Agricultura Sălaj Ultimele stiri

Bivolii, comoara neexploatată de sălăjeni

- bivoli 960x717 - Bivolii, comoara neexploatată de sălăjeni

Italienii și-au făcut o unitate de producție la Zimbor care fabrică mozzarella, în timp ce românii și-au decimat turmele de bivoli. Universitarul Avram Fițiu i-a propus noului ministru al agriculturii, Adrian Oros, revigorarea zootehniei și gastronomiei printr-un proiect național.  

“Stăm pe bogăție, dar ne plângem de sărăcie! În 1990 eram campionii Europei la numărul de bivoli (circa 100.000), iar azi mai avem 10.000. De ce nu am face oare, domnule ministru, din bivolul românesc, un simbol de lux al unei gastronomii pe bază de brânzeturi fine? Ce ne împiedică oare? Italienii, englezii, germanii au cumpărat sute de mii de bivoli din România în ultimii 30 de ani și asta au făcut la ei acasă, mozzarella.

Una dintre consecinţele globalizării pentru ţăranul român a fost renunţarea la rasele locale şi înlocuirea acestora cu rase importate. În doar 27 de ani, ne-am permis, ca ţară, să ajungem la circa 10.000 de exemplare, fără ca cineva să ia măsuri, deși se ştia că bivolul nu avea cotă de producţie şi că puteam produce lapte și carne fără limită, nefiind împiedicați de Politica Agricolă Comună”, a menționat Avram Fițiu.

“În aceeaşi perioadă, Italia a crescut şeptelul de la 3.000 la 300.000 de bivoli, Germania, de la câteva sute, la 50.000, idem Marea Britanie sau alte ţări, cumpărând bivol românesc în mare parte. Fiind vorba de o brânză fără colesterol rău, italienii ne-au dat o lecţie şi mai aspră, instalând la Zimbor, în judeţul Sălaj, o unitate care produce mozzarella pentru export în Italia.

În timp ce ţăranul român se plânge că bivolul se creşte greu şi renunţă la el, ţăranii europeni fac ferme de 400 de bivoli lângă Sighişoara, cu sistem de mulgere mecanic. Dacă francezii sunt renumiţi pentru “paradoxul francez” legat de sănătatea datorată consumului echilibrat de vin, aş îndrăzni să vorbesc de existenţa unui “paradox românesc”, legat de fenomenul de orbire politică în care ne plângem de sărăcie, dar stăm pe bogăţie”, constată universitarul clujean.

Expertul în domeniul afacerilor și economiei rurale Avram Fițiu, conferențiar la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj, le-a predat în această toamnă tehnici de antreprenoriat membrilor Ligii Tinerilor din Jibou.

Scopul acestuia a fost ca tinerii din Sălaj să facă astfel un pas decisiv în dezvoltarea lor profesională. În țări precum Franța sau Germania gospodăria familială țărănească este scheletul clasei mijlocii rurale și urbane, fără de care o societate cade în extreme, susține oficialul USAMV.

Investițiile în exploatații mari de bivoli sunt mici pentru că profitul se amortizează în cinci ani. O investiție în 40 de bivolițe se ridică la 100.000 de euro. Cele mai multe efective se găsesc în Brașov, Sibiu, Cluj și Sălaj. Prețul laptelui de bivoliță în Europa este de patru ori mai mare decât al celui de vacă, din acesta obținându-se în Italia celebra brânză mozzarella.

Bivolii trăiesc până la 30 de ani și au autoprotecție la boala vacii nebune, bruceloză, leucoză și TBC. Laptele de bivoliță nu are colesterol, fiind folosit în hrana copiilor sau a persoanelor cu probleme de sănătate.

Related posts

Programul zborurilor operate de pe Aeroportul Cluj în luna septembrie

Stefana Muresan

Care sunt furnizorii Casei Regale a României. Statutul, o recunoaștere a calității

redactia

Fostul Palat al Telefoanelor din Brașov se va transforma în hotel

Stefana Muresan

Ubisoft închiriază 30.000 mp în J8 Office Park al Portland

Ionut Oprea

DEBT IN EUROPEAN EMERGING MARKETS FORUM 2018

Ionut Oprea

Bani pentru viitorul aeroport de la Ghimbav

redactia

Americanii de la Cognizant instruiesc în IT tinerii din Baia Mare

Nora Dumitrescu

Top județelor din Regiunea Centru la comerț: exporturi de 8 miliarde de euro, importuri de 7,5 miliarde de euro în 9 luni

Papuc Irina

Unul dintre cei mai mari producători agricoli a mai cumpărat 420 ha în Timiș de la o companie australiană

Stefana Muresan

Bitdefender a deschis la Târgu Mureș al cincilea birou din România

Stefana Muresan

Fonduri de până la 150 de mil. euro pentru încurajarea investiţiilor

redactia

Încă 3 milioane de euro atrase de Consiliul Județean Sibiu pentru două spitale

Stefana Muresan

Alba Iulia: Antreprenorul Ioan Istrate, fondatorul producătorului de înghețată Alpin 57 Lux, construiește aproape 500 apartamente

Stefana Muresan

Uzina Tenaris a simulat un accident feroviar la Zalău

Nora Dumitrescu

Timișoara: Gala de Binefacere a antreprenorilor italieni dedicată copiilor din medii defavorizate

redactia

Descoperă moda pentru bărbați din noul sezon, pe ANSWEAR.RO

Ligia Voro

Zboruri săptămânale către Antalya de la Târgu Mureș

Ligia Voro

Produsele de Sibiu promovate la târgul gastronomic de la Poznan

Stefana Muresan

Globalworth inaugurates Tower 3 in the Globalworth Campus complex, the largest office park in Romania

Papuc Irina

FOTO Cum arată șantierul unde se construiește terminalul viitorului Aeroport din Brașov

Ion Surdu

Noutățile Allview la MWC Barcelona 2018: shopping, entertainment și smart home, controlate prin intermediul asistentului vocal AVI, în care pot fi integrate până la 100 de limbi

Stefana Muresan

Fondul Proprietatea are în plan vânzarea de participaţii deţinute la Hidroelectrica şi Salrom, dar şi listarea Engie

redactia

Construcții SA Sibiu și PORR Construct SRL, oferte pentru a treia etapă a construirii Aeroportului Brașov-Ghimbav; contract de peste 28 mil. lei

redactia

Investițiile Gran Via pe piața românească depășesc 200 de milioane de euro

Papuc Irina

Leave a Comment