București Real Estate Slider Ultimele stiri

CBRE: Piața de investiții imobiliare din România a depășit 585 mil. euro în primele 9 luni în 2019

  • Peste jumătate din investiții au fost pentru clădiri de birouri
  • București și Cluj-Napoca au atras aproape 90% din volumul tranzacționat

 

Volumul investițiilor imobiliare din România în primele nouă luni a depășit 585 milioane de euro, arată cel mai recent raport de research al CBRE, lider global și național al pieței de consultanță imobiliară. Piața de birouri a atras peste jumătate din investiții, București și Cluj-Napoca fiind cele mai dinamice orașe, cu aproape 90% din volumul tranzacționat.

La nivelul Europei Centrale și de Est, piața de investiții imobiliare a atins valoarea de 8,6 miliarde de euro în primele trei trimestre, conform datelor CBRE Research. Polonia s-a menținut lider pe piața de investiții la nivel regional, cu o pondere de circa 50% din total, în timp ce România are o pondere stabilă de 7%, cu potențial de creștere în următoarele luni.

„Cifrele pentru primele nouă luni arată că România este cea mai competitivă țară din Europa Centrală și de Est. Spre exemplu, pe sectorul de birouri, yield-ul (randamentul anual al investiției) este de 7%, în timp ce valoarea chiriilor este la un nivel de 18,5 euro/mp/lună. România atrage tot mai mult atenția unor noi investitori, care doresc să intre pe piața locală, precum și nume noi pe piața de închirieri de spații de birouri, ceea ce ne face încrezători cu privire la potențialul pieței imobiliare în 2020”, a explicat Daniela Boca, Head of Research, CBRE România.

Dacă în primele nouă luni, România a atras un volum de investiții de 585 milioane de euro, dintre care 60% au fost în București, 29% în Cluj-Napoca și 11% în alte orașe secundare, pentru trimestrul al treilea, volumul de investiții este estimat să crească cu 42%, putând atinge pragul de 1 miliard de euro dacă tranzacțiile aflate în desfășurare în prezent vor fi semnate.

În ceea ce privește produsele tranzacționate, piața de birouri au rămas în centrul atenției, atrăgând 50% din investiții, fiind urmată de sectorul de retail cu 27% și de industrial, cu 9% din volumul tranzacționat.

„Clădirile de birouri vor continua să atragă investiții majore în următoarele 12-18 luni, având în vedere că există pe piața din România mai multe produse finalizate sau aflate în dezvoltare, în portofoliul unor dezvoltatori a căror strategie este dezvoltarea și închirierea, urmate de un exit. În același timp, remarcăm un interes în creștere pentru sectorul industrial, unde, spre exemplu, produsele de tip sale & lease back pot contribui la tranzacțiille din acest sector”, a declarat Gijs Klomp, Head of Investment Properties, CBRE România.

Din punct de vedere al profilului cumpărătorilor, investitorii locali au rămas cei mai activi în primele nouă luni, cu 33% din totalul investițiilor, urmați de fondurile sud-africane, cu 30% și de  investitorii americani, cu 12%.

„Intrarea pe piața din România a unor nume noi în primele nouă luni, precum White Star, Indotek și Morgan Stanley, a transmis un mesaj foarte pozitiv în rândul investitorilor interesați de România. Ne așteptăm ca în 2020 să vedem și alte companii care vor face primul pas în România și ne bucurăm să avem deja discuții în acest sens”, a adăugat Gijs Klomp.

CBRE România și-a extins în această toamnă echipa locală de management prin recrutarea lui Gijs Klomp ca Head of Investment Properties. Gijs are o experiență de peste 17 ani în domeniul imobiliar și a fost implicat în tranzacții de achiziții cu o valoare cumulată de peste două miliarde de euro în Europa Centrală și de Est.

Related posts

FOTO: DAFCOCHIM Agro – connecting people

Ligia Voro

TAROM, serviciu de autofacturare pentru clienții care cumpără bilete online

Stefana Muresan

Noile generații de cineaști și cinefili se formează la Sibiu: juriul AFF 2019 și programul Astra Film Junior

Ligia Voro

Atractivitate crescută pentru programul de internship al Star Transmission & Star Assembly

Ligia Voro

Noul model de cooperare în afaceri din cadrul Alianței pentru sprijinirea competitivității și profitabilității companiilor membre

Papuc Irina

BRAT a devenit membru afiliat al News Media Europe

Stefana Muresan

JTI’s Global Business Service center moves into Norblin Factory

Papuc Irina

Exercițiu de antrenament pe Aeroportul Internațional Avram Iancu Cluj

Stefana Muresan

AFI Europe România obține pre-certificarea LEED PLATINUM pentru proiectul AFI Tech Park

Ionut Oprea

Holcim România și Junior Achievement au lansat proiectul pilot ABCdar Verde

Traian Dan

Delgaz Grid plănuiește investiții în rețele de 1,9 miliarde de lei până în 2023

Traian Dan

Crosspoint Real Estate forms co-operation partnership with Savills in Romania

Ionut Oprea

Gotic Media mizează pe reclama în mișcare

Traian Dan

Apar fabrici austriece de materiale de construcții la Cluj și Arad

Nora Dumitrescu

Tetarom I, parc universitar. Vine Bogdan Vodă

Nora Dumitrescu

Aquatim, investiție de aproape 6 milioane de lei, în rețeaua de apă și canalizare din Jimbolia

redactia

Asociația Producătorilor de Medicamente Generice și-a desemnat conducerea pentru următorii doi ani

redactia

Fonduri europene pentru moți

Stefana Muresan

Trei măsuri de comunicare proactivă cu investitorii

Ion Surdu

Eurocerad International din Bucureşti, singurul ofertant la licitaţia de completare a proiectului tehnic pentru nouă kilometri din Autostrada Lugoj – Deva

redactia

Draxlmaier suspendă activitatea fabricilor timp de două săptămâni

Traian Dan

Transelectrica estimează un profit net de circa 72 milioane de lei, triplu față de cel din 2017

Stefana Muresan

Indemnizații pe perioada stării de urgență și pentru avocați

Traian Dan

Nemții de la Ara și-au redeschis outleturile din Sălaj și Bihor

Nora Dumitrescu

Leave a Comment