Timiș Turism

Industria HoReCa din Timişoara a pierdut 90% din activitate. Se solicită sprijin de la stat pentru protecţie

Industria hotelieră şi a restaurantelor din Timişoara are probleme mari de activitate, reprezentanţii acesteia spun că noul coronavirus le-a adus scăderi de 80 – 90 de procente a activităţii şi că nu vor putea face faţă situaţiei actuale. Organizația patronală Horetim s-a întâlnit pentru discutarea situației grave existente în industria ospitalității din Timiș. Iar concluziile discuţiilor arată că toate companiile din această industrie au fost afectate masiv de această criză legată de coronavirus (COVID-19). Acumj ei cer, alături de toată industria, facilităţi dintre cele mai interesante, pentru a nu intra în inslovenţă ş a produce probleme similare în toată industria orizontală.

„Activitatea comercială a scăzut brusc cu pană la 80-90% în decurs de câteva zile și estimăm continuarea acestei crize pentru câteva luni. Criza nu este numai a noastră, este a mai multor altor verigi economice, furnizori de marfă, vânzători cash and carry, producători locali de alimente, vinuri, băuturi răcoritoare, servicii, delivery. Pe lângă această implicare în lanț, blocarea activității noastre va genera neplata taxelor locale, a taxelor naționale, chiriilor și altor obligații, va declanșa un șomaj masiv, într-o situație cu totul excepțională. Pentru a ne susține angajații, pentru a putea trece peste această perioadă, avem nevoie de sprijinul autorităților centrale și locale în regim de urgență, de masuri concrete de implicare a statului român pentru protejarea contribuabililor fără de care statul nu ar putea exista.”, spun cei de la Horetim.

Iar sprijinul solicitat de reprezentanţii industriei este mai mult decât masiv şi include toate ramurile activităţii. Pretenţiile sunt similare cu cele solicitate de restul industriei HoReCa.

„Suntem alături de colegii noștri din țară și susținem împreună aceleași măsuri pentru deblocarea crizei de lichidități. Astfel, în concordanță cu ceilalți reprezentanți din industria ospitalității din Romania susținem că: Datoriile statului către companii să fie plătite urgent ( TVA fără control prealabil, accize după caz, concedii medicale, plata de urgență a facturilor pe care statul le are de achitat către operatorii din domeniu pentru servicii de care a beneficiat în ultima perioadă). Plățile companiilor către autoritățile centrale și locale ( aferente obligațiilor fiscale scadențe la final de lună martie ) să fie cel puțin amânate pentru mai multe luni. Credite guvernamentale garantate de stat și la condiții financiare preferențiale până la limita corespunzătoare de două ori suma plătită de companie anul precedent pentru impozite locale și centrale. Măsuri pentru amânarea ratelor către bănci și/ sau societăți de leasing fără consecințe pentru companii. Măsuri care să împiedice/ îngreuneze intrarea în insolvență în următoarele 3 luni deoarece s-ar crea imediat blocaje și mai mari”, spun cei de la Horetim.

Patronii de hoteluri şi baruri vor sprijin de la stat şi în ceea ce priveşte angajaţii, codul muncii trebuie să devină mai flexibil, norma de lucru trebuie redusă, iar statul să contribuie cu scutiri  de impozite şi pentru sumele plătite.

„Codul muncii este necesar a fi flexibilizat, existând două măsuri care să intre în vigoare imediat: Șomaj tehnic cu plata indemnizației de către statul român și/sau Reducerea normei de lucru cu plata unui procent stabilit de către companie (între 30% și 50%) în condițiile scutirii de contribuții salariale și impozit pe venit a acestei părți. În plus statul să vină cu completarea diferenței, în așa fel încât angajații să aibă cât mai puțin de suferit”, se mai arată în anunţul celor de la Horetim.

Related posts

Câți turiști și câți bani a atras Castelul Bran în anul 2019

Papuc Irina

Universitatea de Vest Timişoara mută complet procesul de admitere pentru noul an universitar în mediul online

Robert Bloancă

Clujul și Timișoara sparg piața rezidențială a marilor orașe

Nora Dumitrescu

Timișoara: Clădirea Athena, cel mai mare spital privat din vestul țării, cumpărată cu 4 milioane euro

Stefana Muresan

Openville etapa I, inaugurare în trimestrul patru din 2018

Ionut Oprea

Hartă gastro-turistică a municipiului Sfântu Gheorghe, realizată de Asociaţia pentru Dezvoltarea Turismului

redactia

Propunerea EUV pentru Bookfest: 130 de titluri, nouă lansări de carte

Stefana Muresan

Timișul, hub regional în domeniul distribuției de gaze naturale. Transgaz investește aproape 50 mil. euro într-o conductă de gaze spre Serbia

redactia

Australienii de la ADX Energy cumpără licența de producție gaze Iecea Mare

redactia

S-a stabilit topul atracțiilor turistice din Sălaj

Nora Dumitrescu

Peștera Meziad și Peștera cu cristale Farcu sunt deschise și în extrasezon

Traian Dan

Socar va prelua șase benzinării Aral din zona Transilvaniei

Nora Dumitrescu

[Enjoy Transylvania!] Noble Castles, the Architectural Jewels of Yore

Transilvania Business

Recaş a ajuns la afaceri de 50 mil. euro şi continuă să crească

redactia

Institutul de Boli Cardiovasculare Timişoara, pregătit pentru acreditarea activității de transplant de inimă

Papuc Irina

Hidroelectrica vrea să devină jucător în industria turistică

Stefana Muresan

Încep lucrările de proiectare și execuție la Cabana de la Vadu Crișului

Traian Dan

Romsilva confecționează și vinde trăsura tip fast-food, unică în România

Ligia Voro

Satul de marmură din Hunedoara, unic în România. De aici s-a extras marmura pentru Casa Poporului din București

redactia

Business to more Business la Timisoara

Ionut Oprea

100.000 euro pentru pensiuni și restaurante prin programul „ELECTRIC UP”

Traian Dan

Sibiu a primit titlul de Regiune Gastronomică Europeană în anul 2019

Nicolae Pop

Un clujean vinde fotolii de masaj în toată lumea, inclusiv la Polul Nord

redactia

GEZE a echipat Shopping City Timișoara cu un sistem de ușă revoluționar

Ligia Voro

Leave a Comment