Mureș Sanatate Slider Ultimele stiri

Metode noi de investigație la Clinica de Pediatrie a Spitalului Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș

Cu o adresabilitate crescută și o gamă variată de servicii medicale, Clinica de Pediatrie a Spitalului Clinic Județean de Urgență (SCJU) Târgu-Mureș va oferi curând micilor pacienți metode noi de investigație și posibilitatea consultațiilor pe zona de diabetologie. În prezent, Clinica se află în curs de dotare cu aparatură în cadrul unui proiect finanțat de Romgaz, iar cu ajutorul finanțării provenite din diferite sponsorizări s-a reușit renovarea unei părţi din spațiul hotelier.

 

Cu o capacitate de 40 de paturi, Clinica de Pediatrie funcționează pe mai multe compartimente, și anume: gastroenterologie, pneumologie, hematologie și oncologie pediatrică, nefrologie pediatrică,  reumatologie, urgențe etc. Mai mult de 70% dintre copiii internaţi în Clinica de Pediatrie prezintă patologii de urgență. ”Este o oportunitate pentru pacienți să se prezinte la o clinică unde lucrează medici care sunt supraspecializați pe diferite patologii pediatrice, oferind servicii de specialitate înalt calificate. O mică deficiență există în prezent, dar care sper să o remediez pe viitor, și anume nu avem diabetolog pediatru, ceea ce este foarte important pentru un spital de urgență. Astfel, există un medic care se află în cursul unui program de formare și sper ca în curând acest lucru să poată fi materializat. Deoarece nu mai există compartiment de diabetologie în cealaltă unitate spitalicească pentru copii (n.a. Clinica de Pediatrie a Spitalului Clinic Județean Mureș) am primit aprobare de la Casa de Asigurări de Sănătate să internăm copii cu diabet zaharat și sper ca pe viitor să avem și un compartiment și poate chiar o suplimentare de paturi pentru această patologie”, a explicat prof. dr. Oana Mărginean, șeful Clinicii de Pediatrie a SCJU Târgu Mureș.

 

Romgaz, sponsorizare pentru Clinica de Pediatrie

 

Clinica a beneficiat în ultima perioadă de dotare cu aparatură nouă: două ecografe, turn de endoscopie, monitoare, injectomate, au avut loc lucrări de renovare a spațiului hotelier cu finanțare provenită din sponsorizări de la pacienți, antreprenori din Târgu Mureș.

Anul trecut, Clinica de Pediatrie a câștigat un proiect finanțat de Romgaz, de aproximativ 120.000 euro, pentru alte dotări, aparatură – pH-metru, manometru, monitoare, injectomate, incubatoare, mobilier etc. pentru care achizițiile sunt în curs. Ca urmare a dotării cu aparatură precum pH-metru și manometru se vor introduce în activitatea medicală și noi tehnici de diagnostic. ”Ph metria și manometria sunt foarte importante pentru diagnosticul refluxului gastro-esofagian şi al constipației la copil. Dacă vom reuși să achiziționăm aparatele necesare, vom putea face pH-metrie esofagiană și manometrie esofagiană și rectală, metode ce ne vor fi de un real folos în diagnosticul de finețe al acestor afecțiuni”, a explicat  prof. dr. Oana Mărginean.

 

Proiect european privind comunicarea în pediatrie

 

Comunicarea medic-pacient este o componentă majoră a procesului de îngrijire a sănătății. În pediatrie, comunicarea cu copilul și aparținătorii acestuia are un specific aparte, este important pentru medic să dezvolte capacitatea de a adapta comunicarea la fiecare persoană-copil, aparținători ai acestuia. Clinica de Pediatrie a SCJU Târgu Mureș sub egida Universității de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie Târgu Mureş a fost coordonator în cadrul unui proiect european de cercetare, finanțat de Comisia Europeană în cadrul programului Erasmus+, derulat la nivelul a cinci țări – România, Italia, Ungaria, Spania și Germania. Proiectul și-a propus să îmbunătățească educația pediatrică prin dezvoltarea de noi abilități pentru medici care să corespundă tendințelor actuale și să implementeze strategii moderne de predare și evaluare a abilităților de comunicare în pediatrie. Rezultatele studiului au fost cuprinse în cartea  Softskills in Pediatrics, lansată anul trecut la Târgu Mureș. Aceste abilități au fost implementate de către toți medicii din cadrul Clinicii de Pediatrie.

