Fonduri Europene Maramureș Ultimele stiri

Europa obligă clusterele să își facă publicitate pe banii lor

Asociația Întreprinzătorilor Maramureș (AIM) a anunțat companiile din județ că vor putea să primească finanțări de până la 7,5 milioane de euro dacă se înscriu într-un cluster de inovare dintr-o regiune mai puțin dezvoltată a țării. Adică majoritatea din România în afară de București.

Autoritatea de Management pentru Programul Operațional Competitivitate din Ministerul Fondurilor Europene și Organismul Intermediar pentru Cercetare din Ministerul Educației și Cercetării au deschis un apelul de proiecte aferent acțiunii mari infrastructuri de cercetare și dezvoltare (CD), pentru care solicitanții eligibili (clusterele de inovare) pot depune proiectele în perioada 29 ianuarie- 28 aprilie.

Bugetul total este de 31,7 milioane de euro. Clusterele de inovare sunt structuri sau grupuri organizate de părți independente concepute pentru stimularea activității inovatoare prin promovarea utilizării în comun a echipamentelor și schimbului de cunoștințe de specialitate și prin contribuții la transferul de cunoștințe, stabilire de contracte, propagare de informații și colaborare între întreprinderi și alte organizații din cluster.

O cerință este ca un cluster să conțină cel puțin 10 părți independente (societăți comerciale) și cel puțin o parte independentă de tip instituție de cercetare-dezvoltare (universitate, institut). Printre activitățile eligibile se numără achiziționarea de teren; construcție, modernizare, extindere de clădiri destinate CD; achiziționarea de active fixe corporale (utilaje, echipamente) și necorporale; obținerea brevetelor; servicii de consultanță în domeniu; animare și promovare; programe de formare, ateliere și conferințe.

“Există activități care nu sunt eligibile pentru finanțare, dar sunt obligatorii pentru implementarea proiectului (urmând a fi finanțate din fondurile solicitantului, fără a se lua în considerare la calculul asistenței publice nerambursabile): informare și publicitate, auditul final și managementul proiectului”, avertizează conducerea AIM.

IMM-urile doritoare de finanțare europeană pentru dezvoltarea cercetării în clusterele de inovare vor putea depune proiecte în perioada 29 ianuarie – 28 aprilie 2020, cu implementare a proiectului de maximum 36 de luni, fără a depăși data de 30 decembrie 2023.

CE consideră că în economia europeană, întreprinderile mici și mijlocii (IMM) joacă un rol esențial, deoarece sunt o sursă de inovare, abilități antreprenoriale și creare de locuri de muncă. În UE 23 de milioane de IMM-uri reprezintă 99% din totalul întreprinderilor și asigură 75 de milioane de locuri de muncă.

IMM-urile se confruntă cu numeroase dificultăți în sistemul economic din ziua de azi, care pot reduce accesul la noi tehnologii și inovare. De aceea, CE are ca prioritate în vederea creșterii economice a spațiului european, sprijinirea acestora pentru coeziune socială și economică și crearea de noi locuri de muncă.

În acest context intervin clusterele de inovare, care au rolul de a pune în aplicare bunele practici din UE pentru creșterea competitivității operatorilor economici. Printr-o linie de finanțare deschisă până pe 28 aprilie, IMM-urile românești, care fac parte din clustere de inovare, vor beneficia de fonduri europene pentru proiecte cu finanțări nerambursabile între 0,5 și 7,5 milioane de euro.

Related posts

Universitatea de Vest din Timișoara a premiat excelența

Stefana Muresan

Președinția României la Consiliul UE. 7 evenimente la Cluj, cel mai important Startup Europe Summit

redactia

Salvați Copiii face un apel către companii, să sprijine dotarea maternităților

Ligia Voro

Ştefan-Radu Oprea: Ținta schimburilor comerciale dintre România şi Republica Moldova, la valoarea de două miliarde de dolari, în acest an

redactia

Producătorul de prefabricate ASA Cons din Turda, afaceri de 25 mil. euro în 2018, plus 28%

Stefana Muresan

CTP își consolidează poziția de cel mai mare proprietar de parcuri logistice din zona capitalei

Ionut Oprea

Compania britanică Thomsons Online Benefits a inaugurat noul sediu din Cluj Napoca şi angajează 70 de oameni până la finalul anului

Stefana Muresan

Banca Transilvania va finaliza tranzacția pentru preluarea Bancpost în prima jumătate a lunii aprilie

Stefana Muresan

Succesul în afaceri, varianta pentru oameni pragmatici

Ionel Albu

Brașov: proiecte de finanțare de peste 5,3 milioane de Euro, din fonduri europene. Cum vor fi utilizați banii

Papuc Irina

Itinera S.p.A începe lucrările la centura Sătmarului

Stefana Muresan

Ministerul Transporturilor a absorbit aproximativ 820 de milioane de euro, situându-se pe locul doi, după agricultură

Stefana Muresan

Excedent bugetar de 13 milioane de lei la Alba Iulia. Cum vrea Primăria să cheltuie banii

Papuc Irina

Angajații români preferă cardurile de masă în locul tichetelor pe hârtie

Ionel Albu

Complexul Energetic Hunedoara cumpără gaze în valoare de 22 de milioane de lei de la Romgaz

Stefana Muresan

Eurocerad International din Bucureşti, singurul ofertant la licitaţia de completare a proiectului tehnic pentru nouă kilometri din Autostrada Lugoj – Deva

redactia

Scandia Food vrea afaceri de 100 milioane euro

Stefana Muresan

Start la lucrările Parcului Industrial Săcueni Bihor

Traian Dan

La Star Assembly și Star Transmission ai mediul perfect în care să crești și să te dezvolți!  

Ligia Voro

BNR: Rezervele valutare administrate în noiembrie s-au situat la nivelul de 33.817 milioane euro

Papuc Irina

Gigantul german din industria optică ZEISS a preluat afacerile din Timișoara ale companiei Guardus

Stefana Muresan

Cel mai mare parc etnografic din România se extinde la 42 hectare. Investiție de 10 milioane euro

Stefana Muresan

Hervis își redeschide șase magazine din Ardeal. Altele rămân închise

Nora Dumitrescu

Producătorul italian de electrocasnice De’Longhi angajează 108 oameni pentru fabrica din Jucu

Stefana Muresan

Leave a Comment