București Fonduri Europene Ultimele stiri

UE semnează două acorduri cu Vietnam

Consiliul UE a adoptat astăzi, 25 iunie, decizia de semnare a două acorduri între UE și Vietnam, respectiv: Acordul de Comerț Liber (ACL) și Acordul privind Protecția Investițiilor (IPA). Ambele Acorduri vor fi semnate la 30 iunie 2019, la Hanoi, de Cecilia Malmström, comisar european pentru Comerț, și de Ștefan-Radu Oprea, președinte în exercițiu al Consiliului Afaceri Externe – Comerț.

Semnarea celor două acorduri cu Vietnamul transmite un semnal puternic privind angajamentul UE cu privire la promovarea comerțului liber, bazat pe reguli, către partenerii săi asiatici”, a declarat ministrul Ștefan-Radu Oprea.

Acordul de Comerț Liber dintre UE și Vietnam este unul dintre cele mai ambițioase acorduri comerciale încheiate de UE cu un stat în curs de dezvoltare și are ca scop eliminarea a 99% din taxele vamale. De asemenea, 65% din taxele la exporturile UE în Vietnam vor fi eliminate odată cu intrarea în vigoare a ACL-ului, restul taxelor vamale fiind excluse treptat în decursul a 10 ani.

Taxele vamale la exporturile vietnameze în UE vor fi eliminate în proporție de 71% odată cu intrarea în vigoare a tratatului, restul taxelor urmând a fi excluse treptat, într-o perioadă de până la 7 ani.

Acordul de Comerț Liber UE-Vietnam va reduce semnificativ barierele netarifare existente și va deschide companiilor din UE accesul pe piața vietnameză a comerțului cu servicii și a achizițiilor publice, în timp ce IPA va consolida protecția investițiilor UE în Vietnam.

Acordul de comerț liber UE-Vietnam este un acord de ”nouă generație” care conține prevederi importante referitoare la protecția proprietății intelectuale, liberalizarea investițiilor și dezvoltarea durabilă. Totodată, ACL-ul include angajamentele de implementare a standardelor Organizației Internaționale a Muncii (precum libertatea de asociere și interzicerea muncii copiilor) și de implementare a convențiilor ONU privind lupta împotriva schimbărilor climatice sau protecția biodiversității.

Negocierile dintre cele două părți au debutat în iunie 2012 și au fost finalizate în decembrie 2015. În august 2018, UE și Vietnam au convenit asupra textelor finale ale ACL și IPI. Acordurile au fost aprobate la nivel formal de către Comisia Europeană, urmând a fi semnate la 30 iunie 2019, la Hanoi.

În urma avizului Curții Europene de Justiție (CJUE) din mai 2017, Comisia a decis să propună două acorduri separate și anume:

  • Un Acord de Comerț Liber care conține domenii aflate în competența exclusivă a UE și, prin urmare, necesită aprobarea Consiliului UE și a Parlamentului European în vederea intrării în vigoare;
  • Un Acord privind Protecția Investițiilor (IPA) care va trebui să treacă prin procedurile naționale de ratificare ale tuturor statelor membre UE înainte de intrarea în vigoare. Așadar, se prevede ca orizontul de timp pentru punerea în aplicare a acestui acord să fie mult mai lung.

*****

Vietnam este cel de-al doilea partener comercial al UE din cadrul Asociației Națiunilor din Asia de Sud-Est (ASEAN), după Singapore, cu un total de 47,6 miliarde de dolari pe an din comerțul cu bunuri și 3,6 miliarde de dolari din comerțul cu servicii. În timp ce stocurile UE de investiții în Vietnam sunt reduse, cu o valoare de 8,3 miliarde de euro în 2016, un număr din ce în ce mai mare de companii europene se stabilesc în această țară pentru a acoperi regiunea Mekong. Principalele importuri ale UE din Vietnam includ echipamente de telecomunicații, îmbrăcăminte și produse alimentare. UE exportă în Vietnam mașini și echipamente de transport, produse chimice și produse agricole.

Președinția României a depus eforturi consistente astfel încât Consiliul să finalizeze toate procedurile, iar semnarea celor două acorduri să fie posibilă până la sfârșitul lunii iunie 2019. Ca parte a mandatului semestrial, România a avut ca prioritate semnarea acestor două Acorduri.

Sursa foto: romania2019.ue

Related posts

Intervenţii în premieră la Spitalul Alba Iulia. Pacienţi cu AVC ischemic acut trataţi prin tromboliză intravenoasă

Stefana Muresan

Încep înscrierile în competiţia E.ON Energy Globe Award România 2018

Stefana Muresan

Forța de muncă și impozitarea, dezbătute de antreprenorii din Sălaj

Nora Dumitrescu

Școală duală din Cluj-Napoca, cu 11 firme româneşti, germane, olandeze şi franceze partenere

Stefana Muresan

Neon Lighting va ilumina Zalăul cu 21 de milioane de lei

Nora Dumitrescu

Proiect european pentru orientarea tinerilor bihoreni în carieră

Traian Dan

Trameco SA şi Drumuri Bihor SA, printre constructorii celor două tronsoane ale Autostrăzii Borş – Suplacu de Barcău

redactia

Planul celui mai bogat cioban din România: supra-rasa de oaie

redactia

Consiliul Județean Timiș înfiinţează un centru-pilot de colectare a fructelor și legumelor

redactia

Restaurantele McDonald’s se bucură de un nou sistem digital integrat, realizat de către NTT DATA Romania prin implementarea soluției SAP S/4HANA

Stefana Muresan

Wallberg asigură finanțarea pentru Tower Two – al doilea turn rezidențial, cu un regim de înălțime de 16 etaje, din ansamblul XCity Towers

Papuc Irina

Două oferte pentru autostrada Cluj – Sălaj. China vs România

Nora Dumitrescu

Romania’s growth potential will continue to attract new real estate investors in 2020

Papuc Irina

Satu Mare: Malurile Someșului, amenajate cu 7 milioane de lei, fonduri europene

redactia

Frații Micula au pierdut cel de-al doilea proces intentat statului român

Traian Dan

SIF Transilvania a investit în companii cu dividende constante

Nora Dumitrescu

„Oradea – Oraș verde” – Oradea își extinde spațiile verzi cu fonduri europene

Traian Dan

Etapele construirii Autostrăzii Unirii

Stefana Muresan

Aeroportul International Timisoara, inclus in serviciul Google Maps Indoor

Stefana Muresan

Clujul face jocurile la bursă. Radu Hanga, ales pe patru ani

Nora Dumitrescu

S IMMO AG: First quarter brings strong operating result, but write-downs

Ionut Oprea

După 10 ani ca CEO al P3, Ian Worboys se implică în proiecte antreprenoriale

Ionut Oprea

Premieră în România: Consiliul Județean Cluj preia un spital privat

Nora Dumitrescu

CJ Cluj a finalizat demersurile pentru viitorul Spital Regional de Urgenta

Stefana Muresan

Leave a Comment