Fonduri Europene Maramureș Ultimele stiri

Europa obligă clusterele să își facă publicitate pe banii lor

Asociația Întreprinzătorilor Maramureș (AIM) a anunțat companiile din județ că vor putea să primească finanțări de până la 7,5 milioane de euro dacă se înscriu într-un cluster de inovare dintr-o regiune mai puțin dezvoltată a țării. Adică majoritatea din România în afară de București.

Autoritatea de Management pentru Programul Operațional Competitivitate din Ministerul Fondurilor Europene și Organismul Intermediar pentru Cercetare din Ministerul Educației și Cercetării au deschis un apelul de proiecte aferent acțiunii mari infrastructuri de cercetare și dezvoltare (CD), pentru care solicitanții eligibili (clusterele de inovare) pot depune proiectele în perioada 29 ianuarie- 28 aprilie.

Bugetul total este de 31,7 milioane de euro. Clusterele de inovare sunt structuri sau grupuri organizate de părți independente concepute pentru stimularea activității inovatoare prin promovarea utilizării în comun a echipamentelor și schimbului de cunoștințe de specialitate și prin contribuții la transferul de cunoștințe, stabilire de contracte, propagare de informații și colaborare între întreprinderi și alte organizații din cluster.

O cerință este ca un cluster să conțină cel puțin 10 părți independente (societăți comerciale) și cel puțin o parte independentă de tip instituție de cercetare-dezvoltare (universitate, institut). Printre activitățile eligibile se numără achiziționarea de teren; construcție, modernizare, extindere de clădiri destinate CD; achiziționarea de active fixe corporale (utilaje, echipamente) și necorporale; obținerea brevetelor; servicii de consultanță în domeniu; animare și promovare; programe de formare, ateliere și conferințe.

“Există activități care nu sunt eligibile pentru finanțare, dar sunt obligatorii pentru implementarea proiectului (urmând a fi finanțate din fondurile solicitantului, fără a se lua în considerare la calculul asistenței publice nerambursabile): informare și publicitate, auditul final și managementul proiectului”, avertizează conducerea AIM.

IMM-urile doritoare de finanțare europeană pentru dezvoltarea cercetării în clusterele de inovare vor putea depune proiecte în perioada 29 ianuarie – 28 aprilie 2020, cu implementare a proiectului de maximum 36 de luni, fără a depăși data de 30 decembrie 2023.

CE consideră că în economia europeană, întreprinderile mici și mijlocii (IMM) joacă un rol esențial, deoarece sunt o sursă de inovare, abilități antreprenoriale și creare de locuri de muncă. În UE 23 de milioane de IMM-uri reprezintă 99% din totalul întreprinderilor și asigură 75 de milioane de locuri de muncă.

IMM-urile se confruntă cu numeroase dificultăți în sistemul economic din ziua de azi, care pot reduce accesul la noi tehnologii și inovare. De aceea, CE are ca prioritate în vederea creșterii economice a spațiului european, sprijinirea acestora pentru coeziune socială și economică și crearea de noi locuri de muncă.

În acest context intervin clusterele de inovare, care au rolul de a pune în aplicare bunele practici din UE pentru creșterea competitivității operatorilor economici. Printr-o linie de finanțare deschisă până pe 28 aprilie, IMM-urile românești, care fac parte din clustere de inovare, vor beneficia de fonduri europene pentru proiecte cu finanțări nerambursabile între 0,5 și 7,5 milioane de euro.

Related posts

Virgil Păunescu, Oncogen: „Sunt primul român vaccinat împotriva Covid-19 cu vaccinul dezvoltat la Oncogen. Statul nu a făcut nimic, zero fonduri pentru finanțare”

Papuc Irina

Credit de 4 milioane de euro de la BRD pentru fabrica Aramis

Nora Dumitrescu

Iniţiativele de dezvoltare ale NTT Group

Stefana Muresan

Pensiunea Ovidiu & Paula, confort și relaxare în inima Munților Gurghiu

redactia

Centru Expozițional şi Park&Ride, pe 42 de hectare, lângă aeroportul Cluj

Stefana Muresan

Un drum turistic din Cluj va fi modernizat

Nora Dumitrescu

România, în topul european după dezvoltarea parcurilor de retail

Ligia Voro

Recomandări și măsuri anunțate de băncile din România în contextul COVID-19

Papuc Irina

Aeroportul International Timisoara, inclus in serviciul Google Maps Indoor

Stefana Muresan

Cele mai mari cercetări din istoria arheologiei sătmărene: Așezări din epoca bronzului, pe traseul viitoarei șosele de centură

Stefana Muresan

Banca Mondială va ajuta Clujul să își aducă investitori

Nora Dumitrescu

Fujikura va produce viziere anticoronavirus la Cluj

Nora Dumitrescu

Topul angajatorilor privaţi din Mureş

Ligia Voro

Curs gratuit pentru startup-urile de criptomonede/blockchain

Papuc Irina

Peste 30 de milioane de euro sunt disponibile prin POR pentru dezvoltarea sectorului IMM, în Regiunea Vest

Robert Bloancă

Firme din România, Italia și Portugalia, pentru concesionarea colectării deșeurilor din zonele Blaj, Cugir și Sebeș. Licitație de peste 15 milioane de euro

Stefana Muresan

CJ Arad investeşte peste 80 mil. lei pentru modernizarea unui drum judeţean

Stefana Muresan

Primăria Oradea are noi proiecte, de 300 milioane euro, pentru fonduri europene

redactia

Peste zece milioane de euro, oferta primului investitor pentru un terminal cargo la Sibiu

Stefana Muresan

Bistrițenii de la COMAUTOSPORT au urcat dealerul FORD din Mureș cu 50% în primul an

Stefana Muresan

Principalele investiții anunțate pentru 2019. De la fabrica de aliaje pentru avioane Airbus și Boeing la realizarea unei unități pentru producerea de componente pentru sistemul de suspensii auto

redactia

Mind Reset – noul centru medical privat de neurologie, psihiatrie și psihologie clinică din Cluj-Napoca

A. I.

Aeroportul Internațional Iași, nou record de trafic – avans de 10% în 2018

redactia

Ministrul Economiei: Am cerut sprijinul BERD pentru a demara rapid o strategie de dezvoltare economică post-coronavirus

Ion Surdu

Leave a Comment