”Prin acest proiect s-a dorit îmbunătățirea comunicării în pediatrie, dobândirea abilităților necesare comunicării în acest domeniu. În pediatrie comunicarea are un specific aparte, deoarece implică interacțiunea atât cu micul pacient, cât şi cu aparținătorii acestuia. Este important cum comunici diagnosticul, o veste proastă unui copil și aparținătorilor acestuia, cum reușești să ai empatie față de pacientul respectiv, cum reușești să convingi copilul că ceea ce i se face este bine, să accepte tratamentul, procedurile diagnostice. Sigur că și psihologul are un rol important în acest sens, dar poate că nu întotdeauna psihologul este prezent. De aceea pediatrul, care este o persoană foarte complexă, trebuie să știe să comunice adecvat, să aibă empatie, să înțeleagă, să se coboare la nivelul pacientului, a părinților”, a concluzionat șeful Clinicii de Pediatrie a SCJU Târgu Mureș.

 

de Arina TOTH

Related posts

Workshopul – Wage against the machine

Ligia Voro

Sibienii au cel mai mare salariu din regiune

Stefana Muresan

Investiție Dito Group, de 5,2 milioane de euro, în Parcul Industrial Oradea

Traian Dan

Primul zbor de sezon Cluj – Constanța, din 16 iulie

Nora Dumitrescu

Complex sportiv multifuncțional și de agrement construit la Oradea

Traian Dan

[Enjoy Transylvania!] The first salt baths in Sovata

Transilvania Business

Asociaţia Nucifere Regia: Plantaţia cu care reuşeşti să-ţi recuperezi investiţia de 100 de ori

Stefana Muresan

Ofertele pentru elaborarea studiilor pentru patru drumuri expres, depuse

Ligia Voro

Investiție de 13 mil. lei, din fonduri europene, în Ambulatoriul Spitalului Județean Cluj

Stefana Muresan

Șase oferte pentru modernizarea subsecțiunii de cale ferată Cața – Apața, contract de 2,86 miliarde lei

Stefana Muresan

Județul Maramureș va avea strategie energetică pe 10 ani

Nora Dumitrescu

Premieră: Pacienți cu ocluzie coronariană totală cronică, salvați prin două intervenții complexe la Spitalul Monza-Ares Cluj Napoca

Stefana Muresan

Unifarm: 12 avioane cargo și cel puțin 6 transporturi terestre cu PPE urmează să vină în România până la jumătatea lunii mai

Papuc Irina

Capitala şi judeţele Braşov, Cluj şi Prahova, cei mai mulți turiști în primele 4 luni

Stefana Muresan

DECATHLON a extins magazinul din Cluj-Napoca 

Ligia Voro

Chinezii vor finaliza centura Zalăului

Nora Dumitrescu

Zacaria livrează prima clădire din cel mai mare parc industrial din Sibiu

Stefana Muresan

Cele mai importante 8 tendințe tehnologice în agricultură, analiză INACO

Ligia Voro

Hotelul de cinci stele Platinia, inaugurat oficial in urma unei investitii de peste 19 mil. euro

Stefana Muresan

Extindere a rețelei de distribuție a gazelor naturale: intenții de un miliard de euro

Ion Surdu

Angajatori din Transilvania, în topul celor mai doriți din România

Nora Dumitrescu

Bihor: Licitație pentru construirea a trei bazine didactice de înot

Stefana Muresan

[Enjoy Transylvania!] Visit Târgu Mureș – the eclectic cultural city

Transilvania Business

Producătorul de avioane IAR Braşov, profit de 20 mil. lei în T3

redactia

Leave a Comment