Fonduri Europene Maramureș Ultimele stiri

Maramureșenii, stimulați cu 1,3 milioane de euro ca să își recicleze deșeurile

Prima întâlnire a instituțiilor și companiilor interesate de economia circulară din județul Maramureș a avut loc în contextul câștigării unui proiect european.

25 de participanți interesați de economia circulară au fost prezenți la prima întâlnire a factorilor interesați din proiectul Reduces, finanțat prin Programul Interreg Europe și coordonat de Consiliul Județean (CJ) Maramureș în parteneriat internațional.

Întâlnirea din cadrul proiectului de regândire a dezvoltării durabile în regiuni europene utilizând modele de afaceri ale economiei circulare are scopul de a pune bazele unui grup de lucru care să analizeze situația actuală din Maramureș și modalități de sprijin a introducerii pe scară largă a economiei circulare în județ.

“Obiectivul este acela de a îmbunătăți punerea în aplicare a politicilor regionale pentru a permite regiunilor să adopte modele de producție durabile din punctul de vedere al mediului și pentru a reduce impactul negativ al dezvoltării economice asupra mediului.

Modelele de economie circulară vor veni în sprijinul regiunilor pentru realizarea unei economii inovatoare, mai productive, dar și durabile din punct de vedere al mediului”, a menționat Claudia Breban, directorul Direcției de dezvoltare și implementare proiecte din cadrul CJ Maramureș.

Sandu Hotima, director executiv al Asociației de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) Deșeuri Maramureș a prezentat conceptul de economie circulară, iar Margareta Căpîlnean, asistent manager al proiectului, a venit cu exemple de proiecte în domeniul economiei circulare derulate în Regiunea de Nord-Vest a României.

Gabriel Tămâian, directorul executiv al Agenției pentru Protecția Mediului Maramureș, a prezentat cadrul legislativ național referitor la economia circulară.

Principalele activități avute în vedere sunt organizarea unui proces de învățare interregională prin schimburi de experiență pe baza unor studii de caz și evaluarea stadiului fiecărei regiuni partenere în dezvoltarea economiei circulare.

Participanții au fost de acord că proiectul este unul de interes pentru agenții economici din județ, iar operatorii de salubrizare și-au manifestat dorința de implicare în activitățile viitoare ale proiectului. Bugetul proiectului este de 1,38 milioane de duro, din care de 85% este finanţare nerambursabilă europeană.

Bugetul estimat aferent CJ Maramureş va fi de 108.480 de euro, din care 85% finanţare nerambursabilă FEDR, şi 16.272 de euro (15%) contribuție națională. Ministerul Dezvoltării Regionale și Administraţiei Publice va suporta 13% din valoarea proiectului, reprezentând 14.102 de euro, contribuţia CM Maramureş fiind de 2.169 de euro (2%), eşalonată pe o perioadă de trei ani și jumătate.

Related posts

Contract de proiectare pentru un coridor de mobilitate urbană durabilă, semnat

Ligia Voro

Sâmbătă, 23 mai 2020, se va redeschide Piața 100 (auto și Obor) din Oradea

Traian Dan

Transelectrica, lucrări de construcție a Centrului de Excelență în Energetică 'Stelian Gal', din Sibiu

Stefana Muresan

Doi studenți au creat o hartă a producătorilor locali: Vom rula astfel banii în țară

Papuc Irina

Asiguratorii și-au mutat biroul în propria locuință

Nora Dumitrescu

Tudor Giurgiu despre cinema, modă și stilul vestimentar atipic care îi definește imaginea. „Costumele Tudor Tailor au personalitate, una care aduce destul de mult cu îndrăzneala TIFF-ului” 

Transilvania Business

Expoziție de machete între cele două terminale ale Aeroportului Cluj

Nora Dumitrescu

Semnal de alarmă: în doar 15% dintre proiectele de infrastructură rutieră, global, există o cultură de management al riscurilor

Ionut Oprea

Centru pentru job-urile viitorului, amenajat la Cluj

Nora Dumitrescu

Cel mai bun moment al BVB. România – promovată la statutul de piață emergentă

Ligia Voro

Toate proiectele cu finanțare europeană depuse de Primăria Sibiu în ultimii 2 ani au fost aprobate: investiții de peste 75 de milioane de euro

Papuc Irina

Helios Phoenix: We are continuously looking at BTS projects

Ionut Oprea

Un startup românesc, ce învață copiii și părinții să se alimenteze sănătos, a fost selectat în acceleratorul Google for Startups

Papuc Irina

Electroglobal Cluj mizează pe afaceri de peste 22 mil. euro

Stefana Muresan

Startup-ul românesc Frisbo își extinde operațiunile în cinci noi țări

Ion Surdu

Reducerea ratei de abandon școlar, posibilă cu bani europeni

redactia

Aeroportul Internaţional Sibiu, în topul aeroporturilor din grupa 4 – cele cu trafic sub 5 milioane de pasageri pe an – care au înregistrat cele mai mari creşteri de trafic de pasageri

redactia

Connect44 se extinde și a închiriat în total 1.000 de metri pătrați în Vox Technology Park

Papuc Irina

Câți bani au cheltuit românii pentru a petrece Revelionul în țară și în străinătate

Stefana Muresan

Decis: Proprietarii mașinilor electrice vor putea parca gratuit în municipiul Sibiu

Papuc Irina

Dezvoltarea asigurărilor private de sănătate, de dorit, dar fără a periclita sistemul public de asigurări de sănătate

Stefana Muresan

Investiții de peste 90 de milioane de euro în distribuția de gaze naturale și electricitate

Ligia Voro

Orășelul “american” al Transilvaniei. Noul Silicon Valley de Cluj

Nora Dumitrescu

Bihorul, în topul clasamentelor turistice în perioada 01.01 – 30.09.2020

Traian Dan

Leave a Comment