Antreprenori Industrie Slider Ultimele stiri

CONAF propune Guvernului să ia măsuri pentru sprijinirea mediul de afaceri: acces gratuit la utilitățile publice pentru minim 90 de zile

Confederaţia Naţională pentru Antreprenoriat Feminin (CONAF) propune Executivului o serie de măsuri pentru sprijinirea mediului de afaceri, printre care accesul gratuit la utilităţi (apă, energie electrică, gaze) pe o perioadă de cel puţin 90 de zile, pentru persoanele fizice și juridice, indiferent de forma de proprietate.

„Mediul de afaceri reprezintă principalul promotor al unei economii durabile și sustenabile, iar în contextul pandemiei de COVID-19 este direct afectat de măsurile restrictive care se impun (reducerea sau, dupa caz, închiderea activității economice) pentru reducerea răspândirii virusului. În vederea limitării pierderilor suferite de agenții economici din toate sectoarele economice și pentru a reuși redresarea imediată a acestora în situația depășirii pandemiei, CONAF solicită Guvernului României să susțină o serie de măsuri menite să limiteze riscul apariției închiderii activității unor agenți economici (falimentului acestora) și implicit a scăderii economiei în ansamblul său”, se menționează într-o scrisoare deschisă a CONAF, adresată Executivului.

„Credem că, împreună cu autoritățile statului și printr-o implicare activă a marilor companii de stat din sectoare cheie ale economiei (cele de utilități publice) putem depăși perioada următoare stopării pandemiei de coronavirus. CONAF consideră că trebuie să gândim proactiv, vizionar, și să identificăm măsuri rapide care pot fi luate pentru a reveni la normalitate în contextul actual global incert”.

Astfel, CONAF propune Guvernului României, măsuri aplicate care să stimuleze nu doar sectoare punctuale din economie ci mediul de afaceri în ansamblul său:

Colaborarea cu Guvernul:

 • Susținerea furnizării de apă, energie electrică, gaze și combustibili pe toată perioada până la eradicarea pandemiei, cu o marjă de extindere de 3 luni, în mod GRATUIT, pentru a stimula revenirea imediată a populaței și agenților economici din pierderile suferite în perioada de inactivitate economică.
 • CONAF propune scutirea de la plata impozitelor, taxelor și contribuțiilor agenților economici care plătesc, conform legii 75% din salariul angajatului pe toată perioada cât acesta din urmă nu își desfășoară activitatea.
 • Acordarea de linii de credit de la stat pe termen de 1 an cu dobandă “0 “ sau cel mult 50 % din ROBOR, pentru IMM-uri și pentru celelalte entități ce au până la 50 de angajați (PFA, IF, II, AF, asociații, fundații) pentru a stimula revenirea rapidă a activitații.
 • Accesarea de rezervă pentru alimente de bază și asigurarea publică de către Președintele României că toți locuitorii țării vor avea acces la ele.

Colaborarea mediului de afaceri cu mediul bancar

Propunem:

 • Încetarea plății ratelor la creditele acordate persoanelor fizice și juridice pe o perioadă de minim 90 zile și reeșalonarea acestora pe o perioadă de 6-12 luni, cu menținerea sau reducerea dobânzilor actuale.
  Perioada de grație de minim 90 zile pentru rambursarea creditelor de investiții, cu menținerea sau reducerea dobânzilor actuale.
 • Acordarea de garanții guvernamentale companiilor pentru a contracta finanțări bancare pentru susținerea activității curente.
 • CEC și EXIMBANK să aibă programe de finanțare pentru agenții economici.

Colaborarea cu instituțiile statului

 • Inspectoratul Teritorial de Muncă a anunțat închiderea activității, iar înregistrarea firmelor se poate face doar la ghișeu întrucât parola de obținere a depunerii on-line se ia tot de la ghișeu, ca urmare trebuie să se aibă în vedere următoarele măsuri imediate:
 • Prelungirea termenelor de înregistrare a contractelor de muncă încheiate în această perioadă 11.03-31.03.2020, cu posibilitatea luării în calcul a extinderii perioadei până la 31.05.2020 sau la o dată ulterioară.
  Comunicarea unor adrese de e-mail oficiale unde să se poată trimite documentele necesare înregistrării contractelor, iar data înregistrării să fie dată trimiterii pe acele adrese de e-mail comunicate oficial de către ITM, cu confirmarea primirii acestora și transmiterea parolei REVISAL tot pe e-mail.
 • Agenția Națională de Administrare Fiscală-ANAF:
 • depunerea unor declarații, adrese pentru soluționarea diverselor probleme la ghișeu.
 • Comunicarea unor adrese de e-mail oficiale unde să se poată trimite documentele, iar data înregistrării să fie dată trimiterii pe acele adrese de e-mail comunicate oficial de către fiecare Agenție Județeană de Administrare Fiscală, cu confirmarea primirii acestora.
 • Eșalonarea datoriilor fiscale pe o perioadă de 120 de zile de la termenul de plată (25.03.2020), fără a fi calculate doânzi și penalități pentru această perioadă (de luat în considerare posibilitatea de prelungire dacă situația economică se agravează).
 • Prelungirea perioadei de emitere a executărilor silite (popriri pe conturi)- 60 zile.
 • Rambursarea datoriilor către agenții economici: rambursări de TVA, recuperări de impozite.
  Compensarea între sumele de rambursat de la bugetul de stat și obligațiile fiscale scadente ale contribuabililor, fără calcularea de penalități în sarcina acestora dacă compensarea nu s-a realizat la timp de către stat.

