Agricultura Ultimele stiri

Asociația Producătorilor de Carne de Porc: Creșterea porcilor în gospodăriile populației nu este interzisă

Creșterea porcilor în gospodăriile populației nu este interzisă. Asociația Producătorilor de Carne de Porc din România (APCPR) a explicat într-un comunicat prevederile Ordinului pentru aprobarea Normei sanitare veterinare privind condiţiile de biosecuritate în exploataţiile de porcine şi pentru modificarea şi completarea unor norme sanitar – veterinare, proiect aflat în dezbare publică, precizând că informațiile potrivit cărora creșterea porcilor în gospodăriile populației va fi interzisă sunt false.

„Reglementările actului armonizează, de fapt, legislația noastră cu legislația europeană și vin în ajutorul gospodăriilor de autoconsum și exploatațiilor de toate dimensiunile, pentru a se proteja de o posibilă contaminare cu virusul PPA și să protejeze întreaga comunitate în care locuiesc.

APCPR respectă tradiția creșterii suinelor din România în gospodăriile populației, dar trebuie să se înțeleagă că există o mare diferență între creșterea pentru autoconsum, în gospodăria proprie și creșterea de animale neidentificate, în afara curților din gospodăriile țărănești, în semi-libertate sau în deplină libertate, fără niciun control sanitar veterinar, în condiții improprii și fără a respecta măsuri minime de biosecuritate.

Acest tip de exploatații care nu respectă legislația privind creșterea și circulația porcilor determină și amplifica propagarea bolii și pun acum în primejdie viitorul activității de creștere a porcinelor la nivel național”, a transmis APCPR.

Proiectul de ordin a fost larg dezbătut cu asociațiile de fermieri și asociațiile de procesatori încă din luna ianuarie 2018 și stabilește reguli minime de biosecuritate care protejeaza toate exploatațiile, indiferent de mărimea lor, de infectarea cu virusul PPA.

De la data declarării primul focar de pestă porcină africană în România (31.07.2017) până la 28.02.2020 România a raportat un total de 3.035 focare de boală la porcul domestic (majoritatea în gospodării ale populației) și 1.128 cazuri la porcii mistreți.

Datorită nerespectării legislației sanitare veterinare de creștere și circulație a porcilor, România a înregistrat în anul 2019 pierderi uriașe de peste 500 mii porci și 45 mii scroafe și a fost nevoită să importe cca 1,3 mil. purcei pentru îngrășare și 360 mii tone carne de porc. Au fost afectați toți consumatorii, care au platit cu 20% mai mult pentru carnea de porc.

În toate misiunile de audit efectuate în anii 2018 și 2019 de autoritățile europene se meționează necesitatea reglementării creșterii porcilor în România și implementarea unor norme de biosecuritate (sursa: Audit 2018-6700 – https://ec.europa.eu/food/audits-analysis/audit_reports/details.cfm?rep_id=4120 ).

În comunicat APCPR a anexat și concluziile misiunii Echipei de urgență veterinară EUVET în România (11-13 februarie 2019):

• „…România se confruntă cu o provocare specifică din cauza izbucnirii PPA în fermele necomerciale, declanșând zone de supraveghere multiple care conduc la anumite restricții. În consecință, exploatațiile comerciale situate în zonele de supraveghere sunt expuse restricțiilor comerciale de durată lungă, astfel cum se prevede la articolul 11 din Directiva 2002/60”
• Pe lângă restricțiile de mai sus, regiuni semnificative din România sunt incluse în prezent în partea III a anexei la Decizia 2014/709. Într-o perspectivă pe termen lung, o astfel de situație ar putea duce la pierderi economice grave în fermele comerciale profesionale, pe de altă parte poate conduce la persistența circulației virusului din cauza insuficientei supravegheri asupra fermelor necomerciale (gospodăriile populației – GP)
• Măsurile ineficiente de trasabilitate, control al circulației și de biosecuritate pentru porcii vii și produsele de origine animală care circulă între exploatații necomerciale înseamnă că autoritățile veterinare din România nu au realizat obiectivul de a ține boala în zonele infectate. Prin urmare, riscul reapariției bolii în anumite zone este ridicat, iar viabilitatea viitoare a producției comerciale de porcine este incertă.
Dintre RECOMANDĂRILE făcute de experții EUVET, amintim:
• Trebuie aplicate imediat sancțiuni eficiente, proporționale și cu efect de descurajare, în special în ceea ce privește identificarea / înregistrarea porcinelor și normele privind circulația porcilor;
• Autoritățile ar trebui să adopte și să pună în aplicare fără întârziere noi proiecte legislative naționale de clasificare a fermelor, biosecuritate și controale ale circulației porcinelor;
• În ceea ce privește fermele necomerciale din România, ar trebui reevaluată politica generală pentru a răspunde provocării PPA.

