Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Managerii din domeniul industriei, comerţului şi serviciilor sunt optimişti

Potrivit anchetei lunare de conjunctură realizată de Institutul Naţional de Statistică (INS), perioada ianuarie – martie 2020 se va remarca printr-o relativă stabilitate a activității în industria prelucrătoare, comerțul cu amănuntul și servicii. De asemenea, numărul de salariaţi va cunoaşte o stabilitate relativă în industria prelucrătoare și servicii. Preţurile vor creşte moderat în industria prelucrătoare, construcții și servicii. În schimb, în domeniul construcţiilor, tendinţele economice sunt negative, atât în ceea ce priveşte comenzile, cât şi numărul de salariaţi.

INS avertizează că soldul conjunctural indică percepţi a managerilor întreprinderilor asupra dinamicii unui fenomen care nu trebuie confundată cu ritmul creşterii sau scăderii oricărui indicator statistic produs de INS. „Soldul conjunctural procentual este obţinut ca diferenţă între procentajul managerilor care au ales varianta pozitivă a fenomenului şi procentajul celor care au indicat varianta negativă”, precizează INS.

Industria prelucrătoare

În cadrul anchetei de conjunctură din luna ianuarie 2020, managerii din industria prelucrătoare preconizează pentru următoarele trei luni, o relativă stabilitate a volumului producţiei (sold conjunctural -3%). Pentru activitatea de fabricare a altor produse din minerale nemetalice se estimează o scădere (sold conjunctural -17%).

Referitor la numărul de salariaţi se estimează o relativă stabilitate, soldul conjunctural fiind de -3% pe total industrie prelucrătoare. Pentru preţurile produselor industriale se prognozează o creștere moderată în următoarele trei luni (sold conjunctural +10%).

Construcţiile

Potrivit estimărilor din luna ianuarie 2020, în activitatea de construcţii se va înregistra, pentru următoarele trei luni, o scădere moderată a volumului producţiei (sold conjunctural -9%). Managerii estimează o scădere moderată şi a numărului de salariaţi (sold conjunctural -7%). În ceea ce priveşte preţurile lucrărilor de construcţii se preconizează o creștere moderată a acestora (sold conjunctural +11%).

Comerţul cu amănuntul

În sectorul comerţ cu amănuntul managerii au estimat pentru următoarele trei luni, tendinţă de relativă stabilitate a activităţii economice (sold conjunctural +1%). Volumul comenzilor adresate furnizorilor de mărfuri de către unităţile comerciale va înregistra creștere moderată (sold conjunctural +9%). Angajatorii prognozează pentru următoarele trei luni creștere moderată a numărului de salariaţi (sold conjunctural +14%). Pentru următoarea perioadă, managerii societăţilor comerciale estimează creștere a preţurilor de vânzare cu amănuntul (sold conjunctural +21%).

Serviciile

Conform estimărilor din luna ianuarie 2020, cererea de servicii (cifra de afaceri) va cunoaşte o relativă stabilitate în următoarele trei luni (sold conjunctural -2%). În sectorul de servicii se estimează relativă stabilitate a numărului de salariaţi (sold conjunctural +4%). Conform opiniei managerilor, preţurile de vânzare sau de facturare ale prestaţiilor vor avea tendinţă de creștere moderată (sold conjunctural +6%).

Ancheta de conjunctură a fost realizată de către INS pe baza unor eşantioane reprezentative în domeniul industriei prelucrătoare (2.305 agenţi economici), construcţiilor (1.233), comerţului cu amănuntul (2.485) şi serviciilor (2.824). Mărimea eşantioanelor a fost stabilită astfel încât eroarea de estimare maxim admisă să fie de ±5% la nivel total sector.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Articolul anterior

Adevărul: O companie belgiană va construi în Alba un parc industrial de peste 30 de milioane de euro

Articolul următor

Ungurii mai fac un pas pentru TGV-ul Budapesta - Cluj-Napoca

Citește și:
Zi de Zi știri ecoomice:
Total
0
Share