Cultural

Rugăminte transmisă Papei Francisc cu privire la ruinele primei biserici creştine din Transilvania

Într-o scrisoare transmisă Papei Francisc, mai multe ONG-uri îi adresează rugămintea ca, în cadrul vizitei pe care o va efectua în România, să identifice o soluţie de punere în valoare a ruinelor primei biserici creştine din Transilvania. Fiind estimată că a fost ridicată în jurul anului 950, biserica se află pe un teren ce aparţine Arhiepiscopiei Romano-Catolice din Alba Iulia, respectiv pe esplanada Catedralei Romano-Catolice “Sfântul Mihail”.

Suveranul Pontif este rugat să acorde sprijinul şi prin intermediul departamentelor de istorie şi arhivă ale Vaticanului, pentru a putea fi identificate mai multe informaţii cu privire la această biserică.

“În contextul dat, vă rugăm să analizaţi posibilitatea punerii în valoare a ruinelor acestei prime biserici creştine din Transilvania, aflată pe un teren ce aparţine Arhiepiscopiei Romano-Catolice din Alba Iulia şi ne-am bucura dacă, cu sprijinul departamentelor de istorie şi arhivă ale Vaticanului, am putea afla mai multe date şi informaţii cu privire la această construcţie ecleziastă (persoanele ce au slujit aici, condiţiile istorice de la acea vreme etc.), într-o perioadă când biserica nu era divizată”, se arată în scrisoarea adresată Suveranului Pontif.

Apelul a fost adresat într-o scrisoare, în limbile italiană şi română, având ca destinatari şi Preşedinţia şi Guvernul României, Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale, Patriarhia Română şi Arhiepiscopia Ortodoxă de Alba Iulia, Arhiepiscopia Romano-Catolică de Alba Iulia şi Arhidiaceza Romano-Catolică Bucureşti, Arhieparhia Majoră Greco-Catolică de Alba Iulia şi Făgăraş.

Apelul este semnat de către Fundaţia “Alba Iulia 1918, pentru unitatea şi integritatea României”, Asociaţia Naţională Cultul Eroilor “Regina Maria” – Filiala Alba, Redacţia Revistei “DACOROMANIA”, Asociaţia Naţională a Veteranilor de Război “Regele Ferdinand” – Filiala Alba, Despărţământul “Eugen Hulea” al ASTRA – Alba Iulia, Asociaţia Naţională a cadrelor militare în rezervă şi retragere “Al.I. Cuza” – Filiala “Gemina” Alba, Societatea Cultural – Patriotică “Avram Iancu” Alba Iulia, Asociaţia Pensionarilor “Speranţa” – Filiala Alba, Asociaţia Foştilor Deţinuţi Politic – Filiala Alba şi Asociaţia “Pro Gârbova de Sus”.

În 2011, a avut loc cea mai spectaculoasă descoperire de vestigii din Evul Mediu înregistrată în ultimul secol la Alba Iulia, în timpul unor intervenţii pe terenul din faţa Catedralei Romano-Catolice, când au fost scoase la iveală ruinele celei mai vechi biserici din oraş, posibil din secolul al X-lea.

Arheologul Daniela Marcu Istrate arăta, la vremea respectivă, că biserica ar putea fi cea mai veche din Transilvania şi că ea ar putea fi cea în care a slujit episcopul Hierotheus, care a avut misiunea de a creştina populaţia acestei regiuni, în jurul anului 950.

La o distanţă de circa 24 de metri vest de Catedrala Romano-Catolică au fost descoperite, la o adâncime medie de un metru, ruinele unei abside semicirculare, aparţinând unei biserici medievale timpurii. Absida are fundaţii late de 1,15 metri, din bolovani de piatră şi rare fragmente de cărămidă, şi o deschidere estimată la 6 metri. Din aceste măsurători rezultă că biserica a fost o construcţie impunătoare, care a dat axul celor două catedrale romano-catolice, fără să fie însă suprapusă de acestea.

