Analize Sanatate Slider Ultimele stiri

56% dintre români nu pot lucra de acasă, rămânând vulnerabili infecției cu Covid

Potrivit unui studiu realizat de compania de consultanță MKOR, jumătate dintre români reduc cheltuielile la minim și peste 40% se gândesc de două ori înainte de a face o cheltuială. Aproximativ 1 din 4 persoane au făcut provizii de mâncare și alte produse de bază pentru această perioadă.

56% dintre români nu pot lucra de acasă, rămânând vulnerabili infecției cu noul coronavirus. De asemenea, o treime dintre români își contactează mai des familia și prietenii, față de care simt mai multă grijă în prezent.

Studiul arată că românii și-au schimbat obiceiurile de zi cu zi, în proporție de 98%, ca răspuns la epidemia de Coronavirus (COVID-19).

82% dintre români se spală și se dezinfectează mai des pe mâini, iar 75% evită spațiile publice, ieșind afară doar pentru drumurile de strictă necesitate. 46% dintre persoane își iau măsuri de precauție suplimentară, alegând să poarte mască și mănuși atunci când ies afară.

În privința obiceiurilor de cumpărare ale românilor, aproape jumătate aleg să reducă cheltuielile la minim (49%) în această perioadă, gândindu-se de două ori înainte de a face o cheltuială (42%). Adulții între 45-54 ani sunt cei mai preocupați de bugetul pentru cheltuielile zilnice.

Aproximativ 1 din 4 persoane și-au asigurat provizii de mâncare și alte produse de bază pentru această perioadă. 30% dintre români se îndreaptă către cumpărăturile online zilele acestea, mai mult decât o făceau înainte de epidemia de Coronavirus.

Pentru mai mult de jumătate (56%) dintre românii care au un loc de muncă, lucrul de acasă nu este posibil, din cauza specificului muncii pe care o realizează, făcând ca peste jumătate din populația activă să rămână vulnerabilă la virus. 34% dintre angajați și-au adaptat modul de lucru de acasă, fie parțial (22%), fie în totalitate (12%). 9% obișnuiau să lucreze de acasă și înainte. Epidemia de Coronavirus are și un impact pozitiv, în sensul în care mai mulți români își manifestă mai mult grija față de prieteni și familie (37%) ori petrec mai mult timp cu copiii (25%).

Starea de spirit a românilor în aceste zile

Din analizele MKOR Consulting, românii trăiesc o stare de conștientizare a importanței prezentului, care ocupă în aceste momente primul loc în lista priorităților tuturor, timpul petrecut cu familia și cei apropiați, iar sănătatea și bunăstarea acestora reprezintă cele mai de preț lucruri. Româncele tind să pună mai mult accentul pe importanța relațiilor interumane și valorile pe care să le cultivăm în această perioadă grea, și fac apel la solidaritate și credință.

În schimb, bărbații enunță o perspectivă politico-economică negativă, concentrându-se pe certitudinea unui viitor întunecat, cu multe lacune. Tot ei sunt mai degrabă adepții teoriilor conspirative legat de declanșarea epidemiei și criza economică pe care o preconizează.

Studiul a fost realizat în perioada 26-28 martie 2020, pe un eșantion de 1.621 de respondenți, reprezentativ la nivel național pe criterii de gen, vârstă (18+) și distribuție geografică. Nivel de încredere este de 95%, iar eroarea maximă de +/-2,4%.

MKOR Consulting este o agenție de cercetare de piață inovativă, care combină experiența practică în afaceri, know-how-ul la nivel MBA și expertiza de top pentru a oferi o înțelegere aprofundată a mediului de business.

Related posts

Zeci de mii de participanți sunt așteptați la Bucharest Tech Week

Ligia Voro

Președintele CJ Maramureș și CEO ATP Exodus, la Forumul Mondial al Capacității de Producție și Cooperare de Afaceri din China

redactia

Ambasadorul Luca Niculescu, ales preşedinte al Grupului Ambasadorilor Francofoni din Franţa

redactia

Petre Daea: Președinția României la Consiliul UE are de gestionat 29 de dosare pe agricultură și piscicultură

redactia

Ilan Laufer: Companiile românești pot obține, prin Smart Start USA, de la 50.000 de dolari pentru afaceri pe piața americană

Stefana Muresan

Cum reduci costurile de operare ale clădirilor

Ligia Voro

Licitație pentru încălzire cu energie geotermală în cartierul Nufărul Oradea

Traian Dan

Exodul creierelor afectează dezvoltarea Transilvaniei

Nora Dumitrescu

Ordinul Arhitecților din România a participat la lucrările Conferinței AsoP 2019

Stefana Muresan

Au început oficial demersurile pentru metrou la Cluj

redactia

România – 3,6 miliarde de euro de la UE în 2017; cei mai mulţi bani, pentru agricultură

Stefana Muresan

Aeroportul „Henri Coandă” din București, pe locul 34 după traficul de pasageri. Eurostat: Record la nivelul UE

Papuc Irina

Constructorul Conrep va moderniza o axă rutieră importantă din Maramureș

Nora Dumitrescu

[Enjoy Transylvania!] Municipiul Reghin, de la istoria bogată la tehnologia digitală

Transilvania Business

Comisia Europeană: Cluj-Napoca a primit finanțare pentru acţiuni urbane inovatoare

redactia

Dana Ababei, ANEVAR: Piata de apartamente din Cluj-Napoca este “suprasaturata”

redactia

Liber la Baia Mare Shopping Park

Nora Dumitrescu

Operatorul Cento și-a restrâns programul de trasee regionale

Nora Dumitrescu

Majoritatea orădenilor au ales plata online a taxelor și impozitelor în 2020

Traian Dan

UNTOLD 2018 – Ziua a 2-a

Stefana Muresan

COVID-19: Opera Brașov trece de la costumele de scenă, la producția de combinezoane de protecție

Papuc Irina

Românii care doresc să investească în SUA pot opta pentru viza de tip E2

Stefana Muresan

Alba Iulia: Antreprenorul Ioan Istrate, fondatorul producătorului de înghețată Alpin 57 Lux, construiește aproape 500 apartamente

Stefana Muresan

Universitatea de Vest din Timișoara a premiat excelența. Gala Premiilor UVT și-a desemnat laureații ediției 2018

redactia

Leave a Comment