Banci Finante-banci Fiscalitate Slider Ultimele stiri

BNR ia măsuri menite să atenueze impactul epidemiei de coronavirus asupra populației

În data de 20 martie 2020, Consiliul de administraţie al Băncii Naţionale a României s-a întrunit într-o şedinţă de urgență și a adoptat un pachet de măsuri menit să atenueze impactul situației generate de epidemia de coronavirus asupra populației și companiilor românești.

În actualul context intern și internațional și în baza informațiilor și analizelor privind evoluțiile macroeconomice și financiare în continuă schimbare, Consiliul de administrație al BNR a hotărât reducerea ratei dobânzii de politică monetară cu 0,50 puncte procentuale, de la 2,5 la sută, la 2,0 la sută începând cu data de 23 martie 2020. De asemenea, CA al BNR a mai hotărât îngustarea coridorului simetric format de ratele dobânzilor facilităților permanente în jurul ratei dobânzii de politică monetară la ±0,5 puncte procentuale de la ±1 punct procentual.

Astfel, începând cu 23 martie 2020, rata dobânzii pentru facilitatea de depozit se menține la 1,50 la sută, iar rata dobânzii aferente facilității de creditare (Lombard) se reduce la 2,50 la sută, de la 3,50 la sută. Pe acest fond, este de așteptat ca principalele cotații ROBOR să cunoască o ajustare descendentă semnificativă”, transmite BNR.

Alte decizii ale Băncii Naționale sunt:

  • Furnizarea de lichiditate instituțiilor de credit prin intermediul operațiunilor repo (operațiuni revesibile cu titluri de stat) în vederea asigurării funcționării fluente a pieței monetare și a altor segmente ale pieței financiare;

  • Cumpărarea de titluri de stat în lei de pe piața secundară în vederea consolidării lichidității structurale din sistemul bancar care să contribuie la finanțarea în bune condiții a economiei reale și a sectorului public.

În funcție de evoluția situației, Consiliul de administrație este pregătit să decidă și reducerea ratei rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei și a celei aplicabile pasivelor în valută ale instituțiilor de credit.

Având în vedere gradul ridicat de incertitudine al evoluțiilor economice și financiare, Consiliul de administrație al BNR a hotărât, totodată, suspendarea calendarului ședințelor de politică monetară anunţat anterior, urmând ca ședințele pe probleme de politică monetară să aibă loc ori de câte ori va fi necesar.

Consiliul de administrație al BNR urmărește cu atenție evoluția situației, deciziile sale având ca obiectiv asigurarea stabilității macroeconomice și buna funcționare a sistemului bancar, a piețelor financiare în folosul populației și companiilor românești”, se precizează în comunicatul BNR.

Related posts

Top 10 companii farmaceutice în 2018

Stefana Muresan

Primul autobuz electric la Brașov. În total, au fost procurate 52 de unități cu bani de la Administrația Fondului pentru Mediu

Papuc Irina

SEE Supply Chain & Logistics Forum & Expo, 31 octombrie @București

Ligia Voro

ARCPA, la Guvern: „România trebuie să își păstreze calitatea de jucător relevant pe piața globală a comerțului cu cereale”

Papuc Irina

Compania Națională de Investiții, peste 550 de obiective în lucru

redactia

Bunele practici de management, dezbătute la o degustare de vin

Nora Dumitrescu

Ferma Recea Cristur: “Suntem refuzați de supermarketuri”

Nora Dumitrescu

Prima Shops va deschide o galerie comercială la Satu Mare, spre Carei

Traian Dan

Agricultorii de pe Valea Someșului se transformă în manageri de ferme

Nora Dumitrescu

Compania clujeană Cyscale a fost listată pe SeedBlink

Nora Dumitrescu

Germania, Franţa şi Italia, primele trei ţări care controlează subgrupuri de întreprinderi din România

Stefana Muresan

Producătorul german de ambalaje ILLIG, investiție într-o nouă locație de producție în Parcul Industrial Șura Mică de lângă Sibiu

redactia

[Enjoy Transylvania!] The tourist attractions of Băile Figa and Sîngeorz-Băi (Figa and Sîngeorz Baths)

Transilvania Business

CFR SA – 48 de șantiere pe rețeaua feroviară, în valoare de 141,6 milioane lei

Stefana Muresan

Bistrița: Sanovil a început construcția celei mai mari investiții private din regiune în domeniul sănătății

Stefana Muresan

TAGRO made by IRUM, lansat oficial și la INDAGRA 2018

redactia

O investiție de 2,5 milioane de euro: Seniorenresidenz Maria Theresia, căminul – acasă de la Șura Mică

redactia

Piețele agro ale Sălajului se mută pe internet

Nora Dumitrescu

Brașov: Tractorul U650 va fi comercializat din nou în România, la prețul de 16.000 de euro

Stefana Muresan

Bistriţa-Năsăud, pe primul loc în ţară la atragerea de fonduri europene

redactia

A 22 year journey from energy and telecom infrastructure to general contracting & making cities smart

Ionut Oprea

Top cinci comune din România unde se trăiește mai bine decât în Occident, datorită investițiilor și atragerii fondurilor europene

Stefana Muresan

”Transalpina de Apuseni”: O asociere formată din constructori români și italieni, interesată de contractul de zeci de milioane de euro

redactia

The total office stock in 15 CEE countries will exceed 30 million m² by 2021

Ionut Oprea

Leave a Comment