Agricultura Antreprenori Cluj Ultimele stiri

Primul sirop românesc certificat internațional

O afacere de familie din localitatea Borșa, județul Cluj, deține primul sirop din România certificat Superior Taste Award eliberat de ITI (International Taste Institute Bruxelles). 

 

Povestea familiei Căpușan începe în toamna anului 2015 în comuna Borșa, județul Cluj, unde urmându-și visul din copilărie, Paul Căpușan, fiul cel mare, face primul pas în a-și  îndeplini visul de a înființa o plantație de zmeur.

Cu trecerea anilor, plantația a început să rodească tot mai mult, iar familia Căpușan a decis, în primăvara anului 2018, să proceseze zmeura obținută. Așa s-a născut Delicium, prima gamă oficială de siropuri preparate la rece din România, debutând cu siropul de zmeură, apoi fiind precedat de numeroase alte sortimente.

Ca și metodă de procesare, s-a avut în vedere obținerea unui sirop cu adevărat sănătos și gustos, acest lucru putându-se obține datorită unei cantități ridicate în fruct (41% în cazul de față) care prin prepararea la rece (fără tratament termic) își menține întreaga valoare nutritivă, medicinală și gustativă a fructului proaspăt.

Prin procesarea fructelor, aceștia au urmărit aducerea de plus-valoare fructelor și de a închide cercul producție-procesare-vânzare, piața de desfacere fiind în primă fază târgurile cu profil agricol din județul Cluj.

În urma notelor pozitive primite de la clienți asupra siropurilor, dar în special asupra siropului de zmeură și datorită calității net superioare altor siropuri de pe piață, Paul a văzut oportunitatea de a trimite siropul la Bruxelles, la cel mai important institut de testare a calității produselor alimentare din lume, și anume, la ITI (International Taste Institute), unde urma să fie testat organoleptic.

S-au avut în vedere de către o comisie formată din 200 dintre cei mai mari bucătari și somelieri din lume următoarele criterii: aspectul, culoarea, consistența, mirosul, gustul, aroma și interacțiunea dintre acestea. Jurații și-au exprimat punctul de vedere asupra produsului neinfluențați, aceștia testând produsele fără a avea cunoștințe cu privire la proveniența produsului sau a producătorului în cauză.

Dacă calitățile gustative ale produsului satisfac papilele gustative ale degustătorilor, aceștia oferă punctaje pentru aspectele susmentionate iar în funcție de punctajul obținut (0-100), produsele pot primi stele ITI (70-80 puncte= o stea, 80-90 puncte= două stele respectiv trei stele la peste 90 de puncte).

“Stelele Superior Taste Award” sunt considerate “stelele Michelin ale alimentelor”.

Siropul de zmeură Delicium, de această dată evaluat de reprezentanții gastronomiei mondiale, a fost medaliat cu două stele, fiind considerat de ei un produs remarcabil. Este primul sirop din România cu o certificare atât de înaltă la nivel global.

În urma rezultatelor obținute, rezultate foarte încurajatoare pentru tânăra afacere de familie, familia Căpușan dorește să-și îmbunătățească tot mai mult calitatea produselor, iar în viitor să trimită institutului de certificare și alte sortimente de sirop sau dulceață.

Aceasta este una din poveștile de succes, dar știind câte produse de calitate există în România, dorim să încurajăm producătorii români să se afirme atât în țară cât și pe plan internațional prin astfel de institute de certificare care ajută la creșterea vizibilității pe piață.

Ține-ți prietenii aproape și fermierii și mai aproape, consumă produse locale!

Paul Căpușan – Reprezentant DELICIUM – Jams & Syrups

www.delicium.eu

 

Related posts

Facebook lansează Messenger Rooms: aplicația de chat devine un instrument mult mai competitiv

Ion Surdu

Activitatea Consiliului Județean Brașov va fi digitalizată de o firmă din Pitești cu 1,8 milioane lei

Ion Surdu

Zitec este oficial singura companie românească partener Magento

Ligia Voro

Banca Națională a României: acțiunile întreprinse pentru a limita efectele negative ale Covid-19 asupra sistemului bancar

Papuc Irina

Primăria Sibiu a fost certificată pentru sistemul de management conform standardului ISO 9001:2015

Ion Surdu

Arheoparcul din Palatul Princiar al Cetății Oradea, aproape finalizat

Ligia Voro

Companiile din China, atrase în viitorul parc industrial al Maramureșului

Nora Dumitrescu

Parcul Etnografic din Cluj, revitalizat în urma unui concurs internațional de idei

Stefana Muresan

Proiecte cu bani europeni pentru Băile Felix şi Băile 1 Mai

Stefana Muresan

Primăria Oradea, contract de 19 mil. euro cu Astra Vagoane Călători

redactia

Firmele închise temporar de ANPC, obligate să afișeze acest lucru la punctul unde își desfășoară activitatea

Papuc Irina

Adrian Ionel, director general: „Interesul major al UNIFARM a fost sănătatea medicilor și a pacienților din sistemul de sănătate românesc”

redactia

Peste 13 milioane de lei pentru investiții în creșe și grădinițe noi în șase comune din Brașov, Sibiu și Mureș

Papuc Irina

Cea mai mare expoziție de motociclete din România

redactia

DPD România a lansat un serviciu de curierat regional, cu livrări în Bulgaria, Ungaria şi Grecia

Stefana Muresan

Moment aniversar pentru Asociația OncoHelp, care împlinește 15 ani de existență

Nicolae Pop

Ion Sterian, numit director general al Transgaz; Marius Vasile Lupean, director economic

Stefana Muresan

La Lorraine Romania și-a mărit echipa, la Câmpia Turzii, cu 50 de vietnamezi

Stefana Muresan

500 de fermieri din Sălaj primesc subvenții pentru rase ameliorate

Nora Dumitrescu

Educația pacienților și a personalului medical privind fibroza idiopatică, necesară

Transilvania Business

Cele mai mari zece companii din industrie –printre care Continental, Autoliv, Takata şi Michelin – afaceri de 53 de miliarde de lei

Stefana Muresan

Boc, la Bruxelles: “UE dispare dacă nu rezolvăm exodul creierelor”

Nora Dumitrescu

Posibile zboruri de la Brașov, începând din 2021: „Noi construim un aeroport care să fie între primele trei la nivel naţional”

Papuc Irina

Nearly thousand top projects in Poland worth €120bn

Ionut Oprea

Leave a Comment