Industrie Investitii Lideri si afaceri

TeraPlast și-a înființat propria firma de reciclare deșeuri din PVC

Grupul TeraPlast – cel mai mare producător de materiale de construcții cu capital românesc – anunță compania specializată în reciclare: TeraPlast Recycling, în urma desprinderii din TeraPlast SA a liniei de business reciclare.

Acest pas vine ca urmare a necesității de a privi reciclarea ca business independent, în contextul dorinței Grupului de a-l dezvolta.

În Europa, piața deșeurilor de PVC rigid reciclat la nivelul anului 2018 a fost de 480.000 de tone, în contextul în care maxim 20% din acest tip de deșeuri se reciclează. Asta înseamnă că peste 2 milioane de tone, adică 2 miliarde de kilograme, au rămas în natură. Produsele din PVC rigid au o durată de viață cuprinsă între 30 și 50 de ani în funcție de aplicație. Astfel, este ușor să estimăm unde vom ajunge în următorii 10 ani dacă nu luăm măsuri concrete în ceea ce privește reciclarea. În acest context, TeraPlast Recycling este răspunsul la o necesitate la nivel european și o cale prin care România face pași importanți în domeniu. Compania se poziționează pe locul 1 în România și în top 10 reciclatori de PVC rigid din Europa, după capacitatea de procesare de 12.000 tone anual.” a declarat Dorel Goia, Președintele Consiliului de Administrație TeraPlast.

Gestionarea impactului pe care activitatea TeraPlast îl are asupra mediului face parte din politica de guvernanță corporativă a companiei, aceasta făcând pași importanți în reducerea amprentei de carbon, prin eficientizare energetică și creșterea cantității de materiale pe care le reciclează.

„Promovăm importanța reciclării PVC-ului rigid, atât post-industrial, cât și post-consum și ne-ar plăcea să vedem că inițiativa noastră va inspira mediul de afaceri autohton în această direcție. Valoarea transferului liniei de business este de 4,8 milioane de euro.” a adăugat Dorel Goia, Președintele Consiliului de Administrație al TeraPlast.

Deșeurile sunt procesate folosind tehnologii și facilități avansate de reciclare, cu utilaje de ultimă generaţie achiziţionate de la producători de profil, din Germania și Italia. În perioada august 2018 – martie 2019, secția de reciclare, devenită acum TeraPlast Recycling, a avut o medie lunară procesată de 650 tone PVC rigid. Materialul reciclabil provine atât din producția proprie, cât și din achiziții. Astfel, anul trecut, 54% din materia primă procesată a provenit din Europa, din țări precum Olanda, Danemarca sau Italia și doar 46% din România.

Suntem convinși că Ministerul Mediului își va îndeplini menirea și va introduce obligativitatea ca firmele de colectare să nu îngroape deșeurile din PVC rigid, ci să le vândă. Pentru TeraPlast este de preferat să cumpere din România, decât să plătească 2.000 de euro pentru un transport de 20 de tone din Olanda.” a mai precizat Dorel Goia.

Din perspectiva originii, 52% din totalul de deșeu din PVC rigid procesat în 2018 a fost post-consum, iar 48% a fost de origine post-industrială. Produsul rezultat este de calitate superioară datorită tehnologiei de care compania dispune și este disponibil spre comercializare către terți.

Prin această inițiativă, TeraPlast se aliniază misiunii sale de a oferi soluții eficiente pentru oameni și mediu, precum și bunelor practici europene de gestionare responsabilă a resurselor, prin dezvoltarea de soluții care implică utilizarea, în anumite proporții, de material reciclat.

 

Cu o tradiție de peste 120 de ani, Grupul TeraPlast este în prezent cel mai mare producător de materiale de construcții, cu capital românesc. Portofoliul de produse al Grupului este structurat pe șase linii de business: Instalații, Profile de tâmplărie, Granule, Panouri termoizolante, Fereste & Uși și Țiglă Metalică (prin brandul Wetterbest). Grupul TeraPlast a deschis în octombrie 2017 TeraSteel Serbia, prima fabrică aflată integral în proprietatea unei firme românești, inaugurată după 1990.

Începând cu 2 iulie 2008, cea mai mare companie din Grup – TeraPlast SA – este listată la Bursa de Valori București, sub simbolul TRP. Acțiunile TeraPlast sunt incluse în indicii BET-BK, BET-XT, BET-XT-TR și BET-Plus.

Related posts

Platforme modulare de colectare selectivă a deșeurilor la Oradea

Traian Dan

Preşedintele Asociaţiei Aeroporturilor din România, David Ciceo: Aeroporturile trebuie conectate cu rețeaua feroviară

Stefana Muresan

Lista completă a autostrăzilor în pregătire și în execuție

redactia

Rețeaua de servicii medicale Regina Maria a cumpărat Kinetic Sport & Medicine, cu unități în București și Cluj

Stefana Muresan

Proiecte în valoare de 34 de miliarde de euro, trimise Băncii Europene de Investiții pentru finanțare

Ion Surdu

Trei măsuri de comunicare proactivă cu investitorii

Ion Surdu

O nouă sondă în județul Satu Mare, energie electrică din apă termală

Stefana Muresan

Maramureș: Licitație pentru proiectarea și execuția lucrărilor pe Valea Izei și Valea Ruscovei, contracte de aproximativ 150 mil. lei

redactia

”Starul” Daimler dă, din nou, lovitura din Vest: Cutii de viteză în opt trepte pentru Mercedes-Benz, produse în Sebeș

redactia

Investiții feroviare de peste 700 milioane euro între Simeria și Arad

redactia

Creatorul Bitdefender: Orice lider de business ar trebui să adopte o şcoală

Stefana Muresan

O nouă benzinărie Rompetrol în valoare de 1,3 milioane de euro, deschisă la Timişoara ca parte a unor investiţii de un miliard de euro

Robert Bloancă

Dm drogerie markt investeşte 13 mil. euro într-un nou sediu şi centru de distribuţie în Timişoara

Stefana Muresan

21,8 mil. lei pentru al doilea terminal la Aeroportul Internaţional Oradea

Stefana Muresan

CTP: Personalizarea este cheia dezvoltării unui parc industrial de succes

redactia

FOTO: Crama Liliac și câteva premiere descoperite într-un infotrip

Ligia Voro

Oradea: Casa Kolozsváry își recapătă strălucirea

Stefana Muresan

Arad, Brasov, Cluj, Prahova, Sibiu, Timis – judetele cu cele mai multe investitii straine. Care sunt cei mai importanti parteneri economici

redactia

Savini Due din Sebeş, cifră de afaceri de peste 18 mil. euro în primele nouă luni

Stefana Muresan

Americanii de la TE Connectivity au investit 6 mil. euro într-o fabrică de senzori la Giarmata

redactia

Camera Economică a Austriei, întâlnire cu reprezentanții Guvernului

Stefana Muresan

Bosch va deschide o fabrică de mașini de spălat în Simeria

Stefana Muresan

Soții Bunceanu din Timișoara, afaceri de 352 de milioane de lei, în creștere cu 73%, din comerțul cu carburanți

Stefana Muresan

Farmec, 15 noi magazine în 2017

Stefana Muresan

Leave a Comment