Analize Banci Finante-banci Investitii Ultimele stiri

Sondaj BEI: România trebuie să investească în inovație și tehnologii noi

Banca Națională a României și Banca Europeană de Investiții (BEI) au susținut joi, 13 februarie, o conferință comună pentru a prezenta rezultatele Sondajului BEI privind investițiile întreprinderilor românești și finanțarea investițiilor (EIBIS).

Principalele date ale sondajului evidențiază următoarele:

Deficitul de investiții persistă, în ciuda creșterii economice puternice din ultimii ani, bazată pe consum;

Activitatea investițională din România rămâne una dintre cele mai scăzute din UE: doar 71% dintre firmele românești au investit în ultimul exercițiu financiar, față de 85% la nivelul UE;

Incertitudinea cu privire la viitor, infrastructura neadecvată și indisponibilitatea personalului calificat sunt principalele bariere în calea investițiilor;

Majoritatea firmelor românești rămân departe de frontiera productivității UE și există puțini lideri. Diferențele de productivitate în cadrul firmelor românești sunt accentuate, majoritatea firmelor rămân cu performanțe reduse și doar 14% reușesc să crească semnificativ productivitatea;

România trebuie să investească în inovație și în noile tehnologii pentru a crește productivitatea și a evita capcana competitivității scăzute. Investițiile sunt necesare și pentru a stimula tranziția spre o economie ecologică și circulară.

Sondajul EIBIS, care se derulează în Europa, inclusiv în România, oferă Băncii Europene de Investiții un instrument pentru implementarea politicilor economice potrivite: de a înțelege unde și ce tip de sprijin este necesar și modul în care BEI poate aduce o valoare reală economiilor și populației”, a declarat vicepreședintele BEI, Andrew McDowell

Proiectele finanțate de BEI s-au dovedit a fi un catalizator al dezvoltării, cu efect de multiplicare la nivelul tuturor sectoarelor economice”, a precizat Mugur Isărescu, guvernatorul BNR.

În cadrul conferinței s-au dezbătut pe larg nivelul necesar de investiții și barierele în calea acestora, disponibilitatea surselor de finanțare pentru investiții, în special utilizarea fondurilor UE și rolul instrumentelor financiare ale BEI în sprijinirea investițiilor pe termen lung. Mai mult, discuția s-a concentrat pe diferența de productivitate dintre lideri și firmele cu productivitate scăzută. S-a punctat, de asemenea, modul în care România ar putea trece la o economie cu emisii reduse de carbon și o eficiență energetică mai ridicată.

Studiu

Studiul Grupului BEI oferă informații specifice despre activitățile investiționale ale firmelor românești, planurile și opiniile lor despre barierele investiționale. BEI dezvăluie că deficiența de investiții percepută, exprimând ponderea firmelor care nu au investit suficient în ultimii ani, rămâne peste nivelul UE. Acest lucru confirmă rata scăzută a investițiilor la nivel macroeconomic și calitatea mai scăzută a activelor. Ponderea medie a utilajelor și echipamentelor de ultimă generație și cea a stocurilor de clădiri eficiente din punct de vedere energetic rămân în continuare sub media UE.

În urma contracției activității investiționale din 2018, investițiile în România au crescut în 2019, iar așteptările corporative s-au îmbunătățit. Cu toate acestea, mediul macroeconomic în următorii ani va deveni mai dificil, având în vedere temperarea creșterii economice și înrăutățirea balanței fiscale. Chiar și cu un spațiu fiscal limitat, prioritizarea investițiilor publice față de cheltuielile curente și predictibilitatea fiscală mai bună ar stimula investițiile private, necesare tranziției la o economie ecologică, circulară și inteligentă.

Investiția firmelor rămâne concentrată pe extinderea capacității de producție și înclinată spre active corporale. Peste 76% din investiții sunt destinate activelor fixe corporale (63% din UE). În schimb, investițiile în cercetare și dezvoltare și alte imobilizări necorporale sunt mai mici. O privire mai atentă asupra activității de inovare a firmelor din România arată că, printre inovatori, o pondere mai mare se bazează pe adopție și nu pe dezvoltare. De asemenea, firmele românești rămân în urma întreprinderilor din UE când vine vorba de adoptarea de tehnologii digitale cheie.

Aproximativ una din zece firme se confruntă cu restricții financiare, iar dependența de surse de finanțare interne rămâne ridicată. Accesul la finanțare externă este o problemă în România mai mult decât în alte țări ale UE, iar firmele care ajung la frontiera productivității se confruntă cu dificultăți și mai mari în a obține finanțarea externă. Incertitudinea cu privire la viitor, infrastructura neadecvată și insuficiența personalului calificat sunt principalele bariere pentru întreprinderile din România. Găsirea persoanelor cu abilități potrivite este o provocare în special pentru companiile care încearcă să ajungă la frontiera productivității.

Rezultatele din România au fost obținute pe baza interviurilor cu 482 de firme din țară, în perioada aprilie-august 2019. Cercetarea face parte din Sondajul anual de investiții al BEI, realizat la nivelul UE, în cadrul a 12.500 de firme și cuprinde informații cantitative despre activitățile investiționale ale IMM-urilor și companiilor mari, cerințele de finanțare și dificultățile cu care se confruntă.

Related posts

Romsilva a publicat harta parcurilor naționale și naturale

Ligia Voro

Asiguratorii și-au mutat biroul în propria locuință

Nora Dumitrescu

Start pentru desemnarea celor mai importante proiecte ale industriei IT din acest an

Ligia Voro

O companie din grupul Mitsui Chemicals face angajări la Cluj

Nora Dumitrescu

CT | AEROMANIA 10 ANI, un spectacol complex

Cine administrează Mendeleev Office 5

Ion Surdu

Japonezii i-au dovedit pe italieni în proiectul metroului clujean

Nora Dumitrescu

Un tânăr fotbalist zălăuan și-a deschis agenție de joburi

Nora Dumitrescu

[Enjoy Transylvania!] Povestea vinului (5) Domeniile Boieru de la Ciumbrud

Ion Surdu

„Stradale” se deschide in Oregon Park

Transilvania Business

Foame de specialiști în construcții. Inginerii, doriți la Kesz

Nora Dumitrescu

Relația cu statul trece ușor în online: numărul conturilor pe platformele electronice a crescut de 6 ori, iar al operațiunilor – de 12 ori

Ion Surdu

[Enjoy Transylvania!] Primele băi sărate din Sovata

Transilvania Business

Plata cu carduri contactless în transportul public din Cluj

Ligia Voro

Învățământul dual, răspuns la criza forței de muncă

redactia

Brașov: Rom Paper investește un milion de euro în amenajarea viitorului sediu, după procurarea Euro Tricot

Papuc Irina

Un sector al Variantei de Ocolire a Municipiului Iași, scos la licitație

Ligia Voro

Gala Anis: La cine au ajuns premiile pentru cele mai bune companii, proiecte si produse IT

Stefana Muresan

Record la fabricile din Mioveni și Craiova: în luna septembrie s-au produs peste 50.000 de mașini Dacia și Ford

Ion Surdu

BRD lansează o alternativă pentru Prima Casă

Stefana Muresan

Cu aplicația WashMe nu pierzi timp la spălătoriile auto

Ligia Voro

REBELS AND RULERS și importanța Culturii de Brand. Unde te înscrii?

Ligia Voro

Primul contract de mobilitate urbană în Regiunea 7 Centru, la Cugir

Ligia Voro

Peste 20.000 de iubitori de motoare au fost prezenți la EXPO&BURN 2018, eveniment desfășurat la Aeroportul Iași

redactia

Leave a Comment