Agricultura Sălaj Ultimele stiri

Bivolii, comoara neexploatată de sălăjeni

Italienii și-au făcut o unitate de producție la Zimbor care fabrică mozzarella, în timp ce românii și-au decimat turmele de bivoli. Universitarul Avram Fițiu i-a propus noului ministru al agriculturii, Adrian Oros, revigorarea zootehniei și gastronomiei printr-un proiect național.  

“Stăm pe bogăție, dar ne plângem de sărăcie! În 1990 eram campionii Europei la numărul de bivoli (circa 100.000), iar azi mai avem 10.000. De ce nu am face oare, domnule ministru, din bivolul românesc, un simbol de lux al unei gastronomii pe bază de brânzeturi fine? Ce ne împiedică oare? Italienii, englezii, germanii au cumpărat sute de mii de bivoli din România în ultimii 30 de ani și asta au făcut la ei acasă, mozzarella.

Una dintre consecinţele globalizării pentru ţăranul român a fost renunţarea la rasele locale şi înlocuirea acestora cu rase importate. În doar 27 de ani, ne-am permis, ca ţară, să ajungem la circa 10.000 de exemplare, fără ca cineva să ia măsuri, deși se ştia că bivolul nu avea cotă de producţie şi că puteam produce lapte și carne fără limită, nefiind împiedicați de Politica Agricolă Comună”, a menționat Avram Fițiu.

“În aceeaşi perioadă, Italia a crescut şeptelul de la 3.000 la 300.000 de bivoli, Germania, de la câteva sute, la 50.000, idem Marea Britanie sau alte ţări, cumpărând bivol românesc în mare parte. Fiind vorba de o brânză fără colesterol rău, italienii ne-au dat o lecţie şi mai aspră, instalând la Zimbor, în judeţul Sălaj, o unitate care produce mozzarella pentru export în Italia.

În timp ce ţăranul român se plânge că bivolul se creşte greu şi renunţă la el, ţăranii europeni fac ferme de 400 de bivoli lângă Sighişoara, cu sistem de mulgere mecanic. Dacă francezii sunt renumiţi pentru “paradoxul francez” legat de sănătatea datorată consumului echilibrat de vin, aş îndrăzni să vorbesc de existenţa unui “paradox românesc”, legat de fenomenul de orbire politică în care ne plângem de sărăcie, dar stăm pe bogăţie”, constată universitarul clujean.

Expertul în domeniul afacerilor și economiei rurale Avram Fițiu, conferențiar la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj, le-a predat în această toamnă tehnici de antreprenoriat membrilor Ligii Tinerilor din Jibou.

Scopul acestuia a fost ca tinerii din Sălaj să facă astfel un pas decisiv în dezvoltarea lor profesională. În țări precum Franța sau Germania gospodăria familială țărănească este scheletul clasei mijlocii rurale și urbane, fără de care o societate cade în extreme, susține oficialul USAMV.

Investițiile în exploatații mari de bivoli sunt mici pentru că profitul se amortizează în cinci ani. O investiție în 40 de bivolițe se ridică la 100.000 de euro. Cele mai multe efective se găsesc în Brașov, Sibiu, Cluj și Sălaj. Prețul laptelui de bivoliță în Europa este de patru ori mai mare decât al celui de vacă, din acesta obținându-se în Italia celebra brânză mozzarella.

Bivolii trăiesc până la 30 de ani și au autoprotecție la boala vacii nebune, bruceloză, leucoză și TBC. Laptele de bivoliță nu are colesterol, fiind folosit în hrana copiilor sau a persoanelor cu probleme de sănătate.

Related posts

Programul și prioritățile MMACA în perioada Președinției Consiliului Uniunii Europene

redactia

Numărul de angajați din industria serviciilor de afaceri din Cluj va crește cu 10% în 2020

Papuc Irina

Vodafone România va oferi iPhone 11, iPhone 11 Pro și iPhone 11 Pro Max

Ligia Voro

VIDEO. Un cadou minunat de Crăciun: albumul Cluj – Photos&Memories, un produs al TB

Ligia Voro

Cum reduci costurile de operare ale clădirilor

Ligia Voro

Orange anunță o nouă versiune a Business Internet Security Threatmap

Ligia Voro

Particularities of the business environment in Cluj-Napoca, Romania

Stefana Muresan

Gruia Stoica, acţionarul grupului Grampet, preia controlul fabricii de medicamente Polisano din Sibiu

redactia

CBRE: 80% din spațiile de retail livrate în prima jumătate din 2018, se află în orașe secundare și terțiare

redactia

Instalații fotovoltaice în valoare de 20.000 de lei pentru persoanele fizice, decontate de stat

redactia

Bihor: Licitație pentru construirea a trei bazine didactice de înot

Stefana Muresan

Constructorul Sebi Marc a finalizat noul bloc ANL din Sighet

Nora Dumitrescu

Fonduri europene pentru infrastructura rutieră din Transilvania

Stefana Muresan

O nouă piață digitală internațională dedicată jucătorilor din sectorul agricol, lansată

Ligia Voro

Clujenii de la Oncos se extind în Ardeal

Nora Dumitrescu

Percepția și comportamentul populației cu privire la consumul responsabil de energie și eficiența energetică în clădiri – Partea I

Ligia Voro

AgriPlanta-RomAgroTec: Cele mai noi tendințe în tehnologia agricolă

Stefana Muresan

Enjoy, Transylvania! A jewel of Romania in the heart of Europe

redactia

Punctul de frontieră Borș 2 de pe Autostrada A3, inaugurat în 4 septembrie

Traian Dan

Reprezentanții băncilor vorbesc despre negocierile cu consumatorii

Ligia Voro

Transportatorii: e bine că s-a suspendat rambursarea creditelor

Nora Dumitrescu

Aeroportul Internațional Timișoara va construi două terminale noi

Stefana Muresan

Kromberg & Schubert caută 100 de oameni pentru fabrica din Arad

Stefana Muresan

Platforma feroviară Remarul, complex rezidențial

Nora Dumitrescu

Leave a Comment