Antreprenori Comert Fiscalitate Industrie Slider Ultimele stiri

Eficiența soluțiilor propuse de Guvern, disecată de IMM-uri. Propuneri noi

Eficiența soluțiilor propuse de Guvern, disecată de IMM-uri. Propuneri noi

Ca urmare a publicării în Monitorul Oficial a măsurilor adoptate de Guvernul României pentru sprijinirea IMM-urilor afectate de reducerea sau suspentarea activității din cauza virusului COVID-19, CNIPMMR a realizat în perioada 22.03 – 24.03 un sondaj de opinie cu privire la eficiența măsurilor luate de Guvern și necesitatea introducerii de noi măsuri pentru IMM-uri.

Rezultatele sondajului

În cadrul sondajului au fost intervievați un număr de 6.120 antreprenori, în proporţie de 62,9% microîntreprinderi, 20,2% întreprinderi mici, 11,1% întreprinderi mijlocii și 5,8% alte forme de organizare.

Întrebați cum au fost afectati de deciziile autorităților în lupta cu COVID-19 (răspunsuri multiple), 64.3% dintre antreprenori au precizat că li s-au redus veniturile. Celelalte efecte negative pe care antreprenorii le-au resimțit au fost: reducerea activității (50%), suspendarea activității (39,1%), diminuarea producției (16,4%), diminuarea numărului salariaților (11,7%).

Antreprenorii s-au arătat deschiși în a apela la măsurile economice adoptate de Guvern, 63,3% dintre respondenții chestionarului răspunzând pozitiv. 36,7% dintre aceștia au precizat că nu vor apela la nicio măsură adoptată de Guvern.

La întrebarea: În ce măsură vă ajută măsurile economice și sociale adoptate de Guvern?”, 34,4% dintre ei au precizat că nu îi ajută deloc, 30,5% – că îi ajută în mică măsură, în timp ce 26,2% nu pot cuantifica impactul acestora în cadrul societății lor. Doar 9% dintre respondenți au precizat că măsurile economice adoptate de Guvern îi ajută în mare măsură.

Astfel, principalele măsuri ce vor fi aplicate în cadrul societăților (răspunsuri multiple), se numără: amânarea plății obligațiilor fiscale scadente pe perioada menținerii stării de urgență și încă 30 de zile de la data încetării acesteia (74%); solicitarea indemnizației de 75% din salariu de bază pentru salariații ale căror contracte de muncă au fost suspendate pe perioadă menținerii stării de urgență (46.60%); solicitarea certificatului de urgență pentru suspendarea unor obligații contractuale (33.90%); solicitarea unui credit în baza programului IMM Invest Romania cu dobândă subvenționată de către stat (25.60%).

Antreprenorii care nu vor implementa niciuna din măsurile adoptate de Guvern au obiectat următoarele motive (răspunsuri multiple): sunt neclare condițiile de acordare a beneficiilor oferite de stat (46,10%); autoritățile nu vor putea face față solicitărilor venite din partea agenților economici (36,30%); nu dispun de sumele necesare pentru susținerea indemnizației de 75% prevăzută de stat pentru angajații al căror contract de muncă a fost suspendat temporar (31,30%); este o procedură laborioasă și de lungă durată (31%); măsurile nu sunt adaptate nevoilor firmei mele (29,90%).

Propuneri noi

În final, antreprenorii consideră necesară adoptarea a altor noi măsuri (răspunsuri multiple). Astfel, 70,70% dintrea antreprenori vor suspendarea plății contribuțiilor sociale pe perioada stării de urgență și până la 3 luni de la data încetării acesteia. De asemenea, 64,90% solicită suspendarea ratelor și dobânzilor bancare şi de leasing pe o perioadă de 6 luni pentru firmele și angajații afectați de criza Covid19.

54% dintre respondenți vor suspendarea plății impozitului pe cifra de afaceri pe perioada stării de urgență și până la 3 luni de la data încetării acesteia.

