Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Volum omagial dedicat fondatorului psihologiei clujene

Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca a inițiat, cu ocazia celebrării unui secol de învățământ românesc la Cluj, seria de publicații închinată personalităților UBB, cea mai recentă lucrare din această serie fiindu-i dedicată lui Florian Ștefănescu-Goangă, întemeietorul psihologiei clujene – catedră fondatoare, în 1919, a Universității românești – și rectorul Universității în perioada 1932-1940.

„Florian Ștefănescu-Goangă a avut o viziune academică extraordinară, care corespunde cu ceea ce numim astăzi universitate world-class. Această viziune este descrisă și în volum. În psihologie noi am implementat această viziune, astfel că psihologia clujeană este în Top-500 în clasamentele internaționale ale universităților. Dacă viziunea lui Florian Ștefănescu-Goangă putea fi păstrată și la nivel de universitate – a fost rectorul Universității între 1932-1940 -, UBB era astăzi o universitate world-class consolidată. Din păcate, regimul comunist a oprit această viziune, UBB reușind după Revoluția din 1989 să recupereze până la nivelul de universitate internațională de excelență (**** în sistemul QS STAR), în evoluție spre statutul world-class (***** QS STAR). Așa cum am spus și în lucrare, reiterez că: (1) în calitate de om de știință, Florian Ștefănescu-Goangă a jucat în liga mare a ariei academice internaționale a psihologiei (și-a obținut doctoratul la Leipzig, cu Wilhelm Wundt, fondatorul psihologiei experimentale/academice), iar (2) ca rector, a fost probabil cel care a marcat cel mai mult în bine Universitatea din Cluj (cel puțin în perioada ei interbelică)!”, afirmă prorectorul UBB responsabil de cercetare, competitivitate-excelență și publicații științifice, prof. univ. dr. Daniel David, coordonatorul volumului.

Volumul prezintă modul în care sunt actualizate activitățile și personalitatea profesorului Florian Ștefănescu-Goangă de către cei care îi continuă activitatea academică și care cunosc la zi și lucrările biografice/istorice scrise de-a lungul timpului despre acesta.

„Este așadar o lucrare inedită, complet diferită de cele scrise până acum, reflectând atent și direct experiența subiectiv-fenomenologică a unora din cei care formează astăzi Școala clujeană de psihologie, experiență derivată din elementele cognitive (ce știm din surse formale și informale) și comportamentale (ce facem astăzi în Școala clujeană de psihologie)”, adaugă prof. univ. dr. Daniel David.

Așa cum arată autorii, lucrarea, care îmbină informațiile istorice cu cele despre psihologia clujeană, este un plus cognitiv la lucrările anterioare dedicate lui Florian Ștefănescu-Goangă și aduce o notă de originalitate și inedit, prin actualizarea istoriei, tocmai de continuatorii Școlii clujene de psihologie pe care a fondat-o acesta.

Lucrarea este realizată de prof. univ. dr. Daniel David (coordonatorul volumului) alături de prof. univ. dr. Oana Benga, prof. univ. dr. Petre Curșeu, prof. univ. dr. Anca Dobrean, prof. univ. dr. Mircea Miclea, prof. univ. dr. Adrian Opre, prof. univ. dr. Szamoskozi Ștefan și prof. univ. dr. Aurora Szentagotai, prefața fiind scrisă chiar de nepoata profesorului Florian Ștefănescu-Goangă, Anca Lemair.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Comunitatea The Woman s-a reunit în 28 martie la Conferința de Leadership Feminin

Articolul următor

Covasna: Parcul Industrial Câmpu Frumos - peste 4,5 hectare de teren, concesionate

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share