Bihor Comert Gastronomie Slider Ultimele stiri

Produse din Bihor pentru bihoreni! – se încearcă promovarea produselor locale

Două asociații din Bihor, Asociaţia Culturală D’ART Oradea, deţinătoarea mărcii înregistrate „D’ALE PORCULUI” şi iniţiatoarea conceptului „GOOD CHEFS”, şi Asociaţia Comunelor din România (ACOR) – Filiala Judeţeană Bihor, au lansat o amplă campanie de identificare şi promovare a producătorilor bihoreni din industria alimentară şi din industriile conexe acesteia.

În comunicatul celor două asociații se precizeză că: Pentru a gestiona cu succes situaţii de criză (de tipul pandemiei COVID-19 prin care trecem în această perioadă), se dovedeşte că este foarte important ca oamenii să aibă acces facil la produse alimentare – atât proaspete, cât şi conservate. Deci, principalii furnizori ar trebui să fie cei locali”.

Promovează produsele locale

Producătorii locali – mici sau mari, autorizaţi sau în curs de autorizare – vor fi promovaţi în presă şi, mai ales, pe reţelele de socializare, astfel încât locuitorii unei zone să afle care sunt furnizorii cei mai apropiaţi şi să îşi poată face aprovizionarea rapid şi în siguranţă. La dispoziția acestora este pusă și pagina de Facebook Festivalul-Concurs „D’ale Porcului”.

Produse din Bihor FOTO: D-ALE PORCULUI

Listele cuprind crescători de animale pentru carne, lapte, ouă, miere etc.; cultivatori de cereale, plante oleaginoase, legume, fructe, ierburi aromatice etc.); culegători de fructe, plante medicinale etc.; producători de mezeluri, brânzeturi şi alte lactate, produse apicole, pâine şi alte produse de panificaţie, uleiuri, conserve de toate felurile, alimente congelate/ semipreparate, băuturi alcoolice şi non-alcoolice, siropuri şi poţiuni, condimente etc.).

De asemenea, pe liste se vor regăsi cu timpul, furnizori de flori şi ghiveche, ţesături, coşuri şi mături, mobilier de grădină, ceramică şi multe altele, din industrii conexe celei alimentare.

Am solicitat primarilor din judeţ să ne trimită liste cu producătorii locali, ca să îi putem promova. O parte au făcut-o deja, ceilalţi sperăm că vor sprijini şi ei demersul nostru. În aceste momente grele pentru toată lumea, este important să ne sprijinim comunităţile: să ne promovăm producătorii locali, să cumpărăm şi să consumăm local!”, spune Ioan Şora, primarul comunei Pomezeu şi preşedintele ACOR Bihor.

Una dintre cele mai importante componente ale dezvoltării durabile a oricărui judeţ este, în opinia mea, stabilirea de parteneriate între furnizorii locali din domeniile zootehnic şi agricol şi procesatorii locali din industria alimentară. Din nefericire, în Bihor, cele două categorii amintite nu s-au întâlnit încă în cadru organizat, motiv pentru care stabilesc greu relaţii de afaceri – reciproc avantajoase şi, cel mai important, avantajoase pentru comunitate. Sperăm să remediem acest aspect după criza prin care trecem; până atunci încercăm să construim baze de date cu cele două categorii”, declară Nicolae Pop, de la Asociaţia Culturală D’ART.

Iniţiatorii campaniei salută, de asemenea, iniţiativele de tip „Aprozar local” şi „Produs tradiţional local” apărute pe reţelele de socializare, mai ales pe Facebook. Informaţii şi date utile pot fi găsite pe paginile de Facebook „Aprozar Online Oradea” şi „Produs în Bihor”. „Cumpăraţi şi consumaţi produse agro-alimentare locale: produse în Bihor, crescute în Bihor! E pentru sănătatea şi bunăstarea noastre, ale tuturor! Fiţi mândri! Bihoreni pentru Bihor!”, este îndemnul celor două asociații.

Related posts

Finantare REGIO de 20 mil. lei pentru infrastructura turistica din Ocna Sibiului

Stefana Muresan

Cu afaceri de peste 10 milioane de euro, Caremil&Smirodava mizează pe puterea alianțelor

Papuc Irina

Boia Invest ridică două clădiri în zona cantinei studențești Hașdeu din Cluj-Napoca

Stefana Muresan

Autobuze electrice cu încărcare wireless, în Cluj-Napoca

Stefana Muresan

Bistrițenii de la Monor, afaceri de peste 15 mil. de euro

Stefana Muresan

CBRE România Flash Call: Impactul COVID-19 pe piața imobiliară se va resimți în al doilea trimestru. Măsurile de siguranță și tehnologia sunt pe agenda tuturor

Papuc Irina

WELLBEING at WORK: o prioritate pentru companiile secolului XXI

Ionel Albu

Cities of Tomorrow #6: reconversion & revitalisation

Ionut Oprea

Sibiul concurează pentru titlul de cea mai bună destinație turistică din Europa

Papuc Irina

Sorin Lazăr, președintele Comisiei de Buget din Camera Deputaților: „Antreprenorii au nevoie să nu fie încurcați de statul român”

Papuc Irina

Zărnești investește 5 milioane de euro într-o stație de epurare modernă

Papuc Irina

Bucureștenii de la Urban Team vor elabora noul PUG al Zalăului

Nora Dumitrescu

Producătorul român de medicamente Antibiotice Iași a înregistrat venituri mai mari în 2019. Exporturile au crescut cu 25%

Papuc Irina

Comunitatea de business germană solicită introducerea urgentă a sistemului de muncă flexibilă

Ligia Voro

Daniel Buda, vicepreședintele Comisiei de Agricultură din Parlamentul European: “Comisia Agri din PE vine în sprijinul fermierilor cu măsuri concrete!”

Ligia Voro

Nouă intrare pe piața românească: CBRE a consiliat Bank of China în deschiderea sucursalei din București, prin închirierea a 800 mp de birouri în City Gate

Papuc Irina

Hidroelectrica modernizează stația de 110 kV de la Brădișor

Ligia Voro

Robotul terapeut care ajută copiii cu autism, creat de cercetătorii de la UBB. Proiect de 800.000 de euro, din fonduri europene

redactia

Canah din Salonta, singura fabrică din Europa care produce produse bio din seminţe de cânepă, afaceri pe peste 5 mil. euro

redactia

Noul mall din Sibiu va avea 9 săli de cinema ultramoderne

Papuc Irina

PORR Construct, desemnat antreprenor general al Vox Vertical Village

Stefana Muresan

Oaza de liniște ascunsă în munții de unde izvorăște Aur’a, apa de aur a Banatului, reamenajată

redactia

Este nevoie de o ”legislație permisivă” pentru revigorarea turismului balnear românesc

Stefana Muresan

Universal Alloy, investiția anului în Maramureș

Nora Dumitrescu

Leave a Comment