Mureș Sanatate Slider Ultimele stiri

Metode noi de investigație la Clinica de Pediatrie a Spitalului Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș

Cu o adresabilitate crescută și o gamă variată de servicii medicale, Clinica de Pediatrie a Spitalului Clinic Județean de Urgență (SCJU) Târgu-Mureș va oferi curând micilor pacienți metode noi de investigație și posibilitatea consultațiilor pe zona de diabetologie. În prezent, Clinica se află în curs de dotare cu aparatură în cadrul unui proiect finanțat de Romgaz, iar cu ajutorul finanțării provenite din diferite sponsorizări s-a reușit renovarea unei părţi din spațiul hotelier.

 

Cu o capacitate de 40 de paturi, Clinica de Pediatrie funcționează pe mai multe compartimente, și anume: gastroenterologie, pneumologie, hematologie și oncologie pediatrică, nefrologie pediatrică,  reumatologie, urgențe etc. Mai mult de 70% dintre copiii internaţi în Clinica de Pediatrie prezintă patologii de urgență. ”Este o oportunitate pentru pacienți să se prezinte la o clinică unde lucrează medici care sunt supraspecializați pe diferite patologii pediatrice, oferind servicii de specialitate înalt calificate. O mică deficiență există în prezent, dar care sper să o remediez pe viitor, și anume nu avem diabetolog pediatru, ceea ce este foarte important pentru un spital de urgență. Astfel, există un medic care se află în cursul unui program de formare și sper ca în curând acest lucru să poată fi materializat. Deoarece nu mai există compartiment de diabetologie în cealaltă unitate spitalicească pentru copii (n.a. Clinica de Pediatrie a Spitalului Clinic Județean Mureș) am primit aprobare de la Casa de Asigurări de Sănătate să internăm copii cu diabet zaharat și sper ca pe viitor să avem și un compartiment și poate chiar o suplimentare de paturi pentru această patologie”, a explicat prof. dr. Oana Mărginean, șeful Clinicii de Pediatrie a SCJU Târgu Mureș.

 

Romgaz, sponsorizare pentru Clinica de Pediatrie

 

Clinica a beneficiat în ultima perioadă de dotare cu aparatură nouă: două ecografe, turn de endoscopie, monitoare, injectomate, au avut loc lucrări de renovare a spațiului hotelier cu finanțare provenită din sponsorizări de la pacienți, antreprenori din Târgu Mureș.

Anul trecut, Clinica de Pediatrie a câștigat un proiect finanțat de Romgaz, de aproximativ 120.000 euro, pentru alte dotări, aparatură – pH-metru, manometru, monitoare, injectomate, incubatoare, mobilier etc. pentru care achizițiile sunt în curs. Ca urmare a dotării cu aparatură precum pH-metru și manometru se vor introduce în activitatea medicală și noi tehnici de diagnostic. ”Ph metria și manometria sunt foarte importante pentru diagnosticul refluxului gastro-esofagian şi al constipației la copil. Dacă vom reuși să achiziționăm aparatele necesare, vom putea face pH-metrie esofagiană și manometrie esofagiană și rectală, metode ce ne vor fi de un real folos în diagnosticul de finețe al acestor afecțiuni”, a explicat  prof. dr. Oana Mărginean.

 

Proiect european privind comunicarea în pediatrie

 

Comunicarea medic-pacient este o componentă majoră a procesului de îngrijire a sănătății. În pediatrie, comunicarea cu copilul și aparținătorii acestuia are un specific aparte, este important pentru medic să dezvolte capacitatea de a adapta comunicarea la fiecare persoană-copil, aparținători ai acestuia. Clinica de Pediatrie a SCJU Târgu Mureș sub egida Universității de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie Târgu Mureş a fost coordonator în cadrul unui proiect european de cercetare, finanțat de Comisia Europeană în cadrul programului Erasmus+, derulat la nivelul a cinci țări – România, Italia, Ungaria, Spania și Germania. Proiectul și-a propus să îmbunătățească educația pediatrică prin dezvoltarea de noi abilități pentru medici care să corespundă tendințelor actuale și să implementeze strategii moderne de predare și evaluare a abilităților de comunicare în pediatrie. Rezultatele studiului au fost cuprinse în cartea  Softskills in Pediatrics, lansată anul trecut la Târgu Mureș. Aceste abilități au fost implementate de către toți medicii din cadrul Clinicii de Pediatrie.

