Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

PayWell 2019: 25% dintre companii iau în considerare importul de angajați pentru a-și acoperi deficitul de forță de muncă

Un sfert dintre companii au în vedere „importul” de angajați pentru a acoperi deficitul de personal, în special în ceea ce privește lucrătorii necalificați și sezonieri, arată studiul PayWell 2019, realizată de PwC România.

Companiile care și-au exprimat această intenție provin în principal din sectoare precum hoteluri și restaurante, construcții sau agricultură. O tendință similară a apărut, conform sondajului, în analiza proceselor de business și serviciile IT&C. România se confruntă cu o deficiență acută de forță de muncă, în special în sectoarele menționate, ca urmare a migrației, a problemelor demografice sau a sistemului de învățământ din ultimele decenii, constată autorii studiului.

Conform estimărilor PwC, va fi nevoie 1 milion de angajați suplimentari pentru a sprijini o creștere de 3,5% până în 2022.

„Importul forței de muncă poate fi o soluție temporară pentru anumite sectoare. Cu toate acestea, pe termen mediu și lung, companiile ar trebui să se concentreze pe adoptarea și implementarea programelor de educație și dezvoltare pentru competențele angajaților, în special cele digitale, având în vedere că în următorul deceniu, automatizarea și inteligența artificială vor înlocui majoritatea locurilor de muncă ce implică activități repetitive. Inovația și digitalizarea vor ajuta la eficientizarea proceselor, iar cererea pentru angajați cu mai puțină calificare va scădea”, a declarat Ionuț Sas, Partener, People & Organisation Leader, PwC România.

Aproximativ 600.000 de locuri de muncă în România vor fi afectate de transformarea digitală generată de noile tehnologii, potrivit studiului PwC Workforce Disruption Index.

Deși companiile spun că le este greu să facă angajări, România are una dintre cele mai mari ponderi ale populației inactive din Uniunea Europeană, potrivit Paywell 2019.

„În același timp, ne confruntăm cu o situație paradoxală: avem una dintre cele mai scăzute rate de șomaj din Uniunea Europeană, de 3,2%, cea mai mică din ultimii 30 de ani, dar avem al treilea cel mai înalt nivel de populație inactivă între statele membre. Cauzele sunt diverse și multe dintre ele sunt legate de structura economiei, deoarece există regiuni ale țării în care oportunitățile de angajare sunt foarte scăzute sau inexistente. Unele companii au implementat programe de educație sau formare în aceste domenii. O astfel de abordare ar contribui la utilizarea potențialului uman existent”, a spus Oana Munteanu, Senior Manager, People&Organisation PwC România.

Excluzând pensionarii și populația de peste 15 ani care studiază, peste 1,1 milioane de persoane sunt disponibile teoretic pentru a fi angajate.

Studiul salarial şi de beneficii PayWell România 2019 a fost realizat pe un eşantion de aproximativ 100 de companii private mari şi mijlocii din sectoarele financiar-bancar, farmaceutic, industrial, retail şi hotelier şi analizează nivelurile salariale şi politicile de remunerare.

Foto: shutterstock

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

AFM: 256 de dosare au fost aprobate pentru achiziţia a 475 de autovehicule prin Programul Rabla, destinat persoanelor juridice

Articolul următor

Peste 2 milioane de euro pentru modernizarea Ambulatoriului spitalului din Cugir

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share