Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Festivalul „D’ale porcului”, de Sfântul Andrei și de Ziua Naţională la Oradea

Cel mai lung caltabos din lume
FOTO: D’ALE PORCULUI

Toroş, cârnaţi, caltaboşi şi jumări pentru toată lumea! Preparate şi gătite pe loc, stropite cu pălincă şi vin fiert, lângă „highezi” şi „jocuri” bihoreneşti, ca pe vremea bunicilor noştri! Târgul de produse tradiţionale locale poate umple cămările pentru sărbătorile de iarnă 2019-2020 pentru participanţi.

Este vorba de ediţia a VI-a Festivalului tradiţional, „D’ale porcului”, care va deschide oficial sezonul sărbătorilor de iarnă 2019-2020 în judeţul Bihor. Evenimentul se va desfăşura în perioada 30 noiembrie – 1 decembrie 2019, în Parcarea Era Shopping Park Oradea.

„Cel mai mare concurs de preparare tradiţională a porcului din România se va desfăşura pe parcursul a două zile, va fi acompaniat de un târg de produse tradiţionale şi va beneficia de juriu şi artişti «de 5 stele»”, ne-a declarat Nicolae Pop, preşedintele Asociaţiei Culturală D’ART (deţinătoarea mărcii înregistrate „D’ale porcului”), organizatoarea evenimentului.

Festivalul „D’ale porcului” va fi organizat în parteneriat cu Consiliul Judeţean Bihor, Asociaţia Comunelor din România – Filiala Bihor, ManagEvent şi ERA Shopping Park.

Concurs de gătit

D’ale porcului” este un festival-concurs de preparare tradiţională a porcului, între comunele din Bihor şi invitatele acestora din ţară şi din străinătate, şi are ca obiectiv principal promovarea tradiţiilor populare.

La ediţia din acest an s-au înscris echipe din 15 comune din judeţele Bihor, Satu-Mare şi din Ungaria, dar lista rămâne deschisă în continuare. La ediţia din 2019, echipa „Dacă la ediţia trecută am stabilit recordul mondial «Cel mai lung caltaboş», acuma vom încerca să stabilim un nou record: «Cel mai mare mititel». Au mai fost tentative pentru acest record la Bucureşti. Au făcut un mic de 150 de metri, dar nu am găsit nimic concret drept dovadă. Noi vom încerca să facem un mititel de 200 de metri”, a precizat Nicolae Pop.

De buna dispoziţie a participanţilor şi vizitatorilor se va ocupa celebrul actor, rapsod şi om de televiziune Alexandru Pop, cunoscut ca „Văru’ Săndel”. În fiecare an, pe scena festivalului urcă zeci de ansambluri de dansatori şi solişti vocali amatori din Bihor, precum şi invitaţi speciali. Anul acesta, pe scenă vor urca Văru’ Săndel, Mircea Rusu, Liviu Buţiu & Orchestra Ansamblul „Nuntaşii Bihorului” şi Mariana Deac.

Trofeul festivalului
FOTO: D’ALE PORCULUI

Trofeul festivalului-concurs „D’ale porcului” este un porc sculptat în lemn, creaţie originală, din anul 2014, a artistului popular Radu Lazăr, originar din comuna Dobreşti, judeţul Bihor. Trofeul este transmisibil, el fiind păstrat, timp de câte un an, de către echipele câştigătoare ale marelui premiu al festivalului, echipe al căror nume sunt inscripţionate pe soclu.

Pentru juriul festivalului au confirmat deja prezenţa: Paul „The InkChef” Siserman, Adrian Neag, Eugen Bar, Alexandru Şandrău şi Ștefan Oprea, președintele Asociației Disciples Auguste Escoffier în România. Mai sunt aşteptate confirmări din partea lui Ştefan Bercea şi „Don Mariano”.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Piața de spații industriale din România ar putea simți efecte semnificative în urma unui Brexit dur

Articolul următor

Clujul face jocurile la bursă. Radu Hanga, ales pe patru ani

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share