Timiș Turism

Industria HoReCa din Timişoara a pierdut 90% din activitate. Se solicită sprijin de la stat pentru protecţie

Industria hotelieră şi a restaurantelor din Timişoara are probleme mari de activitate, reprezentanţii acesteia spun că noul coronavirus le-a adus scăderi de 80 – 90 de procente a activităţii şi că nu vor putea face faţă situaţiei actuale. Organizația patronală Horetim s-a întâlnit pentru discutarea situației grave existente în industria ospitalității din Timiș. Iar concluziile discuţiilor arată că toate companiile din această industrie au fost afectate masiv de această criză legată de coronavirus (COVID-19). Acumj ei cer, alături de toată industria, facilităţi dintre cele mai interesante, pentru a nu intra în inslovenţă ş a produce probleme similare în toată industria orizontală.

„Activitatea comercială a scăzut brusc cu pană la 80-90% în decurs de câteva zile și estimăm continuarea acestei crize pentru câteva luni. Criza nu este numai a noastră, este a mai multor altor verigi economice, furnizori de marfă, vânzători cash and carry, producători locali de alimente, vinuri, băuturi răcoritoare, servicii, delivery. Pe lângă această implicare în lanț, blocarea activității noastre va genera neplata taxelor locale, a taxelor naționale, chiriilor și altor obligații, va declanșa un șomaj masiv, într-o situație cu totul excepțională. Pentru a ne susține angajații, pentru a putea trece peste această perioadă, avem nevoie de sprijinul autorităților centrale și locale în regim de urgență, de masuri concrete de implicare a statului român pentru protejarea contribuabililor fără de care statul nu ar putea exista.”, spun cei de la Horetim.

Iar sprijinul solicitat de reprezentanţii industriei este mai mult decât masiv şi include toate ramurile activităţii. Pretenţiile sunt similare cu cele solicitate de restul industriei HoReCa.

„Suntem alături de colegii noștri din țară și susținem împreună aceleași măsuri pentru deblocarea crizei de lichidități. Astfel, în concordanță cu ceilalți reprezentanți din industria ospitalității din Romania susținem că: Datoriile statului către companii să fie plătite urgent ( TVA fără control prealabil, accize după caz, concedii medicale, plata de urgență a facturilor pe care statul le are de achitat către operatorii din domeniu pentru servicii de care a beneficiat în ultima perioadă). Plățile companiilor către autoritățile centrale și locale ( aferente obligațiilor fiscale scadențe la final de lună martie ) să fie cel puțin amânate pentru mai multe luni. Credite guvernamentale garantate de stat și la condiții financiare preferențiale până la limita corespunzătoare de două ori suma plătită de companie anul precedent pentru impozite locale și centrale. Măsuri pentru amânarea ratelor către bănci și/ sau societăți de leasing fără consecințe pentru companii. Măsuri care să împiedice/ îngreuneze intrarea în insolvență în următoarele 3 luni deoarece s-ar crea imediat blocaje și mai mari”, spun cei de la Horetim.

Patronii de hoteluri şi baruri vor sprijin de la stat şi în ceea ce priveşte angajaţii, codul muncii trebuie să devină mai flexibil, norma de lucru trebuie redusă, iar statul să contribuie cu scutiri  de impozite şi pentru sumele plătite.

„Codul muncii este necesar a fi flexibilizat, existând două măsuri care să intre în vigoare imediat: Șomaj tehnic cu plata indemnizației de către statul român și/sau Reducerea normei de lucru cu plata unui procent stabilit de către companie (între 30% și 50%) în condițiile scutirii de contribuții salariale și impozit pe venit a acestei părți. În plus statul să vină cu completarea diferenței, în așa fel încât angajații să aibă cât mai puțin de suferit”, se mai arată în anunţul celor de la Horetim.

Related posts

Analiză: Unde se află cele mai apreciate hoteluri și pensiuni din țară

Papuc Irina

Preluarea A&D Pharma de către Glebi Holdings, autorizată de Consiliul Concurenţei

Stefana Muresan

Polonezii de la Impro, cu fabrici la Timişoara şi Cluj, estimează afaceri de 90 mil. lei, dublu faţă de 2017

redactia

Gigantul american Visteon deschide un centru de inginerie la Timișoara

redactia

[Enjoy Transylvania!] Drumul aurului

Transilvania Business

Americanii de la TE Connectivity au investit 6 mil. euro într-o fabrică de senzori la Giarmata

redactia

[Enjoy Transylvania!] Concepte de arhitectură în Transilvania (6): Satele românești

Transilvania Business

Blocuri reabilitate termic cu finanțare europeană la Timișoara

Stefana Muresan

Zbouri spre Munich

Transilvania Business

Operatorii de turism au reluat cursele charter spre litoralul grecesc, de pe Aeroportul Internaţional Timişoara

Robert Bloancă

Prima ediție a Made in Romania s-a încheiat. Transilvania și Banat reprezentate la vârf

Ligia Voro

Complexul muzeal Horea, pe lista investițiilor CJ Alba

Stefana Muresan

TM | Timișoara – Capitala Vinului din 2004

NO! HAI în Africa, cu mureșenii Adi, Călin și Ovidiu. Caritate și aventură: Budapest-Bamako Rally

Ligia Voro

Sute de feluri de vin, expuse și degustate la a XIV-a ediție VINVEST

Stefana Muresan

UVT, între cele mai bune 1396 universităţi din 92 de ţări din lume

Ligia Voro

Marmot sarbatoreste 1 an in Romania

Ionut Oprea

Din bani de la buget şi din fonduri europene: Infrastructura medicală din Timişoara se dezvoltă în ritm rapid

Robert Bloancă

Street Food Festival revine la Oradea în perioada 9 – 11 octombrie 2020

Traian Dan

REPORTAJ Turism în Delta Dunării: Potențial. Lipsă de viziune. Riscuri

Papuc Irina

Turismul românesc caută personal calificat

Stefana Muresan

Hotelul Dracula din Pasul Tihuța ar putea fi vândut cu 2 mil. euro

Stefana Muresan

Nestle, cu o fabrică în Timișoara, lider pe piața napolitanelor

Stefana Muresan

AHK avertizează că România poate pierde investiții

Ligia Voro

Leave a Comment