Real Estate Ultimele stiri

Volumul total de investiții din CEE în 2019 depășește performanța record din 2018

  • Un nou apogeu al volumelor totale tranzacționate – 13,9 miliarde euro – a fost atins anul trecut în toată regiunea CEE. Pentru regiunea extinsă, care include Austria și Serbia, volumul este și mai mare: 20.19 miliarde euro
  • În România, volumul tranzacțiilor a depășit pragul de 1 miliard euro, fiind singura piață principală din CEE care nu a înregistrat o scădere semnificativă a randamentului anual al investiției.

Volumul total de investiții s-a dublat în ultimii 6 ani în regiunea CEE extinsă care cuprinde Republica Cehă, Ungaria, Polonia, România, Slovacia, Austria și Serbia.

Majoritatea țărilor din CEE au atins noi praguri ale investițiilor: Polonia deține cea mai mare pondere (38%), urmată de Austria (30%) și Cehia (15%). Austria și Polonia au depășit nivelul de 5 miliarde euro ajungând la 5,98 miliarde euro și respectiv 7,70 miliarde euro, în timp ce România, Ungaria și Republica Cehă au înregistrat volume de peste 1 miliard euro (1,06, 1,72 și 2,98 miliarde euro la sfârșitul anului 2019).

Activitatea tranzacțională a fost încă o dată dominată de sectorul clădirilor de birouri, acesta reprezentând 44% din volumul total, urmat la o distanță considerabilă de sectorul de retail cu 20% și de cel industrial cu 14%. Hotelurile, proiectele rezidențiale și mixte și portofoliile cu multiple utilizări au reprezentat împreună un procent de 22%. Mai mult de jumătate din volumul total, 59%, a fost tranzacționat în capitalele țărilor din regiunea extinsă CEE.

Principala sursă de capital din ultimii șase ani a provenit din Europa de Vest, cu o pondere medie de 35%, urmată de investitorii locali cu o pondere de 28%. Investitorii din alte destinații internaționale, inclusiv China, Rusia, Australia și Canada, au cheltuit 14,27 miliarde euro în intervalul 2014-2019, reprezentând o pondere de 16%. În aceeași perioadă, investitorii americani au revendicat 11% din volumul total, urmați de sud-africani, de cei din țările CEE cât și de investitorii israelieni cu o pondere combinată de 10%, potrivit celui mai recent raport asupra perspectivelor de investiții lansat de CBRE în această lună, Real Estate Investment Market Outlook 2020, privind regiunea CEE extinsă .

„Înregistrăm al patrulea an de creștere consecutivă, cu un nou volum record de tranzacții pentru țările principale CEE dar și cu o performanță excelentă pentru regiunea extinsă. În 2020, ne așteptăm să vedem în continuare un interes crescut din partea investitorilor pentru produsele de pe piețele CEE, ceea ce va necesita un nivel mai ridicat de abilități de consultanță și înțelegere a piețelor în context. CBRE previzionează că impactul COVID-19 vafi negativ pe un termen scurt asupra unor anumite sectoare ale pieței imobiliare comerciale din Europa, cu condiția însp ca focarul să fie controlat într-un interval de timp rezonabil“ a explicat Anthony Selman, Head of Investment Properties CEE în cadrul CBRE, liderul pieței de consultanță imobiliară din regiune timp de doi ani la rând, implicată în tranzacții de 5 miliarde euro în 2019, cu o cotă de piață de 33%.

După un an de activitate intensă pe piața investițiilor, marcat de apetitul continuu al investitorilor locali, România deține încă cel mai mare randament al investițiilor, 7%, menținându-și atractivitatea pentru capitalul local și internațional. Cu 74% din volumul total, sectorul clădirilor de birouri din România domină activitatea tranzacțională, urmat de sectorul de retail cu 16%, în timp ce proiectele industriale, hoteliere și cu utilizare mixtă dețin o pondere combinată de 10%.

„România este singura piață principală a CEE, care nu a înregistrat o scădere semnificativă a randamentului anual al investiției. Din 2014, randamentul spațiilor de birouri prime a rămas stabil, la fel și chiriile prime care au ca rezultat în România valori de capital mult mai scăzute în prezent decât oriunde în altă parte, oferind investitorilor o valoare excelentă pentru investițiile acestora”, a declarat Gijs Klomp, Head of Investment Properties, CBRE România (foto principală).

