Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Maramureșenii, stimulați cu 1,3 milioane de euro ca să își recicleze deșeurile

Prima întâlnire a instituțiilor și companiilor interesate de economia circulară din județul Maramureș a avut loc în contextul câștigării unui proiect european.

25 de participanți interesați de economia circulară au fost prezenți la prima întâlnire a factorilor interesați din proiectul Reduces, finanțat prin Programul Interreg Europe și coordonat de Consiliul Județean (CJ) Maramureș în parteneriat internațional.

Întâlnirea din cadrul proiectului de regândire a dezvoltării durabile în regiuni europene utilizând modele de afaceri ale economiei circulare are scopul de a pune bazele unui grup de lucru care să analizeze situația actuală din Maramureș și modalități de sprijin a introducerii pe scară largă a economiei circulare în județ.

“Obiectivul este acela de a îmbunătăți punerea în aplicare a politicilor regionale pentru a permite regiunilor să adopte modele de producție durabile din punctul de vedere al mediului și pentru a reduce impactul negativ al dezvoltării economice asupra mediului.

Modelele de economie circulară vor veni în sprijinul regiunilor pentru realizarea unei economii inovatoare, mai productive, dar și durabile din punct de vedere al mediului”, a menționat Claudia Breban, directorul Direcției de dezvoltare și implementare proiecte din cadrul CJ Maramureș.

Sandu Hotima, director executiv al Asociației de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) Deșeuri Maramureș a prezentat conceptul de economie circulară, iar Margareta Căpîlnean, asistent manager al proiectului, a venit cu exemple de proiecte în domeniul economiei circulare derulate în Regiunea de Nord-Vest a României.

Gabriel Tămâian, directorul executiv al Agenției pentru Protecția Mediului Maramureș, a prezentat cadrul legislativ național referitor la economia circulară.

Principalele activități avute în vedere sunt organizarea unui proces de învățare interregională prin schimburi de experiență pe baza unor studii de caz și evaluarea stadiului fiecărei regiuni partenere în dezvoltarea economiei circulare.

Participanții au fost de acord că proiectul este unul de interes pentru agenții economici din județ, iar operatorii de salubrizare și-au manifestat dorința de implicare în activitățile viitoare ale proiectului. Bugetul proiectului este de 1,38 milioane de duro, din care de 85% este finanţare nerambursabilă europeană.

Bugetul estimat aferent CJ Maramureş va fi de 108.480 de euro, din care 85% finanţare nerambursabilă FEDR, şi 16.272 de euro (15%) contribuție națională. Ministerul Dezvoltării Regionale și Administraţiei Publice va suporta 13% din valoarea proiectului, reprezentând 14.102 de euro, contribuţia CM Maramureş fiind de 2.169 de euro (2%), eşalonată pe o perioadă de trei ani și jumătate.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Cel mai mare mall din Zalău se deschide în 2 săptămâni

Articolul următor

Rețea de magazine de cosmetice profesionale, extinsă în Transilvania

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share