Comunitate Infrastructura Real Estate Slider Ultimele stiri

Fără la cozi la ANCPI. Extrasul de plan cadastral se poate obţine online

Extrasul de plan cadastral poate fi obținut online de către notari sau persoanele interesate, fără plata unui tarif de urgență, începând cu data de 8 ianuarie 2020, anunţă Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI). Asta pentru că a fost modificat Ordinul nr 16/2019 privind aprobarea tarifelor pentru serviciile furnizate de ANCPI și instituțiile subordonate cu scopul de a accelera întocmirea documentațiilor cadastrale, de urbanism, etc..

În urma modificărilor, extrasul de plan cadastral pentru informare poate fi furnizat online, în aceleași condiții cu extrasul de carte funciară, în cazul în care imobilul pentru care se solicită documentul are geometrie în Sistemul integrat de cadastru și carte funciară. Documentul poate fi primit pe loc, costă 15 lei și este disponibil prin platforma online e-payment (http://epay.ancpi.ro). Cererea online pentru extrasul pentru informare poate fi plasată la orice oră, iar plata se face cu ajutorul cardului.

Prin acest nou serviciu online încercăm să-i ajutăm pe cei interesați să evite drumurile la ghișeu. Procedura este cea pe care am creat-o și pentru eliberarea extrasului de carte funciară pentru informare: solicitantul își face un cont, plătește extrasul și acesta este eliberat pe loc, dacă actul respectiv este disponibil în format electronic”, a explicat Radu Codruț Ștefănescu, directorul general al ANCPI.

Alte modificări

O altă modificare a Ordinul nr 16/2019 este eliminarea tarifului de 60 de lei, care trebuia achitat în cazul redepunerii cererilor respinse. Potrivit noilor prevederi, tariful de 60 de lei va fi plătit doar în cazul cererilor redepuse după expirarea termenului de 30 de zile calendaristice de la comunicarea respingerii acestora. În cazul cererilor depuse în termen de 30 de zile calendaristice de la comunicarea respingerii acestora nu se achită niciun tarif suplimentar. În cazul cererilor tarifate incomplet, diferența de tarif se poate achita prin redepunerea cererii conform mențiunilor din încheierea de respingere.

Totodată, prin modificările aduse Ordinului 16/2019, sunt simplificate procedurile de tarifare a cererilor specifice, prin înlocuirea documentului distinct de încasare a tarifului cu un document de plată unic pentru cererile care au ca obiect imobile situate în raza teritorială a unui singur OCPI.

De asemenea, noile prevederi din Ordinul 16/2019 asigura celeritatea în soluționarea cererilor pentru care a fost achitat tarif de urgență, urmând ca aceste servicii să fie furnizate cu celeritate, dar nu mai târziu de 1/3 din termenul general.

Până în prezent, în România sunt înregistrate aproximativ 14.500.000 de imobile, dintre care peste 2.400.000 au fost înregistrate de ANCPI, prin Programul național de cadastru și carte funciară 2015-2023 (PNCCF). Digitalizarea documentelor de cadastru face parte din acest program. Numai în 2019, prin procesul de înregistrare sistematică au fost eliberate peste un 1.200.000 de acte pentru proprietățile din toată țara. 

Astfel, datorită programului de conversie a cărţilor funciare în format electronic, prin PNCCF, ANCPI a putut dezvolta, încă din anul 2017 serviciul pentru eliberarea online a extraselor de carte funciară de informare. În anul 2019 au fost eliberate online 2.461.596 de extrase de carte funciară.

Related posts

Ministerul Turismului va susţine şase investiţii în Bistriţa-Năsăud

Stefana Muresan

Patru noi destinaţii de pe Aeroportul Internaţional Timişoara

redactia

Green Light Given for Office Park 4

Ionut Oprea

The Lawyer European Awards 2018: Maravela|Asociații desemnată Firma de avocatură a anului în Europa de Est și Balcani și propusă pentru Firma de avocatură a anului în Europa

Stefana Muresan

Achiziție majoră de trenuri: 80 de rame electrice, pentru aproape un miliard de euro

Stefana Muresan

FOTO: Cetățenii germani au aflat care sunt oportunitățile din Regiunea Centru

Ligia Voro

Contractul pentru finalizarea centurii Târgu-Mureșului, scos la licitație

Ligia Voro

UNCAPI & Cooperativa Țara Mea: Prețurile alimentelor de bază în perioada Paștelui

Stefana Muresan

Licitație de peste 80 mil. euro pentru achiziția de medicamente oncologice

redactia

Surpriza din studiul CBRE: tinerii post-mileniali din București sunt cei mai mulțumiți de biroul lor

redactia

The Economist: Cluj-Napoca, proiect imobiliar uriaș în 2019; noi locuinţe pentru 200.000 de persoane

redactia

Ex-directorul general al SNGN Romgaz SA Mediaș, Virgil Metea. Raport de mandat.

Ligia Voro

În top după cuantumul primei amenzi pentru încălcarea GDPR

Ligia Voro

Absorbţie de 26% a fondurilor europene, aproape de media Uniunii Europene

redactia

Cine face angajări în plină criză de pandemie Covid-19 în județul Bihor

Traian Dan

Aplicația Programare online vă scurtează timpul petrecut la notar

redactia

Cele mai apreciate companii din industria serviciilor de afaceri, premiate la Gala ABSL România 2018

Stefana Muresan

A chance to meet leading real estate decision makers  

Ligia Voro

Termoizolarea, element fundamental în alegerea locuinței

Hotelul DoubleTree, reamenajat în pandemie

Nora Dumitrescu

Primul centru de formare profesională integrată din România, la Oradea; investiție de 3 mil. euro, din fonduri comunitare

Stefana Muresan

Start la lucrările Parcului Industrial Săcueni Bihor

Traian Dan

Gigantul american Emerson, profit de peste 10 mil. euro cu campusul industrial din Cluj-Napoca

Stefana Muresan

INCESA, hub modern de cercetare la Craiova realizat cu fonduri europene, investiție de 10 mil. euro

Stefana Muresan

Leave a Comment