Analize Cluj Real Estate

Dunwell: Cluj-Napoca, orașul cu cele mai scumpe terenuri din România. Topul orașelor cu cele mai ridicate prețuri pentru dezvoltări industriale

 

  • Prețurile terenurilor din Cluj-Napoca pot ajunge și depăși 75 euro/mp
  • Cluj-Napoca, București, Sibiu, Timișoara și Craiova, orașele cu cele mai scumpe terenuri pentru dezvoltări industriale
  • Târgu-Mureș, Turda și Constanța, orașele cu cel mai mare potențial de creștere în sectorul industrial

 

Cluj-Napoca a devenit orașul cu cele mai scumpe terenuri pentru dezvoltări industriale din România, prețurile de aici, în locații de maxim interes, fiind și de aproape două ori mai mari decât cele cerute pentru o locație din București, arată o analiză a companiei de consultanță imobiliară Dunwell, specializată în sectorul Industrial.

 „Prețurile terenurilor construibile/intravilane se situează la un nivel constant, dar cu mici excepții – este vorba despre terenurile situate în zone de maxim interes pentru dezvoltări de tip office, retail sau rezidențial din București, Cluj, Timișoara sau Iași, care au avut prețuri cu circa 10-15% mai mari decât media. Un teren bine amplasat și care dispune de un PUZ (Plan Urbanistic Zonal) aprobat este mai atractiv și, în consecință, mai scump. În ceea ce privește segmentul Industrial/Logistic, cele mai ridicate prețuri s-au înregistrat în Cluj-Napoca, București zona de Nord – Est (noua intrare în București din zona Stefăneștii de Jos), București zona de Est și București zona de Vest”, a declarat Laurențiu Badea, managing partner Dunwell.

Prețurile solicitate în Cluj, pentru terenuri pretabile sectorului Logistic/Industrial, variază între 45 euro/mp și pot ajunge, chiar depăși, 65-75 euro/mp, mai arată datele Dunwell, valori ce pot stabili un record național în tranzacționare.

„Clujul este un hub foarte important din punct de vedere logistic, iar poziția georgrafică îl face foarte atractiv. Forța de muncă foarte bine calificată este un alt avantaj, iar un element diferențiator al Clujului este dat de relief, care limitează dezvoltarea unor noi zone și, astfel, crearea unei potențiale concurențe. Din acest motiv, prețurile din zona Cluj sunt la un nivel foarte ridicat, iar dezvoltatorii de parcuri logistice analizează cu atenție o investiție aici, unde prețurile terenurilor depășesc 40 euro/mp.  Acesta este și motivul pentru care Florești, Apahida și Jucu sunt printre cele mai atractive și căutate zone din vecinătatea Clujului, iar faptul că deja dezvoltatori consacrați, precum CTP sau WDP, au dezvoltat parcuri logistice aici, au făcut ca interesul în aceste  zone să fie foarte ridicat”, a adăugat Laurențiu Badea.

 

Topul orașelor cu cele mai scumpe terenuri pentru dezvoltări industriale

Potrivit datelor Dunwell, Cluj-Napoca, București, Sibiu, Timișoara și Craiova sunt orașele cu cele mai ridicate prețuri când vine vorba de achiziția unui teren ce vizează o viitoare dezvoltare industrială.

Prețurile terenurilor au evoluat constant, în special în zonele destinate unor proiecte Industriale/Logistice, însă orice investiție în infrastructură sau dezvoltare logistică dintr-o anumită zonă, automat a adus corecţii pozitive acesteia, cât și terenurilor învecinate.

În Cluj-Napoca, zona Florești, prețurile terenurilor variază între 50-60 euro/mp, în Apahida – 60-70 euro/mp, în timp ce la Jucu, prețurile cerute variază între 35-40 euro/mp.

În București, zona de Nord-Est (Ștefăneștii de Jos), prețurile terenurilor pornesc de la 30 euro/mp și pot ajunge și la 60 euro/mp, în zona de Nord-Vest (Chitila-Rudeni) – 30-40 euro/mp, în zona de Est (25-35 euro/mp), în timp ce în zona de Vest, cea mai aglomerată zonă în dezvoltări industriale din România, terenurile se tranzacţionează cu 20-25 euro/mp.

În Sibiu, prețurile terenurilor variază între 25-30 euro/mp, în timp ce în Timișoara și Craiova terenurile se tranzacționează la prețuri cuprinse între 20-25 euro/mp.

„Orice proiect de infrastructură (autostrada, centură ocolitoare etc.) sporește atractivitatea zonei respective. Ştefăneştii de Jos a devenit un sector foarte atractiv, odată cu finalizarea autostrăzii A3 Bucureşti – Ploieşti şi a nodului de legătura cu Centura Bucureștiului. Același lucru se va întâmpla și cu Târgu Mureş, Turda sau Constanța, orașe cu potenţial mare de dezvoltare dat de stadiul avansat al proiectelor de infrastructură, acestea putând deveni un real competitor pentru Cluj”, a precizat Andrei Moraru, head of land development în cadrul Dunwell.

