Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Europa obligă clusterele să își facă publicitate pe banii lor

Asociația Întreprinzătorilor Maramureș (AIM) a anunțat companiile din județ că vor putea să primească finanțări de până la 7,5 milioane de euro dacă se înscriu într-un cluster de inovare dintr-o regiune mai puțin dezvoltată a țării. Adică majoritatea din România în afară de București.

Autoritatea de Management pentru Programul Operațional Competitivitate din Ministerul Fondurilor Europene și Organismul Intermediar pentru Cercetare din Ministerul Educației și Cercetării au deschis un apelul de proiecte aferent acțiunii mari infrastructuri de cercetare și dezvoltare (CD), pentru care solicitanții eligibili (clusterele de inovare) pot depune proiectele în perioada 29 ianuarie- 28 aprilie.

Bugetul total este de 31,7 milioane de euro. Clusterele de inovare sunt structuri sau grupuri organizate de părți independente concepute pentru stimularea activității inovatoare prin promovarea utilizării în comun a echipamentelor și schimbului de cunoștințe de specialitate și prin contribuții la transferul de cunoștințe, stabilire de contracte, propagare de informații și colaborare între întreprinderi și alte organizații din cluster.

O cerință este ca un cluster să conțină cel puțin 10 părți independente (societăți comerciale) și cel puțin o parte independentă de tip instituție de cercetare-dezvoltare (universitate, institut). Printre activitățile eligibile se numără achiziționarea de teren; construcție, modernizare, extindere de clădiri destinate CD; achiziționarea de active fixe corporale (utilaje, echipamente) și necorporale; obținerea brevetelor; servicii de consultanță în domeniu; animare și promovare; programe de formare, ateliere și conferințe.

“Există activități care nu sunt eligibile pentru finanțare, dar sunt obligatorii pentru implementarea proiectului (urmând a fi finanțate din fondurile solicitantului, fără a se lua în considerare la calculul asistenței publice nerambursabile): informare și publicitate, auditul final și managementul proiectului”, avertizează conducerea AIM.

IMM-urile doritoare de finanțare europeană pentru dezvoltarea cercetării în clusterele de inovare vor putea depune proiecte în perioada 29 ianuarie – 28 aprilie 2020, cu implementare a proiectului de maximum 36 de luni, fără a depăși data de 30 decembrie 2023.

CE consideră că în economia europeană, întreprinderile mici și mijlocii (IMM) joacă un rol esențial, deoarece sunt o sursă de inovare, abilități antreprenoriale și creare de locuri de muncă. În UE 23 de milioane de IMM-uri reprezintă 99% din totalul întreprinderilor și asigură 75 de milioane de locuri de muncă.

IMM-urile se confruntă cu numeroase dificultăți în sistemul economic din ziua de azi, care pot reduce accesul la noi tehnologii și inovare. De aceea, CE are ca prioritate în vederea creșterii economice a spațiului european, sprijinirea acestora pentru coeziune socială și economică și crearea de noi locuri de muncă.

În acest context intervin clusterele de inovare, care au rolul de a pune în aplicare bunele practici din UE pentru creșterea competitivității operatorilor economici. Printr-o linie de finanțare deschisă până pe 28 aprilie, IMM-urile românești, care fac parte din clustere de inovare, vor beneficia de fonduri europene pentru proiecte cu finanțări nerambursabile între 0,5 și 7,5 milioane de euro.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Un fost manager al RE/MAX și-a făcut agenție proprie

Articolul următor

Germanii de la Eckerle plusează la salarii: 4.000 de lei pentru operatori

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share