Bihor Comunitate Fonduri Europene Investitii Proiecte Slider Ultimele stiri

Un buget de peste 1,8 miliarde de lei pe anul 2020 pentru municipiul Oradea

Proiectul de buget al Primăriei Oradea pe 2020 poate fi consultat, începând de vineri, 17 ianuarie, pe site-ul Primăriei Oradea, urmând ca la ședința Consiliului Local de la mijlocul lunii februarie, bugetul cu eventualele modificări introduse în urma consultării cetățenilor, să fie votat de către consilieri.

Buget cu 30% mai mare faţă de anul trecut

Viceprimarul Florin Birta a prezentat aspectele importante ale proiectului de buget.

După centralizarea datelor primite de la direcțiile Primăriei Oradea, respectiv operatorii economici subordonați Consiliului Local, rezultă un buget în valoare de 1.805.387.720 lei. Acesta reprezintă un buget practic cu 30% mai mare față de anul trecut, repartizat pe cheltuieli după cum urmează: 57% la secțiunea funcționare și 43% în investiții. Cei 43% reprezintă aproximativ 785 mii lei. Această sumă este a doua sumă ca valoare, care este repartizată în investiții după anul 2015, an în care s-au implementat foarte multe proiecte europene; atunci suma alocată investițiilor a fost de 836 milioane lei, iar în anul 2020 alocăm investițiilor suma de 785 milioane lei”, a precizat Florin Birta.

Banii pentru aceste investiții sunt direcționați în următorul mod: prioritare sunt proiectele pentru fonduri europene, urmând proiectele colaterale proiectelor europene, proiectele care sunt în derulare și au fost începute în anii anteriori, iar diferența banilor care vor merge în investiții vor merge la investiții noi. Veniturile proprii care sunt ale municipiului Oradea pe anul 2020 se ridică la aproximativ 482 de milioane de lei, care este o creștere de aproximativ 22% față de anul trecut.

Primăria Oradea va avea cuprinsă în buget o sumă de circa 500 de mii de lei pentru activitățile derulate de către ONG-uri.

Directorul Eduard Florea a detaliat structura bugetului, precum și principalele cheltuieli, subliniind că la realizarea bugetului s-au avut în vedere, alături de cadrul legal existent, atât previziunile privind evoluţia cursurilor de schimb, a inflaţiei, a dobânzilor şi a altor indicatori generali pe anul 2020, cât și alte acte normative sau măsuri adoptate, cu impact asupra fiscalităţii locale sau cheltuielilor publice (modificarea salariului minim, suportarea a 50% din cheltuielile aferente persoanelor cu handicap etc.)

Structura veniturilor este alcăturită din veniturile proprii ale municipiului – 27%, din veniturile proprii ale intituților publice subordonate – 34%, prelevări buget de stat – 5%, împrumuturi – 11%, fonduri UE 18%, cu o pondere mare în acest an. Excedentul de buget este de 5%.

În ceea ce privește distribuția sumelor, Eduard Florea a menționat că fondurile vor fi distribuite în anul 2020 pe cheltuieli de dezvoltare în valoare de 785.257.350 lei, adică 43%, respectiv pe cheltuieli operaționale în valoare de 1.020.130.370 lei, adică 57%.

Proiecte în derulare

UPU și parcarea aferentă, unul dintre proiectele în derulare FOTO: PMO

Directorul economic a menționat că Primăria Oradea a alocat și în acest an sume importante în buget pentru continuarea obiectivelor de investiții începute. Astfel, sunt incluse în buget proiecte precum: sala de sport polivalentă, extinderea ambulatoriului corp B UPU Spitalul de Urgență, reabilitarea și reconstrucția palatului Episcopal Greco – Catolic, construirea clădirii ambulatoriului pe str. Brașovului, reabilitarea fațadei imobilului de pe str. Vasile Alecsandri nr. 8-10, sistem supraveghere video domeniul public, reabilitarea clădirii PMO, reabilitarea Căii Bihorului – tronson cuprins între pod T. Neș şi intersecția drum de legătură între str. Suișului, drum colector aferent șoselei de centură între str. Liviu Borcea – str. Ciheiului etc.

Totodată va continua și finanțarea programelor locale precum: susținerea învățământului românesc în Ungaria-Micherechi, Gala Campionii Viitorului, Gala Antreprenorului Orădean, programul de inițiere înot, finanțarea programelor pentru tineret ș.a.m.d.

Proiecte noi

Dintre investițiile noi, Eduard Florea a amintit: construirea căminelor studențești C1+C2 în campusul Universitar, reabilitarea școlii Szacsvay, realizarea utilităților în Parcul Industrial Eurobusiness IV, drumul colector Calea Sântrandreului – Calea Aradului, drumuri interioare în Parcul Industrial Eurobusiness III, drum colector aferent șoselei de centrură între str. Livu Borcea – str. Ciheiului etc.

