Agricultura Cluj Ultimele stiri

Proprietarii fermelor piscicole din Transilvania, convocați la Cluj

Peste 100 de investitori în sectorul pisciculturii din zona Transilvaniei au participat la o întâlnire cu conducerea acestei direcții din Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR).

“Pentru cei care se axează pe creșterea intensivă, recomand să folosească metoda vivierelor (plase de poliamidă), care permite obținerea unor cantități de până la 400 de tone de crap pe o suprafață de 10.000 mp, față de 3-4 tone, cât se produc de obicei.

Sunt indicate furajele granulate, eu pe când aveam fermă piscicolă le foloseam pe cele solubile în cazul crapului pentru a vedea dacă le consumă la suprafață. Altfel, dacă le arunci pe fundul apei, nu știi dacă ele sunt mâncate sau se risipesc”, le-a sugerat acestora secretarul de stat în MADR Gheorghe Ștefan.

Fermierii ardeleni s-au plâns de lipsa specialiștilor în domeniu din ultimii ani, îndeosebi a inginerilor piscicoli, odată cu desființarea liceelor și facultăților cu acest profil. “Situația în piscicultură este foarte gravă în România, iar viitorul e sumbru.

Studenții sunt comozi, se îndreaptă spre medicină, spre informatică. Este foarte greu să ții un absolvent de facultate, cu masterat, pe 1.500-1.800 de lei, la o fermă piscicolă de la țară”, remarcă Daniel Cocan, conferențiar la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară Cluj.

Andrei Pop, președintele Asociației Județene a Pescarilor Sportivi Cluj, a propus înființarea unor ministații zonale pentru producerea de puiet necesar primenirii apelor din domeniul public, dar și a unor măsuri împotriva păsărilor ihtiofage, de genul cormoranilor, care decimează efectivele de pește în perioada iernii.

“Prin aceste centre, în 5-10 ani am putea astfel să revigorăm pescuitul sportiv în România. Mă refer aici nu la creșterea de puiet de ciprinide, precum crap sau caras, ci a unor specii tot mai rare în apele noastre, precum clean, scobar sau mreană”.

Direcția Generală Pescuit a MADR a prezentat la Cluj programul pentru acvacultură și pescuit din viitoarea perioadă europeană de finanțare 2021-2027. Experții au dat detalii despre măsurile care vor fi lansate în perioada februarie – martie, principalele impedimente întâmpinate, demersurile necesare pentru remedierea lor și propuneri din partea sectorului piscicol pentru noua perioadă de programare a UE.

Principalele direcții în care va acționa MADR sunt sprijinirea acvaculturii și pescuitului marin, dezvoltarea locală a sectorului, asocierile cooperatiste, sprijinirea activităților pescărești durabile, protecția și restaurarea biodiversității acvatice, conștientizarea impactului asupra mediului, măsuri pentru procesarea și comercializarea peștelui, calificarea forței de muncă, modernizarea adăposturilor pescărești, refacerea zonelor de reproducere naturală și de hrănire pentru pești.

Related posts

Complex sportiv multifuncțional și de agrement construit la Oradea

Traian Dan

Spitalul privat „Sf. Constantin” din Brașov a fost certificat NATO

Ion Surdu

Fab Lab investește alături de BCR și Modex în viitorul comunității antreprenoriale din Iași prin deschiderea unui nou hub tehnologic

Papuc Irina

Electrica va moderniza stația sa de distribuție de la Sighet

Nora Dumitrescu

Bivolii, comoara neexploatată de sălăjeni

Nora Dumitrescu

Bistrițenii de la COMAUTOSPORT au urcat dealerul FORD din Mureș cu 50% în primul an

Stefana Muresan

Noi exproprieri pentru Autostrada Transilvania, Secțiunea 2A Ogra-Câmpia Turzii

Ligia Voro

Impozit redus pentru firmele de IT din Oradea înscrise în programul „Make IT în Oradea”

Traian Dan

Construcții SA Sibiu și PORR Construct SRL, oferte pentru a treia etapă a construirii Aeroportului Brașov-Ghimbav; contract de peste 28 mil. lei

redactia

Clujenii sunt invitați să petreacă o noapte albă în compania artei contemporane

Ligia Voro

Zacaria livrează prima clădire din cel mai mare parc industrial din Sibiu

Stefana Muresan

CNAIR a semnat contractul pentru realizarea centurii Comarnic, care va fi gata peste șapte luni

Stefana Muresan

Meat&Milk, ediția a VI-a

Tirdea Ionut

Acces la finanțare pentru IMM-uri, autorități locale sau proiecte de infrastructură. Statul vrea să creeze Banca Națională de Dezvoltare

Ion Surdu

Două zile până la evenimentele Transilvania Open 4 Business 2017! 

Ligia Voro

Domul Catolic din Timișoara, reabilitat cu fonduri europene. Investiții de peste 21 mil. lei

redactia

Fermierii români din Transilvania vor fi premiați în cadrul Conferinței PRIA Agriculture care va avea loc la Cluj-Napoca în 8 mai 2019

Stefana Muresan

Universitatea de Vest din Timișoara, membră în familia Catedrelor Senghor

redactia

Guvernul a aprobat înfiinţarea Casei Române de Comerţ Agroalimentar, care va achiziţiona şi distribui produse agricole la nivel naţional

redactia

Palatul Episcopal Greco-Catolic din Oradea va fi reabilitat

Stefana Muresan

SIFI TM Agro, investiție de peste 1 milion de euro în Siloz Carani, cel mai mare hub logistic destinat produselor agricole

Stefana Muresan

Acțiuni ale ROMGAZ pentru deblocarea investiției de la Centrala de la Iernut

Ligia Voro

IPEC Alba Iulia, compania cu cel mai ridicat grad de automatizare din țară, al treilea producător mondial de farfurii

Stefana Muresan

Conferinta Smart Regional Development – investitii inteligente pentru dezvoltarea comunitatii regionale

Stefana Muresan

Leave a Comment