Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Noutăți Rezidențiat 2019: a fost stabilită data desfășurării examenului la Medicină

Examenul de rezidențiat se va desfășura în acest an pe data de 8 decembrie, cu o întârziere de trei săptămâni. Un ordin în acest sens a fost semnat de ministrul Sănătății, Sorina Pintea. 

„Examenul de rezidenţiat a intrat în linie dreaptă. A apărut o nouă prevedere, astfel încât numărul de locuri să fie egal cu numărul absolvenţilor. Am aprobat o cifră de şcolarizare de 4.710. Avem în România 3.401 absolvenţi de medicină generală, numărul locurilor scoase la rezidenţiat pe medicină generală este 3.990. Totalul de 4.710 include şi zona de medicină dentară şi farmacie. Diferenţa este foarte mare între numărul absolvenţilor şi numărul locurilor la medicină dentară şi farmacie. Logica este foarte clară. Numărul posturilor pentru farmacişti în spitale este limitat. Absolventul de farmacie se adresează inclusiv zonei private. La fel, medicul dentist. Această cifră – 4.710 – va fi suplimentată dacă la examenul de rezidenţiat se va obţine o medie corespunzătoare intrării în rezidenţiat”, a afirmat Pintea, într-o conferinţă de presă, citată de Newmoney.

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat joi decretul privind promulgarea Legii pentru modificarea şi completarea Ordonanţei Guvernului nr. 18/2009 privind organizarea şi finanţarea rezidenţiatului. Conform actului normativ, această cifră va fi egală cu numărul absolvenţilor de medicină cu diplomă de licenţă. Ministerul Finanţelor Publice asigură resursele financiare necesare şcolarizării prin rezidenţiat la nivelul cifrelor de şcolarizare aprobate. Legea 197/31.10.2019 modifică organizarea examenului pentru rezolvarea crizei Rezidențiatului, declanșată de imposibilitatea semnării actelor de către ministrul Educației, ministru care nu există de la jumătatea lunii septembrie, notează edupedu.ro. Potrivit calendarului acestui examen, pe 28 octombrie 2019 ar fi început înscrierile, care durează până pe 11 noiembrie.

Pentru anul în curs, noua lege prevede, prin derogare, faptul că Rezidenţiatul pe locuri şi pe posturi se organizează în temeiul unei metodologii aprobate prin ordin al ministrului Sănătăţii. Proiectul prevede că spitalele pot să facă de acum încolo pregătirea rezidenţilor, degrevând universităţile de numărul mare de rezidenţi existenţi. De asemenea, o altă prevedere introdusă e referă la faptul că după promovarea examenului şi după expirarea stagiului minim aferent specialităţii, ministrul Sănătăţii confirmă prin ordin titlul de medic specialist, de medic dentist specialist sau de farmacist specialist, după caz, în cel mult 30 zile lucrătoare de la ultima zi a sesiunii de examene organizată pentru specialitatea respectivă.

Examenul de rezidențiat se va desfășura pe 8 decembrie, iar pe 17, 18 și 19 decembrie candidații își vor alege posturile/locurile în funcție de punctajul obținut.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Zalăul își face treceri de pietoni 3D

Articolul următor
winmarkt.ro

Pepco, retailer cu afaceri de 1 miliard de lei pe piața românească, explică de ce nu lucreză cu niciun producător român

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share