Brașov Finante-banci Slider Ultimele stiri

Raul Felix Hodoș, președinte SOROCAPP, despre efectul GDPR: “Se schimbă cu totul ideea de marketing în domeniu”

Societatea Română de Cercetare pentru Afaceri Publice și Private (SOROCAPP) a fost, alături de ACAMA și ISF, organizatorul principal al Conferinței Europene de Servicii Financiare. Am discutat cu avocatul Raul Felix Hodoș, președintele asociației, despre provocările legislative din piața financiară din România.  

 

SOROCAPP este partener al Conferinței Europene de Servicii Financiare, ediția a III-a, de ce este necesar să organizați astfel de evenimente? Mie mi-a plăcut, în mod deosebit, atenția pe care ați acordat-o educației financiare, un concept despre care discutăm destul de mult în România, însă oarecum nișat, fiecare se ocupă de partea sa. Din ce am reținut însă, există demersuri ca educația financiară să intre în curricula școlară.

Societatea Română de Cercetare pentru Afaceri Publice și Private – SOROCAPP – are deja experiență cred că de 15 ani în organizarea de conferințe. Pentru că unul dintre obiective este acesta, ne-am asociat cu Institutul pentru Studii Financiare și ACAMA pentru a organiza această conferință. Din ce în ce mai multă lume, deja știe și și-o notează în agendă pentru fiecare lună martie. De ce educație financiară? Pentru că este o componentă esențială în ceea ce privește partea de afaceri publice, cât și cea de afaceri private, pentru că încă de când avem 3-4 ani și mergem să ne cumpărăm prima bomboană, practic trebuie să fim educați financiar. Pe măsură ce creștem ar trebui să știm cum să investim banii, cum să îi protejăm, cum să îi utilizăm, să îi cheltuim în cele din urmă și toate acestea se subsumează ideii de educație financiară.

 

Cât de volatilă e legislația în acest domeniu al serviciilor financiare ?

Având în vedere că sunt foarte mulți bani la mijloc, evident că și legea se schimbă destul de des, mai ales în ultima vreme au fost mai multe directive și regulamente cu implicații directe în piața financiară europeană și, evident, în cea românească. Aici aș aminti Directiva europeană privind Distribuția în Asigurări – IDD (Insurance Distribution Directive) și MiFID II (Markets in Financial Instruments Directive) – Directiva 2014/65/UE a Parlamentului European și a Consiliului Uniunii Europene din 15 mai 2014 privind piețele instrumentelor financiare care au fost transpuse sau sunt în curs de transpunere și în legislația primară – de competența principală a Parlamentului României sau a Guvernului, cât și în legislația secundară în România, care este de competența Autorității de Supraveghere Financiară.

Care este impactul reglementărilor din GDPR asupra pieței financiare?
Sunt foarte multe date, în primul rând se schimbă cu totul ideea de marketing în domeniu. După aceea, spre exemplu în domeniul asigurărilor, avem discuțiile, care nu sunt finalizate încă, asupra cine este operatorul principal, dacă asiguratorul sau brokerul este operatorul principal, câtă vreme clientul merge la broker, brokerul este cel care solicită cotațiile de la asigurator și, până la urmă, polița se încheie cu asiguratorul. Vom pune în discuție toate aceste probleme, nu vom găsi un răspuns final, dar mai facem un pas pentru a afla cum putem să aplicăm regulamentul în industria financiară, în așa fel încât să și respectăm rigorile legii, dar și să afectăm negativ cât mai puțin. Regulamentul înseamnă o mai mare grijă față de drepturile persoanelor vizate, pe de o parte, iar, pe de altă parte, în sarcina întreprinderilor vin mai multe obligații pe care trebuie să le aplice și aceste obligații, evident, se transformă în bani pentru că orice obligație nouă care trebuie implementată naște cheltuieli. Sunt obligații, spre exemplu, ale actorilor din piață de a face anumite raportări, pe spălare de bani, pe evaziune fiscală.

