Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Cum va arăta “noul” cinematograf Scala din Zalău

Municipalitatea zălăuană a dat publicității imagini cu noua înfățișare a cinematografului Scala, așa cum va arăta după lucrările de modernizare.

Menționăm că vechiul cinema va fi resuscitat printr-un proiect de 3 milioane de euro al Companiei Naționale de Investiții (CNI). La reconfigurarea planurilor, sala de 500 de locuri propusă inițial a fost înlocuită de una cu capacitate mai redusă, căreia i se vor adăuga o sală pentru proiecții 3D, un planetariu și o cafenea.

“Cinematograful va trece printr-un amplu proces de modernizare. După reconfigurare va fi o sală mare de cinema cu 247 locuri, un planetariu digital (singurul din vestul României) și o sală mică de cinema 3D. În foaier s-a propus o cafenea culturală”, informa, în vară, primarul Ionel Ciunt.

Proiectul de reabilitare, dotare și de extindere a cinematografului este finanțat din fonduri guvernamentale, în cadrul programului derulat de Ministerul Dezvoltării Regionale, prin CNI. Valoarea proiectului este de 15 milioane de lei, inclusiv taxa pe valoarea adăugată, contribuția municipiului fiind de doar 0,6 milioane.

Proiectul presupunea lucrări de demolare  la corpul B, asigurarea utilităților, studiu de fezabilitate, lucrări de instalații electrice, montaj de sisteme audio-video, dotări cu echipament tehnologic audio-video și mobilier. Durata de realizare a investiției este de 15 luni: două luni proiectarea și 13 luni execuția.

Deși cinematograful este programat să devină funcțional abia în vara lui 2020, conducerea municipalității zălăuane spera să îi dea drumul la finele acestui an, mizând pe faptul că antreprenorul desemnat, Trustul de Construcții și Instalații Cluj, a mai realizat asemenea performanțe.

Inițial, sala de spectacole trebuia să aibă capacitatea de 500 de locuri, apoi s-a propus redimensionarea imobilului prin divizarea în trei spații: o sală mare de cinema cu 245 + 2 locuri pentru persoane cu dizabilități locomotorii, un planetariu digital cu 25 de locuri și o sală mică de cinema 3D, cu 38 + 2 locuri pentru persoanele cu dizabilități. În noua sală va fi montat un ecran de 10 mp, poziția scaunelor va fi reconfigurată în trei zone separate prin culoare de acces.

Soluția propusă pentru planetariul digital este una de tip ”casă în casă”: sala are forma rotundă, în plan cu o alveolă în formă de dreptunghi pe unde se face accesul în sală. Plafonul este închis cu o cupolă ce reprezintă ecranul de proiecție al planetariului digital, singurul de acest fel din vestul României.

Propunerea pentru sala mică de cinema 3D are în vedere o tehnologie de ultimă generație. La spațiile conexe, un caracter special îl va avea foaierul în care s-a propus o cafenea culturală cu 40 de locuri, mobilată cu fotolii și mese. Cu alte cuvinte, sala mică va fi mai performantă decât cea mare, unde se vor vedea doar filme în format 2D.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Ambasadorul Chinei a adunat 100 de oameni din afaceri din Maramureș

Articolul următor

Un taur din Cluj, campion european la competiția Champion of the World

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share