IT&C Lideri si afaceri Ultimele stiri

50 mil. euro investiți în start-up-uri de AI, până în 2025

Investițiile în start-up-uri românești de Inteligență Artificială (AI) vor ajunge la aproape 50 milioane euro anual în 2025, potrivit estimărilor Horváth & Partners, unul dintre cei mai importanți jucători locali și internaționali pe piața consultanței în management. Nivelul investițiilor în start-up-uri de AI din ultimul trimestru (T4) din 2019 plasează România aproape de vârful clasamentului țărilor din Europa de Est, în urma Ungariei, Rusiei și Poloniei, dar înaintea Cehiei, Sloveniei sau Slovaciei. În ultimele trei luni ale anului trecut, investițiile în start-up-uri de AI în România s-au situat în jurul valorii de 20 milioane de euro.

“Suntem într-o etapă avansată de transformare digitală și observăm o creștere accelerată în zona de tehnologie pe bază de AI și procese de automatizare robotizată, iar România a prins din ce în ce mai multă viteză. Start-up-urile de AI de pe piața autohtonă au avut un parcurs foarte bun în 2019, în special în ultima parte a anului. Investițiile Serie A, în valoare de aproape 20 milioane de euro în start-up-urile Typing DNA și FintechOS, au accelerat creșterea României, care este de altfel tot mai apreciată și în clasamentele globale ale țărilor care au posibilitatea de a susține și beneficia de pe urma revoluției tehnologice bazată pe AI. Din aprecierile noastre, perioada de efervescență extraordinară de pe segmentul de digitalizare, pe care o traversăm în prezent, se va intensifica în următoarea decadă. Creșterile la nivelul PIB-ului, generate de AI și Machine Learning la nivelul Europei, vor fi de ordinul a 1,5 – 2 trilioane euro în următorii 10 ani”, a explicat Kurt Weber, Director General al Horváth & Partners Romania.

Conform estimărilor Horváth & Partners, în ultimul trimestru din 2019, România a urcat șapte poziții în topul țărilor din regiune cu cele mai mari investiții în start-up-uri de AI. Această creștere spectaculoasă se datorează și investițiilor de Serie A primite de Typing DNA, start-up de soluții de securitate online bazate pe biometrie comportamentală fondat la Oradea, și FintechOS, start-up românesc de tehnologie financiară automatizată.

Coursera, una dintre cele mai prestigioase platforme de învățare online din lume, a întocmit în 2019 un raport, Coursera – Indicele Global al Competențelor, prin care evaluează la nivel mondial competențele pe care le au țările de a susține și de a beneficia de revoluția AI. Astfel, România a fost clasificată ca fiind competitivă în zona de AI, cu un scor de 0,60, în urma SUA și a Marii Britanii, dar cu o poziție în fața Ungariei. Clasamentul a fost întocmit ținându-se cont de nivelul de competență în următoarele categorii: statistică, AI, inginerie de software, Machine Learning, programare statistică, matematici. România a obținut calificativul „Competitiv – Cel mai avansat”, la primele patru.

Potrivit analizei Horváth & Partners, investițiile globale de tip Private Equity și Venture Capital în start-up-uri de AI s-au majorat considerabil începând cu 2011. Între 2015 și 2019, media creșterii acestui tip de investiții, calculată la nivelul SUA, Chinei, Uniunii Europene, Israelului, precum și a celorlalte țări, a fost de 47%.

Piața forței de muncă va fi, la rândul său, puternic influențată de procesele de robotizare (RPA), AI și întreaga dezvoltare de pe segmentele de digitalizare și e-learning. Din estimările Horváth & Partners, între 40% și 50% dintre locurile de muncă existente ar putea fi înlocuite de soluții de automatizare, până în 2030. Funcțiile unde există cea mai ridicată probabilitate de automatizare sunt în activități ce țin de contabilitate, logistică, depozitare, marketing, casierie, secretariat, relații cu publicul, dactilografiere, industria alimentară (prepararea alimentelor), operare de instalații mobile, asamblare de componente, minerit și manufactură etc.

 

Related posts

Fermierii campioni la rapiță cu hibrizii Pioneer

Stefana Muresan

[Enjoy Transylvania!] 10 reasons to visit Maramureș

Transilvania Business

Bani europeni pentru dotarea cu aparatura medicala a UPU din cadrul Spitalului de Copii Cluj

Stefana Muresan

Reșița va avea tramvaie mai bune decât Bucureștiul. 77 de milioane de euro, investiți într-un proiect de mobilitate urbană

redactia

Fonduri europene pentru clădirile din Deva

Stefana Muresan

Peste 35 de milioane de lei pentru amenajarea a trei piațete în Oradea

Traian Dan

Schimbări la Tenaris: directorul de la Câmpina, detașat la Zalău

Nora Dumitrescu

Fabricile de mobilă din Ardeal și-au făcut strategia la Colibița

Nora Dumitrescu

Amylon Sibiu, investiție de aproape 7 milioane de lei în două terenuri

Stefana Muresan

S-a montat noua turlă a Palatului Episcopal Greco-Catolic din Oradea

Traian Dan

Logicode, firmă românească specializată în tehnologia codurilor de bare, lansează o soluţie pentru IMM-urile care fac comerţ sau producţie

Stefana Muresan

Maramureșul va accesa proiecte transfrontaliere de 3 milioane de euro

Nora Dumitrescu

Colaborarea e cuvântul cheie: mediul de afaceri transilvănean a devenit un ecosistem

Ligia Voro

CNAIR a trimis spre validare documentaţiile pentru trei secţiuni din Autostrada Transilvania

redactia

Corteva Agriscience lansează Inatreq™ Active pentru cereale, in Europa

Ligia Voro

Medist Group se relocheaza in Novis Plaza

Stefana Muresan

Schaeffler va construi la Braşov un centru de testare pentru piaţa automotive

redactia

KeysFin folosește chatboți Druid pentru automatizarea proceselor de analiză a riscurilor

Traian Dan

Din toamnă, pe autostradă de la Nădăşelu la Câmpia Turzii. Tirrena Scavi a instalat grinzile pe viaductul Gilău

Stefana Muresan

RER Vest va colecta deşeurile din 25 de comune din Zona Metropolitană Oradea

Traian Dan

Sucuri din mere de Bihor 100% ecologice

Traian Dan

Una dintre cele mai puternice femei de afaceri din România vrea să aducă învățământul românesc în top 10 european

redactia

Producătorul german de ambalaje Illig Maschinenbau cumpără teren într-un parc industrial din Sibiu cu 1,5 mil. euro

Stefana Muresan

Primăria Cluj Napoca începe construcția la patru parkinguri, în același timp

redactia

Leave a Comment