”Prin acest proiect s-a dorit îmbunătățirea comunicării în pediatrie, dobândirea abilităților necesare comunicării în acest domeniu. În pediatrie comunicarea are un specific aparte, deoarece implică interacțiunea atât cu micul pacient, cât şi cu aparținătorii acestuia. Este important cum comunici diagnosticul, o veste proastă unui copil și aparținătorilor acestuia, cum reușești să ai empatie față de pacientul respectiv, cum reușești să convingi copilul că ceea ce i se face este bine, să accepte tratamentul, procedurile diagnostice. Sigur că și psihologul are un rol important în acest sens, dar poate că nu întotdeauna psihologul este prezent. De aceea pediatrul, care este o persoană foarte complexă, trebuie să știe să comunice adecvat, să aibă empatie, să înțeleagă, să se coboare la nivelul pacientului, a părinților”, a concluzionat șeful Clinicii de Pediatrie a SCJU Târgu Mureș.

 

de Arina TOTH

Related posts

Locuitorii din vestul țării pot primi până la 40.000 euro nerambursabili pentru a porni o afacere

Stefana Muresan

Producătorul de utilaje agricole Maschio Gaspardo din Arad, parteneriat financiar de 14 milioane de euro cu EximBank

Stefana Muresan

Ciserom, fabrica din Sebes care incalta de aproape un secol Europa

Stefana Muresan

Continental România a investit aproximativ 200 de milioane de euro în 2019 în noi clădiri și tehnologii pentru o mobilitate curată

Nicolae Pop

Timișul, campion la vânzările de terenuri agricole. Agro Nevada Tim a cumpărat terenuri de milioane de euro

Stefana Muresan

Nymphaea Oradea redeschis din 3 iulie

Traian Dan

Omul de afaceri elvețian care a dezvoltat proiectul Coresi din Braşov, investiţie de 5 mil. euro într-un centru de radioterapie în Constanţa, primul dintr-un lanţ de zece programate

Stefana Muresan

Clujenii sunt așteptați din nou în stradă. De data asta la Art in the Street 2019

Ligia Voro

Românii investesc în imobiliare în arhipelagul exotic Capul Verde

Ligia Voro

START primelor tratamente la viță de vie cu  Dithane™ M-45 si Karathane™ Gold 350 EC

Ligia Voro

POZITIV TB: Adrian Cocan, manager Lăptăria cu Caimac – „Pentru domeniul agricultură și lactate va fi nevoie de o susținere directă”

Traian Dan

Investitorii francezi din România: Impactul crizei Covid-19 asupra cifrei de afaceri va fi „destul de limitat”

Ion Surdu

Turismul și localurile din Maramureș, grav afectate de pandemie

Nora Dumitrescu

Proiecte de infrastructură și regenerare urbană de peste 18 mil. euro în Oradea

Stefana Muresan

Sălajul vrea să cumpere Castelul Wesselenyi

Nora Dumitrescu

Program de finanțare destinat Republicii Moldova. Un ONG cere sprijinul României după ce Chișinăul a ratat ocazia de a solicita 40 de milioane de euro din partea UE

Ion Surdu

Сorteva Agriscience va extinde stația de condiționare pentru semințe de floarea-soarelui din România

Ion Surdu

Peste 170 milioane euro pentru programe de informare şi promovare, destinate organizațiilor din sectorul agroalimentar

Stefana Muresan

Maramureșul vrea să își reducă deșeurile depozitate la 15%

Nora Dumitrescu

Un start-up fondat de o echipă de români dezvoltă o platformă bazată pe inteligența artificială care să ajute companiile să-și modernizeze operațiunile IT

Papuc Irina

Clubul Economic German Banat – președinte reales, vicepreședinți noi

Stefana Muresan

Alte două palate din Oradea, dintre care o replică a unei clădiri din Veneţia, intră în reabilitare

redactia

Athos Com din Sălaj și două firme din București, contract de aproape 90 mil. lei cu DRDP București

redactia

Zona verde de la Expo Transilvania va fi revitalizată

Nora Dumitrescu

Leave a Comment