Sanatate Ultimele stiri

Ministrul Sănătății, despre taxa clawback: A fost aplicată fără discernământ

Una dintre cauzele exportului de medicamente în detrimentul distribuirii acestora pe piața autohtonă este suprataxarea care s-a practicat în ultima perioadă în România, crede ministrul Sănătății, Victor Costache. Acesta a spus într-o emisiune TV că taxa clawback, care i-a determinat pe producătorii și distribuitorii de medicamente să prefere să exporte produselor a fost aplicată „fără discernământ”.

Ministrul Sănătății, Victor Costache, crede că politica de taxare a medicamentelor trebuie relaxată, astfel încât pacienții români să nu sufere din cauza lipsei tratamentelor de care au nevoie.

„Practic a ajuns ca această industrie atât de necesară, atât importatorii cât și producătorii pe care-i avem în România suferă în egală măsură și s-au inițiat tot felul de dialoguri care nu au dus la nimic și criza s-a accentuat de la un an la altul. Soluția este asumarea de către Guvern a unui pachet de măsuri pentru a relaxa politica de taxare care este aplicată, taxa clawback. Taxa clawback a fost un instrument foarte rigid care a taxat fără discernământ toate tipurile de medicamente și am ajuns de la an la altul ca portofoliul de medicamente să se restrângă în România. (…) Nu cred în măsuri represive, este practic imposibil de a interzice exportul paralel care este o practică europeană și cu siguranță ne vom trezi cu sancțiuni. Haideți să aplicăm măsurile de bun simț care le cere industria medicamentelor și vom găsi soluții la această criză”, a declarat ministrul Sănătății, joi seară, într-o emisiune la B1 TV, citat de news.ro.

Ministrul a mai anunțat că a creat un grup interministerial care lucrează alături de cei implicați în această industrie pentru găsirea unor soluții.

Taxa clawback a fost introdusă în 2009 ca o măsură temporară, în contextul crizei financiare, și a afectat exclusiv producătorii de medicamente. Aceștia trebuie să achite diferența dintre cât are CNAS buget pentru decontări într-un an și cât decontează efectiv pentru medicamente. Până în prezent nu s-a renunțat însă la această taxă în pofida caracterului temporar cu care a fost introdusă, amintește sursa citată.

Related posts

„Drumul vinului” peste dealurile Silagiului

redactia

Scaunul care va fi folosit de Papa Francisc, construit la Reghin

Stefana Muresan

Invenţii ”smart” ale românilor în domeniul medicinei. Telefonul mobil, cel mai rapid radiolog

redactia

Leave a Comment