Casa Națională de Asigurări de Sănătate:

 • Prelungirea termenelor de înregistrare a cererilor de recuperare a concediilor medicale ale angajaților societăților comerciale.
 • Rambursarea de urgență a concediilor medicale plătite de către agenții economici.
 • Este momentul ca toți actorii economici să își dea mâna și împreună cu autoritățile să contribuie la lupta împotriva coronavirusului și la relansarea economică viitoare. Spitalele private, clinicile trebuie să fie în alertă maximă și împreună cu spitalele de stat și cu autoritățile în domeniu să lucreze conjugat pentru salvarea de vieți omenești. CONAF face un apel la unitate astfel încât spitalele de stat și cele private să ofere asistență specializată bolnavilor de coronavirus, fără costuri pentru pacienți astfel încât să se reducă rapid numarul de îmbolnăviri pe teritoriul României.
 • CONAF face apel la toate companiile private sau de stat, cu rezultate financiare bune, să susțină achiziția de către autorități și dotarea spitalelor cu aparate de ventilație pentru salvarea de vieți omenești. Un aparat de ventilație costă în medie 10.000 euro.

Îndemnul general este ca împreună să susținem PACTUL NAȚIONAL DE SOLIDARITATE, RESPONSABILITATE SI CUMPATARE pentru a nu crea blocaje inutile. Cu toții trăim vremuri grele însă este clipa când trebuie să ne gândim mai mult ca niciodată la viitor, ceea ce construim azi pentru viitorul copiilor noștri de mâine. Fără sprijin susținut și acțiune comună nu putem vorbi de remedierea situației rapid și eficient.

Deși România nu are capacitatea financiară a Germaniei este necesar sa acționăm acum pentru a nu lăsa economia să se scufunde, serviciile, comerțul (mai puțin cel de produse alimentare), Horeca, transporturile, industria auto, turismul, industria ușoară dar nu numai, sunt doar câteva sectoare afectate.
Germania a pus la punct un plan de sprijin al companiilor de peste 500 de miliarde de euro. Ministrul german al economiei a numit noul plan financiar „bazooka”. Companiile germane vor avea acces la credite furnizate de stat şi la facilităţi fiscale.

Related posts

Proiectul FoodSHIFT 2030 își anunță contribuția la revigorarea sistemului alimentar după epidemia de COVID-19

redactia

România, destinaţie pentru 365 de zile de vacanţă pe an

Stefana Muresan

Investițiile în Hidrocentrala Tarnița, prioritate pentru Ministerului Energiei

Stefana Muresan

Orădeanul Mihai Jurca, director Visit Oradea, a fost ales președinte al FAPT

Traian Dan

Sibiul si Timisoara – orase prezente la Cities of Tomorrow #5 – cap de afis pe listele investitorilor

Ionut Oprea

Claudiu Damian, director SDEE Mureș: Aproape 40 de milioane de lei investiți în județ în 2019

Ligia Voro

Cătălin Tănăsie, Salesforce Architect Verticala Digital Business Solutions (DBS), NTT DATA Romania: “Pentru mine e inovator să fac parte dintr-o companie care e interesată și de interacțiunea cu propriii angajați”

redactia

Apare prima brânză bio produsă în Sălaj

Nora Dumitrescu

Prima ediție a ”Barometrului de securitate energetică” 

Ligia Voro

ClusteRO solicită o intervenție a statului în economie de aproximativ 15% din PIB

Ligia Voro

Contribuabilii la Fondul pentru Mediu, nemulțumiți de cadrul legislativ

Ligia Voro

Industria de business services din România estimează o creștere a veniturilor de maximum 5% pentru 2020, urmând tendițele europene

Papuc Irina

Sectorul vinicol puternic sprijinit de Comisia Europeană

Gruita Ienasoiu

Ministerul Dezvoltării cumpără 13 tramvaie pentru Reșita, investiție de 25 mil. euro

redactia

Palatul Episcopal Greco-Catolic din Oradea va fi reabilitat

Stefana Muresan

MOL a finalizat construcția terminalului GPL în Tileagd, investiție de 2,3 mil. euro

Stefana Muresan

Filiala de înmagazinare gaze naturale a Romgaz, operațională din 1 aprilie

Ligia Voro

Americanii de la Cognizant instruiesc în IT tinerii din Baia Mare

Nora Dumitrescu

CORESPONDENȚĂ TB – Liderii UE au ajuns la Sibiu – FOTO

Stefana Muresan

“Mega-proiect” de 42 mil. euro, fonduri europene, în bazinul hidrografic Mureş

Stefana Muresan

Sute de mașini abandonate vor fi ridicate la Baia Mare

Nora Dumitrescu

Industria IT dă STARTUL programului Bursele ANIS 2020, dedicat cadrelor didactice

Nicolae Pop

Eveniment marca BusinessMark: Optimizarea și automatizarea: cele două „must-uri” în lanțul de aprovizionare

Papuc Irina

Vodafone – UPC, tranzacție de 18,4 miliarde de dolari

Ligia Voro

Leave a Comment