Va trebui să vedem cum îl aplicăm noi intern, bineînțeles, după ce vedem cum îl interpretează și Curtea de Justiție a Uniunii Europene, interpretările date de ea sunt obligatorii, mai avem organisme europene care ne dau anumite recomandări și aceste recomandări sunt cu titlu de soft-law, semi-obligatorii.

 

Despre SOROCAPP

Societatea Română de Cercetare pentru Afaceri Publice și Private (SOROCAPP) este o asociație non-profit, înființată în anul 2011 în Tîrgu Mureș, având drept scop principal sprijinirea și promovarea cercetării științifice în domeniul afacerilor publice și private.
Asociația are 26 de membri, printre care se află cercetători, teoreticieni și practicieni în domenii juridice și economice, precum și alți profesioniști ai dreptului.

de Ligia VORO

Articol publicat în ediția print a TB 85, aprilie 2019

Despre conferința ECFS2019 puteți citi AICI

Related posts

Studiu Unlock: Companiile se reîntorc în oraș

Ionut Oprea

Stuful, cea mai ieftină soluție pentru acoperișuri durabile și ecologice. 90% din producția de stuf din Deltă, la export

redactia

CCIFER decernează Premiile 2017 pentru inovație, antreprenoriat și responsabilitate socială

Stefana Muresan

Satu Mare: Polonezii de la Serinus Energy au demarat producţia de gaze în Moftinu

Stefana Muresan

Antibiotice Iași va produce 3,5 milioane de comprimate de hidroxiclorochină, precum şi alte produse necesare sistemului sanitar din România

Ion Surdu

Școala profesională în sistem dual, alternativa educațională de succes

Ligia Voro

Investiții mari, în 2019, la Stațiunea de Cercetare și Dezvoltare Agricolă Lovrin

redactia

Laura Elly Naghi, director formare profesională al ISF: “Este nevoie de crearea Cartei albe a tuturor proiectelor de educație financiară”

Ligia Voro

Peste 180 mil. lei pentru terminalul de pasageri de la Aeroportul Brasov-Ghimbav

redactia

Micii producători din Cluj s-au reunit în spațiul virtual

Nora Dumitrescu

Regele Mihai, simbolul demnității noastre uitate

redactia

România a atras până la finele lui 2018 finanțări în valoare de 1,12 miliarde euro pentru proiecte de mediu, dezvoltare urbană, sănătate, educație sau IMM-uri

redactia

Mihai Daraban: Agricultura trebuie monitorizată prin prisma PIB-ului și mai puțin prin producția la hectar

redactia

Ministerul Transporturilor a emis ultimul set de autorizații pentru modernizarea căii ferate între Simeria și Arad, constructor asocierea Astaldi SpA – FCC Construccion SA – Salcef Construzioni Edili e Ferroviarie SpA – SC Thales Systems România SRL

Stefana Muresan

Zona metropolitană a Clujului va avea o nouă centură rutieră

redactia

Creșteri de peste 15% la vânzarea de ceasuri. Care sunt argumentele retailerului Watchshop.ro

Papuc Irina

Juncker propune un summit al UE la Sibiu

Stefana Muresan

Gazprom a găsit petrol în Timiș şi va începe producţia experimentală

Stefana Muresan

Herlitz România alături de copii, prin www.herlitz.ro

Ligia Voro

Proiecte europene în valoare de aproape 9 mil. euro în domeniul sănătații, aprobate pentru Oradea

redactia

SmartBill donează 35.000 de euro pentru Spitalul Județean din Sibiu

Ion Surdu

Cereri de finanţare în valoare de 116 mil. lei pentru investiţii în procesarea şi marketingul produselor agricole

redactia

Topul judeţelor cu cel mai mare număr de tranzacţii cu terenuri agricole în S1. Străinii, aproape 30% din suprafaţa totală

Stefana Muresan

Cum a fost anul 2019 pentru afacerile românești: cel mai mic număr de insolvențe din istorie – Analiză KeysFin

Papuc Irina

Leave a Comment