Bihor Brașov Hunedoara Maramureș Sibiu Turism Ultimele stiri

Brașovul și Maramureșul, în topul turismului rural dintre ani

Zonele tradiţionale rurale cele mai accesate de Revelion în acest sezon au fost Bran-Moieciu, Maramureş și Bucovina.

Românii au cheltuit 210 de milioane de lei pentru achiziţionarea pachetelor de Revelion în ţară, în creștere cu 17,5% față de anul anterior, potrivit Federației Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR). Cele mai căutate zone au fost Valea Prahovei, Poiana Braşov, Păltiniş, Rânca, Straja, Călimăneşti, Felix şi zonele tradiţionale rurale Bran-Moieciu, Maramureş, Bucovina.

170.000 de turiști și-au petrecut Revelionul 2019/2020, cu 2,5% mai mult decât în anul precedent, unde au cheltuit 44 de milioane de euro, în creștere cu 10%, comparativ cu Revelionul 2018/2019.

Guvernul a acordat două zile libere personalului bugetar, 27 decembrie și 3 ianuarie, turiștii români putând să se bucure de un sejur prelungit de 4-5 zile. Totuși, numărul turiștilor nu a crescut semnificativ comparativ, însă prezența voucherelor de vacanță a compensat lipsa zăpezii din unele stațiuni din țară.

“România rămâne principala opțiune de vacanță atât a turiștilor români, dar și a unui număr din ce în ce mai mare de turiști străini care au început să ia în calcul țara noastră ca destinație de Revelion. Tarifele de cazare accesibile, mâncarea mai ieftină decât oriunde în destinațiile concurente și distribuirea voucherelor de vacanță au ajutat la majorarea numărului de turiști. Cu toate acestea, vremea caldă, anormală pentru această perioadă, a scăzut cererea pentru destinațiile de schi interne și externe”, a declarat Dragoș Răducan, prim-vicepreședintele FPTR.

Destinațiile cu tradiție au fost cele mai solicitate, înregistrându-se o creștere a numărului de turişti cu 2,5% față de anul trecut. Cel mai mare număr de locuri vândute s-a înregistrat în turismul rural, 58.500 de persoane petrecându-și Revelionul la pensiuni. S-au înregistrat sejururi de până la cinci nopți datorită pachetelor consistente de servicii.

Stațiunile balneare au găzduit 25.600 de români, în scădere cu 9,3%. Creșteri s-au înregistrat în zonele montane, cu 49.300 de turiști (+32%). Chiar dacă drumurile de acces au fost foarte aglomerate, vremea a fost extrem de caldă, nespecifică acestei perioade și lipsesc posibilitățile de agrement alternativ sporturilor de iarnă, romanii s-au deplasat în număr foarte mare în stațiunile cu tradiție.

Pentru ofertele de Revelion ale hotelurilor din marile oraşe ale României au plătit 31.500 de persoane. Chiar dacă vremea a fost frumoasă, în Delta Dunării și pe litoralul românesc numărul turiștilor a fost scăzut din cauză că numărul locurilor de cazare încălzite a fost restrâns.

Tarifele s-au majorat față de 2019 cu o medie de 12%, sub creșterea elementelor care compun tariful, cum ar fi utilitățile și salariile, care au avut creșteri de până la 25% în 2019. Diferența a fost fiind compensată prin scăderea taxei pe valoarea adăugată și mai ales prin scăderea profitului hotelurilor .

Românii au cheltuit pentru achiziţionarea pachetelor de Revelion în ţară cu 17,5%  mai mult față de anul anterior. Cele mai căutate zone montane au fost Valea Prahovei, Poiana Braşov, Păltiniş, Rânca, Straja.

Turism semiorganizat şi rezervări online

De la an la an românii tind să își organizeze pe cont propriu vacanțele, folosind sisteme de rezervări online pentru a-și cumpăra servicii turistice. Majoritatea rezervă în special biletul de avion şi cazarea în destinaţii externe, renunţând la serviciile de masă şi agrement, pe care le achiziționează la fața locului.

Related posts

Ediția a IV-a a Elite Business Club la Sibiu, antreprenoriat la puterea feminin

redactia

Licitația pentru construirea Podului Centenarului din Oradea, finalizată

Stefana Muresan

Țara Silvaniei, inclusă într-un sistem de trasee turistice

Nora Dumitrescu

Globalworth begins construction of Constanta Business Park, the largest mixed-use park in Romania

Papuc Irina

Laurențiu Mihai (OSMR): ”Medicamentele vor putea fi puse în circulație pe teritoriul UE numai dacă respectă noile reguli de securitate”

Stefana Muresan

România, pe locul 32 dintre cele mai bune destinații europene pentru afaceri

Traian Dan

Cum arată investiția de 2 milioane de euro a Simonei Halep în Poiana Brașov

redactia

Rețeaua Cupio s-a extins în cinci orașe din zona Transilvaniei

Nora Dumitrescu

Continental lansează tehnologii pentru producția de serie pentru robo-taxiuri

Nicolae Pop

Cum reflectăm COVID-19 în situațiile financiare?

Ligia Voro

VCST Alba – spirit de echipă, motivație și competitivitate

Ligia Voro

FOTO: Maurer Imobiliare a demarat lucrările pentru ansamblul Maurer Residence Târgu Mureș

redactia

Conferințele GastroArt: Identitate gastronomică națională 

Ligia Voro

Circulație restricționată pe DN14A, la Iernut, pentru Autostrada 3  

Ligia Voro

Tarom ar putea relua cursele directe cu SUA

Stefana Muresan

[Enjoy Transylvania!] From El Camino, passing through Via Maria Theresia, to Via Transilvanica

Transilvania Business

Contract de finanțare prin POR în valoare de 5,7 mil. lei, semnat de ADR Vest

redactia

Proiecte de peste 9 miliarde de euro contractate de Ministerul Transporturilor prin POIM. Autostrada Sibiu-Pitești, în curs de evaluare

Papuc Irina

Telekom și Microsoft extind parteneriatul

Traian Dan

Athos Com din Sălaj și două firme din București, contract de aproape 90 mil. lei cu DRDP București

redactia

Intermodal hub: Zeebrugge – Oradea

Ionut Oprea

CONAF propune Guvernului să ia măsuri pentru sprijinirea mediul de afaceri: acces gratuit la utilitățile publice pentru minim 90 de zile

Papuc Irina

Speedwell a semnat un acord de finanțare cu Erste Group Bank pentru MIRO

Ionut Oprea

Grupul TeraPlast și-a dublat cifra de afaceri

Stefana Muresan

Leave a Comment