Alba Fonduri Europene Ultimele stiri

Un oraș din Alba vrea să devină eco-eficient: proiect de 16 milioane de lei pentru modernizarea iluminatului stradal

ziarulunirea.ro

Orașul Cugir, județul Alba, tinde să devină tot mai eco-eficient, utilizând din plin resursele nerambursabile oferite de Programul REGIO. Aproape 30 de km de rețea de iluminat stradal vor fi modernizate cu bani europeni în cadrul unui proiect în valoare de 16,4 milioane de lei.

Primarul din Cugir, Adrian Teban, și directorul general ADR Centru, Simion Crețu, au semnat contractul de finanțare cu denumirea `Eficientizarea sistemului de iluminat public în UAT Cugir”, prin care se vor reduce cu mai mult de 40% consumul anual de energie primară și gazele cu efect de seră, poluante, în condițiile în care va crește gradul de iluminare urbană. Acest proiect se adaugă pe lista proiectelor de eficiență energetică din Cugir contractate în ultimii ani, prin care se vor face investiții la Spitalul Orășenesc, la școli și grădinițe, dar și în sistemul de mobilitate urbană, se precizează într-un comunicat de presă al ADR Centru.

Finanțarea nerambursabilă este alocată din bugetul Regiunii Centru, prin Axa prioritară 3.1 a POR 2014-2020, ce prevede „Sprijinirea eficienței energetice, a gestionării inteligente a energiei și a utilizării energiei din surse regenerabile în infrastructurile publice, inclusiv în clădirile publice, și în sectorul locuințelor”, operațiunea destinată iluminatului public. Edilii estimează finalizarea proiectului până la data de 31 martie 2022.

„Vom înlocui aparatele de iluminat existente cu unele performante din punct de vedere optic, asigurând astfel siguranța și buna vizibilitate atât pentru toți conducătorii auto, cât și pentru cetățeni. E un proiect pe care l-am propus pentru ca toți cei aproape 30.000 de cetățeni care își doresc să beneficieze de un sistem de iluminat public modern, eficient energetic, un serviciu public de calitate. Nu în ultimul rând trebuie să menționez că astfel integrăm proiectele noastre de dezvoltare, modernizarea sistemului de transport urban, eficientizarea energetică a clădirilor publice și altele, utilizând eficient aproape 100 milioane lei, în beneficiul tuturor cetățenilor”, a declarat Adrian Teban, primarul orașului Cugir.

Lucrări prevăzute în proiect:

Investiția propusă constă în montarea unor noi corpuri de iluminat cu LED. Se vor amplasaa un număr de 780 corpuri de iluminat existente, dintre care 766 pe stâlpi noi, care vor fi monitorizate printr-un nou sistem de telegestiune. Fiecare corp de iluminat va fi echipat cu un dispozitiv de control individual. Practic, se va realiza montarea/înlocuirea corpurilor de iluminat cu un consum ridicat de energie electrică, cu becuri noi, tip LED, cu eficiență energetică ridicată, durată mare de viață, care vor asigura confortul corespunzător, atât în cazul sistemelor existente, cât și în cazul celor nou create.

„Acesta este al doilea proiect semnat pe acest domeniu, privind iluminatul eficient, și este îmbucurător faptul că două localități cum sunt Gheorgheni în Harghita și Cugir din Alba, investesc pentru eficientizarea condițiilor urbane. Din nou edilii cugireni sunt printre primii în Regiunea Centru, care atrag fonduri europene pentru eficientizare energetică”, a spus directorul ADR Centru.

Simion Crețu a mai adăugat că prin toate proiectele REGIO deja contractate în orașul Cugir, se vor utiliza fonduri în valoare totală de aproximativ 100 milioane lei, fie că vorbim de eficientizarea energetică a Maternității Spitalului, de crearea centrului de zi pentru vârstnici, cu cantină socială, ca și de modernizarea grădinițelor de la Școala Gimnazială „Iosif Pervain”, la care se adaugă proiectul de bază, de îmbunătățire a mobilității urbane și de reducerea a poluării, prin investiții în infrastructură și sisteme moderne de transport public.

Foto: ziarulunirea.ro

Related posts

Piața de capital din România, scădere de 8,6% în primele două luni ale anului

Ligia Voro

Hrana sustenabilă este o responsabilitate comună: Transavia prezintă primul raport de sustenabilitate din industria alimentară, realizat de o companie cu capital 100% românesc

Nicolae Pop

BMW, investiție de peste 1 miliard de euro la noua sa fabrică din Debrecen

Stefana Muresan

Horia Ciorcilă, președintele Băncii Transilvania, într-un mesaj către acționari: „Este a patra reinventare pentru noi. Traversăm cu încredere această perioadă. Curaj, România!”

Ion Surdu

Înscrierea firmelor românești în programul de internaționalizare, începând cu 31 iulie

Stefana Muresan

Oradea: Din bugetul record pe 2019, aproape jumătate merge în investiţii

Stefana Muresan

Ministerul Apelor şi Pădurilor derulează în Bihor lucrări de 1,9 miliarde de lei

redactia

Agenția BNR Bihor a împlinit 100 de ani de la efectuarea primei operațiuni

Traian Dan

Sucuri probiotice din resturi alimentare, create de cercetătorii de la USAMV

Stefana Muresan

Invest Club lansează secțiunea dedicată fondurilor de investiții în cadrul Portalului Investitorilor din România

Nicolae Pop

Nova Power a finalizat rețeaua de gaz metan din Huedin

Nora Dumitrescu

Cum va arăta Sala Polivalentă din Turda

Nora Dumitrescu

Antibiotice SA anunţă un profit de 33,56 milioane de lei, în creștere cu 10%

Stefana Muresan

Nokia, investitii de 73 milioane euro in activitatile telecom de la Timisoara

Stefana Muresan

IEAS – ediție aniversară de 15 ani

Ligia Voro

Portalul ANAF – adaptat pentru mobil, iar accesul la Spațiul Privat Virtual și arhiva pentru eliberarea documentelor – optimizate: 9 milioane de euro

Ion Surdu

Află cum să răspunzi provocărilor unei activități economice în mediul virtual la webinariile „Afacerea ta în mediul online”

Papuc Irina

Proiectarea și execuția secțiunii 4 a autostrăzii Sibiu – Pitești, în linie dreaptă

redactia

Consiliul Concurenței, aviz favorabil pentru preluarea Depaco de către Teraplast

Stefana Muresan

Camerele agricole din Ungaria, replicate în România

Nora Dumitrescu

Prima companie locală de software listată la bursă va da dividende

Nora Dumitrescu

Producătorul de mezeluri Agra’s din Alba intră din februarie pe piaţa de „ready meal“

redactia

Rețeaua Besser Home a ieșit din “pandemie”

Nora Dumitrescu

EPP propune o strategie cu ținte clare, asumată de Comisia Europeană, pentru susținerea companiilor mici și mijlocii

Nicolae Pop

Leave a Comment