Analize Antreprenori Comert Industrie

Managerii din domeniul industriei, comerţului şi serviciilor sunt optimişti

Potrivit anchetei lunare de conjunctură realizată de Institutul Naţional de Statistică (INS), perioada ianuarie – martie 2020 se va remarca printr-o relativă stabilitate a activității în industria prelucrătoare, comerțul cu amănuntul și servicii. De asemenea, numărul de salariaţi va cunoaşte o stabilitate relativă în industria prelucrătoare și servicii. Preţurile vor creşte moderat în industria prelucrătoare, construcții și servicii. În schimb, în domeniul construcţiilor, tendinţele economice sunt negative, atât în ceea ce priveşte comenzile, cât şi numărul de salariaţi.

INS avertizează că soldul conjunctural indică percepţi a managerilor întreprinderilor asupra dinamicii unui fenomen care nu trebuie confundată cu ritmul creşterii sau scăderii oricărui indicator statistic produs de INS. „Soldul conjunctural procentual este obţinut ca diferenţă între procentajul managerilor care au ales varianta pozitivă a fenomenului şi procentajul celor care au indicat varianta negativă”, precizează INS.

Industria prelucrătoare

În cadrul anchetei de conjunctură din luna ianuarie 2020, managerii din industria prelucrătoare preconizează pentru următoarele trei luni, o relativă stabilitate a volumului producţiei (sold conjunctural -3%). Pentru activitatea de fabricare a altor produse din minerale nemetalice se estimează o scădere (sold conjunctural -17%).

Referitor la numărul de salariaţi se estimează o relativă stabilitate, soldul conjunctural fiind de -3% pe total industrie prelucrătoare. Pentru preţurile produselor industriale se prognozează o creștere moderată în următoarele trei luni (sold conjunctural +10%).

Construcţiile

Potrivit estimărilor din luna ianuarie 2020, în activitatea de construcţii se va înregistra, pentru următoarele trei luni, o scădere moderată a volumului producţiei (sold conjunctural -9%). Managerii estimează o scădere moderată şi a numărului de salariaţi (sold conjunctural -7%). În ceea ce priveşte preţurile lucrărilor de construcţii se preconizează o creștere moderată a acestora (sold conjunctural +11%).

Comerţul cu amănuntul

În sectorul comerţ cu amănuntul managerii au estimat pentru următoarele trei luni, tendinţă de relativă stabilitate a activităţii economice (sold conjunctural +1%). Volumul comenzilor adresate furnizorilor de mărfuri de către unităţile comerciale va înregistra creștere moderată (sold conjunctural +9%). Angajatorii prognozează pentru următoarele trei luni creștere moderată a numărului de salariaţi (sold conjunctural +14%). Pentru următoarea perioadă, managerii societăţilor comerciale estimează creștere a preţurilor de vânzare cu amănuntul (sold conjunctural +21%).

Serviciile

Conform estimărilor din luna ianuarie 2020, cererea de servicii (cifra de afaceri) va cunoaşte o relativă stabilitate în următoarele trei luni (sold conjunctural -2%). În sectorul de servicii se estimează relativă stabilitate a numărului de salariaţi (sold conjunctural +4%). Conform opiniei managerilor, preţurile de vânzare sau de facturare ale prestaţiilor vor avea tendinţă de creștere moderată (sold conjunctural +6%).

Ancheta de conjunctură a fost realizată de către INS pe baza unor eşantioane reprezentative în domeniul industriei prelucrătoare (2.305 agenţi economici), construcţiilor (1.233), comerţului cu amănuntul (2.485) şi serviciilor (2.824). Mărimea eşantioanelor a fost stabilită astfel încât eroarea de estimare maxim admisă să fie de ±5% la nivel total sector.

Related posts

Azerii de la Socar vor construi prima benzinărie în municipiul Sibiu

Papuc Irina

Orădenilor li se va lua temperatura la intrarea în piețe și la sosirea la muncă

Traian Dan

Brașov: Ambasadorul Belgiei la Bucureşti, discuții cu studenții și cu oameni de afaceri locali

Stefana Muresan

Astra Trans Carpatic, investiție de 20 mil. euro în noi rute feroviare, a treia fiind între Timişoara şi Baia Mare

redactia

Cluj-Napoca: Marty, restaurantul-seră din Piața Muzeului

Stefana Muresan

An greu pentru producția de mobilier în Baia Mare

Nora Dumitrescu

Powertrain pornește ca o companie independentă

Stefana Muresan

ALTEX introduce chatboţi pentru simplificarea proceselor de resurse umane

Traian Dan

Gala celor mai reușite proiecte bihorene, la Muzeul Țării Crișurilor

Traian Dan

Clusterele din Transilvania vor să modifice politicile guvernamentale

Nora Dumitrescu

Sumă record strânsă la a 10-a ediție a DHL Carpathian Marathon

Ligia Voro

Cine face angajări în plină criză de pandemie Covid-19 în județul Bihor

Traian Dan

Cei mai doriți angajatori din România

Stefana Muresan

Aradul va avea turnuri gemene de 21 de etaje; beneficiarul investiției, omul de afaceri arădean Gheorghe Cosma

Stefana Muresan

Start-Up Nation 2018, ultimul pas înainte de depunerea proiectelor

redactia

Carmen Neagu, director general EnergoBit: Centrala de la Luduş, un proiect în care putem arde gazul cu o eficienţă dublă

Stefana Muresan

Clusterele din Transilvania atrag investiții publice pentru inovare și job-uri

redactia

Compania Delphi Technologies mută o parte din activitate din Marea Britanie la Iași. ”Sunt costuri mai mici!”

Stefana Muresan

Continental răstoarnă topul exportatorilor! Timișul, în fața Argeșului

Stefana Muresan

Continental România a investit aproximativ 200 de milioane de euro în 2019 în noi clădiri și tehnologii pentru o mobilitate curată

Nicolae Pop

România faptelor bune – performerii CSR ai României

Ligia Voro

Cum poți să contribui la îmbunătățirea aplicațiilor IT?

Ligia Voro

TAROM: Consiliul de Administrație a desemnat un alt director general pentru un mandat de 4 luni

Papuc Irina

Regiunile din România se pregătesc de sosirea a miliarde de euro, fonduri europene. La Timişoara s-a discutat despre folosirea acestora

Robert Bloancă

Leave a Comment