În 2019, investitorii israelieni au dominat piața imobiliară, o tranzacție record încheiată spre sfârșitul anuluiurcând la 36% ponderea acestora în volumul total al investițiilor. Investitorii români au fost chiar mai dinamici decât în anul precedent, adjudecându-și 23% din volumul total, , urmați fiind de sud-africani cu o pondere de 17%. Orașele regionale au rămas atrăgătoare pentru jucătorii de pe piață, aproape dublându-și contribuția la volumul total de investiții comparativ cu anul 2018.

„Deși începutul anului 2020 ridică anumite preocupări, ar trebui să vedem în continuare o creștere constantă a volumelor de investiții susținută de o creștere masivă a cererii investitorilor. Se previzionează în continuare o scădere a randamentului anual al investiției pe termen scurt, datorat în principal ratelor dobânzilor aflate în scădere (băncile centrale vor menține ratele scăzute în acest mediu, cu riscul frânării dezvoltării economice) dar și a unui anumit grad de convergență cu alte piețe CEE, în special Ungaria. În acest context, este de reținut că în ultimii 14 ani, primul trimestru a reprezentat 20% din totalul investițiilor anuale pe an, comparativ cu 30% în al patrulea trimestru. În plus, având în vedere că piața de investiții este o piață relativ lentă în ceea ce privește tranzacțiile, este posibil ca orice efect asupra investițiilor să nu fie observat imediat. Actuala criză a pieței va adăuga probabil o presiune descendentă suplimentară asupra ratelor dobânzilor deja scăzute, ceea ce va justifica și mai mult rentabilitatea investițiilor în domeniul imobiliar. Prin urmare, probabil vom continua să observăm o cerere ridicată pentru investiții imobiliare, chiar dacă în viitorul apropiat pot exista implicații practice pentru activitatea tranzacțională”, a explicat Gijs Klomp, Head of Investment Properties, CBRE România.

Related posts

Serge Durand a fost numit şef peste operaţiunile Airbus din România

Stefana Muresan

„Creșterea afacerilor prin internaționalizare și inovare” – eveniment pentru companiile din Hunedoara

Papuc Irina

Industria pharma în România – harta marilor jucători

Papuc Irina

CCIR propune Guvernului un set de 73 de măsuri de relansare a economiei

Traian Dan

Prime Telecom sprijină companiile din industriile educaționale, artistice și sportive cu resurse gratuite de cloud

Ligia Voro

Metroul de Cluj a fost deblocat

Nora Dumitrescu

Gedeon Richter, sărbătoarea generațiilor pentru sănătatea pacienților

Stefana Muresan

2 ore de educație altfel – timpul potrivit pentru a te pregăti de viitor

Ligia Voro

Proiectele PNDR au adus în țară peste 348 de milioane de euro, ca rambursări de la Comisia Europeană în luna ianuarie

Papuc Irina

EXPO REAL Hybrid Summit: What impact is the corona pandemic having on the real estate industry?

Papuc Irina

Air Bucharest reia zborurile charter spre Turcia și Egipt de pe Aeroportul din Sibiu

Ion Surdu

POZITIV TB – Dinu Meșter, președintele Federației Patronilor Bihor: „Criza Covid-19, oportunitate pentru Umanitate”

Traian Dan

Apare un cartier nou la Baia Mare: Pintea Viteazul

Nora Dumitrescu

Germania rămâne cel mai important partener comercial al României

Ligia Voro

Uniunea Europeană alocă 28 de milioane de lei spitalelor clujene

Nora Dumitrescu

Regina Maria și Regele Ferdinand pe bancnota de 100 de lei

redactia

Europarlamentarul Daniel Buda, intervenții importante în cadrul Comisiei de Agricultură și Dezvoltare Rurală a PE

Stefana Muresan

Aplicațiile tinerilor din Transilvania care ar putea schimba lumea

Nora Dumitrescu

Internet 4G gratuit de la Telekom Romania pentru profesori, elevi şi părinţi

Traian Dan

JTI România a donat Poliției de Frontieră echipamente de ultimă generaţie

Stefana Muresan

Fonduri europene în valoare de 14 mil. euro pentru Timișoara

Stefana Muresan

BCR a lansat plățile cu dispozitivele Garmin și Fitbit: cardul bancar, în portofelul virtual al utilizatorilor de ceasuri smart

Papuc Irina

Daniel Metz, NTT DATA: “Răspunsul la pandemie: afaceri mai mari cu 20%”

Nora Dumitrescu

Banca Transilvania, 75 mil. de euro de la BEI pentru finanțarea IMM-urilor

Stefana Muresan

Leave a Comment