Fonduri Europene Maramureș Ultimele stiri

Europa obligă clusterele să își facă publicitate pe banii lor

Asociația Întreprinzătorilor Maramureș (AIM) a anunțat companiile din județ că vor putea să primească finanțări de până la 7,5 milioane de euro dacă se înscriu într-un cluster de inovare dintr-o regiune mai puțin dezvoltată a țării. Adică majoritatea din România în afară de București.

Autoritatea de Management pentru Programul Operațional Competitivitate din Ministerul Fondurilor Europene și Organismul Intermediar pentru Cercetare din Ministerul Educației și Cercetării au deschis un apelul de proiecte aferent acțiunii mari infrastructuri de cercetare și dezvoltare (CD), pentru care solicitanții eligibili (clusterele de inovare) pot depune proiectele în perioada 29 ianuarie- 28 aprilie.

Bugetul total este de 31,7 milioane de euro. Clusterele de inovare sunt structuri sau grupuri organizate de părți independente concepute pentru stimularea activității inovatoare prin promovarea utilizării în comun a echipamentelor și schimbului de cunoștințe de specialitate și prin contribuții la transferul de cunoștințe, stabilire de contracte, propagare de informații și colaborare între întreprinderi și alte organizații din cluster.

O cerință este ca un cluster să conțină cel puțin 10 părți independente (societăți comerciale) și cel puțin o parte independentă de tip instituție de cercetare-dezvoltare (universitate, institut). Printre activitățile eligibile se numără achiziționarea de teren; construcție, modernizare, extindere de clădiri destinate CD; achiziționarea de active fixe corporale (utilaje, echipamente) și necorporale; obținerea brevetelor; servicii de consultanță în domeniu; animare și promovare; programe de formare, ateliere și conferințe.

“Există activități care nu sunt eligibile pentru finanțare, dar sunt obligatorii pentru implementarea proiectului (urmând a fi finanțate din fondurile solicitantului, fără a se lua în considerare la calculul asistenței publice nerambursabile): informare și publicitate, auditul final și managementul proiectului”, avertizează conducerea AIM.

IMM-urile doritoare de finanțare europeană pentru dezvoltarea cercetării în clusterele de inovare vor putea depune proiecte în perioada 29 ianuarie – 28 aprilie 2020, cu implementare a proiectului de maximum 36 de luni, fără a depăși data de 30 decembrie 2023.

CE consideră că în economia europeană, întreprinderile mici și mijlocii (IMM) joacă un rol esențial, deoarece sunt o sursă de inovare, abilități antreprenoriale și creare de locuri de muncă. În UE 23 de milioane de IMM-uri reprezintă 99% din totalul întreprinderilor și asigură 75 de milioane de locuri de muncă.

IMM-urile se confruntă cu numeroase dificultăți în sistemul economic din ziua de azi, care pot reduce accesul la noi tehnologii și inovare. De aceea, CE are ca prioritate în vederea creșterii economice a spațiului european, sprijinirea acestora pentru coeziune socială și economică și crearea de noi locuri de muncă.

În acest context intervin clusterele de inovare, care au rolul de a pune în aplicare bunele practici din UE pentru creșterea competitivității operatorilor economici. Printr-o linie de finanțare deschisă până pe 28 aprilie, IMM-urile românești, care fac parte din clustere de inovare, vor beneficia de fonduri europene pentru proiecte cu finanțări nerambursabile între 0,5 și 7,5 milioane de euro.

Related posts

Premii totale de 150.000 de euro de la Comisia Europeană pentru inovare socială

Ligia Voro

West Side Park, cel mai nou proiect rezidențial verde al Clujului

A. I.

Facultatea de Medicină a Universităţii de Medicină şi Farmacie 'Iuliu Haţieganu', membră în reţeaua europeană ECTS-Medicine Association

Stefana Muresan

Paza automatizată reduce substanțial cheltuielile firmelor. Soluția oferită de Gombos Security

redactia

Cluj: Proiectul de extindere a parcului TETAROM I a fost finalizat

Stefana Muresan

Maramureșenii care lucrează în Italia vor să fie protejați de sindicate

Nora Dumitrescu

Brandul de ciocolată belgiană Leonidas se extinde în franciză în Braşov, Oradea şi Sibiu

redactia

Clujul va avea un buget de 353 de milioane de euro

Nora Dumitrescu

Banat – un an bun pentru centre logistice

Nora Dumitrescu

Senior Software participă alături de Electroarges, Dacia și Universitatea din Pitești la crearea unui ventilator mecanic

Papuc Irina

Kathrein, o nouă facilitate de producție de 5.000 mp în Timișoara

Ligia Voro

Clujul pregătește un proiect european de sustenabilitate a produselor agricole

Nora Dumitrescu

Firmele de mobilier din Transilvania vor lucra cu artiști

Nora Dumitrescu

Principalele provocări și soluțiile de adaptare la contextul provocat de COVID-19, dezbătute de consultanții fiscali la prima ediție online a „Tax & Finance Forum”

Papuc Irina

Brașovul pregătește construcția unei săli polivalente cu 10.000 de locuri

redactia

Capacitate de producție în Maramureș: 15 milioane de măști lunar

Nora Dumitrescu

Schimbări în conducerea Visma Software România: noul Managing Director este sibianul Daniel Reisenauer

Papuc Irina

Proiecte cu finanțare UE în valoare de 370 milioane de euro la Oradea

Traian Dan

Grupul Taparo s-a reprofilat pe combinezoane și măști

Nora Dumitrescu

Exemplu de succes: Blaj – au fost atrași investitori și s-a dezvoltat, după ce șomajul ajunsese la 25%

redactia

Faurecia Romania a avut un profit de 9 milioane lei în 2019 după 2 ani de pierderi

Ion Surdu

Airbus și IAR vor colabora în următorii 15 ani pentru fabricarea elicopterului H215M

redactia

KPMG, în ISHO Offices, din a doua parte a anului

Ionut Oprea

Rețea de cinematografe în aer liber

Nora Dumitrescu

Leave a Comment