Suspendarea plății TVA-ului datorat, pe perioada stării de urgență și până la 3 luni de la data încetării acesteia este dorită de 52,10% dintre antreprenorii chestionați.

Alți 50,30% dintre antreprenori vor transformarea somajului tehnic într-o măsură activă de ocupare, munca flexibilă, care să presupună că deși statul susține 75% din salariu, angajatul merge la lucru în mod flexibil pentru a menține activitatea economică a companiei și societății.

Statul trebuie să facă investiții majore (minim 100 miliarde lei) în economie, consideră alți 47,60% dintre respondenți.

44,40% dintre IMM-uri solicită subvenționarea utilitătilor pentru angajații aflați în somaj tehnic și familiile lor, iar 40,50% vor extinderea perioadei de implementare a proiectelor finanţate din fonduri europene dincolo de perioada maximă prevăzută inițial.

Related posts

Clujul reia legăturile aeriene cu Germania, Austria, Elveția și Irlanda

Nora Dumitrescu

Din 15 martie se vor acorda finanțări pentru panouri fotovoltaice

Stefana Muresan

„Înghețarea” listărilor de pachete minoritare pe piața de capital contravine intereselor României

Ligia Voro

Listarea la BVB ar putea determina evaluarea AAGES la 7-9 mil. euro

Stefana Muresan

Alianța Vestului din fabricile de mobilier: Linii de producție fără oameni, in și cânepă în loc de lemn

Stefana Muresan

Topul Național al Firmelor: Companiile private, creștere impresionată în România

redactia

UNCAPI & Cooperativa Țara Mea: Prețurile alimentelor de bază în perioada Paștelui

Stefana Muresan

IFM, donație de 50.000 de euro pentru Spitalul Județean Sibiu. Campania de fundraising se extinde către alte spitale

Papuc Irina

Optim PM a asistat IKEA în deschiderea celui mai mare magazin din sud-estul Europei

Ligia Voro

Corina Crețu dezbate viitorul politicii de coeziune la București în cadrul reuniunii Conferinței comisiilor de afaceri europene din parlamentele țărilor UE

redactia

Mii de măști și mănuși din Germania pentru spitalele Satu Mare

Traian Dan

Premieră națională: Cercetători de la Timișoara au realizat prototipul unui dispozitiv care sterilizează aerul expirat de pacienții bolnavi. Se testează la OncoGen

Ion Surdu

Hunedoara: Omul de afaceri Mihai Miron (Ropharma), investiții într-o fabrică de lapte cu proprietăți terapeutice

Stefana Muresan

Orădenilor li se va lua temperatura la intrarea în piețe și la sosirea la muncă

Traian Dan

TAROM, nouă promoție la biletele de avion, cu prețuri de la 99 euro pentru unele destinații

redactia

Situația la zi a acordurilor de mediu pentru proiectele de infrastructură rutieră

Stefana Muresan

Una dintre cele mai puternice femei de afaceri din România vrea să aducă învățământul românesc în top 10 european

redactia

Sibiu: Viitoarea Regiune Gastronomică Europeană, finanțare europeană de 160.000 de euro

Stefana Muresan

BNR lansează monede cu tema „30 de ani de la Revoluția Română”: două pentru colecționare și una pentru circulație

Papuc Irina

Hidroelectrica, dividende de peste un miliard de lei

Stefana Muresan

Prima sesiune a Școlii Internaționale de Programare și Robotică LOGISCOOL 

Ligia Voro

Peste zece milioane de euro, oferta primului investitor pentru un terminal cargo la Sibiu

Stefana Muresan

„Administrații eficiente și primari vizionari”. Sânpaul, noul pol industrial al judeţului Mureş

Transilvania Business

Riscurile procurării de echipamente medicale în contextul Covid-19: cadrul legislativ și nevoile sociale

Ion Surdu

Leave a Comment