Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Weinfest 2019 la Mediaș: povești și degustări de vin din cramele românești și Republica Moldova

20 de crame cu zeci de tipuri de vinuri și spumante, masterclass-uri de talie internațională și peste o sută de porții de mâncare gătite live. Sunt doar câteva dintre ingredientele WeinFest Mediaș, care s-a desfășurat în perioada 20-22 septembrie în Piața Regele Ferdinand I din Mediaș. Evenimentul se înscrie în lista unor acțiuni integrate de promovare a Țării Vinului sau așa-numitul WeinLand, având Municipiul Mediaș în centrul său, o importantă metropolă a vinului, a cărui legendă trebuie să reînvie.

Weinfest Mediaș 2019 a adunat 20 de crame pentru degustări în aer liber, masterclass-uri de vin de nivel internațional, cum ar fi pahare „Riedel” cu degustare, cu ambasador Valentin Ceafalău, „Fetească Regală“- Istorie și degustare, Wine Food and Pairing, cu Wine Ambasador Diana Pavelescu, live cooking show, cu Radu Zărnescu, gastronomie locală, cu Chef Marius Rafa. Iubitorii de vin au putut gusta din zece licori ale lui Bachus, în baza unui talon cu care au participat la tombole și au putut ridica premii din partea expozanților. Tot din 20 septembrie, pentru o lună de zile, este deschisă o expoziție dedicată vinului, strugurelui și viței de vie, la Galeria Cyrus.

Oaspeții au fost întâmpinați de Turrepitz, celebrul paznic de pe Turnul Trompeților, iar fiecare zi a evenimentului a fost acompaniată de muzică bună. Pe scenă au urcat Proconsul, Mircea Baniciu&Band, Walter Ghicolescu, JazzyBit, Amalia Gaiță.

„WeinFest este un eveniment de calitate prin care vrem să construim o atracție regională și, în perspectivă, să reconstruim simbolic, turistic și comercial vechea Metropolă de Vin a Transilvaniei. Căci suntem în mijlocul zonei, numită Weinland sau Țara Vinului, denumire dată de prin 1206 și care se referă la spațiul dintre Sighișoara, Târgu Mureș, Aiud, Olt, Făgăraș, iar Mediașul este practic în mijlocul zonei. România este un producător important în Europa și, deși facem vinuri de calitate, vinul românesc nu a mai fost atât de pregnant și vizibil în zona europeană, după al Doilea Război Mondial. Multe povești s-au pierdut și oamenii nu mai au acces la informație, asta vrem să schimbăm acum”, a declarat Tavi Isăilă, co-organizatorul evenimentului.

Vinuri selecte au putut fi testate la WeinFest. Crama Jidvei a fost reprezentată prin soiuri de vinuri alese. Jiidvei dispune de 3 crame, cu o capacitate impresionantă, de peste 270 de mii de hectolitri. Fie că gustați din Sauvignon blanc, Gewurztraminer, Muscat Ottonel, Fetească Regală, nu aveți cum să nu rețineți gusturile lor alese.

Vinurile de la Crama Stirbey au atras iubitorii de vinuri seci, din soiuri pure, necupajate, fiecare reflectând caracterul soiului din regiunea Drăgășani. Crama de vinificație a domeniului Stirbey din Drăgășani a fost concepută de Prințul Barbu Alexandru Stirbey, la începutul secolului al XX-lea și l-a avut pe Michael Ambrosi din Mediaș ca asociat la pepinierele de la Buftea și pe medieșeanul Friedrich Caspari ca director tehnic la pepinierele de la Drăgășani. Vinurile sunt produse din souri de Merlot, Sauvignon Blanc, Rose, Cabernet Sauvignon, Novac, Negru de Drăgășani, Cramposie Selecționată, Tămâioasă Românească Sec, Fetească Regală, Tămâioasă Românească Dulce.

