Bihor Educatie Ultimele stiri

Școala „Oltea Doamna” din Oradea, 100 de ani de existență

După Colegiul Național Emanuil Gojdu, care și-a aniversat centenarul în urmă cu două săptămâni, a venit rândul Școlii Gimnaziale „Oltea Doamna” să aniverseze frumoasa vârstă de 100 de ani.

Aniversarea a fost marcată printr-o serie de activităţi derulate pe parcursul întregii săptămâni. Acestea au culminat cu evenimentele majore care au avut loc vineri, 18 octombrie, la sediul școlii și la Filarmonica de Stat Oradea.

În cadrul festivității de la Filarmonica de Stat au luat cuvântul cele două directoare ale instituției, Florina Musca și Liliana Bocoi, care au evocat istoricul școlii de la înființarea din 1919 până azi.

După discursul directorilor a urmat o prezentare video a școlii și a activităților de care beneficiază cei peste o mie de elevi care urmează studiile la această instituție renumită de învățământ.

Ilie Bolojan, Ioan Mihaiu și Alin Novac
FOTO: PRIMARIA ORADEA

La festivitate au participat și prefectul Ioan Mihaiu, primarul Ilie Bolojan și inspectorul școlar general Alin Novac.

În discursul său, primarul Ilie Bolojan a felicitat instituția cu ocazia aniversării și a mulțumit conducerii şcolii Oltea Doamna pentru organizarea acestui eveniment. „În acești an sărbătorim centenarul și, oricine orice ar spune, cel mai important moment pentru comunitatea românească din Ardeal este Marea Unire din 1918, iar orașul Oradea a încercat în acești ani de marcare a centenarului să traseze niște jaloane importante. Unul dintre jaloanele majore este cea a învățământului românesc din Oradea, la care cele două unități fanion, Liceul Gojdu și Școala Oltea Doamna, au marcat anul acesta 100 de ani. Deoarece Oltea Doamna este una dintre cele mai bune școli din municipiu, vreau să felicit toți profesorii care au predat în această școală, pentru că echipa de astăzi nu face decât să preia acel brand care a fost consolidat în ani de zile de către profesorii care astăzi sunt pensionari, iar celor care clădesc zi de zi caracterele tinerilor orădeni în Oltea Doamna le mulțumesc că țin această linie”, a declarat Ilie Bolojan.

Ana Blandiana
FOTO: PRIMARIA ORADEA

Evenimentul a fost marcat de prezența fascinantă a scriitoarei Ana Blandiana, absolventă a Școlii Gimnaziale „Oltea Doamna”, care a destăinuit felul în care a început povestea sa cu această şcoală. Ana Bladiana a menționat că pentru ea a fost o onoare să învețe la prima școală românească de fete din Oradea după Mare Unire.

Atmosfera de sărbătoare a continuat cu un spectacolul artistic regizat și montat sub egida Teatrului „Regina Maria” – Trupa Arcadia, în interpretarea elevilor Școlii Gimnaziale „Oltea Doamna”, urmat de muzica Corului Filarmonicii de Stat.

Școala Gimnazială „Oltea Doamna” a fost înfiinţată acum 100 de ani, după Marea Unire, ca liceu românesc de stat pentru fete. Primul an școlar sub autoritatea Regatului României a început în octombrie 1919, cu opt clase şi un total de 332 de eleve. Denumirea „Oltea Doamna”, după mama domnitorului Ștefan cel Mare, a fost atribuită în anul 1921.

În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, instituția s-a refugiat în Beiuș. În 1947, revenită în Oradea, şcoala a fost transformată în Liceul Teoretic de Fete nr. 1, având circa 400 de eleve. La debutul anului școlar 2019-2020, școala are 36 de clase de elevi din ciclul primar și gimnazial, cu un număr de 1.015 elevi și 7 grupe de preșcolari cu 175 de copii, pregătiți de 65 de cadre didactice. În prezent, școala se bucură de recunoaștere internațională, iar faptul că „Oltea Doamna” este o instituţie de elită este atestat şi de participarea exemplară la olimpiadele și concursurile școlare pe discipline, unde elevii şcolii au obținut un număr de 195 de premii la etapele județene și naționale, doar în anul 2019.

Related posts

Primul Kaufland din Dej, înzestrat cu automat de reciclare

Nora Dumitrescu

Produse din Bihor pentru bihoreni! – se încearcă promovarea produselor locale

Traian Dan

Opera Română îi invită pe clujeni la Balul Operei, dedicat Centenarului Marii Uniri

Stefana Muresan

AFI Europe România obține pre-certificarea LEED PLATINUM pentru proiectul AFI Tech Park

Ionut Oprea

Adrian Ionel, director general: „Interesul major al UNIFARM a fost sănătatea medicilor și a pacienților din sistemul de sănătate românesc”

redactia

Mihai Daraban la Indagra 2018: Vrem să pariem pe procesare. Indagra Food să depășească Indagra

redactia

Moda românească, măsuri de relansare pe piaţa americană

Ligia Voro

Hotelurile din Cluj se transformă în spații de carantină

Nora Dumitrescu

Marcel Boloş pregătește patru mari proiecte axate pe cercetare și tehnologii

Traian Dan

Circulație restricționată pe DN14A, la Iernut, pentru Autostrada 3  

Ligia Voro

BERD acordă Primăriei Sibiu un împrumut de 65,7 milioane de lei pentru achiziţia a 50 de autobuze noi

Stefana Muresan

Tomorrow@Work se mută în online. Aflați cum va arăta viitorul forței de muncă în noul context de la experți de top

Papuc Irina

Infrastructura universității sibiene se modernizează: peste 18 milioane lei pentru Ferma didactică Rusciori

Ion Surdu

A 26-a Conferință Anuală și Adunare Generală a Asociației Aeroporturilor din România

redactia

Frații Pavăl au cumpărat aproape un sfert din acţiunile ALRO

redactia

BVB: 'AAGES a trecut testul bursei cu un foarte mare succes'

Stefana Muresan

Furnizor pentru CFR, Thales Systems Romania vrea sa ajunga la peste 1.000 de angajati

Stefana Muresan

Amazon angajează 100.000 de oameni ca să facă față comenzilor

Nora Dumitrescu

Ministrul Agriculturii caută soluții pentru ca Fabrica ”Diamant” de la Oradea să nu se desființeze

Stefana Muresan

Metropola Cluj a intrat în parteneriat cu Hamburg, Rotterdam și Marsilia

Nora Dumitrescu

Editorii de presă digitală, membri ai BRAT – apel către clienți și industria media

Ligia Voro

Grup Feroviar Român, premiu pentru inovație în calea ferată din România

redactia

Continental România a investit aproximativ 200 de milioane de euro în 2019 în noi clădiri și tehnologii pentru o mobilitate curată

Nicolae Pop

ADD Bihor va organiza licitație pentru autogările din Marghita și Beiuș

Traian Dan

Leave a Comment