Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Brașovul și Maramureșul, în topul turismului rural dintre ani

Zonele tradiţionale rurale cele mai accesate de Revelion în acest sezon au fost Bran-Moieciu, Maramureş și Bucovina.

Românii au cheltuit 210 de milioane de lei pentru achiziţionarea pachetelor de Revelion în ţară, în creștere cu 17,5% față de anul anterior, potrivit Federației Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR). Cele mai căutate zone au fost Valea Prahovei, Poiana Braşov, Păltiniş, Rânca, Straja, Călimăneşti, Felix şi zonele tradiţionale rurale Bran-Moieciu, Maramureş, Bucovina.

170.000 de turiști și-au petrecut Revelionul 2019/2020, cu 2,5% mai mult decât în anul precedent, unde au cheltuit 44 de milioane de euro, în creștere cu 10%, comparativ cu Revelionul 2018/2019.

Guvernul a acordat două zile libere personalului bugetar, 27 decembrie și 3 ianuarie, turiștii români putând să se bucure de un sejur prelungit de 4-5 zile. Totuși, numărul turiștilor nu a crescut semnificativ comparativ, însă prezența voucherelor de vacanță a compensat lipsa zăpezii din unele stațiuni din țară.

“România rămâne principala opțiune de vacanță atât a turiștilor români, dar și a unui număr din ce în ce mai mare de turiști străini care au început să ia în calcul țara noastră ca destinație de Revelion. Tarifele de cazare accesibile, mâncarea mai ieftină decât oriunde în destinațiile concurente și distribuirea voucherelor de vacanță au ajutat la majorarea numărului de turiști. Cu toate acestea, vremea caldă, anormală pentru această perioadă, a scăzut cererea pentru destinațiile de schi interne și externe”, a declarat Dragoș Răducan, prim-vicepreședintele FPTR.

Destinațiile cu tradiție au fost cele mai solicitate, înregistrându-se o creștere a numărului de turişti cu 2,5% față de anul trecut. Cel mai mare număr de locuri vândute s-a înregistrat în turismul rural, 58.500 de persoane petrecându-și Revelionul la pensiuni. S-au înregistrat sejururi de până la cinci nopți datorită pachetelor consistente de servicii.

Stațiunile balneare au găzduit 25.600 de români, în scădere cu 9,3%. Creșteri s-au înregistrat în zonele montane, cu 49.300 de turiști (+32%). Chiar dacă drumurile de acces au fost foarte aglomerate, vremea a fost extrem de caldă, nespecifică acestei perioade și lipsesc posibilitățile de agrement alternativ sporturilor de iarnă, romanii s-au deplasat în număr foarte mare în stațiunile cu tradiție.

Pentru ofertele de Revelion ale hotelurilor din marile oraşe ale României au plătit 31.500 de persoane. Chiar dacă vremea a fost frumoasă, în Delta Dunării și pe litoralul românesc numărul turiștilor a fost scăzut din cauză că numărul locurilor de cazare încălzite a fost restrâns.

Tarifele s-au majorat față de 2019 cu o medie de 12%, sub creșterea elementelor care compun tariful, cum ar fi utilitățile și salariile, care au avut creșteri de până la 25% în 2019. Diferența a fost fiind compensată prin scăderea taxei pe valoarea adăugată și mai ales prin scăderea profitului hotelurilor .

Românii au cheltuit pentru achiziţionarea pachetelor de Revelion în ţară cu 17,5%  mai mult față de anul anterior. Cele mai căutate zone montane au fost Valea Prahovei, Poiana Braşov, Păltiniş, Rânca, Straja.

Turism semiorganizat şi rezervări online

De la an la an românii tind să își organizeze pe cont propriu vacanțele, folosind sisteme de rezervări online pentru a-și cumpăra servicii turistice. Majoritatea rezervă în special biletul de avion şi cazarea în destinaţii externe, renunţând la serviciile de masă şi agrement, pe care le achiziționează la fața locului.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Fond de investiții, lansat de Raiffeisen Asset Management: investițiile vor ține cont de mediu, comunitate și guvernanță

Articolul următor

Emag va face livrări cu dube electrice în Ardeal

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share