Sanatate Ultimele stiri

Noutăți Rezidențiat 2019: a fost stabilită data desfășurării examenului la Medicină

Examenul de rezidențiat se va desfășura în acest an pe data de 8 decembrie, cu o întârziere de trei săptămâni. Un ordin în acest sens a fost semnat de ministrul Sănătății, Sorina Pintea. 

„Examenul de rezidenţiat a intrat în linie dreaptă. A apărut o nouă prevedere, astfel încât numărul de locuri să fie egal cu numărul absolvenţilor. Am aprobat o cifră de şcolarizare de 4.710. Avem în România 3.401 absolvenţi de medicină generală, numărul locurilor scoase la rezidenţiat pe medicină generală este 3.990. Totalul de 4.710 include şi zona de medicină dentară şi farmacie. Diferenţa este foarte mare între numărul absolvenţilor şi numărul locurilor la medicină dentară şi farmacie. Logica este foarte clară. Numărul posturilor pentru farmacişti în spitale este limitat. Absolventul de farmacie se adresează inclusiv zonei private. La fel, medicul dentist. Această cifră – 4.710 – va fi suplimentată dacă la examenul de rezidenţiat se va obţine o medie corespunzătoare intrării în rezidenţiat”, a afirmat Pintea, într-o conferinţă de presă, citată de Newmoney.

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat joi decretul privind promulgarea Legii pentru modificarea şi completarea Ordonanţei Guvernului nr. 18/2009 privind organizarea şi finanţarea rezidenţiatului. Conform actului normativ, această cifră va fi egală cu numărul absolvenţilor de medicină cu diplomă de licenţă. Ministerul Finanţelor Publice asigură resursele financiare necesare şcolarizării prin rezidenţiat la nivelul cifrelor de şcolarizare aprobate. Legea 197/31.10.2019 modifică organizarea examenului pentru rezolvarea crizei Rezidențiatului, declanșată de imposibilitatea semnării actelor de către ministrul Educației, ministru care nu există de la jumătatea lunii septembrie, notează edupedu.ro. Potrivit calendarului acestui examen, pe 28 octombrie 2019 ar fi început înscrierile, care durează până pe 11 noiembrie.

Pentru anul în curs, noua lege prevede, prin derogare, faptul că Rezidenţiatul pe locuri şi pe posturi se organizează în temeiul unei metodologii aprobate prin ordin al ministrului Sănătăţii. Proiectul prevede că spitalele pot să facă de acum încolo pregătirea rezidenţilor, degrevând universităţile de numărul mare de rezidenţi existenţi. De asemenea, o altă prevedere introdusă e referă la faptul că după promovarea examenului şi după expirarea stagiului minim aferent specialităţii, ministrul Sănătăţii confirmă prin ordin titlul de medic specialist, de medic dentist specialist sau de farmacist specialist, după caz, în cel mult 30 zile lucrătoare de la ultima zi a sesiunii de examene organizată pentru specialitatea respectivă.

Examenul de rezidențiat se va desfășura pe 8 decembrie, iar pe 17, 18 și 19 decembrie candidații își vor alege posturile/locurile în funcție de punctajul obținut.

Related posts

A fost modernizata singura sectie de chirurgie toracica din Cluj

Stefana Muresan

Câţi bani sunt alocați pentru marile proiecte de infrastructură rutieră în 2019

redactia

Corporate Finance House Group a cumparat Day Tower

Papuc Irina

Bilanțul ultimilor 10 ani de business în România: cifră de afaceri mai mare cu 71%. Care sunt cele mai profitabile companii

Papuc Irina

Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Franceză în România preia coordonarea Coaliției pentru Dezvoltarea României

Stefana Muresan

GTC investește peste 70.000 euro în cele cinci proiecte din București, în contextul COVID-19

Papuc Irina

Premieră națională: ”Gloria” – berea cu miere, produsă de Apidava Blaj

Stefana Muresan

Fabrica Timişoreana a beneficiat de investiţii de peste 100 de milioane de euro în ultimii 15 ani

Stefana Muresan

Premieră în România: Primăria Cluj-Napoca dotează Poliția Locală cu mașini electrice

Stefana Muresan

Consiliul Județean Cluj plătește 2,4 milioane de euro pentru clădirea viitorului spital monobloc

redactia

Consiliul Concurenţei a autorizat preluarea Net Brinel de către francezii de la SNEF

redactia

Compania CBA Nord Vest, 63 de magazine sub brandul Privat

Stefana Muresan

Orașele Transilvaniei și Banatului, magnet pentru turiști

redactia

Universități din Cluj și Timișoara, acorduri cu mediul de business

Nora Dumitrescu

Ce așteptări au românii de la o bancă: să fie sigură, serioasă și responsabilă. Digitalizarea, pe locul 5 – Studiu Reveal

Ion Surdu

Amadeus și Visa CyberSource își unesc forțele pentru a combate fraudele în industria de călătorii

Ligia Voro

Grupul Tenaris le va face educație tehnică online studenților din România

Nora Dumitrescu

Contract de finanțare prin POR în valoare de 5,7 mil. lei, semnat de ADR Vest

redactia

Airbus Helicopters: Producția în România a elicopterului H215M – un proiect de anvergură care va permite României să se alăture clubului exclusivist al țărilor producătoare de elicoptere

Ion Surdu

Ecodestinaţia Pădurea Craiului, promovată la târgurile de turism din Amsterdam şi Oslo

redactia

Cele mai bune cărți de business care i-au inspirat pe români în 2018

redactia

Turcii de la Er-Bakir – investiție de 26 mil. euro în Oradea, 200 de noi locuri de muncă

Stefana Muresan

Se scumpește apa în trei județe din Transilvania

Nora Dumitrescu

Cosmopolit Zenit, proiect nou la Brasov

Papuc Irina

Leave a Comment