București Real Estate Slider Ultimele stiri

CBRE: Piața de investiții imobiliare din România a depășit 585 mil. euro în primele 9 luni în 2019

  • Peste jumătate din investiții au fost pentru clădiri de birouri
  • București și Cluj-Napoca au atras aproape 90% din volumul tranzacționat

 

Volumul investițiilor imobiliare din România în primele nouă luni a depășit 585 milioane de euro, arată cel mai recent raport de research al CBRE, lider global și național al pieței de consultanță imobiliară. Piața de birouri a atras peste jumătate din investiții, București și Cluj-Napoca fiind cele mai dinamice orașe, cu aproape 90% din volumul tranzacționat.

La nivelul Europei Centrale și de Est, piața de investiții imobiliare a atins valoarea de 8,6 miliarde de euro în primele trei trimestre, conform datelor CBRE Research. Polonia s-a menținut lider pe piața de investiții la nivel regional, cu o pondere de circa 50% din total, în timp ce România are o pondere stabilă de 7%, cu potențial de creștere în următoarele luni.

„Cifrele pentru primele nouă luni arată că România este cea mai competitivă țară din Europa Centrală și de Est. Spre exemplu, pe sectorul de birouri, yield-ul (randamentul anual al investiției) este de 7%, în timp ce valoarea chiriilor este la un nivel de 18,5 euro/mp/lună. România atrage tot mai mult atenția unor noi investitori, care doresc să intre pe piața locală, precum și nume noi pe piața de închirieri de spații de birouri, ceea ce ne face încrezători cu privire la potențialul pieței imobiliare în 2020”, a explicat Daniela Boca, Head of Research, CBRE România.

Dacă în primele nouă luni, România a atras un volum de investiții de 585 milioane de euro, dintre care 60% au fost în București, 29% în Cluj-Napoca și 11% în alte orașe secundare, pentru trimestrul al treilea, volumul de investiții este estimat să crească cu 42%, putând atinge pragul de 1 miliard de euro dacă tranzacțiile aflate în desfășurare în prezent vor fi semnate.

În ceea ce privește produsele tranzacționate, piața de birouri au rămas în centrul atenției, atrăgând 50% din investiții, fiind urmată de sectorul de retail cu 27% și de industrial, cu 9% din volumul tranzacționat.

„Clădirile de birouri vor continua să atragă investiții majore în următoarele 12-18 luni, având în vedere că există pe piața din România mai multe produse finalizate sau aflate în dezvoltare, în portofoliul unor dezvoltatori a căror strategie este dezvoltarea și închirierea, urmate de un exit. În același timp, remarcăm un interes în creștere pentru sectorul industrial, unde, spre exemplu, produsele de tip sale & lease back pot contribui la tranzacțiille din acest sector”, a declarat Gijs Klomp, Head of Investment Properties, CBRE România.

Din punct de vedere al profilului cumpărătorilor, investitorii locali au rămas cei mai activi în primele nouă luni, cu 33% din totalul investițiilor, urmați de fondurile sud-africane, cu 30% și de  investitorii americani, cu 12%.

„Intrarea pe piața din România a unor nume noi în primele nouă luni, precum White Star, Indotek și Morgan Stanley, a transmis un mesaj foarte pozitiv în rândul investitorilor interesați de România. Ne așteptăm ca în 2020 să vedem și alte companii care vor face primul pas în România și ne bucurăm să avem deja discuții în acest sens”, a adăugat Gijs Klomp.

CBRE România și-a extins în această toamnă echipa locală de management prin recrutarea lui Gijs Klomp ca Head of Investment Properties. Gijs are o experiență de peste 17 ani în domeniul imobiliar și a fost implicat în tranzacții de achiziții cu o valoare cumulată de peste două miliarde de euro în Europa Centrală și de Est.

Related posts

Business Networking Party la Iasi

Ionut Oprea

Sebastian Ionescu, președintele ONJN: “Avem datoria de a asigura crearea unei piețe coerente și responsabile”

Stefana Muresan

Asociația Română pentru Smart City lansează Carta România 2030 în cadrul celui mai important eveniment Smart City al anului

Ligia Voro

Grupul Sun Pharma va aduce în România milioane de doze de clorochină

Nora Dumitrescu

Ministrul Muncii: „Va urma un prim val de măsuri pentru angajatori, dar şi pentru angajaţii nevoiţi să intre în şomaj tehnic”

Ion Surdu

Noul Consiliu Director pentru Camera franceza de comert si industrie din Romania (CCIFER)

Stefana Muresan

UVT, din nou în top. Universitatea timișoreană ocupă locul 72 într-o clasificare internațională

redactia

P3 Logistic Parks, plan de dezvoltare amplu

Falcă: Investițiile reprezintă 39% din bugetul municipiului Arad, accentul cade pe dezvoltare

Stefana Muresan

Immochan – investitii de 10 mil. euro in sase spatii, inclusiv in Timisoara, Cluj si Baia Mare

Stefana Muresan

Liviu Bădărău, directorul de vânzări AZOMUREȘ: “Potențialul de consum poate atinge în următorii ani 3 milioane de tone”

Ligia Voro

Tremend, cu o divizie în Brașov, în topul celor mai dinamice companii din Europa. Crestere cu 431% a cifrei de afaceri in perioada 2013 – 2016

Stefana Muresan

Brânza de Țaga bate la porțile Europei

redactia

BOTEZ: Avocatul mureșean Vasile Costea și a sa “Gură de rai” de la Sântu (FOTO)

Ligia Voro

Şeful BNR, Mugur Isărescu, anticipează o scădere a inflaţiei până la Paşte

Traian Dan

Continuă lucrările la Drumul Apusenilor (Beiuș – Stâna de Vale – Coada Lacului)

Traian Dan

Messe München is expanding

Lucrările la Podul Gilău, aproape de final

redactia

Asocierea Aktor SA – Euro Construct Trading 98 SRL, câştigătoarea contractului pentru proiectarea şi execuţia lotului 3 al Autostrăzii de Centură Bucureşti, de peste 850 milioane lei

redactia

Braşov: Horaţiu Ţepeş (Bilka Steel) vrea să cumpere fosta platformă Rulmentul

Stefana Muresan

Singura femeie din Europa de Est care face transplant de ficat este româncă

redactia

Cifra de afaceri din comerțul cu amănuntul, în scădere: primele date INS pentru aprilie 2020

Ion Surdu

Vinurile de Carastelec, promovate de un restaurant Michelin

Nora Dumitrescu

Banca Transilvania şi PTP Online lansează în Cluj-Napoca facilitatea de plată cu telefonul a călătoriilor cu transportul public

redactia

Leave a Comment