Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Companiile din producţie pot primi fonduri europene pentru eficiență energetică

Ministerul Fondurilor Europene a prelungit sesiunea de depunere proiecte pe Programul Operațional  Infrastructură Mare (Ordinul 990/28.05.2015, obiectivul specific 6.4) privind creşterea economiilor în consumul de energie primară produsă în sisteme de cogenerare de înaltă eficienţă energetică până la 31 decembrie 2019.

http://mfe.gov.ro/wp-content/uploads/2019/06/9e5736ebdb87a768286dc88c502d1835.pdf

 

În cadrul acestuia vor fi finanțate proiecte care au că obiectiv implementarea uneia dintre acțiunile din POIM de mai jos:

  • Realizarea / modernizarea centralelor electrice de cogenerare de înaltă eficienţă (maximum 8 MWe) pe gaz natural şi biomasă
  • Realizarea / modernizarea centralelor electrice de cogenerare de înaltă eficienţă care utilizează gaze reziduale (maximum 8 MWe) provenite din procese industriale

 

Sunt eligibile activităţile de achizitie instalaţii/echipamente pentru construcția/modernizarea centralelor de cogenerare de înaltă eficiență si construcţii care fac obiectul proiectului de producere a energiei prin cogenerare, aferente echipamentelor modernizate.

Alte instalaţii/echipamente decât cele de mai sus pot fi considerate eligibile numai dacă solicitantul dovedeşte faptul că sunt absolut necesare în vederea implementării sistemelor de cogenerare de înaltă eficiență, în conformitate cu OS 6.4.

 

Companiile eligibile în cadrul OS 6.4. sunt:

  1. Societăţile din industrie care înregistrează consumuri energetice de peste 200 tep/an și care pot dovedi un necesar util de energie termică pentru procesele industriale cu o durată de minim 4.000 h/an.
  2. Reprezentantul desemnat al unui parc industrial, care înregistrează consumuri energetice de peste 200 tep/an și care poate dovedi un necesar util de energie termică pentru procesele industriale cu o durată de minim 4.000 h/an.

 

Instalațiile de manevrare și prelucrare a biomasei, precum și producerea biogazului nu sunt eligibile.

Conform celei de-a doua ediții a studiului „Eficiența energetică în companiile din România”, realizat de EnergyPal cu sprijinul Valoria, numai 4 din 10 companii spun că au investit într-un program de eficientizare energetică. La nivel de industrii, cele mai puține companii cu astfel de investiții sunt din construcții/imobiliare (20% în 2019 față de 19% în 2018), urmate de cele din alimentație/agricultură (21% față de 29%) și din servicii profesionale (32% față de 27%).

Studiul EnergyPal mai relevă și faptul că procentul companiilor respondente care spun că au realizat un audit energetic al clădirilor este de 51% în 2019, în creștere cu 9 puncte procentuale față de anul trecut. Cele mai multe companii care au realizat un audit energetic al clădirilor sunt cele din producție industrială (69%).

 

Bugetul alocat apelului de proiecte, conform mfe.gov.ro, este împărțit după cum urmează:

 

Acțiune Alocare netă POIM (euro)* Buget limită apel (euro)** Buget limită contractare (euro)***
                               Total 63.529.412 95.294.118 76.235.294
din care: Acțiuni finanțabile în cadrul ITI Delta Dunării 4.423.529

 

Ajutorul se acordă în lei sub formă rambursării cheltuielilor efectuate şi nu poate depăşi 15.000.000 euro echivalent în lei la cursul Inforeuro din luna anterioară depunerii cererii de finanţare / proiect de investiţii.

Intensitatea măsurii de sprijin nu poate depăşi:

  • 80% din costurile eligibile ale proiectului, pentru microîntreprinderi și întreprinderile mici;
  • 70% din costurile eligibile ale proiectului, pentru întreprinderile mijlocii;
  • 60% din costurile eligibile ale proiectului, pentru întreprinderile mari.

 

Ajutorul nu se acordă întreprinderilor care se află în dificultate.

Ajutoarele de stat acordate pentru proiecte care vizează investiţii în capacităţi de cogenerare de înaltă eficiență în cadrul Obiectivului specific 6.4 vor fi acordate doar în cazul în care acestea au efect stimulativ şi nu au demarat investiția.

Nu sunt eligibile urmatoarele activităţi:

  1. sectorul pescuitului şi acvaculturii;
  2. sectorul prelucrării şi comercializării produselor agricole, în următoarele cazuri:
  • atunci când valoarea ajutoarelor este stabilită pe baza preţului sau a cantităţii unor astfel de produse achiziţionate de la producători primari sau introduse pe piață de întreprinderile respective; sau
  • atunci când ajutoarele sunt condiționate de transferarea lor parțială sau integrală către producătorii primari;
  1. sectorul producției agricole primare.

Companiile care doresc să depună trebuie să pregatească extrem de repede studiul de fezabilitate, pe un teren liber de sarcini, dacă dorim sa finanțăm și o construcție aferentă echipamentului de eficiență energetică și să solicite oferte pentru echipamentele pe care doresc să le propună spre finantare.

De asemenea se impune pregătirea riguroasă a documentației întrucât avem un punctaj minim de 70 de puncte, iar dacă nu întrunim acest punctaj, proiectul este respins. Trebuie să atingem minim 20 puncte din 40 la relevanță și oportunitate, 28 din 40 la capitolul maturitatea și calitatea documentației și minim 12 din 20 la sustenabilitate, precizează Roxana Mircea, consultant fonduri europene și ajutoare de stat.

Proiectele se depun pe platforma MYSMIS, administratorii sau reprezentanții legali trebuie să iși achiziționeze, obligatoriu, semnătura electronică.

 

 

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Undelucram.ro, finanțare de 300.000 de euro pentru a se extinde internațional

Articolul următor

La Star Assembly și Star Transmission ai mediul perfect în care să crești și să te dezvolți!  

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Distribuție Energie Electrică Romania (DEER), lider național în distribuția de energie electrică, a pus în funcțiune asistentul virtual ChatVolt. 
Citeste mai mult

DEER a lansat asistentul virtual ChatVolt

Chatbot-ul activat de societatea clujeană va oferi informații rapide și actualizate privind întreruperile în alimentarea cu energie electrică.…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share