Agricultura Antreprenori Cluj Ultimele stiri

Primul sirop românesc certificat internațional

O afacere de familie din localitatea Borșa, județul Cluj, deține primul sirop din România certificat Superior Taste Award eliberat de ITI (International Taste Institute Bruxelles). 

 

Povestea familiei Căpușan începe în toamna anului 2015 în comuna Borșa, județul Cluj, unde urmându-și visul din copilărie, Paul Căpușan, fiul cel mare, face primul pas în a-și  îndeplini visul de a înființa o plantație de zmeur.

Cu trecerea anilor, plantația a început să rodească tot mai mult, iar familia Căpușan a decis, în primăvara anului 2018, să proceseze zmeura obținută. Așa s-a născut Delicium, prima gamă oficială de siropuri preparate la rece din România, debutând cu siropul de zmeură, apoi fiind precedat de numeroase alte sortimente.

Ca și metodă de procesare, s-a avut în vedere obținerea unui sirop cu adevărat sănătos și gustos, acest lucru putându-se obține datorită unei cantități ridicate în fruct (41% în cazul de față) care prin prepararea la rece (fără tratament termic) își menține întreaga valoare nutritivă, medicinală și gustativă a fructului proaspăt.

Prin procesarea fructelor, aceștia au urmărit aducerea de plus-valoare fructelor și de a închide cercul producție-procesare-vânzare, piața de desfacere fiind în primă fază târgurile cu profil agricol din județul Cluj.

În urma notelor pozitive primite de la clienți asupra siropurilor, dar în special asupra siropului de zmeură și datorită calității net superioare altor siropuri de pe piață, Paul a văzut oportunitatea de a trimite siropul la Bruxelles, la cel mai important institut de testare a calității produselor alimentare din lume, și anume, la ITI (International Taste Institute), unde urma să fie testat organoleptic.

S-au avut în vedere de către o comisie formată din 200 dintre cei mai mari bucătari și somelieri din lume următoarele criterii: aspectul, culoarea, consistența, mirosul, gustul, aroma și interacțiunea dintre acestea. Jurații și-au exprimat punctul de vedere asupra produsului neinfluențați, aceștia testând produsele fără a avea cunoștințe cu privire la proveniența produsului sau a producătorului în cauză.

Dacă calitățile gustative ale produsului satisfac papilele gustative ale degustătorilor, aceștia oferă punctaje pentru aspectele susmentionate iar în funcție de punctajul obținut (0-100), produsele pot primi stele ITI (70-80 puncte= o stea, 80-90 puncte= două stele respectiv trei stele la peste 90 de puncte).

“Stelele Superior Taste Award” sunt considerate “stelele Michelin ale alimentelor”.

Siropul de zmeură Delicium, de această dată evaluat de reprezentanții gastronomiei mondiale, a fost medaliat cu două stele, fiind considerat de ei un produs remarcabil. Este primul sirop din România cu o certificare atât de înaltă la nivel global.

În urma rezultatelor obținute, rezultate foarte încurajatoare pentru tânăra afacere de familie, familia Căpușan dorește să-și îmbunătățească tot mai mult calitatea produselor, iar în viitor să trimită institutului de certificare și alte sortimente de sirop sau dulceață.

Aceasta este una din poveștile de succes, dar știind câte produse de calitate există în România, dorim să încurajăm producătorii români să se afirme atât în țară cât și pe plan internațional prin astfel de institute de certificare care ajută la creșterea vizibilității pe piață.

Ține-ți prietenii aproape și fermierii și mai aproape, consumă produse locale!

Paul Căpușan – Reprezentant DELICIUM – Jams & Syrups

www.delicium.eu

 

Related posts

Oradea are pistă de pumptrack

Traian Dan

Meseriile viitorului, promovate de patronii din Ardeal

Nora Dumitrescu

Alianţa Vestului – Autostrada Transilvania, Autostrada Timişoara – Belgrad, tren de mare viteză între cele patru oraşe, finalizarea centurilor, dezvoltarea aeroporturilor, atragerea de fonduri europene

redactia

Silicon Forest, un nou hub de tehnologie în Cluj-Napoca, investiție de 200.000 de euro

Stefana Muresan

Afacerea unei clujence, apreciată de Prințul de Wales

Stefana Muresan

Peste 1 miliard lei, fonduri nerambursabile, alocate investițiilor în zona montană

Stefana Muresan

IAR Braşov, profit net de 11 milioane lei, la sfârşitul anului 2017

Stefana Muresan

Cum reconfigurează Comandamentul NATO de la Sibiu mediul de afaceri

Ligia Voro

Bălțata românească câștigă teren în fața raselor bovine străine

Ligia Voro

Bunele practici de management, dezbătute la o degustare de vin

Nora Dumitrescu

Nouă linie de finanţare pentru IMM, în valoare de 450.000 de lei nerambursabili

Stefana Muresan

Wetterbest a lansat noul mat în piața de învelitori metalice: NEOMAT 30

Ligia Voro

Herlitz România, Transylvania College și IȘJ Mureș lansează programul “Profesori fericiți pentru România”

Ligia Voro

Blue Air, salvată de Europa. Restructurare sau lichidare în șase luni

Nora Dumitrescu

Contractul pentru finalizarea centurii Târgu-Mureșului, scos la licitație

Ligia Voro

Firmele brașovene din sectorul serviciilor au făcut mai mulți bani în anul 2018: creștere de 11,5% a cifrei de afaceri

Papuc Irina

Autonet Import, cel mai mare furnizor de piese auto din România, cifră de afaceri de peste 277 mil. euro

Stefana Muresan

Banca Transilvania are la dispoziție 3,4 miliarde pentru programul IMM Invest

Nora Dumitrescu

ACAROM şi-a desemnat noua conducere: Christophe DRIDI, Director General al Automobile Dacia

Papuc Irina

Mindspace opens its first offices in Romania

Ionut Oprea

Fondatorii Salad Box și Marty Restaurants, investiție de 500.000 de euro în Narcoffee Roasters

Stefana Muresan

Computer tomograf donat spitalului din Năsăud cu sprijinul unui cardinal de la Vatican

redactia

Nestle, MHP, Tech Mahindra – noi chiriași în Vox Technology Park

Ligia Voro

Cine a câștigat contractele pentru primenirea apei și canalizării Turzii

Nora Dumitrescu

Leave a Comment