Bihor Industrie

Campanie naţională pentru învăţământul profesional dual

Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Formarea Profesională Iniţială în Sistem Dual (ANFPI), Stelian Fedorca, a declarat joi, la Oradea, că instituţia pe care o conduce va demara o campanie naţională permanentă pentru învăţământul profesional dual.

“Noi începem o campanie de informare care va fi permanentă, inclusiv cu spoturi la televizor, în rândul părinţilor, această campanie de promovare, de consiliere şi sprijin, vom începe cu elevi de clasa a şasea şi a şaptea, de-a lungul întregului an. Aceste campanii nu vor fi doar în perioada de promovare a ofertelor, ci vor fi constante. Am semnat contracte de colaborare cu centrele judeţene de resursă şi asistenţă educaţională, pentru a trimite către părinţii copiilor chestionare din care noi să vedem ce strategie aplicăm pentru a-i determina să îşi trimită copiii spre şcoala profesională”, a declarat, în conferinţă de presă, Stelian Fedorca, citat de Agerpres.

Preşedintele ANFPI, instituţie înfiinţată administrativ în ianuarie 2019, a fost invitat joi să participe la o întâlnire cu reprezentanţi ai mediului de afaceri bihorean, la care au confirmat prezenţa 56 de întreprinzători, din companii mici, mijlocii şi mai ales mari. Organizatorul evenimentului a fost Asociaţia Firmelor Bihorene (AFB), cu scopul de a le prezenta avantajele acestor şcoli în sistem dual, inclusiv pentru accesarea de proiecte europene.

“Avem şi un site, strategia va fi făcută publică, şi avem mai multe tipuri de activităţi începute, în special de consiliere a părinţilor de a-şi îndruma copiii spre şcoala profesională, de a realiza o bază de date cu toţi agenţii economici care doresc şi agenţii economici care sunt sceptici. În acelaşi timp vom urmări îndeplinirea condiţiilor din contractele de practică şi adaptarea actelor normative, îmbunătăţirea acestora, cu elemente noi, astfel încât acest sistem profesional în sistem dual, această formare profesională şi aceste şcoli profesionale să devină un proces ireversibil”, a menţionat Fedorca.

Potrivit acestuia, există o singură şcoală profesională cu personalitate juridică în Braşov. În acest sens, Fedorca a avut miercuri o discuţie la Cluj unde Inspectoratul şcolar va începe demersurile pentru înfiinţarea unei şcoli profesionale în sistem dual, acelaşi lucru fiind discutat şi cu inspectorul şcolar general de la Bihor.

“Există o deschidere din partea autorităţilor fără de care nu se poate, sprijin din partea agenţilor economici, iar din partea Autorităţii pentru Învăţământ Dual tot ce înseamnă sprijin la nivel legislativ. Noi putem să iniţiem acte legislative, hotărâri de guvern, facem propuneri, fiind în coordonarea primului-ministru şi în subordinea Secretariatului general al Guvernului,” a spus acesta.

Preşedintele ANFPI a subliniat că, pentru a creşte numărul unităţilor şcolare în sistem dual, este nevoie de implicarea autorităţilor locale şi a mediului de afaceri, după care să se solicite Inspectoratului Şcolar înfiinţarea claselor respective, cu condiţia asigurării condiţiilor de cazare şi masă. Prin ordin de ministru se obţine, ulterior, personalitatea juridică.

“Pentru ca acest sistem să reprezinte un beneficiu pentru toate companiile, inclusiv pentru IMM-uri, e nevoie ca asociaţiile patronale să intervină şi să asigure o plasă de siguranţă. Acest rol al asociaţiilor patronale trebuie să fie activ şi implicit, şi să capete un caracter formal, adică în toate contractele încheiate cu şcolile unde noi avem clase, AFB este cosemnatar, este parte contractantă, pentru că atunci când o firmă nu îşi mai permite să continue, nu şcoala est aceea care caută o altă companie, ci asociaţia patronală”, a spus Dan Octavian, preşedintele AFB.

Un alt aspect important subliniat de preşedintele AFB a fost faptul că este bine de ştiut că şcolile profesionale pot trece oricând în sistem dual, dacă îndeplinesc toate condiţiile necesare.

În judeţul Bihor s-a început, în 2016, cu şapte clase profesionale în sistem dual, în anul următor s-a dublat, pentru ca în prezent să numere 31 de clase în sistem dual.

“Faptul că în trei ani de la şapte clase solicitate de agenţii economici s-a ajuns la 31 de clase înseamnă că acest sistem este căutat, are avantaje şi agenţii economici au observat că este o alternativă pentru a-şi asigura afacerea”, a spus Fedorca.

 

Related posts

Airbus Helicopters, angajări masive la Brașov

Stefana Muresan

Construcțiile de clădiri cresc afacerile (I)

Ligia Voro

Fabricile din Sebeș și Cugir ale Daimler vor produce componente pentru maşinile hibride din gama Mercedes-Benz

Stefana Muresan

Oradea: Investiții noi de 4,6 milioane de euro și 107 locuri de muncă în parcurile industriale

Stefana Muresan

Emerson are disponibile 200 de locuri de muncă în campusul de la Cluj

Stefana Muresan

Grupul Taparo va acoperi necesarul de măști al României

Nora Dumitrescu

Începe construcția Podului Centenarului din Oradea, investiție de 2,5 mil. euro

Stefana Muresan

Orădenii sunt invitați să-și achite impozitele şi taxele online

Traian Dan

Două comune din Bihor vor să îşi construiască propriul drum de legătură. Se va fluidiza traficul pe centura Oradiei

redactia

O nouă campanie anticontrabandă și o nouă donație pentru echipele canine

Ligia Voro

Ford România- investiții de peste 200 mil. euro și crearea a 1500 de locuri de muncă noi, rezervate muncitorilor români

Stefana Muresan

Descoperă Lumea Automotive și Oportunitățile ei. Explorează, apoi alege unul din posturile disponibile la Star Transmission și Star Assembly!

Stefana Muresan

Satu Mare: Alu Menziken investește în două hale noi la Medieşu Aurit

Stefana Muresan

Maramureș: Compania americană Universal Alloy Corporation Europe investeşte peste 250 de milioane de euro într-un centru pentru producţia de componente pentru aeronave

redactia

Trei fabrici de peste 100 mil. euro cu același manager de proiect: CBRE

Ligia Voro

Un orădean a scăpat de un credit de circa 52.000 de franci prin negociere

Traian Dan

Lucrările la Podul Dacia și Pasajul Magheru din Oradea, gata în procent de peste 65%

Traian Dan

Muncitorilor de la Silcotub li se verifică temperatura la poarta fabricii

Nora Dumitrescu

Producătorul de cabluri IPROEB din Bistrița – măriri de salarii cu 20% și noi investiții

Stefana Muresan

Industria textilă la nivel mondial, o afacere de 154 de miliarde de euro în 2019. Cine sunt cei mai mari importatori și exportatori de haine din lume

Papuc Irina

Companiile din producţie pot primi fonduri europene pentru eficiență energetică

Ligia Voro

Sunet profund fără difuzor: Continental și Sennheiser revoluționează sistemul audio din vehicul

Nicolae Pop

Pasaj rutier subteran şi reabilitarea Podului Dacia, două proiecte noi ale Primăriei Oradea

Stefana Muresan

Trei luni, activitatea UPU Oradea se va desfășura în 43 de containere modulare

Traian Dan

Leave a Comment