Agricultura Sălaj Ultimele stiri

Bivolii, comoara neexploatată de sălăjeni

Italienii și-au făcut o unitate de producție la Zimbor care fabrică mozzarella, în timp ce românii și-au decimat turmele de bivoli. Universitarul Avram Fițiu i-a propus noului ministru al agriculturii, Adrian Oros, revigorarea zootehniei și gastronomiei printr-un proiect național.  

“Stăm pe bogăție, dar ne plângem de sărăcie! În 1990 eram campionii Europei la numărul de bivoli (circa 100.000), iar azi mai avem 10.000. De ce nu am face oare, domnule ministru, din bivolul românesc, un simbol de lux al unei gastronomii pe bază de brânzeturi fine? Ce ne împiedică oare? Italienii, englezii, germanii au cumpărat sute de mii de bivoli din România în ultimii 30 de ani și asta au făcut la ei acasă, mozzarella.

Una dintre consecinţele globalizării pentru ţăranul român a fost renunţarea la rasele locale şi înlocuirea acestora cu rase importate. În doar 27 de ani, ne-am permis, ca ţară, să ajungem la circa 10.000 de exemplare, fără ca cineva să ia măsuri, deși se ştia că bivolul nu avea cotă de producţie şi că puteam produce lapte și carne fără limită, nefiind împiedicați de Politica Agricolă Comună”, a menționat Avram Fițiu.

“În aceeaşi perioadă, Italia a crescut şeptelul de la 3.000 la 300.000 de bivoli, Germania, de la câteva sute, la 50.000, idem Marea Britanie sau alte ţări, cumpărând bivol românesc în mare parte. Fiind vorba de o brânză fără colesterol rău, italienii ne-au dat o lecţie şi mai aspră, instalând la Zimbor, în judeţul Sălaj, o unitate care produce mozzarella pentru export în Italia.

În timp ce ţăranul român se plânge că bivolul se creşte greu şi renunţă la el, ţăranii europeni fac ferme de 400 de bivoli lângă Sighişoara, cu sistem de mulgere mecanic. Dacă francezii sunt renumiţi pentru “paradoxul francez” legat de sănătatea datorată consumului echilibrat de vin, aş îndrăzni să vorbesc de existenţa unui “paradox românesc”, legat de fenomenul de orbire politică în care ne plângem de sărăcie, dar stăm pe bogăţie”, constată universitarul clujean.

Expertul în domeniul afacerilor și economiei rurale Avram Fițiu, conferențiar la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj, le-a predat în această toamnă tehnici de antreprenoriat membrilor Ligii Tinerilor din Jibou.

Scopul acestuia a fost ca tinerii din Sălaj să facă astfel un pas decisiv în dezvoltarea lor profesională. În țări precum Franța sau Germania gospodăria familială țărănească este scheletul clasei mijlocii rurale și urbane, fără de care o societate cade în extreme, susține oficialul USAMV.

Investițiile în exploatații mari de bivoli sunt mici pentru că profitul se amortizează în cinci ani. O investiție în 40 de bivolițe se ridică la 100.000 de euro. Cele mai multe efective se găsesc în Brașov, Sibiu, Cluj și Sălaj. Prețul laptelui de bivoliță în Europa este de patru ori mai mare decât al celui de vacă, din acesta obținându-se în Italia celebra brânză mozzarella.

Bivolii trăiesc până la 30 de ani și au autoprotecție la boala vacii nebune, bruceloză, leucoză și TBC. Laptele de bivoliță nu are colesterol, fiind folosit în hrana copiilor sau a persoanelor cu probleme de sănătate.

Related posts

Radu- Ştefan Oprea: Consilierii comerciali sunt la post pentru a răspunde solicitărilor antreprenorilor români

Stefana Muresan

Banca Transilvania intră pe leasingul cu mașini electrice

Nora Dumitrescu

O româncă, în premieră, în echipa de conducere a Asociaţiei Europene de Robotică

Stefana Muresan

Superbet a donat echipamente de protecție pentru spitalele Clujului

Nora Dumitrescu

Povestea Bers Nova – bere artizanală pe muzică rock

Traian Dan

Secția de Cardiologie a Spitalului Județean Arad, dotată cu un aparat ultraperformant

redactia

Cel mai mare proiect de modernizare a municipiului Câmpia Turzii. 9 milioane de euro, din fonduri europene

redactia

Un buget de peste 1,8 miliarde de lei pe anul 2020 pentru municipiul Oradea

Traian Dan

Marian Pîrvu, noul director general al Depaco, companie a Grupului TeraPlast

redactia

Studiu Valoria: Comportamentele de cumpărare în era consumatorilor digitali

redactia

Primul magazin de tip mall din Brașov se închide de astăzi. Angajații își vor primi salariile

Papuc Irina

Dorel Duță, președinte UNSICAR: “Problema în asigurări nu este dacă se întâmplă riscul, ci când”

Ligia Voro

La inițiativa Asociației ProAfaceri, o delegație de oameni de afaceri au vizitat șantierul viitorului Aeroport Internațional Brașov

Nicolae Pop

The 1st quarterly CEE Digital Services Matchmaking Summit

Ionut Oprea

Păstrăvăria Bolloga se transformă în fermă

Nora Dumitrescu

BearingPoint, creștere de două cifre

Ionut Oprea

MassMutual deschide un Centru Global de Servicii în Orhideea Towers, București

Papuc Irina

POS-ul, înlocuit cu telefonul mobil. Aplicație lansată de Alpha Bank și folosită de primul comerciant

Ion Surdu

Bilanțul pieței de imobiliare în 2020: Vârf pentru investiții – aproape 10% din volumul regiunii, fluctuații în restul sectoarelor. 2021, anul revenirii

Ion Surdu

Oradea Job Expo dă startul la angajările de toamnă în Bihor

Traian Dan

Zalăul vrea să îi scutească pe contribuabili de impozitul pe clădiri

Nora Dumitrescu

KUKA Robotics și oamenii care lucrează în industria de robotică și automatizare în România

redactia

Romsilva va împăduri suprafețele intens exploatate din Ardeal

Nora Dumitrescu

MedLife a anunțat achiziționarea pachetului integral de acțiuni al Spitalului Lotus Ploiești

Papuc Irina

Leave a Comment