Sanatate Ultimele stiri

Noutăți Rezidențiat 2019: a fost stabilită data desfășurării examenului la Medicină

Examenul de rezidențiat se va desfășura în acest an pe data de 8 decembrie, cu o întârziere de trei săptămâni. Un ordin în acest sens a fost semnat de ministrul Sănătății, Sorina Pintea. 

„Examenul de rezidenţiat a intrat în linie dreaptă. A apărut o nouă prevedere, astfel încât numărul de locuri să fie egal cu numărul absolvenţilor. Am aprobat o cifră de şcolarizare de 4.710. Avem în România 3.401 absolvenţi de medicină generală, numărul locurilor scoase la rezidenţiat pe medicină generală este 3.990. Totalul de 4.710 include şi zona de medicină dentară şi farmacie. Diferenţa este foarte mare între numărul absolvenţilor şi numărul locurilor la medicină dentară şi farmacie. Logica este foarte clară. Numărul posturilor pentru farmacişti în spitale este limitat. Absolventul de farmacie se adresează inclusiv zonei private. La fel, medicul dentist. Această cifră – 4.710 – va fi suplimentată dacă la examenul de rezidenţiat se va obţine o medie corespunzătoare intrării în rezidenţiat”, a afirmat Pintea, într-o conferinţă de presă, citată de Newmoney.

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat joi decretul privind promulgarea Legii pentru modificarea şi completarea Ordonanţei Guvernului nr. 18/2009 privind organizarea şi finanţarea rezidenţiatului. Conform actului normativ, această cifră va fi egală cu numărul absolvenţilor de medicină cu diplomă de licenţă. Ministerul Finanţelor Publice asigură resursele financiare necesare şcolarizării prin rezidenţiat la nivelul cifrelor de şcolarizare aprobate. Legea 197/31.10.2019 modifică organizarea examenului pentru rezolvarea crizei Rezidențiatului, declanșată de imposibilitatea semnării actelor de către ministrul Educației, ministru care nu există de la jumătatea lunii septembrie, notează edupedu.ro. Potrivit calendarului acestui examen, pe 28 octombrie 2019 ar fi început înscrierile, care durează până pe 11 noiembrie.

Pentru anul în curs, noua lege prevede, prin derogare, faptul că Rezidenţiatul pe locuri şi pe posturi se organizează în temeiul unei metodologii aprobate prin ordin al ministrului Sănătăţii. Proiectul prevede că spitalele pot să facă de acum încolo pregătirea rezidenţilor, degrevând universităţile de numărul mare de rezidenţi existenţi. De asemenea, o altă prevedere introdusă e referă la faptul că după promovarea examenului şi după expirarea stagiului minim aferent specialităţii, ministrul Sănătăţii confirmă prin ordin titlul de medic specialist, de medic dentist specialist sau de farmacist specialist, după caz, în cel mult 30 zile lucrătoare de la ultima zi a sesiunii de examene organizată pentru specialitatea respectivă.

Examenul de rezidențiat se va desfășura pe 8 decembrie, iar pe 17, 18 și 19 decembrie candidații își vor alege posturile/locurile în funcție de punctajul obținut.

Related posts

[Enjoy Transylvania!] Equestrian Tourism in Covasna

Transilvania Business

Romanian Gastronomy in the XXI Century – O carte manifest pentru gastronomia românească a secolului XXI

redactia

Autostrada Ploieşti – Braşov intră în licitație

redactia

Fostul sediu al Primăriei Carei a fost cumpărat de o companie din Ungaria

Traian Dan

Octavian Fodor, vicepreședinte al Asociației Parcurilor Industriale

Nora Dumitrescu

IMWorld 2017 anunță primele soluții digitale: IoT, chatboți cu AI, softuri pentru IMM și tehnologii în premieră: “big brother”ul utilajelor de producție

Stefana Muresan

VGP expected to post substancial higher net profit for full year 2019

Papuc Irina

Peste 6,5 milioane de euro pentru modernizarea Pieței Cetate din Oradea

Traian Dan

Electric Castle își va mări suprafața de festival cu 30% anul viitor

Nora Dumitrescu

Producătorul român de salate Eisberg România își continuă producția și livrările

Ion Surdu

O nouă sondă în județul Satu Mare, energie electrică din apă termală

Stefana Muresan

Cemacon, profit operațional în creștere cu 65% în S1

Stefana Muresan

Timișul conduce în clasamentul celor mai scumpe terenuri vândute în 2018. Cine sunt cumpărătorii

redactia

Tramvaiul românesc: Astra Vagoane ar putea livra 62 de garnituri Imperio şi Autentic în Cluj-Napoca, Arad, Oradea şi Galaţi

redactia

[Enjoy Transylvania!] The Small Wooden Churches, or the Authenticity of Folk Art

Ligia Voro

Fabrica de prelucrare a lemnului Kastamonu din Reghin merge spre afaceri de 163 mil. euro

redactia

Gările din Regionala Cluj, păzite de 1,3 milioane de euro

Nora Dumitrescu

Flanco vrea să investească 11 milioane de lei în 2020. Jumătate din business are legătură cu piața chineză

Papuc Irina

Lista cu primii 20 contribuabili la bugetul municipiului Satu Mare care însumează o cifră de afaceri de 1 mld. de euro și peste 15.000 angajați

Stefana Muresan

Romgaz recrutează şapte membri în CA, în baza ordonanţei pentru guvernanţa corporativă

Stefana Muresan

Valtryp SRL la 25 de ani, poveste de succes

Traian Dan

Campus 6, the new project of Skanska

Ionut Oprea

Clarvision™ Reinvent – Împreună inovăm business-ul românesc 

Ligia Voro

Lucrările avansează la acoperișul Palatului Episcopal, distrus într-un incendiu

Ligia Voro

Leave a Comment