IT&C Lideri si afaceri Ultimele stiri

50 mil. euro investiți în start-up-uri de AI, până în 2025

Investițiile în start-up-uri românești de Inteligență Artificială (AI) vor ajunge la aproape 50 milioane euro anual în 2025, potrivit estimărilor Horváth & Partners, unul dintre cei mai importanți jucători locali și internaționali pe piața consultanței în management. Nivelul investițiilor în start-up-uri de AI din ultimul trimestru (T4) din 2019 plasează România aproape de vârful clasamentului țărilor din Europa de Est, în urma Ungariei, Rusiei și Poloniei, dar înaintea Cehiei, Sloveniei sau Slovaciei. În ultimele trei luni ale anului trecut, investițiile în start-up-uri de AI în România s-au situat în jurul valorii de 20 milioane de euro.

“Suntem într-o etapă avansată de transformare digitală și observăm o creștere accelerată în zona de tehnologie pe bază de AI și procese de automatizare robotizată, iar România a prins din ce în ce mai multă viteză. Start-up-urile de AI de pe piața autohtonă au avut un parcurs foarte bun în 2019, în special în ultima parte a anului. Investițiile Serie A, în valoare de aproape 20 milioane de euro în start-up-urile Typing DNA și FintechOS, au accelerat creșterea României, care este de altfel tot mai apreciată și în clasamentele globale ale țărilor care au posibilitatea de a susține și beneficia de pe urma revoluției tehnologice bazată pe AI. Din aprecierile noastre, perioada de efervescență extraordinară de pe segmentul de digitalizare, pe care o traversăm în prezent, se va intensifica în următoarea decadă. Creșterile la nivelul PIB-ului, generate de AI și Machine Learning la nivelul Europei, vor fi de ordinul a 1,5 – 2 trilioane euro în următorii 10 ani”, a explicat Kurt Weber, Director General al Horváth & Partners Romania.

Conform estimărilor Horváth & Partners, în ultimul trimestru din 2019, România a urcat șapte poziții în topul țărilor din regiune cu cele mai mari investiții în start-up-uri de AI. Această creștere spectaculoasă se datorează și investițiilor de Serie A primite de Typing DNA, start-up de soluții de securitate online bazate pe biometrie comportamentală fondat la Oradea, și FintechOS, start-up românesc de tehnologie financiară automatizată.

Coursera, una dintre cele mai prestigioase platforme de învățare online din lume, a întocmit în 2019 un raport, Coursera – Indicele Global al Competențelor, prin care evaluează la nivel mondial competențele pe care le au țările de a susține și de a beneficia de revoluția AI. Astfel, România a fost clasificată ca fiind competitivă în zona de AI, cu un scor de 0,60, în urma SUA și a Marii Britanii, dar cu o poziție în fața Ungariei. Clasamentul a fost întocmit ținându-se cont de nivelul de competență în următoarele categorii: statistică, AI, inginerie de software, Machine Learning, programare statistică, matematici. România a obținut calificativul „Competitiv – Cel mai avansat”, la primele patru.

Potrivit analizei Horváth & Partners, investițiile globale de tip Private Equity și Venture Capital în start-up-uri de AI s-au majorat considerabil începând cu 2011. Între 2015 și 2019, media creșterii acestui tip de investiții, calculată la nivelul SUA, Chinei, Uniunii Europene, Israelului, precum și a celorlalte țări, a fost de 47%.

Piața forței de muncă va fi, la rândul său, puternic influențată de procesele de robotizare (RPA), AI și întreaga dezvoltare de pe segmentele de digitalizare și e-learning. Din estimările Horváth & Partners, între 40% și 50% dintre locurile de muncă existente ar putea fi înlocuite de soluții de automatizare, până în 2030. Funcțiile unde există cea mai ridicată probabilitate de automatizare sunt în activități ce țin de contabilitate, logistică, depozitare, marketing, casierie, secretariat, relații cu publicul, dactilografiere, industria alimentară (prepararea alimentelor), operare de instalații mobile, asamblare de componente, minerit și manufactură etc.

 

Related posts

Aradul investește 50 mil. euro pentru regenerarea urbană a spaţiilor dintre blocuri

Stefana Muresan

Câmpia Turzii are proiecte Smart City de 40 de milioane de euro

Nora Dumitrescu

Finanțare europeană de peste 246 milioane de euro pentru secțiunea de autostradă Tîrgu Mureș – Câmpia Turzii

Stefana Muresan

Coaliția pentru Dezvoltarea României, scrisoare deschisă adresată premierului Dăncilă

redactia

ADLO: Responsibility can bring new opportunities

Ionut Oprea

SIXENSE: The digital 6th sense in construction

Ionut Oprea

Americanii de la Key Safety Systems preiau fabricile deținute de Takata la Arad și Sibiu

Stefana Muresan

DPD: Clujenii au primit cu 10% mai multe colete anul acesta

Ionut Oprea

Tramvai spre Episcopia Bihor și depou modern în afara Oradiei

redactia

Măști la cel mult 3 lei și 400 de tablete pentru copiii săraci din Oradea

Traian Dan

Păstrăvăria Bolloga, integrată cu fermă și băcănie

Nora Dumitrescu

Aplicațiile tinerilor din Transilvania care ar putea schimba lumea

Nora Dumitrescu

Autostrada Nordului, Satu Mare- Baia-Mare – Bistrița – Suceva: Se pregătește studiul de fezabilitate

redactia

18 companii din Regiunea Vest au semnat contracte de finanțare în cadrul Regio-POR 2014-2020 cu ADR Vest

Stefana Muresan

Companiile de nivel național ale Albei produc 3 miliarde de euro

redactia

Aproximativ 2.800 firme cu capital maghiar, în Bihor. Biroul din Oradea al Casei de Comerţ din Ungaria, cea mai prolifică activitate dintre cele 22 din Europa centrală

Stefana Muresan

Proiectele de afaceri în lifestyle din România, promovate la Cluj

Nora Dumitrescu

Vastint leases 3,350 m² in Timpuri Noi Square

Ionut Oprea

Locuitorii din vestul țării pot primi până la 40.000 euro nerambursabili pentru a porni o afacere

Stefana Muresan

Pentru a doua oară în istoria sa, aerogara ieșeană a atins pragul de 1 milion de pasageri

redactia

Nemții de la Reinert, investesc 5 milioane de Euro în Eurobusiness I Oradea

Traian Dan

Bihorul, în topul clasamentelor turistice în perioada 01.01 – 30.09.2020

Traian Dan

Elite în business. Județul Mureș. Ranking 11: NOVA VITA HOSPITAL, 10 ani de servicii medicale de excelență

Transilvania Business

Proiect pentru reducerea birocrației la Consiliul Județean Bihor

Traian Dan

Leave a Comment