Fonduri Europene Infrastructura

Aproape două miliarde de euro, fonduri europene, pentru mai multe proiecte de infrastructură din România

Comisia Europeană a aprobat finanţări de aproape două miliarde de euro pentru mai multe proiecte de infrastructură din România care vizează transportul public din Bucureşti, litoralul Mării Negre şi sistemul de aprovizionare cu apă din judeţul Timiş.

Potrivit unui comunicat al Executivului comunitar, comisarul european pentru politica regională Corina Creţu a aprobat marţi finanţarea a patru proiecte majore în România şi anume “Reţeaua de infrastructură rutieră integrată pentru zona orbitală din Bucureşti”, “Îmbunătăţirea serviciilor de transport pe linia de metrou 2, Berceni-Pipera”, “Protecţia şi Reabilitarea zonei costiere – Faza a II-a” şi “Proiectul regional de dezvoltare a infrastructurii de apă şi apă uzată în judeţul Timiş”, se arată într-un comunicat al Comisiei Europene.

Toate aceste proiecte sunt parte a Programului Operaţional “Infrastructura Mare”.

“Proiectul Reţea de infrastructură rutieră integrată pentru zona orbitală din Bucureşti vine să ofere soluţia în ceea ce priveşte capacitatea limitată a actualului inel de autostradă din jurul Bucureştiului prin modernizarea câtorva porţiuni cu câte două benzi pe sens a acestei şosele, precum şi construirea legăturilor Domneşti-DJ602, Olteniţa-DN4, Berceni-DJ401 şi Mogoşoaia-DN1A. Proiectul prevede, de asemenea, construirea a 51 de km din noua Autostradă de Centură Sud a Bucureştiului. Proiectul va fluidiza traficul din capitala României, urmând a fi finanţat cu peste un miliard de euro de către UE, iar costul eligibil total al proiectului major este de 1,2 miliarde de euro”, se precizează în comunicatul citat.

Proiectul “Îmbunătăţirea serviciilor de transport pe linia de metrou 2, Berceni-Pipera” prevede intervenţii tehnice şi lucrări pe linia de metrou M2, achiziţia de garnituri de metrou şi reconstruirea substructurii şinelor, precum şi a infrastructurii electrice şi sanitare de-a lungul liniei subterane de 19 km a metroului. Proiectul va fi finanţat cu aproape 100 de milioane de euro prin politica de coeziune, iar costul eligibil total este de aproape 115 milioane de euro.

Proiectul “Protecţia şi Reabilitarea zonei costiere – Faza a II-a” prevede intervenţii la plaje, lucrări de consolidare şi construirea unor ziduri de susţinere, lucrări de dragaj şi acoperirea cu nisip suplimentar a plajelor. Obiectivul principal al proiectului este adaptarea la schimbările climatice, prevenirea şi controlul riscului de eroziune costieră de-a lungul litoralului românesc al Marii Negre, în special în zona judeţului Constanţa. Proiectul va fi finanţat cu peste 600 de milioane de euro de către UE.

Proiectul regional de dezvoltare a infrastructurii de apă şi apă uzată în judeţul Timiş vizează dezvoltarea unor sisteme durabile de alimentare cu apă şi de epurare a apelor uzate în judeţ iar peste 380.000 de persoane vor avea acces la apa potabilă de mai bună calitate. Proiectul primeşte finanţare europeană de peste 135 de milioane de euro de către UE, iar costul eligibil total pentru acest proiect major este de aproape 160 de milioane de euro.

Cele 4 proiecte majore aprobate marţi pentru România fac parte dintr-un pachet de 25 de proiecte mari de infrastructură care urmează sa fie implementate în zece state membre: Bulgaria, Cehia, Germania, Grecia, Ungaria, Italia, Malta, Polonia, Portugalia şi România.

Proiectele acoperă o serie largă de domenii: sănătate, transporturi, cercetare, mediu şi energie. Combinate cu cofinanţarea naţională, investiţiile totale în cadrul acestor proiecte se ridică la opt miliarde de euro.

“Aceste 25 de proiecte reprezintă tot atâtea exemple despre modul în care UE contribuie la îmbunătăţirea vieţii cotidiene a cetăţenilor noştri, de la o apă potabilă de mai bună calitate la transport feroviar mai rapid şi spitale moderne. În actuala perioadă bugetară, am adoptat 258 de proiecte de infrastructură de mari dimensiuni în valoare de 32 de miliarde de euro reprezentând fonduri UE. Într-un fel, acestea sunt ambasadorii politicii de coeziune şi sunt mândră de fiecare dintre ele”, a declarat comisarul pentru politica regională, Corina Creţu.

Related posts

Lucrări de reabilitare pe DN 76 Deva – Oradea

Stefana Muresan

A fost scoasă la licitație Supervizarea Secțiunii 1 și 5 ale Autostrăzii Sibiu Pitești

Ligia Voro

Construcții Sibiu va construi terminalul Aeroportului Brașov – Ghimbav

Stefana Muresan

Lista completă a autostrăzilor în pregătire și în execuție

redactia

Mai multe fonduri europene pentru proiecte de importanta majora

redactia

ADR Centru: Grad ridicat de absorbție a fondurilor europene

Stefana Muresan

Podul feroviar peste Târnava Mare, finalizat de FCC Azvi până în iulie

Stefana Muresan

Reșița va avea tramvaie mai bune decât Bucureștiul. 77 de milioane de euro, investiți într-un proiect de mobilitate urbană

redactia

Două proiecte de infrastructură necesare Timişoarei au primit noi aprobări

Robert Bloancă

Contract de finanțare prin POR în valoare de 5,7 mil. lei, semnat de ADR Vest

redactia

Începe construcţia autostrăzii pe care o aşteptăm de zeci de ani. Se fac 9 tunele de 5 km

redactia

Cluj-Napoca a intrat în finala competiției pentru titlul de Capitală Europeană a Inovării în 2020

Papuc Irina

Tramvaiele vor circula din nou în Reșița, după 8 ani, datorită fondurilor europene

redactia

Fonduri europene pentru situl Ulpia Traiana Sarmizegetusa

Stefana Muresan

Primăria Satu Mare investeşte 128 mil. lei în construcţia celui de-al treilea pod peste Someş

Stefana Muresan

ADR Vest organizează evenimentul “Dezvoltarea de afaceri și gestionarea proprietății intelectuale în China”

Ligia Voro

Proiectele de transport pentru perioada 2018 – 2027

Stefana Muresan

Turda va avea un drum cu 4 benzi, din bani europeni

Stefana Muresan

Clujul își modernizează 58 de blocuri cu 14 milioane de euro

Nora Dumitrescu

Au demarat lucrările la Centura Sud de ocolire a Timişoarei

Robert Bloancă

Tronson din autostrada Tg. Mureș-Iași-Ungheni va fi scos la licitație

Stefana Muresan

Incinta I a Cetăţii Deva, reabilitată cu peste 22 mil. lei, fonduri europene

Stefana Muresan

Alimentarea cu apă de la Gilău, cel mai mare proiect de infrastructură derulat în Sălaj. Primele contracte de lucrări, semnate în acest an

redactia

Cinci contracte de finanțare de peste 100 de milioane de lei, semnate de Primăria Brașov: planuri de mobilitate urbană

Papuc Irina

Leave a Comment