Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Clujana își face rețea în Transilvania. Va deschide magazine la Sibiu și Bistrița

Unitatea de producție de la Cluj-Napoca a trecut prin multe perioade grele / Foto: Radio Cluj
Unitatea de producție de la Cluj-Napoca a trecut prin multe perioade grele / Foto: Radio Cluj

Fabrica de încălțăminte Clujana va da în funcțiune două noi magazine de prezentare și vânzare, în parteneriat, în două orașe transilvănene: la Sibiu și la Bistrița, după deschiderea celui din Oradea.

De luni, pantofii gama Clujana vor putea fi achiziționați din magazinul de la Sibiu, de pe str. Tribunei, iar în perioada imediat următoare va avea loc și inaugurarea magazinului din municipiul Bistrița, de pe str. Dornei, conform reprezentanților Consiliului Județean (CJ) Cluj.

Pe de altă parte, fabrica din Cluj a activat o platformă pe internet cu acces la noile sale produse din piele. Societatea controlată de CJ Cluj deține două showroom-uri în Cluj-Napoca, la sediul din Piața 1 Mai și în Piața Mihai Viteazul, dar și în incinta unui hipermarket din Oradea.

Clujana intenționează să își desfacă produsele nu doar în România, ci și pe piața europeană, în țări precum Germania și Italia. Fabrica de încălțăminte a fost înființată în 1911, sub denumirea de Fabrica de Piele Frații Renner & Co.

Istorie zbuciumată

După primul război mondial a devenit societate pe acțiuni, schimbându-și denumirea în Dermata, devenind cea mai mare fabrică de încălțăminte din România. Ea a fost naționalizată de guvernul comunist în 1948, redenumită Janos Herbak, iar în final Clujana.

În 1948 a fost naționalizată de guvernul comunist. În anii 80 fabrica ajunge cea mai mare de acest gen din estul Europei. Avea 8.000 de angajați, cu secții proprii de tăbăcărie, fabrici de tălpi, de încălțăminte, și articole din cauciuc.

Ca urmare a managementului neadecvat, după revoluție fabrica a decăzut, ajungând să fie declarată falimentară în 1999 și închisă, pe când avea 2.816 de muncitori. În 2004 se redeschide o secție a fabricii cu doar 35 de angajați, secție care se extinde de-a lungul anilor, ajungând în 2009 la peste 300 de angajați. 90% din producția actuală este exportată.

În 2003, Guvernul României a decis trecerea pachetului de acțiuni majoritar în proprietatea județului și administrarea CJ. Datoria de 5 milioane de euro față de stat a fost convertită în acțiuni în 2004, statul devenind acționar majoritar, cu 80% din capitalul social. Administrarea societății a fost cedată apoi CJ Cluj.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

DEVO 2019: proiecte de dezvoltare din 15 țări, investiții de peste 10 miliarde de euro

Articolul următor

Afacerile din Maramureș, promovate în SUA de James Rosapepe

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Citeste mai mult

Vine Iarmarocul la Cluj

Peste 50 de meșteșugari, artiști, creatori locali, din toată România, a căror metodă de producție este complet sustenabilă,…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share