Specialiştii cred că această biserică ar putea fi o ctitorie a principelui Gyula, creştinat la Constantinopol şi întors în Tourkia împreună cu episcopul Hierotheus, sau, de asemenea, este posibil ca lăcaşul de cult să fie o ctitorie din jurul anului 1000 a regelui Ştefan.

Ruina descoperită în mod accidental în timpul lucrărilor de amenajare a drumului şi de modernizare a instalaţiei de apă este, fără îndoială, susţinea Daniela Marcu Istrate, cea mai veche biserică din Alba Iulia, în oricare dintre variante fiind construită înainte de separarea oficială a Romei de Constantinopol, în 1054.

În 1009, regele Ştefan a fondat Episcopia de Ardeal, cu reşedinţa la Alba Iulia. Dintre episcopiile fondate de Sfântul Ştefan, s-a păstrat în forma sa medievală doar catedrala episcopală din Alba Iulia.

Sursa: agerpres.ro

Related posts

Universitatea 'Lucian Blaga' din Sibiu, parteneriat cu Manhattan College – School of Business din New York

Stefana Muresan

Programul complet al vizitei Papei Francisc în România

Stefana Muresan

UBB lansează bursa "David Prodan", dedicată cercetătorilor din întreaga lume interesaţi de istoria românilor şi a Transilvaniei

Stefana Muresan

7 monumente, trei din Transilvania, pot fi revitalizate cu finanțare nerambursabilă

Ligia Voro

Prințul Charles a primit titlul de Doctor Honoris Causa al UBB

Stefana Muresan

Covasna: Castelul Szentkereszty din Arcuş, inclus în turneul SoNoRo Conac

Stefana Muresan

Castelul Wass-Banffy din satul Gilău, restaurat cu fonduri europene

Stefana Muresan

Festivalul usturoiului în Ținutul Contelui Dracula, 1-3 septembrie 2017

Stefana Muresan

FESTIVALUL NAŢIONAL DE LITERATURĂ FestLit Cluj 2018, Ediţia a 5-a (2-4 iunie 2018)

Stefana Muresan

Centrul Urban din Baia Mare va costa 1 milion de euro

Nora Dumitrescu

Baia Mare a pierdut bătălia pentru Capitala Europeană a Tineretului

Nora Dumitrescu

Jazz in the Park, la Pata Rat, un proiect social si cultural

Stefana Muresan

[Enjoy Transylvania!] Palatul Culturii din Târgu Mureș – peste 100 de ani de artă şi multiculturalitate

Transilvania Business

Biserica în care a fost botezat Vasile Lucaciu, reconstruită în județul Satu Mare

Stefana Muresan

100 de ani de la vizita Regelui Ferdinand și a Reginei Maria la Oradea

Stefana Muresan

Academicianul Ioan Aurel Pop, rectorul UBB, ar putea fi noul președinte al Academiei Române

Stefana Muresan

[Enjoy Transylvania!] Municipiul Blaj – continuitatea evoluției, de la importanță istorică, la putere economică

Transilvania Business

O Istorie simbolică a funeraliilor Regelui Mihai

Stefana Muresan

Piața Mare din Sibiu devine cea mai mare sală de concerte jazz, cu intrare gratuită

Stefana Muresan

Lansare carte – „Joia patimilor” de Horia Bădescu

Stefana Muresan

Scriitor brașovean, milionar în străinătate

Stefana Muresan

Expoziție-document „MIHAI VITEAZUL ÎN CETATE – TRANSILVANIA, LEAGĂN ȘI SCUT AL DACIEI STRĂBUNE – ROMÂNIA‟

Stefana Muresan

Noile generații de cineaști și cinefili se formează la Sibiu: juriul AFF 2019 și programul Astra Film Junior

Ligia Voro

Cele mai mari cercetări din istoria arheologiei sătmărene: Așezări din epoca bronzului, pe traseul viitoarei șosele de centură

Stefana Muresan

Leave a Comment