Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Un oraș din Alba vrea să devină eco-eficient: proiect de 16 milioane de lei pentru modernizarea iluminatului stradal

ziarulunirea.ro

Orașul Cugir, județul Alba, tinde să devină tot mai eco-eficient, utilizând din plin resursele nerambursabile oferite de Programul REGIO. Aproape 30 de km de rețea de iluminat stradal vor fi modernizate cu bani europeni în cadrul unui proiect în valoare de 16,4 milioane de lei.

Primarul din Cugir, Adrian Teban, și directorul general ADR Centru, Simion Crețu, au semnat contractul de finanțare cu denumirea `Eficientizarea sistemului de iluminat public în UAT Cugir”, prin care se vor reduce cu mai mult de 40% consumul anual de energie primară și gazele cu efect de seră, poluante, în condițiile în care va crește gradul de iluminare urbană. Acest proiect se adaugă pe lista proiectelor de eficiență energetică din Cugir contractate în ultimii ani, prin care se vor face investiții la Spitalul Orășenesc, la școli și grădinițe, dar și în sistemul de mobilitate urbană, se precizează într-un comunicat de presă al ADR Centru.

Finanțarea nerambursabilă este alocată din bugetul Regiunii Centru, prin Axa prioritară 3.1 a POR 2014-2020, ce prevede „Sprijinirea eficienței energetice, a gestionării inteligente a energiei și a utilizării energiei din surse regenerabile în infrastructurile publice, inclusiv în clădirile publice, și în sectorul locuințelor”, operațiunea destinată iluminatului public. Edilii estimează finalizarea proiectului până la data de 31 martie 2022.

„Vom înlocui aparatele de iluminat existente cu unele performante din punct de vedere optic, asigurând astfel siguranța și buna vizibilitate atât pentru toți conducătorii auto, cât și pentru cetățeni. E un proiect pe care l-am propus pentru ca toți cei aproape 30.000 de cetățeni care își doresc să beneficieze de un sistem de iluminat public modern, eficient energetic, un serviciu public de calitate. Nu în ultimul rând trebuie să menționez că astfel integrăm proiectele noastre de dezvoltare, modernizarea sistemului de transport urban, eficientizarea energetică a clădirilor publice și altele, utilizând eficient aproape 100 milioane lei, în beneficiul tuturor cetățenilor”, a declarat Adrian Teban, primarul orașului Cugir.

Lucrări prevăzute în proiect:

Investiția propusă constă în montarea unor noi corpuri de iluminat cu LED. Se vor amplasaa un număr de 780 corpuri de iluminat existente, dintre care 766 pe stâlpi noi, care vor fi monitorizate printr-un nou sistem de telegestiune. Fiecare corp de iluminat va fi echipat cu un dispozitiv de control individual. Practic, se va realiza montarea/înlocuirea corpurilor de iluminat cu un consum ridicat de energie electrică, cu becuri noi, tip LED, cu eficiență energetică ridicată, durată mare de viață, care vor asigura confortul corespunzător, atât în cazul sistemelor existente, cât și în cazul celor nou create.

„Acesta este al doilea proiect semnat pe acest domeniu, privind iluminatul eficient, și este îmbucurător faptul că două localități cum sunt Gheorgheni în Harghita și Cugir din Alba, investesc pentru eficientizarea condițiilor urbane. Din nou edilii cugireni sunt printre primii în Regiunea Centru, care atrag fonduri europene pentru eficientizare energetică”, a spus directorul ADR Centru.

Simion Crețu a mai adăugat că prin toate proiectele REGIO deja contractate în orașul Cugir, se vor utiliza fonduri în valoare totală de aproximativ 100 milioane lei, fie că vorbim de eficientizarea energetică a Maternității Spitalului, de crearea centrului de zi pentru vârstnici, cu cantină socială, ca și de modernizarea grădinițelor de la Școala Gimnazială „Iosif Pervain”, la care se adaugă proiectul de bază, de îmbunătățire a mobilității urbane și de reducerea a poluării, prin investiții în infrastructură și sisteme moderne de transport public.

Foto: ziarulunirea.ro

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Banca Mondială va ajuta Clujul să își aducă investitori

Articolul următor
wikimedia.org

Investiții de peste 380 de milioane de Euro: promisiunile celor care vor Aeroportul Internațional Sibiu în concesiune pentru 50 de ani

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share