarie – 1 septembrie 2018, marja câştigată la aceste produse situându-se sub 8%”, prevede documentul.

În cea de-a doua etapă (2024-2029), când firma privată va procesa plasma colectată în fabrici ale subcontractorilor, marja medie va urca la peste 18%.

“În a treia etapă (2030-2044), când plasma colectată va fi fracţionată în fabrica de procesare proprie, marja câştigată de compania de proiect va creşte la peste 32%”, menționează nota de fundamentare.

Potrivit proiectului, aceste marje vor permite amortizarea investițiilor în aproximativ 20 de ani, dacă se ia în calcul creşterea medie a consumului cu 5% pe an şi realizarea investiţiilor conform calendarului propus.

Proiectul estimează venituri semnificative pentru investitor.

“Având în vedere că banca va fi acreditată GDP şi FDA, deci va putea elibera probe şi pentru pacienţi din celelalte ţări membre ale asociaţiei internaţionale a băncilor naționale de celule stem, se consideră faptul că la fiecare eliberare de probe compatibile către terţe țări, se vor încasa în medie 10.000 euro/eliberare, ceea ce înseamnă venituri de peste 150 milioane euro. Pentru eliberările necesare pacienţilor români, tarifele vor fi cele stabilite de Ministerul Sănătăţii şi CNAS”, precizează nota de fundamentare.

Proiectul detalizată veniturile pe care le va realiza compania privată, inclusiv din fonduri publice.

Conform documentului, Ministerul Sănătăţii, prin compania Unifarm, va fi partenerul public din proiect.

Valoarea totală a investiţiei este estimată la 854 milioane lei fără TVA, echivalent cu 180 milioane euro la cursul actual de schimb.

“Scopul investiţiei este de a valorifica potenţialul vast al resurselor de material biologic, pentru asigurarea independenţei faţă de pieţele externe, tot mai scumpe și volatile, în paralel cu obţinerea de produse suficiente, pentru tratarea nevoilor pacienţilor români şi în final, obţinerea avantajului competitiv pentru spitalele din sistemul de stat”, mai susține proiectul.

Investitorul privat va moderniza cel puțin 10 centre de transfuzii din reţeaua Ministerului Sănătaţii, ce urmează să fie transformate în centre regionale.

“Obiectivul imediat este de a mobiliza populaţia, în vederea creşterii numărului de donatori de sânge şi de a asigura cantităţile necesare pentru transfuzii”, menționează documentul.

După 2048, când se va finaliza contractul, banca naţională de sânge, plasmă umană şi celule stem va reveni Ministerului Sănătăţii, prin Unifarm.

Related posts

Documentațiile aferente secțiunilor 1 și 5 ale viitoarei autostrăzi Sibiu-Pitești, trimise pentru validare

Stefana Muresan

Suedezii de la HMS Networks cumpără dezvoltatorul de soft WEBfactory, cu un centru IT la Sibiu

Stefana Muresan

Oferta turistică a județului Cluj, promovată pentru prima dată în perla Emiratelor Arabe Unite

Stefana Muresan

CFR Călători negociază achiziţia a 100 de trenuri de tip ”Săgeata albastră”

redactia

Vești bune: Uzinele Dacia sunt gata să reia progresiv activitatea industrială

Papuc Irina

Webinarii gratuite de business pentru a combate efectele crizei economice

Traian Dan

Biserica Evanghelică, restaurată cu 3,3 milioane euro

Stefana Muresan

Hotelul de cinci stele Platinia, inaugurat oficial in urma unei investitii de peste 19 mil. euro

Stefana Muresan

PMG Sinter, investiție de 10 milioane de euro în Brașov

Stefana Muresan

Heliport la Spitalul Județean de Urgență Bistrița

Ligia Voro

MINDTHEGAP. În lumea tapetului, abajururilor și a textilelor care cuvântă

Ligia Voro

System Innovation România deschide birou de consultanță SAP Business One la Cluj

Ionel Albu

Multinaționalele sunt supuse unor controale fiscale mai riguroase

Ligia Voro

Gigantul Webhelp i-a cumpărat pe clujenii de la Pitech

Nora Dumitrescu

Corteva Agriscience a obținut 2 premii în cadrul Congresului APPR

Ligia Voro

Takata – 400 de noi angajari in fabricile din România și continuarea investițiilor

Stefana Muresan

Turda, orașul din inima Transilvaniei care se transformă într-un oraș occidental!

redactia

Compania Autonom Rent a Car pune la dispoziţia ONG-urilor maşini gratuite

Traian Dan

Fostul rector al UMF, prof. univ. dr. Constantin Ciuce, director medical al Spitalului Regina Maria din Cluj

Stefana Muresan

Semnare contract Centura de Sud a Timișoarei. Contract de 359 milioane lei, constructor – Tirrena Scavi

redactia

DTZ Echinox: 2016, an cu livrari record

Ionut Oprea

FOTOREPORTAJ TB – Ziua în care Sibiul a primit Europa la el acasă

Stefana Muresan

ELIT România continuă colaborarea cu P3

Ionut Oprea

Reprezentanții industriei turismului cer Guvernului sprijin pentru activitatea de incoming și construirea de noi hoteluri

Papuc Irina

Leave a Comment