Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Platformă de biologie moleculară pentru boli infecțioase în Baia Mare

Fonduri de aproape o jumătate de milion de lei sunt destinate achiziției unei platforme de biologie moleculară ce va permite efectuarea a 300 de teste de coronavirus pe zi.

Primul mare efort financiar va merge către Spitalul de Boli Infecțioase și Psihiatrie (SBIP) Baia Mare, unde urmează să se demareze procedura de achiziție publică a platformei integrate de biologie moleculară Real Time PCR, ce va permite procesarea a peste 300 teste/zi.

Deși, inițial investiția de 450.000 lei a fost gândită sub forma unui parteneriat între Consiliul Județean (CJ) Maramureș, SBIP, Direcția de Sănătate Publică și Ministerul Sănătății, această abordare ar întârzia mult achiziția, nefiind deschise file de finanțare la nivelul Ministerului Sănătății

CJ va suporta întreaga sumă necesară din bugetul propriu, urmând să încerce decontarea ei din bugetul de stat. Maramureșenii ar trebui să poată să fie testați fără a mai fi necesară trimiterea probelor la Cluj, unde procesarea durează foarte mult din cauza faptului că sunt colectate toate probele din Regiunea Nord-Vest.

La Spitalul Județean de Urgență Dr. Constantin Opriș Baia Mare, CJ va aloca fonduri de 500.000 lei, în vederea achiziționării echipamentelor de protecție necesare cadrelor medicale și pacienților. Pentru a evita situația în care au ajuns mai multe spitale din țară, unde personalul medical s-a infectat din cauza lipsei materialelor de protecție, alocarea resurselor financiare cu această destinație se va face cu prioritate.

De finanțare din partea CJ va beneficia și Inspectoratul pentru Situații de Urgență Maramureș, în vederea achiziționării de materiale necesare pentru dotarea cu aparatura electronică, care să permită desfășurarea online a unei părți din activitatea instituției.

Administrația județeană așteaptă cereri de finanțare din partea administrațiilor locale care luptă împotriva coronavirusului, cu precădere din partea acelor autorități locale pe raza cărora există centre de carantină și au nevoie de contracte cu societăți comerciale specializate în eliminarea deșeurilor contaminate.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Au demarat lucrările la Centura Sud de ocolire a Timişoarei

Articolul următor

Eficiența soluțiilor propuse de Guvern, disecată de IMM-uri. Propuneri noi

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share