Real Estate Ultimele stiri

Volumul total de investiții din CEE în 2019 depășește performanța record din 2018

  • Un nou apogeu al volumelor totale tranzacționate – 13,9 miliarde euro – a fost atins anul trecut în toată regiunea CEE. Pentru regiunea extinsă, care include Austria și Serbia, volumul este și mai mare: 20.19 miliarde euro
  • În România, volumul tranzacțiilor a depășit pragul de 1 miliard euro, fiind singura piață principală din CEE care nu a înregistrat o scădere semnificativă a randamentului anual al investiției.

Volumul total de investiții s-a dublat în ultimii 6 ani în regiunea CEE extinsă care cuprinde Republica Cehă, Ungaria, Polonia, România, Slovacia, Austria și Serbia.

Majoritatea țărilor din CEE au atins noi praguri ale investițiilor: Polonia deține cea mai mare pondere (38%), urmată de Austria (30%) și Cehia (15%). Austria și Polonia au depășit nivelul de 5 miliarde euro ajungând la 5,98 miliarde euro și respectiv 7,70 miliarde euro, în timp ce România, Ungaria și Republica Cehă au înregistrat volume de peste 1 miliard euro (1,06, 1,72 și 2,98 miliarde euro la sfârșitul anului 2019).

Activitatea tranzacțională a fost încă o dată dominată de sectorul clădirilor de birouri, acesta reprezentând 44% din volumul total, urmat la o distanță considerabilă de sectorul de retail cu 20% și de cel industrial cu 14%. Hotelurile, proiectele rezidențiale și mixte și portofoliile cu multiple utilizări au reprezentat împreună un procent de 22%. Mai mult de jumătate din volumul total, 59%, a fost tranzacționat în capitalele țărilor din regiunea extinsă CEE.

Principala sursă de capital din ultimii șase ani a provenit din Europa de Vest, cu o pondere medie de 35%, urmată de investitorii locali cu o pondere de 28%. Investitorii din alte destinații internaționale, inclusiv China, Rusia, Australia și Canada, au cheltuit 14,27 miliarde euro în intervalul 2014-2019, reprezentând o pondere de 16%. În aceeași perioadă, investitorii americani au revendicat 11% din volumul total, urmați de sud-africani, de cei din țările CEE cât și de investitorii israelieni cu o pondere combinată de 10%, potrivit celui mai recent raport asupra perspectivelor de investiții lansat de CBRE în această lună, Real Estate Investment Market Outlook 2020, privind regiunea CEE extinsă .

„Înregistrăm al patrulea an de creștere consecutivă, cu un nou volum record de tranzacții pentru țările principale CEE dar și cu o performanță excelentă pentru regiunea extinsă. În 2020, ne așteptăm să vedem în continuare un interes crescut din partea investitorilor pentru produsele de pe piețele CEE, ceea ce va necesita un nivel mai ridicat de abilități de consultanță și înțelegere a piețelor în context. CBRE previzionează că impactul COVID-19 vafi negativ pe un termen scurt asupra unor anumite sectoare ale pieței imobiliare comerciale din Europa, cu condiția însp ca focarul să fie controlat într-un interval de timp rezonabil“ a explicat Anthony Selman, Head of Investment Properties CEE în cadrul CBRE, liderul pieței de consultanță imobiliară din regiune timp de doi ani la rând, implicată în tranzacții de 5 miliarde euro în 2019, cu o cotă de piață de 33%.

După un an de activitate intensă pe piața investițiilor, marcat de apetitul continuu al investitorilor locali, România deține încă cel mai mare randament al investițiilor, 7%, menținându-și atractivitatea pentru capitalul local și internațional. Cu 74% din volumul total, sectorul clădirilor de birouri din România domină activitatea tranzacțională, urmat de sectorul de retail cu 16%, în timp ce proiectele industriale, hoteliere și cu utilizare mixtă dețin o pondere combinată de 10%.

„România este singura piață principală a CEE, care nu a înregistrat o scădere semnificativă a randamentului anual al investiției. Din 2014, randamentul spațiilor de birouri prime a rămas stabil, la fel și chiriile prime care au ca rezultat în România valori de capital mult mai scăzute în prezent decât oriunde în altă parte, oferind investitorilor o valoare excelentă pentru investițiile acestora”, a declarat Gijs Klomp, Head of Investment Properties, CBRE România (foto principală).

