Antreprenori Comert Fiscalitate Industrie Slider Ultimele stiri

Eficiența soluțiilor propuse de Guvern, disecată de IMM-uri. Propuneri noi

Eficiența soluțiilor propuse de Guvern, disecată de IMM-uri. Propuneri noi

Ca urmare a publicării în Monitorul Oficial a măsurilor adoptate de Guvernul României pentru sprijinirea IMM-urilor afectate de reducerea sau suspentarea activității din cauza virusului COVID-19, CNIPMMR a realizat în perioada 22.03 – 24.03 un sondaj de opinie cu privire la eficiența măsurilor luate de Guvern și necesitatea introducerii de noi măsuri pentru IMM-uri.

Rezultatele sondajului

În cadrul sondajului au fost intervievați un număr de 6.120 antreprenori, în proporţie de 62,9% microîntreprinderi, 20,2% întreprinderi mici, 11,1% întreprinderi mijlocii și 5,8% alte forme de organizare.

Întrebați cum au fost afectati de deciziile autorităților în lupta cu COVID-19 (răspunsuri multiple), 64.3% dintre antreprenori au precizat că li s-au redus veniturile. Celelalte efecte negative pe care antreprenorii le-au resimțit au fost: reducerea activității (50%), suspendarea activității (39,1%), diminuarea producției (16,4%), diminuarea numărului salariaților (11,7%).

Antreprenorii s-au arătat deschiși în a apela la măsurile economice adoptate de Guvern, 63,3% dintre respondenții chestionarului răspunzând pozitiv. 36,7% dintre aceștia au precizat că nu vor apela la nicio măsură adoptată de Guvern.

La întrebarea: În ce măsură vă ajută măsurile economice și sociale adoptate de Guvern?”, 34,4% dintre ei au precizat că nu îi ajută deloc, 30,5% – că îi ajută în mică măsură, în timp ce 26,2% nu pot cuantifica impactul acestora în cadrul societății lor. Doar 9% dintre respondenți au precizat că măsurile economice adoptate de Guvern îi ajută în mare măsură.

Astfel, principalele măsuri ce vor fi aplicate în cadrul societăților (răspunsuri multiple), se numără: amânarea plății obligațiilor fiscale scadente pe perioada menținerii stării de urgență și încă 30 de zile de la data încetării acesteia (74%); solicitarea indemnizației de 75% din salariu de bază pentru salariații ale căror contracte de muncă au fost suspendate pe perioadă menținerii stării de urgență (46.60%); solicitarea certificatului de urgență pentru suspendarea unor obligații contractuale (33.90%); solicitarea unui credit în baza programului IMM Invest Romania cu dobândă subvenționată de către stat (25.60%).

Antreprenorii care nu vor implementa niciuna din măsurile adoptate de Guvern au obiectat următoarele motive (răspunsuri multiple): sunt neclare condițiile de acordare a beneficiilor oferite de stat (46,10%); autoritățile nu vor putea face față solicitărilor venite din partea agenților economici (36,30%); nu dispun de sumele necesare pentru susținerea indemnizației de 75% prevăzută de stat pentru angajații al căror contract de muncă a fost suspendat temporar (31,30%); este o procedură laborioasă și de lungă durată (31%); măsurile nu sunt adaptate nevoilor firmei mele (29,90%).

Propuneri noi

În final, antreprenorii consideră necesară adoptarea a altor noi măsuri (răspunsuri multiple). Astfel, 70,70% dintrea antreprenori vor suspendarea plății contribuțiilor sociale pe perioada stării de urgență și până la 3 luni de la data încetării acesteia. De asemenea, 64,90% solicită suspendarea ratelor și dobânzilor bancare şi de leasing pe o perioadă de 6 luni pentru firmele și angajații afectați de criza Covid19.

54% dintre respondenți vor suspendarea plății impozitului pe cifra de afaceri pe perioada stării de urgență și până la 3 luni de la data încetării acesteia.

Suspendarea plății TVA-ului datorat, pe perioada stării de urgență și până la 3 luni de la data încetării acesteia este dorită de 52,10% dintre antreprenorii chestionați.

Alți 50,30% dintre antreprenori vor transformarea somajului tehnic într-o măsură activă de ocupare, munca flexibilă, care să presupună că deși statul susține 75% din salariu, angajatul merge la lucru în mod flexibil pentru a menține activitatea economică a companiei și societății.

Statul trebuie să facă investiții majore (minim 100 miliarde lei) în economie, consideră alți 47,60% dintre respondenți.

44,40% dintre IMM-uri solicită subvenționarea utilitătilor pentru angajații aflați în somaj tehnic și familiile lor, iar 40,50% vor extinderea perioadei de implementare a proiectelor finanţate din fonduri europene dincolo de perioada maximă prevăzută inițial.

Related posts

Fonduri europene pentru clădirile din Deva

Stefana Muresan

Besmax Pharma Distribution donează echipamente de plasmafereză ce pot salva viața pacienților cu Covid-19 din România: „Luni vom semna contractul de donație”

Papuc Irina

Alte două palate din Oradea, dintre care o replică a unei clădiri din Veneţia, intră în reabilitare

redactia

Chirurgul Victor Costache, deținătorul unui record mondial, repornește inimi la Sibiul. „Am fost foarte motivat să revin după mai bine de zece ani în propria țară”

redactia

INTERNATIONAL BUSINESS FORUM – eveniment-premieră în România, organizat de Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat

Stefana Muresan

Preşedintele Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu (FITS), Constantin Chiriac, decorat cu Ordinul Soarelui Răsare

Papuc Irina

Destinația turistică Sibiu va fi promovată la Târgul de Turism Viena

Papuc Irina

Florin Buicu: “Ne dorim, prin noua Lege a Sănătății, un cadru predictibil, transparent”

Stefana Muresan

Mihai Daraban, în premieră, la ședința Consiliului General al World Chambers Federation Dubai

redactia

Speedwell a început procesul de vânzare a Record Park Offices din Cluj Napoca

Papuc Irina

Perspective de CEO pentru 2017

Ionut Oprea

Sume ”fără precedent” pentru bugetul Aeroportului Internaţional “Transilvania” Târgu-Mureş

Stefana Muresan

CEFC intenționează să finanțeze cu 3 miliarde dolari dezvoltarea KMG International (fostul Rompetrol)

Stefana Muresan

Incinta de vest a Cetății Râșnov va fi reabilitată cu fonduri europene nerambursabile

Ligia Voro

Marea Unire a Vinurilor

Stefana Muresan

Primul salon al vinurilor la Oradea, organizat de Asociaţia pentru cultura şi civilizaţia vinului Millésime

Stefana Muresan

Porsche Engineering își consolidează prezența în România și majorează numărul de angajați

Stefana Muresan

Lotul 3 al Autostrăzii Sebeș-Turda, în grafic pentru octombrie

Stefana Muresan

Werner Wolff: Deschiderea rutei Bucureşti – Sibiu – Stuttgart, avantaj consistent pentru întărirea industriei româno-germane din regiune

Stefana Muresan

UBB, prima universitate din România și printre primele din lume

Stefana Muresan

Un nou parteneriat între UBB, grupul Porsche și NTT Data

Stefana Muresan

Wetterbest, in care Teraplast detine 60%, tinteste exporturi de 1 mil. euro

Stefana Muresan

Vinurile de Jidvei, medaliate cu aur și argint la cea mai mare competiție din lume

Stefana Muresan

AFM: 256 de dosare au fost aprobate pentru achiziţia a 475 de autovehicule prin Programul Rabla, destinat persoanelor juridice

Papuc Irina

Leave a Comment