De asemenea, Eduard Florea a anunțat că, începând de azi, proiectul de buget poate fi consultat pe site-ul Primăriei Oradea, iar până în 3 februarie sunt așteptate sugestii și păreri legate de acest buget, data maximă pentru aprobarea bugetului în Consiliul Local fiind 19 februarie 2020.

Legat de proiectul de buget, primarul Ilie Bolojan a declarat că urmează. În acești trei ani, noi trebuie să închidem absorbția pe tot ce am contractat, inclusiv pe proiectele noi și aprobate. Sunt trei ani de vârf, dar având în vedere că noi din impozite și taxe alocăm 28 milioane de euro pentru investiții, restul până la 180 milioane euro sunt bani câștigaţi din fonduri europene, care vor contribui masiv pentru schimbarea feței orașului. O realizare a Primăriei Oradea este și faptul că aproape o treime din veniturile noastre proprii, respectiv din banii încasați din taxe și impozite, reușim s-o alocăm către investiții, în așa fel încât sume importante colectate de către orădeni să fie întoarse către ei”, a explicat Ilie Bolojan.

De asemenea, primarul Oradiei a menționat și acele lucrări mari din oraș care generează momentan deranj atât în traficul auto cât și în cel pietonal din Oradea, respectiv lucrări la podul Dacia, la liniile de tramvai noi, lucrările peste centură în zona cartierului Europa, lucrări la Piața Ferdinand, reabilitarea Căii Bihorului și lucrări la UPU. Facem eforturi ca aceste lucrări să se finalizeze cât mai repede. Ne concentrăm pe ele deoarece suntem conștienți că generează un disconfort în municipiu”, a declarat primarul municipiului.

Related posts

80 de burse în valoare de peste 51.000 de euro la cursuri online pentru absolvenții de la BAC care nu au luat 10

Stefana Muresan

Orange România anunță rezultatele financiare pentru T2 2019

Ligia Voro

Investiții pentru creșterea calității actului medical la Spitalul Județean Mureș

Transilvania Business

Premieră națională: Clujul digitalizează integral plata taxelor și impozitelor

Nora Dumitrescu

Au început lucrările la primele trasee de mountain bike din Masivul Postăvarul. „Iubitorii acestui sport vor avea la dispoziție 6 trasee cu diferite nivele de dificultate”

Papuc Irina

Peste 150 milioane de euro, fonduri europene, pentru domeniul infrastructurii de gestionare a apei din România

Stefana Muresan

Transgaz, contract de 64,3 de milioane de euro pentru modernizări

Ligia Voro

Pegas inaugurează prima franciză, în Brașov. De Black Friday, reduceri de până la 80%

redactia

Schimbări la Tenaris: directorul de la Câmpina, detașat la Zalău

Nora Dumitrescu

PE a votat pentru admiterea fără întârziere a României în zona Schengen

redactia

Tradiţiile şi meșteșugurile româneşti, promovate la Bran timp de trei zile

Ligia Voro

Clujenii sunt așteptați din nou în stradă. De data asta la Art in the Street 2019

Ligia Voro

Campanie naţională pentru învăţământul profesional dual

Stefana Muresan

[Enjoy Transylvania!] Unirii (Union) Square and the Oradea Citadel

Traian Dan

Noi stații de încărcare pentru mașini electrice în Cluj Napoca

Stefana Muresan

Imoteca lansează, la Imobiliarium, 5 proiecte noi, în valoare de 39 milioane de euro

Stefana Muresan

O nouă destinație de pe Aeroportul Internațional Sibiu

Papuc Irina

Banca Mondială: Peste 200.000 de români şi-ar dori să se mute la Braşov

redactia

Din 27 august, NEST, un nou parc de retail, deschis la Oradea pe Calea Borșului

Traian Dan

Proiecte de peste 9 miliarde de euro contractate de Ministerul Transporturilor prin POIM. Autostrada Sibiu-Pitești, în curs de evaluare

Papuc Irina

AWAKE lansează AWAKE Spotlight și invită trupe și DJ să fie parte din line-up

Ligia Voro

Cum arată primul kit complet de protecție 100% românesc: produs la o fabrică din Călan, județul Hunedoara

Ion Surdu

Program de training în securitate cibernetică, în premieră mondială în Parcul Ştiinţific Tetapolis

Stefana Muresan

Opera Română îi invită pe clujeni la Balul Operei, dedicat Centenarului Marii Uniri

Stefana Muresan

Leave a Comment