Printre invitații de onoare s-au numărat cei de la Combinatul Cricova din Republica Moldova, invitați de onoare datorită înfrățirii dintre Municipiul Mediaș și Orașul Cricova în 1 Decembrie 2018, la aniversarea a 100 de ani de la Marea Unire. Pe bună dreptate, denumită „Perla vinificaţiei moldave” – “Cricova” reprezintă un Complex Subteran unic, care s-a remarcat în întreaga lume pentru labirinturile sale imense şi pentru vinurile sale excelente. „Cricova” este prima întreprindere din Moldova, care produce vin spumant după metoda celebrului călugar Dom Pérignon – „Méthode Traditionelle”. Compania cultivă în raionul Cahul, predominant, soiuri roşii de viţă de vie, precum Cabernet, Merlot, Codru, Pinot Noir. În regiunea centrală a țării, sunt cultivate soiurile albe ca Pinot, Sauvignon, Rkațiteli și Aligote.

Edițiile de colecție Caspari și Ambrosi s-au regăsit și în acest an la Weinfest Mediaș. Caspari a fost Director Tehnic la Pepinierele Știrbey din Drăgășani, după zece ani în care fusese Comisar pentru replantarea viilor din Transilvania (1892-1902) și, în timp, a avut în portofoliu clienți precum Principele de Lichtenstein, Baronul Szapari, Contele Mikes, Contele Inczedy ș.a. Caspari s-a implicat direct în replantarea viței-de-vie în Țara Românească, Transilvania, Ungaria, Austria, Germania, Lichtenstein și Rusia.

Ambrosi a fost Președintele Asociației Viticole Săsești din Transilvania, a deținut Pepinierele de la Aiud, actuala Stațiune de cercetare și dezvoltare pentru Viticultură și Vinificație de la Blaj, depozitele logistice de vin ale Transilvaniei de la Mediaș și a fost asociat al Principelui Știrbey la Pepinierele de la Buftea. Astfel, și el a fost implicat în replantarea viței-de-vie în Transilvania, zona europeană și, împreună cu Principele Știrbey, în Țara Românească și Țările Baltice. De asemenea, Ambrosi este cel care, în jurul anilor 1920, a dat numele actual soiului de struguri Fetească Regală, apărut la Daneș sub numele de Dănășana sau Dunesdorfer Konigsast.

Vinurile organice de la Crama Lechburg (Lechința) au trezit interesul cumpărătorilor, datorită vinurile bio, dar și aromei pregnante, datorată altitudinii ridicate. Printre cele mai căutate vinuri sunt Gewurztraminerul, dublu medaliat Women’s Wine and Spirits Awards 2019, dar și Golden Muscat, Riesling și Pinor Noir.

Vinurile din Domeniul Bogdan, obținute din struguri cultivați după principiile agriculturii biodinamice, au putut fi, de asemenea, testate la Mediaș. Din soiuri de Pinot Noir, Feteasca Neagră, Cabernet Sauvignon, Shiraz, Merlot, Sauvignon Blanc, Muscat Ottonel și Muscat Blanc, Riesling Italian și Riesling de Rin, vinurile Domeniul Bogdan sunt elegante, intens fructate și total naturale.

Începand din 2016, vinurile sunt certificate ca biologice conform normelor Austria Bio Garantie.

Weinfest este un eveniment social dedicat refacerii adevărului istoric în Vechea Metropolă de vin a Transilvaniei, organizat de Asociația Culturală Pusteblume Mediaș, Asociația Ardealul Mediaș și Asociația Locului Natal în parteneriat cu Primăria Municipiului Mediaș și sub egida Regiunii Gastronomice Eurpoene. Sponsor principal este Romgaz Mediaș.

Autor: Irina Papuc

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Mobila românească - prezență în premieră la târgul internațional Index Dubai

Articolul următor

Business Evolution. Cum să decodezi transformarea digitală și să construiesti o companie care performează

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Distribuție Energie Electrică Romania (DEER), lider național în distribuția de energie electrică, a pus în funcțiune asistentul virtual ChatVolt. 
Citeste mai mult

DEER a lansat asistentul virtual ChatVolt

Chatbot-ul activat de societatea clujeană va oferi informații rapide și actualizate privind întreruperile în alimentarea cu energie electrică.…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share