Agricultura Fonduri Europene

AFIR vrea să aducă în ţară un miliard de euro prin PNDR

Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR) vrea să aducă, în acest an, în ţară, un miliard de euro prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2014-2020.

„În 2017, România era pe locul 26, ca nivel de absorbţie, la 31 decembrie 2018 era pe poziţia a treia, iar astăzi suntem pe locul 7, chiar dacă pare o mică scădere trebuie să vedem lucrurile în esenţa lor. Noi în 2017 am adus în România 1,55 miliarde de euro, în anul 2018, circa 1,2 miliarde de euro, iar pentru 2019 avem un target impus de un miliard de euro, tocmai datorită dorinţei noastre foarte mari de a aduce cât mai mulţi bani în ţară”, a declarat Adrian Chesnoiu, directorul general al Agenţiei pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale, într-un interviu acordat Agerpres.

Oficialul a arătat că această sumă este una fezabilă, bazându-se pe nişte analize obiective.

„Eu ştiu ce responsabilitate avem la nivel guvernamental, ştiu că, fie că vorbim de FEADR gestionat de AFIR, fie că vorbim de FEGA gestionat de APIA sau de Fondul pentru pescuit gestionat de Autoritatea de Management pentru Pescuit, sunt bani europeni destinaţi agriculturii româneşti, iar pe ei se bazează şi partea bugetară pe care Ministerul Finanţelor îşi construieşte execuţia bugetară şi conceptul de buget la nivel naţional. Or noi acolo nu ne putem juca, să spunem aducem un miliard până la finalul anului şi să nu-l aducem. Noi vorbim de un miliard de euro, bani rambursaţi efectiv de Comisia Europeană. La noi, anul financiar începe în data de 16 octombrie a anului precedent şi se finalizează în data de 15 octombrie a anului în curs, adică vom finaliza anul financiar 2019 la 15 octombrie, iar ultima solicitare de plată pe care o depunem în luna noiembrie să fie rambursată în România până la finalul anului”, a explicat Adrian Chesnoiu.

Drept urmare, autorităţile se aşteaptă ca rata de absorbţie să depăşească 60% în 2019.

 

Related posts

70 de milioane de euro, atraşi de APIA Mureş în campania 2015

Stefana Muresan

Oierit la standarde europene pentru șase stâne din România

Stefana Muresan

O plantație de aluni din Timiș produce materie primă pentru Ferrero Rocher sau Raffaello

Stefana Muresan

Leave a Comment