„În actualul context epidemiologic din România, APCPR consideră că numai adoptarea și implementarea proiectului de act normativ este de natură a asigura continuitatea activității creșterii porcinelor în viitor, atât în gospodăriile populației, cât și în fermele comerciale.

Trebuie să conștientizăm cu toții că aceasta activitate trebuie făcută cu responsabilitate și cu respectarea legislaței sanitare veterinare de către toți cei care cresc, transportă, comercializează sau procesează porci.

Solicităm actorilor politici să nu transforme un demers profesional, rațional, justificat și obligatoriu în arme care să speculeze prejudecățile, lipsa de informare și educație a unui anumit segment de populație în scopul câștigării de capital politic.

Solicităm și presei să utilizeze informațiile, de altfel publice, numai după o prealabilă informare, în mod complet, profesionist și cu discernământ”, au mai transmis reprezentnații asociației.

Sursa foto

Related posts

Academia Română din Cluj se primenește cu fonduri norvegiene

Nora Dumitrescu

Flanco vrea să investească 11 milioane de lei în 2020. Jumătate din business are legătură cu piața chineză

Papuc Irina

S-a deschis segmentul de Autostradă dintre Gilău-Nădășelu

redactia

Aeroportul Internațional „Avram Iancu” Cluj, zboruri interne spre Timișoara cu Tarom

Stefana Muresan

Ecografe ultraperformante în dotarea Spitalului Județean de Urgență Cluj-Napoca

redactia

Reloc si-a omologat locomotiva pe baterii pentru manevra feroviara

redactia

Salariul mediu net – 3100 de lei în luna mai. Cine sunt în top câștiguri?

Ligia Voro

Premieră în România: producție de material filtrant pentru măști

Nora Dumitrescu

Eximtur: Cererea pentru litoralul românesc, în creştere faţă de anul trecut

Stefana Muresan

Din cauza COVID-19 s-au amânat târgurile de turism din Iaşi şi Braşov

Papuc Irina

Colaborarea e cuvântul cheie: mediul de afaceri transilvănean a devenit un ecosistem

Ligia Voro

Speedwell a început procesul de vânzare a Record Park Offices din Cluj Napoca

Papuc Irina

POZITIV TB: Mihaela Pușcașu, Managing Partner Vital HR – „Această pandemie ne-a făcut să conștientizăm că digitalizarea este un must ce nu poate fi amânat”

Ion Surdu

Maramureș: Turiştii preferă pensiunile din satele cu biserici vechi, de Paște

Stefana Muresan

Rețea de cinematografe în aer liber

Nora Dumitrescu

Consiliul Concurenței analizează preluarea Comoserv SRL de către compania franceză SNEF

Papuc Irina

Vânzările Allview au depășit 80 de milioane de lei datorită intrării pe piața televizoarelor smart

Papuc Irina

Cluj Napoca: Proiect integrat tren metropolitan-metrou, chiar și cu finanțare europeană

redactia

Educație financiară pentru elevi, derulată de JA România și Raiffeisen Bank

Traian Dan

New financing package of circa 205 million euros with IFC to support business plan of WDP Romania

Papuc Irina

Ministerul Economiei: Proiectul BRUA ”avansează galopant”

redactia

Zalăul va avea un parc de agrement de 6 milioane de lei

Nora Dumitrescu

Bivolii, comoara neexploatată de sălăjeni

Nora Dumitrescu

Aeroportul Oradea a fost tranzitat de 220.000 de pasageri în 2018

redactia

Leave a Comment