În 2019, investitorii israelieni au dominat piața imobiliară, o tranzacție record încheiată spre sfârșitul anuluiurcând la 36% ponderea acestora în volumul total al investițiilor. Investitorii români au fost chiar mai dinamici decât în anul precedent, adjudecându-și 23% din volumul total, , urmați fiind de sud-africani cu o pondere de 17%. Orașele regionale au rămas atrăgătoare pentru jucătorii de pe piață, aproape dublându-și contribuția la volumul total de investiții comparativ cu anul 2018.

„Deși începutul anului 2020 ridică anumite preocupări, ar trebui să vedem în continuare o creștere constantă a volumelor de investiții susținută de o creștere masivă a cererii investitorilor. Se previzionează în continuare o scădere a randamentului anual al investiției pe termen scurt, datorat în principal ratelor dobânzilor aflate în scădere (băncile centrale vor menține ratele scăzute în acest mediu, cu riscul frânării dezvoltării economice) dar și a unui anumit grad de convergență cu alte piețe CEE, în special Ungaria. În acest context, este de reținut că în ultimii 14 ani, primul trimestru a reprezentat 20% din totalul investițiilor anuale pe an, comparativ cu 30% în al patrulea trimestru. În plus, având în vedere că piața de investiții este o piață relativ lentă în ceea ce privește tranzacțiile, este posibil ca orice efect asupra investițiilor să nu fie observat imediat. Actuala criză a pieței va adăuga probabil o presiune descendentă suplimentară asupra ratelor dobânzilor deja scăzute, ceea ce va justifica și mai mult rentabilitatea investițiilor în domeniul imobiliar. Prin urmare, probabil vom continua să observăm o cerere ridicată pentru investiții imobiliare, chiar dacă în viitorul apropiat pot exista implicații practice pentru activitatea tranzacțională”, a explicat Gijs Klomp, Head of Investment Properties, CBRE România.

Related posts

Târgul de Paști din Oradea va fi organizat în Piața Unirii între 10 și 20 aprilie

Traian Dan

Studenţii UBB au fondat propria Societate Antreprenorială Studenţească

Stefana Muresan

Fratelli Group, four new locations in Timpuri Noi Square

Ionut Oprea

Televiziunea de business Canal 33, finanțare de la Invest Club pentru a dezvolta proiecte de educație financiară

Stefana Muresan

Parking de 19 milioane de lei, la Cluj-Napoca

redactia

Elevii care frecventează învățământul dual – cazare și masă asigurate de Primăria Oradea

Stefana Muresan

Proiectul legii dării în plată nu ajută economia

Transilvania Business

Peste 12 ore, Energynomics organizează online Energy Strategy Summit 2020

Ligia Voro

Conferința anuală DAFCOCHIM Agro: Recomandare AZOMUREȘ – analizele de sol

Ligia Voro

Kesz: “Lucrările de construcții vor redresa economia după coronavirus”

Nora Dumitrescu

Investiţie de 50 milioane de euro într-un nou terminal la Aeroportul Internațional Traian Vuia din Timişoara

redactia

Automatizarea procesării documentelor de popriri la 371 de sucursale BCR

Traian Dan

Neon Lighting va ilumina Zalăul cu 21 de milioane de lei

Nora Dumitrescu

DAW Bența a deschis un nou Centru Caparol în Republica Moldova

Ligia Voro

GLS și-a majorat cifra de afaceri cu peste 50 de milioane de lei pentru al doilea an consecutiv: creștere de 32% în 2019

Ion Surdu

Bucureștenii de la Supercom vor salubriza Turda

Nora Dumitrescu

Orădenilor li se va lua temperatura la intrarea în piețe și la sosirea la muncă

Traian Dan

Castelul Wesselenyi din Jibou, scos la vânzare

Stefana Muresan

Finanțarea Grupului TeraPlast din partea BERD ajunge la 16 milioane de euro

Stefana Muresan

Josephine Payne – prima femeie care va conduce Ford România

redactia

Elite în business. Județul Mureș. Ranking 31: Therezia, tradiție și valoare în pregătirea laptelui

Transilvania Business

La fiecare trei minute un proiect este depus pe aplicaţia Start-Up Nation 2018. Tinerii stau treji nopţile numai să-şi facă propria afacere pe banii statului

redactia

Sibiul vrea în Top 20 destinații europene

redactia

New Kopel Car Import, parte a SIXT Group România, devine importator BYD în România

Stefana Muresan

Leave a Comment