Antreprenori Comert Fiscalitate Industrie Slider Ultimele stiri

Eficiența soluțiilor propuse de Guvern, disecată de IMM-uri. Propuneri noi

Eficiența soluțiilor propuse de Guvern, disecată de IMM-uri. Propuneri noi

Ca urmare a publicării în Monitorul Oficial a măsurilor adoptate de Guvernul României pentru sprijinirea IMM-urilor afectate de reducerea sau suspentarea activității din cauza virusului COVID-19, CNIPMMR a realizat în perioada 22.03 – 24.03 un sondaj de opinie cu privire la eficiența măsurilor luate de Guvern și necesitatea introducerii de noi măsuri pentru IMM-uri.

Rezultatele sondajului

În cadrul sondajului au fost intervievați un număr de 6.120 antreprenori, în proporţie de 62,9% microîntreprinderi, 20,2% întreprinderi mici, 11,1% întreprinderi mijlocii și 5,8% alte forme de organizare.

Întrebați cum au fost afectati de deciziile autorităților în lupta cu COVID-19 (răspunsuri multiple), 64.3% dintre antreprenori au precizat că li s-au redus veniturile. Celelalte efecte negative pe care antreprenorii le-au resimțit au fost: reducerea activității (50%), suspendarea activității (39,1%), diminuarea producției (16,4%), diminuarea numărului salariaților (11,7%).

Antreprenorii s-au arătat deschiși în a apela la măsurile economice adoptate de Guvern, 63,3% dintre respondenții chestionarului răspunzând pozitiv. 36,7% dintre aceștia au precizat că nu vor apela la nicio măsură adoptată de Guvern.

La întrebarea: În ce măsură vă ajută măsurile economice și sociale adoptate de Guvern?”, 34,4% dintre ei au precizat că nu îi ajută deloc, 30,5% – că îi ajută în mică măsură, în timp ce 26,2% nu pot cuantifica impactul acestora în cadrul societății lor. Doar 9% dintre respondenți au precizat că măsurile economice adoptate de Guvern îi ajută în mare măsură.

Astfel, principalele măsuri ce vor fi aplicate în cadrul societăților (răspunsuri multiple), se numără: amânarea plății obligațiilor fiscale scadente pe perioada menținerii stării de urgență și încă 30 de zile de la data încetării acesteia (74%); solicitarea indemnizației de 75% din salariu de bază pentru salariații ale căror contracte de muncă au fost suspendate pe perioadă menținerii stării de urgență (46.60%); solicitarea certificatului de urgență pentru suspendarea unor obligații contractuale (33.90%); solicitarea unui credit în baza programului IMM Invest Romania cu dobândă subvenționată de către stat (25.60%).

Antreprenorii care nu vor implementa niciuna din măsurile adoptate de Guvern au obiectat următoarele motive (răspunsuri multiple): sunt neclare condițiile de acordare a beneficiilor oferite de stat (46,10%); autoritățile nu vor putea face față solicitărilor venite din partea agenților economici (36,30%); nu dispun de sumele necesare pentru susținerea indemnizației de 75% prevăzută de stat pentru angajații al căror contract de muncă a fost suspendat temporar (31,30%); este o procedură laborioasă și de lungă durată (31%); măsurile nu sunt adaptate nevoilor firmei mele (29,90%).

Propuneri noi

În final, antreprenorii consideră necesară adoptarea a altor noi măsuri (răspunsuri multiple). Astfel, 70,70% dintrea antreprenori vor suspendarea plății contribuțiilor sociale pe perioada stării de urgență și până la 3 luni de la data încetării acesteia. De asemenea, 64,90% solicită suspendarea ratelor și dobânzilor bancare şi de leasing pe o perioadă de 6 luni pentru firmele și angajații afectați de criza Covid19.

54% dintre respondenți vor suspendarea plății impozitului pe cifra de afaceri pe perioada stării de urgență și până la 3 luni de la data încetării acesteia.

Suspendarea plății TVA-ului datorat, pe perioada stării de urgență și până la 3 luni de la data încetării acesteia este dorită de 52,10% dintre antreprenorii chestionați.

Alți 50,30% dintre antreprenori vor transformarea somajului tehnic într-o măsură activă de ocupare, munca flexibilă, care să presupună că deși statul susține 75% din salariu, angajatul merge la lucru în mod flexibil pentru a menține activitatea economică a companiei și societății.

Statul trebuie să facă investiții majore (minim 100 miliarde lei) în economie, consideră alți 47,60% dintre respondenți.

44,40% dintre IMM-uri solicită subvenționarea utilitătilor pentru angajații aflați în somaj tehnic și familiile lor, iar 40,50% vor extinderea perioadei de implementare a proiectelor finanţate din fonduri europene dincolo de perioada maximă prevăzută inițial.

Related posts

Festival de modă sub egida Fashion Council la Cluj

Nora Dumitrescu

Moldovenii de la Dedeman vor preluarea integrală a Cemacon, la 55 de bani pe acţiune

Stefana Muresan

Biofarm are de recuperat aproape 200 de mii de lei de la Relad

Ligia Voro

Sistem IoT pentru ridicarea prioritară a deșeurilor din Cluj

Nora Dumitrescu

Treceri de pietoni 3D, amenajate în centrul Zalăului

Nora Dumitrescu

Un brand cât o tradiție. De IONESCU, sută la sută cânepă

Papuc Irina

Contract semnat pentru reabilitarea zonei urbane Dealul Cetății Deva

Ligia Voro

Au început lucrările la parcarea subterană din Centrul Civic din Oradea

Traian Dan

Businessmenii din Baia Mare: vrem mai multe curse internaționale pe aeroport

Nora Dumitrescu

SONDAJ: 86% dintre români nu s-ar putea susține dacă și-ar pierde job-ul

Ligia Voro

Hunedoara: 20 de blocuri și o școală, reabilitate din fonduri europene

Stefana Muresan

Cluj: Onyx Beacon oferă soluții IT americanilor care produc avioanele de luptă F-16 și F-35

Stefana Muresan

FOTO: Promisiuni de încă 33,5 km din Autostrada Transilvania

Ligia Voro

Un antreprenor din Brașov a investit 100.000 de euro într-o linie de producție de biocide: Fabrică dezvoltată cu bani prin Programul IMM Invest

Ion Surdu

Datacor vrea să investească 1,35 mil. euro în Parcul Industrial Bistrița

Stefana Muresan

Să nu uităm de înregistrarea mărcii

Ligia Voro

Camerele agricole din Ungaria, replicate în România

Nora Dumitrescu

S-a semnat contractul pentru realizarea drumului de legătură Oradea – Oșorhei

Stefana Muresan

RAAL Bistriţa caută 125 de oameni pentru fabrica de sisteme de răcire

Stefana Muresan

12 constructori, in cursa pentru centura Timisoarei

Stefana Muresan

Elevii din Baia Mare învață antreprenoriat și inovație în IT

Ligia Voro

Dezvoltatorul de hale industriale Mara Com Mixt, împrumut de 15 milioane lei pentru cel mai mare complex rezidențial din Timișoara

Stefana Muresan

CNIPMMR, împreună cu Google, ajută firmele româneşti să facă export

Traian Dan

Judeţul Cluj conduce topul de consum fraudulos de gaze naturale, potrivit Delgaz Grid

Ligia Voro

Leave a Comment