Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Primul sirop românesc certificat internațional

O afacere de familie din localitatea Borșa, județul Cluj, deține primul sirop din România certificat Superior Taste Award eliberat de ITI (International Taste Institute Bruxelles). 

 

Povestea familiei Căpușan începe în toamna anului 2015 în comuna Borșa, județul Cluj, unde urmându-și visul din copilărie, Paul Căpușan, fiul cel mare, face primul pas în a-și  îndeplini visul de a înființa o plantație de zmeur.

Cu trecerea anilor, plantația a început să rodească tot mai mult, iar familia Căpușan a decis, în primăvara anului 2018, să proceseze zmeura obținută. Așa s-a născut Delicium, prima gamă oficială de siropuri preparate la rece din România, debutând cu siropul de zmeură, apoi fiind precedat de numeroase alte sortimente.

Ca și metodă de procesare, s-a avut în vedere obținerea unui sirop cu adevărat sănătos și gustos, acest lucru putându-se obține datorită unei cantități ridicate în fruct (41% în cazul de față) care prin prepararea la rece (fără tratament termic) își menține întreaga valoare nutritivă, medicinală și gustativă a fructului proaspăt.

Prin procesarea fructelor, aceștia au urmărit aducerea de plus-valoare fructelor și de a închide cercul producție-procesare-vânzare, piața de desfacere fiind în primă fază târgurile cu profil agricol din județul Cluj.

În urma notelor pozitive primite de la clienți asupra siropurilor, dar în special asupra siropului de zmeură și datorită calității net superioare altor siropuri de pe piață, Paul a văzut oportunitatea de a trimite siropul la Bruxelles, la cel mai important institut de testare a calității produselor alimentare din lume, și anume, la ITI (International Taste Institute), unde urma să fie testat organoleptic.

S-au avut în vedere de către o comisie formată din 200 dintre cei mai mari bucătari și somelieri din lume următoarele criterii: aspectul, culoarea, consistența, mirosul, gustul, aroma și interacțiunea dintre acestea. Jurații și-au exprimat punctul de vedere asupra produsului neinfluențați, aceștia testând produsele fără a avea cunoștințe cu privire la proveniența produsului sau a producătorului în cauză.

Dacă calitățile gustative ale produsului satisfac papilele gustative ale degustătorilor, aceștia oferă punctaje pentru aspectele susmentionate iar în funcție de punctajul obținut (0-100), produsele pot primi stele ITI (70-80 puncte= o stea, 80-90 puncte= două stele respectiv trei stele la peste 90 de puncte).

“Stelele Superior Taste Award” sunt considerate “stelele Michelin ale alimentelor”.

Siropul de zmeură Delicium, de această dată evaluat de reprezentanții gastronomiei mondiale, a fost medaliat cu două stele, fiind considerat de ei un produs remarcabil. Este primul sirop din România cu o certificare atât de înaltă la nivel global.

În urma rezultatelor obținute, rezultate foarte încurajatoare pentru tânăra afacere de familie, familia Căpușan dorește să-și îmbunătățească tot mai mult calitatea produselor, iar în viitor să trimită institutului de certificare și alte sortimente de sirop sau dulceață.

Aceasta este una din poveștile de succes, dar știind câte produse de calitate există în România, dorim să încurajăm producătorii români să se afirme atât în țară cât și pe plan internațional prin astfel de institute de certificare care ajută la creșterea vizibilității pe piață.

Ține-ți prietenii aproape și fermierii și mai aproape, consumă produse locale!

Paul Căpușan – Reprezentant DELICIUM – Jams & Syrups

www.delicium.eu

 

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Raul Felix Hodoș, președinte SOROCAPP, despre efectul GDPR: “Se schimbă cu totul ideea de marketing în domeniu”

Articolul următor

Antonio Souvannasouck, președinte PRBAR: “Problema pieței de asigurări este că este foarte mică, nedezvoltată”  

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share