Bihor Brașov Hunedoara Maramureș Sibiu Turism Ultimele stiri

Brașovul și Maramureșul, în topul turismului rural dintre ani

Zonele tradiţionale rurale cele mai accesate de Revelion în acest sezon au fost Bran-Moieciu, Maramureş și Bucovina.

Românii au cheltuit 210 de milioane de lei pentru achiziţionarea pachetelor de Revelion în ţară, în creștere cu 17,5% față de anul anterior, potrivit Federației Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR). Cele mai căutate zone au fost Valea Prahovei, Poiana Braşov, Păltiniş, Rânca, Straja, Călimăneşti, Felix şi zonele tradiţionale rurale Bran-Moieciu, Maramureş, Bucovina.

170.000 de turiști și-au petrecut Revelionul 2019/2020, cu 2,5% mai mult decât în anul precedent, unde au cheltuit 44 de milioane de euro, în creștere cu 10%, comparativ cu Revelionul 2018/2019.

Guvernul a acordat două zile libere personalului bugetar, 27 decembrie și 3 ianuarie, turiștii români putând să se bucure de un sejur prelungit de 4-5 zile. Totuși, numărul turiștilor nu a crescut semnificativ comparativ, însă prezența voucherelor de vacanță a compensat lipsa zăpezii din unele stațiuni din țară.

“România rămâne principala opțiune de vacanță atât a turiștilor români, dar și a unui număr din ce în ce mai mare de turiști străini care au început să ia în calcul țara noastră ca destinație de Revelion. Tarifele de cazare accesibile, mâncarea mai ieftină decât oriunde în destinațiile concurente și distribuirea voucherelor de vacanță au ajutat la majorarea numărului de turiști. Cu toate acestea, vremea caldă, anormală pentru această perioadă, a scăzut cererea pentru destinațiile de schi interne și externe”, a declarat Dragoș Răducan, prim-vicepreședintele FPTR.

Destinațiile cu tradiție au fost cele mai solicitate, înregistrându-se o creștere a numărului de turişti cu 2,5% față de anul trecut. Cel mai mare număr de locuri vândute s-a înregistrat în turismul rural, 58.500 de persoane petrecându-și Revelionul la pensiuni. S-au înregistrat sejururi de până la cinci nopți datorită pachetelor consistente de servicii.

Stațiunile balneare au găzduit 25.600 de români, în scădere cu 9,3%. Creșteri s-au înregistrat în zonele montane, cu 49.300 de turiști (+32%). Chiar dacă drumurile de acces au fost foarte aglomerate, vremea a fost extrem de caldă, nespecifică acestei perioade și lipsesc posibilitățile de agrement alternativ sporturilor de iarnă, romanii s-au deplasat în număr foarte mare în stațiunile cu tradiție.

Pentru ofertele de Revelion ale hotelurilor din marile oraşe ale României au plătit 31.500 de persoane. Chiar dacă vremea a fost frumoasă, în Delta Dunării și pe litoralul românesc numărul turiștilor a fost scăzut din cauză că numărul locurilor de cazare încălzite a fost restrâns.

Tarifele s-au majorat față de 2019 cu o medie de 12%, sub creșterea elementelor care compun tariful, cum ar fi utilitățile și salariile, care au avut creșteri de până la 25% în 2019. Diferența a fost fiind compensată prin scăderea taxei pe valoarea adăugată și mai ales prin scăderea profitului hotelurilor .

Românii au cheltuit pentru achiziţionarea pachetelor de Revelion în ţară cu 17,5%  mai mult față de anul anterior. Cele mai căutate zone montane au fost Valea Prahovei, Poiana Braşov, Păltiniş, Rânca, Straja.

Turism semiorganizat şi rezervări online

De la an la an românii tind să își organizeze pe cont propriu vacanțele, folosind sisteme de rezervări online pentru a-și cumpăra servicii turistice. Majoritatea rezervă în special biletul de avion şi cazarea în destinaţii externe, renunţând la serviciile de masă şi agrement, pe care le achiziționează la fața locului.

Related posts

PRIMER: Soluția la problema vaccinurilor e ca România să aibă propria fabrică

redactia

Condiții civilizate pentru comercianți și cumpărători în Piața Mare din Satu Mare

Traian Dan

Trei noi tronsoane din Autostrada Transilvania, scoase la licitație

Stefana Muresan

Cea mai modernă fabrică de pâine din Europa, în Câmpia Turzii, cu făină din Mureș și Hunedoara. Investiție de 50 mil. euro a grupului belgian La Lorraine

redactia

CITR Group aduce la Cluj expoziția Muzeul antreprenoriatului: 100 de ani de antreprenoriat în România

Stefana Muresan

C-Voucher, schemă de finanțare pentru economia circulară dedicată IMM-urilor

Ligia Voro

Brânza de Țaga bate la porțile Europei

redactia

Nouă proiecte bihorene câștigătoare la „Bursa talentelor”

Traian Dan

Voucherele de vacanţă au scos la lumină economia care funcționa la negru

Ligia Voro

Grup Feroviar Român obține primul certificat european de siguranță valabil pentru operarea în două ţări – România şi Grecia

Ion Surdu

Compania Națională de Investiții, peste 550 de obiective în lucru

redactia

HMS, Irum, Timflow – premiate pentru Produsul Anului, la Forest România

Ligia Voro

NIS Petrol transmite că ”respectă dreptul de proprietate” acolo unde face prospecțiuni și că oferă despăgubiri

Stefana Muresan

Romgaz rămâne jucător activ pe piaţa de furnizare în contextul liberalizării pieței

Ligia Voro

Maurer Imobiliare, proiect național de anvergură

Stefana Muresan

Compania Aquaserv SA – furnizor de civilizație pentru locuitori din trei județe

Ligia Voro

Oradea va avea primul laborator robotizat de analize medicale din România

Traian Dan

Cercetarea românească. OMS: Institutul OncoGen din Timișoara este singurul din România care testează un vaccin împotriva Covid-19

Ion Surdu

Noul website al CNR-CME a fost lansat

Ligia Voro

Muzeul Țării Crișurilor din Oradea va fi reabilitat cu bani europeni. Investiția totală – 21,6 milioane de lei

Stefana Muresan

Oradea Festifall 2019, de azi în Piața Unirii și pe Pietonala Vasile Alecsandri.

Ligia Voro

The winners of the 2018 MIPIM Awards

Ionut Oprea

Compania Scheugenpflug, furnizor pentru Continental, BMW Group, Bosch și Audi, subsidiară la Sibiu

redactia

Mai mult de 50% dintre români încă plătesc cash atunci când călătoresc

Traian Dan

Leave a Comment