Hunedoara Investitii Slider Ultimele stiri

Cetatea Sarmizegetusa Regia va fi restaurată, cel mai mare proiect din acest domeniu din ultimii 30 de ani

Restaurarea cetății dacice Sarmizegetusa Regia reprezintă cel mai mare proiect din acest domeniu din ultimii 30 de ani, valoarea lucrărilor identificate printr-un studiu efectuat de specialiştii Institutului Naţional al Patrimoniului (INP) fiind estimată la 145 de milioane de lei.

Intitulat ”Restaurarea şi punerea în valoare a sitului arheologic Sarmizegetusa Regia”, proiectul a fost realizat de INP împreună cu colectivul ştiinţific al şantierului arheologic, la solicitarea Consiliului Judeţean (CJ) Hunedoara, documentul fiind prezentat vineri la sediul Muzeului Civilizaţiei Dacice şi Romane Deva, se arată într-un comunicat al CJ Hunedoara.

Foto: Consiliul Județean Hunedoara/ Facebook

Potrivit directorului INP, Ştefan Bâlici, proiectul cuprinde trei obiective principale, primul referindu-se la conservarea materialului istoric existent şi a vestigiilor arheologice. Al doilea obiectiv este acela de recuperare a înţelesurilor şi a caracteristicilor arhitecturale ale ruinelor dacice iar al treilea presupune interpretarea şi prezentarea monumentului UNESCO.

”Este un proiect major, cum nu s-a mai făcut în România de mai bine de 30 de ani – un proiect de asemenea anvergură pe un sit arheologic. Acoperim toate aceste trei paliere şi aş zice, dacă m-aş referi la un gest pe care îl facem aici – care mi se pare cel mai important – este acela de recuperare a topografiei antice, care e o topografie antropică. Sunt terase geometrice făcute de om, nu e un munte natural, e un munte care a fost prelucrat. În timp, aceste caracteristici geometrice şi rigoarea aceasta a formei s-au pierdut. Noi încercăm să recuperăm în primul rând această topografie şi apoi detaliile arhitecturale, în măsura în care ruinele ne permit asta”, a declarat directorul INP, Ștefan Bâlici.

La rândul său, vicepreşedintele CJ Hunedoara Sorin Vasilescu, desemnat să coordoneze activitatea legată de cetăţile dacice, a subliniat importanţa proiectului realizat de către specialiştii INP şi a reconfirmat determinarea administraţiei judeţene pentru a pune în valoare patrimoniul naţional din Munţii Orăştiei.

”Astăzi vedem rodul studiilor făcute la Sarmizegetusa Regia, valoarea totală a acestui proiect fiind de aproximativ 145 de milioane de lei. Este vorba despre o sumă uriaşă pentru un proiect uriaş, o sumă pe care CJ Hunedoara nu o are, dar care poate fi obţinută din alte surse. Etapizat, se pot face paşi concreţi în realizarea obiectivelor propuse”, a spus Vasilescu.

Foto: Consiliul Județean Hunedoara/ Facebook

Invitaţi la eveniment, reprezentanţii Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale, secretarul de stat Alexandru Pugna şi secretarul general Rela Nicoleta Ştefănescu, au reiterat sprijinul Guvernului pentru găsirea soluţiilor legale de transmitere în administrarea CJ Hunedoara a tuturor cetăţilor dacice de pe teritoriul judeţului.

”Este îmbucurător faptul că, la Hunedoara, aveți o echipă la Consiliul Județean interesată pentru rezolvarea acestor probleme, iar pe noi ne bucură că avem oameni cu care putem colabora. Prezența noastră aici este garanția faptului că Ministerul Culturii și Identității Naționale este alături de dumneavoastră și că își dorește rezolvarea tuturor problemelor legate de proprietatea acestor locuri unde se găsesc cetățile dacice, dar și de rezolvarea proiectului foarte îndrăzneț care ne-a fost prezentat astăzi aici”, a declarat Alexandru Pugna.

Related posts

Românii cheltuie, în medie, 8,7 euro pe lună pentru activități culturale și de recreere

Papuc Irina

Romania looks like one of the most promising upcoming emerging markets, particularly for real estate investment

redactia

Leco Impex, un business de familie vital pentru industrie și agricultură

Stefana Muresan

Universitatea din Sibiu lansează două proiecte de 250.000 de euro în lupta cu Covid-19

Ion Surdu

Bucharest Technology Week 2018 a conectat 19.907 de oameni cu tehnologia

Stefana Muresan

Romgaz, randament al dividendelor de 11,4%

Stefana Muresan

Europarlamentarul Daniel Buda, intervenții importante în cadrul Comisiei de Agricultură și Dezvoltare Rurală a PE

Stefana Muresan

Grupul ODU, investiție într-o nouă unitate de producție în Sibiu

Stefana Muresan

BNR lansează monede cu tema „30 de ani de la Revoluția Română”: două pentru colecționare și una pentru circulație

Papuc Irina

Cine transformă sediul Consiliului Județean Cluj în prima clădire publică verde din România

Stefana Muresan

Airbus Helicopters România a fost autorizată să proiecteze modificări şi reparaţii pentru elicopterele de stat din România

Papuc Irina

DECATHLON a extins magazinul din Cluj-Napoca 

Ligia Voro

Universitatea Babeș-Bolyai, reprezentanţă în Japonia

Stefana Muresan

Carmerad, brandul mureșean dedicat fetițelor cochete

Ligia Voro

Afacerile de perspectivă din Ardeal, plafonate la 44.000 de euro

Stefana Muresan

Schimbări în aționariatul Luxten, proprietarul AEM Timișoara

Stefana Muresan

Autostrada Transilvania costă 6,2 miliarde de euro

Nora Dumitrescu

Nemții de la Polipol, investiții masive în fabrica de canapele din Satu Mare

Stefana Muresan

P3 announces top speaker line-up for its 2017 Conference

Ionut Oprea

SMARTREE: Peste 75% dintre companiile mari oferă beneficii extrasalarile propriilor angajați

Stefana Muresan

MedLife cumpără Polisano și îşi consolidează poziția de lider la nivelul Transilvaniei, cu peste 60 mil. euro cifră de afaceri

Stefana Muresan

Cât fac până la birou și ce își doresc angajaţii din Bucureşti la birou?

Ligia Voro

Alexandra Baciu, Head of HR la CBRE România

Ionut Oprea

Wizz taie din avioanele spre Italia din Cluj și Timișoara

Nora Dumitrescu

Leave a Comment