Acesta a adăugat că dezvoltatorii sunt în căutarea unor terenuri de minimum 100.000 mp în oraşele principale, respectiv minimum 50.000 mp în oraşele secundare.

„Cele mai căutate terenuri sunt cele aflate în zonele cu acces rapid către infrastructura rutieră, zonele prevăzute în planurile urbanistice generale (PUG) cu destinaţie logistică sau industrială. Sunt dezvoltatori care caută foste platforme industriale pentru a le converti în parcuri industriale moderne. Oraşele secundare sunt în principal huburi logistice de tip <<pick-up point>>, astfel că cel mai important criteriu îl reprezintă infrastructura rutieră, iar dezvoltatorii vor dori să achiziţioneze un teren aflat la ieşirea din oraş, dar cu acces direct în drumul expres sau autostradă”, a mai punctat Andrei Moraru.

 

Dunwell (www.dunwell.eu), primul, singurul și cel mai activ broker exclusiv de real estate industrial din România, este un start-up înființat în 2017, în București. Scopul agenției este de a intermedia tranzacțiile între proprietarii de spații logistice și industriale, dezvoltatorii de parcuri (proprietăți noi, existente, în construcție, built-to-suit, proiecte brownfield sau greenfield etc.) și chiriași (furnizori de servicii logistice, retaileri tradiţionali și online, FMCG, companii cu activități de producție). Divizia de terenuri se ocupă de tranzacționarea de terenuri, atât industriale, cât și pentru alte destinații de dezvoltare (retail sau rezidențial). Din echipa executivă a Dunwell fac parte Marian Orzu, unul dintre cei mai vechi specialiști ai pieței de industrial, cu peste 14 ani de experiență în domeniu, Daniel Cautiș, cu peste 7 ani vechime în industrie și Laurențiu Badea, cu aproape 16 ani de experiență în piața imobiliară din România.

 

Related posts

Furgoane de marfă, transformate în autospeciale pentru situații de urgență într-o fabrică din Cluj. Deltamed țintește să devină cel mai apreciat carosier din Europa de Est

redactia

Clusterele Transilvaniei pregătesc viitoarele abilități pentru industrie

Nora Dumitrescu

Misys, primul chirias al Orhideea Towers

Romania at ExpoReal 2017

Ionut Oprea

Noua sală a sporturilor din Oradea este gata în proporţie de 25%

Traian Dan

Cluj: Noi investiții la Aeroportul Internaţional „Avram Iancu”

Stefana Muresan

Investiţiile străine directe, mai mari cu 17,7%, în primele zece luni din acest an

Stefana Muresan

UPU din cadrul spitalelor de urgenţă Bistrița, Zalău, Satu-Mare si Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii Cluj Napoca, finantari de pana la 1,5 milioane euro

Stefana Muresan

Estoria City: The new normal: solvency, flexibility and trust

Ionut Oprea

Germanii de la Eckerle plusează la salarii: 4.000 de lei pentru operatori

Nora Dumitrescu

Magic night for CBRE at the 11th annual SEE Real Estate Awards

CTP atinge pragul de 1 milion m2, la nivelul portofoliului național de spații industriale de clasă A

redactia

Femeile din Ardeal își găsesc mai ușor loc de muncă

Nora Dumitrescu

Ambasadorul Franţei la Bucureşti: Clujul, pol universitar important mai ales pentru studiile de medicină

redactia

Front de lucru pentru constructori! Noi exproprieri pentru traseul Secțiunii 2A Ogra – Câmpia Turzii

Stefana Muresan

Companiile de tehnologie și-au majorat de patru ori afacerile și echipele din România între 2009-2019

Papuc Irina

Perspectivă Commoditrader: impactul Coronavirus asupra piețelor locale și burselor futures de porumb și grâu

Ligia Voro

Școală pentru copiii românilor întorși din Italia la Cluj, anunță consulul onorific al Italiei, Massimo Novali

redactia

AjutamRomania.ro, platforma dedicată nevoilor unităților medicale în lupta cu COVID-19

Ligia Voro

Green Residence. O nouă ofertă imobiliară în Tîrgu-Mureș, de la un nou jucător

Ligia Voro

Informaticienii de la Fortech vin cu 50.000 de euro pentru spitale

Nora Dumitrescu

Unveiling of Chapman Taylor’s masterplan for 80-hectare World Horticultural EXPO in Łódź, Poland

Ionut Oprea

IMOTECA: Piața imobiliară se aliniază la standarde occidentale

Nicolae Pop

Despre energia de a schimba lumea în bine la Endava Inspire

Ionut Oprea

Leave a Comment