Opinii Ultimele stiri

Sponsorizările, din nou pe agenda modificărilor fiscale

Activitatea de sponsorizare a fost și va rămâne una de mare interes pentru societate în ansamblul său, atât pentru beneficiarii organizațiilor non-profit, cât și pentru societățile comerciale care, pe lângă contribuția pentru o cauză bună, își pot diminua și nota de plată către stat.

Și pentru autoritățile fiscale sponsorizarea a fost de mare interes recent, întrucât acestea au decis mai multe modificări ale prevederilor legislative. În scurt timp, vor urma și altele.

 

Majorarea beneficiului fiscal în cazul sponsorizărilor

În această vară, a fost majorată limita de acordare a beneficiului fiscal pentru societățile comerciale care fac sponsorizări, de la 0,5% din cifra de afaceri, la 0,75%. Prin urmare, societățile plătitoare de impozit pe profit au dreptul să scadă din valoarea impozitului pe profit datorat sumele aferente cheltuielilor de sponsorizare și/sau mecenat, precum și cele privind bursele private, în limita a 0,75% din cifra de afaceri, dar nu mai mult de 20% din impozitul pe profit efectiv datorat.

Cu alte cuvinte, societățile au un real beneficiu, deoarece pentru o cheltuială de 100 de lei (nedeductibilă, de altfel), pot avea un avantaj fiscal în numerar de 100 de lei prin reducerea impozitului de plată cu întreaga sumă, și nu doar cu 16% din aceasta.

Atenție, noua limită se aplică începând cu al treilea trimestru din 2019. Prin urmare, contribuabilii care au acordat sponsorizări în primele două trimestre au dreptul să își ia credit fiscal în limita a 0,5% din cifra de afaceri, urmând ca, în următoarele două trimestre, în cazul noilor contracte de sponsorizare încheiate, să ia în considerare plafonul majorat de 0,75%.

 

Ce se întâmplă în cazul restituirii sponsorizărilor de către beneficiari?

Nici ultimul proiect de ordonanță privind modificarea Codului Fiscal, publicat pe site-ul Ministerului de Finanțe, nu lasă deoparte subiectul sponsorizărilor acordate de societățile comerciale. Elementul de noutate vizează cazurile în care beneficiarii sponsorizărilor hotărăsc restituirea integrală sau parțială a acestor sume către sponsorii lor, societăți comerciale.

În acest sens, proiectul de ordonanță prevede obligația regularizării impozitului pe profit datorat, fără a fi însă necesară depunerea unei declarații rectificative pentru perioadele trecute. Astfel, suma dedusă pentru sponsorizare în perioadele fiscale precedente se va adăuga ca diferență de plată la impozitul pe profit datorat în trimestrul sau anul în care are loc restituirea. În cazul în care restituirea este doar parțială, calculul trebuie refăcut proporțional.

În practică, este neclar cum ar trebui contabilizate sumele obținute din restituirea sponsorizărilor, ca venit sau ca diminuare a unei cheltuieli. În orice caz, efectul ar trebui să fie neutru din punct de vedere fiscal. În caz contrar, am putea vorbi de o dublă impozitare.

Lucrurile se pot complica și mai mult dacă vorbim de sume din sponsorizare reportate din perioadele trecute. La momentul acesta, pentru sumele ce depășesc plafonul aferent creditului fiscal, Codul Fiscal permite reportarea și recuperarea acestora pe o perioadă de șapte ani consecutivi. Întrebarea care rămâne este dacă acestea ar trebui recalculate în urma diminuării sponsorizărilor acordate și restituirii sumelor aferente.

Nu în ultimul rând, ar trebui clarificate obligațiile de declarare existente. Mai exact, dacă, în urma restituirii sumelor reprezentând sponsorizările acordate, este necesară și depunerea unei declarații informative rectificative (formularul 107, introdus în cursul anului 2018).

 

Sponsorizarea cu beneficiu fiscal este aplicabilă doar pentru entitățile înscrise în registru!

Pe de altă parte, deși nu mai reprezintă neapărat o noutate legislativă, este de menționat că registrul entităților/unităților de cult pentru care se acordă deduceri fiscale, introdus începând cu aprilie 2019, a fost finalizat și se regăsește pe site-ul ANAF.

În acest sens, atragem din nou atenția cu privire la verificarea acestui registru înainte de acordarea unei sponsorizări către astfel de entități.

 

Material de opinie de Andreea Vlad, Manager Servicii Fiscale, și Anca Preda, Consultant Senior Servicii Fiscale, Deloitte România

Related posts

Proiect de 4 milioane de lei la Primăria Mediaș: Resurse integrate pentru o dezvoltare locală sustenabilă

Papuc Irina

CNAIR: 13,7 kilometri din Autostrada Transilvania, deschişi traficului rutier

redactia

Relaxarea normelor pentru companiile farmaceutice: Consiliul Concurenței le permite să acționeze astfel încât să nu existe întreruperi în aprovizionarea cu medicamente

Ion Surdu

Elite în business. Județul Mureș. Ranking 61: CIS GAZ. Proiecte istorice în întâmpinarea primelor trei decenii

Ligia Voro

Norvegienii oferă până la 2 milioane de euro pentru firmele românești inovatoare

Ion Surdu

Răspunsul CNAIR, după greva de pe Lotul 2 al Autostrăzii Sebeș-Turda

Papuc Irina

La Lorraine Romania și-a mărit echipa, la Câmpia Turzii, cu 50 de vietnamezi

Stefana Muresan

Turcii de la Karsan vor livra 20 de autobuze electrice pentru Dej

Nora Dumitrescu

S-a semnat contractul pentru modernizarea drumului Prinţului Charles

redactia

Noul Porsche Cayenne, promovat printr-un film turnat în România

redactia

Angajații Ford de la uzina din Craiova, în șomaj tehnic – lider sindical

Ion Surdu

Imoteca lansează proiectele Triama Residence și Buena Vista Rezidential la Imobiliarium

redactia

Informaticienii de la AROBS, rechemați la birou

Nora Dumitrescu

APIA verifică fermierii prin teledetecție

Traian Dan

D'Imago lansează volumul "Capitalism luminat: Eliberarea spiritului eroic al afacerilor"

Ligia Voro

BNR ia măsuri menite să atenueze impactul epidemiei de coronavirus asupra populației

Traian Dan

Bistrițenii de la Dimex, contract de 60 de milioane de euro, în Hunedoara

redactia

Ajutoare de stat de peste 22 de milioane de lei pentru cinci aeroporturi regionale: două sunt din Transilvania

Ion Surdu

Airbus Helicopters Romania vrea să repare elicopterele din flota Inspectoratoratului General de Aviație al MAI

Ion Surdu

Drumul Nordului – Maramureș, reabilitat cu fonduri europene; proiect în valoare de peste 51 mil. de euro

Stefana Muresan

Preh, peste 1.000 de angajați la Ghimbav și continuă angajările

Stefana Muresan

COO Purcari: Noi am accelerat producția și exportul de vinuri. Am făcut față multor crize și am ieșit puternici din ele

Ion Surdu

foodpanda: Comenzile online de mâncare s-au dublat în iunie față de începutul anului

Ligia Voro

VCST Alba – spirit de echipă, motivație și competitivitate

Ligia Voro

Leave a Comment