Antreprenori Fiscalitate POZITIV TB Slider Ultimele stiri

ANAF nu percepe penalități și dobânzi de întârziere pe perioada stării de urgență

În contextul instituirii stării de urgență pe teritoriul României prin Decretul președintelui României nr. 195/2020, Ministerul Finanțelor Publice, împreună cu ANAF, a întreprins o serie de măsuri în vederea sprijinirii mediului de afaceri, dar și pentru susținerea conformării voluntare.

Astfel, potrivit ANAF, nu se calculează și nu se datorează dobânzi și penalități de întârziere conform Codului de procedură fiscală, pentru obligațiile fiscale scadente începând cu data intrării în vigoare a OUG nr. 29/2020 și neachitate până la încetarea acestor măsuri.

De asemenea, nu sunt considerate obligații fiscale restante, potrivit legii, obligațiile fiscale scadente începând cu data intrării în vigoare a stării de urgență și neachitate până la încetarea acestor măsuri. Se suspendă sau nu încep măsurile de executare silită, prin somație, poprire și valorificarea bunurilor la licitație, a creanțelor bugetare, cu excepția executărilor silite care se aplică pentru recuperarea creanțelor bugetare stabilite prin hotărâri judecătorești pronunțate în materie penală.

Nu se calculează și nu se datorează dobânzi și penalități pentru plata cu întârziere a ratelor din graficele de eșalonare neachitate până la împlinirea termenului de 30 de zile de la încetarea stării de urgență. În acest caz, organul fiscal competent, din oficiu, reface graficul de eșalonare, cu respectarea perioadei de eșalonare aprobate. Noul grafic de eșalonare se comunică debitorului prin decizia organului fiscal.

Se suspendă condițiile de menținere a valabilității eșalonărilor la plată acordate potrivit legii. Aceste condiții se consideră îndeplinite dacă debitorii achită obligațiile aferente în termen de 30 de zile de la încetarea perioadei de aplicare a acestor măsuri fiscale.

Pentru obligațiile care reprezintă condiție de menținere a valabilității înlesnirilor la plată, contribuabilii pot solicita modificarea eșalonării la plată, cu condiția ca cererea să fie depusă până la expirarea termenului menționat la pct. 5, prevederile art. 195 din Codul de procedură fiscală aplicându-se în mod corespunzător.

Obligațiile bugetare care reprezintă condiție de menținere a valabilității înlesnirilor la plată, inclusiv cele cuprinse în ratele din graficele de eșalonare, nu sunt considerate obligații fiscale restante.

ANAF a decis extinderea rambursării TVA cu control ulterior.

Termenele de prescripție a dreptului organului fiscal de a stabili creanțe fiscale și de a cere executarea silită, precum și cel al contribuabilului/plătitorului de a cere restituirea creanțelor fiscale, prevăzute de Codul de procedură fiscală, se suspendă sau nu încep să curgă până la împlinirea termenului de 30 de zile de la încetarea stării de urgență.

Măsurile fiscale mai sus menționate se aplică pe perioada stării de urgență și 30 de zile de la încetarea acesteia”, transmit reprezentanții ANAF.

Related posts

Doar masinile electrice nu sunt suficiente: trebuie combinate tehnologiile de propulsie pentru atenuarea schimbarilor climatice

Stefana Muresan

Turcii de la Kastamonu au numit un român la conducerea fabricii de prelucrare a lemnului din Reghin

redactia

Grand Hotel Italia, afaceri de 28 mil. lei, plus 23%

Stefana Muresan

Europa obligă clusterele să își facă publicitate pe banii lor

Nora Dumitrescu

Un nou transplant de cord la Institutul Inimii din Târgu-Mureș

Stefana Muresan

Numărul angajaților statului a crescut cu peste 5.000 în a doua lună a anului. Cei mai mulți, în Sănătate

Ion Surdu

Peste 2 milioane de euro pentru modernizarea Ambulatoriului spitalului din Cugir

Papuc Irina

Roboții colaborativi, demonstraţii practice la Oradea

Traian Dan

Angrenajul Michelin, pus în mișcare la Zalău. Vor 1.500 de noi angajați

Stefana Muresan

Real estate & construction forum

Ionut Oprea

Clujul va inaugura patru obiective în ultima zi a stării de urgență

Nora Dumitrescu

Bostan Junior, oferte atractive de apartamente în Târgu-Mureș

redactia

Depozitul ecologic de deșeuri al Maramureșului, gata până în vară

Nora Dumitrescu

VGP începe dezvoltarea unui nou parc logistic în Brașov

Nicolae Pop

Proiectele de infrastructură devin mai puțin costisitoare: Novitas 3D City – Orașul tău digital

Stefana Muresan

Clinica Dental Experts Timișoara, fondată de familia de medici Bratu – 10 ani de performanță de vârf

redactia

Garajele neconforme din Baia Mare vor fi rase cu buldozerele

Nora Dumitrescu

CEO-ul unei companii agricole de top evidențiază necesitatea unei preocupări intense pentru agricultura durabilă, pe fondul crizei generate de COVID-19

Ion Surdu

Investitorii francezi din România: Impactul crizei Covid-19 asupra cifrei de afaceri va fi „destul de limitat”

Ion Surdu

Dezbatere europeana la Sibiu

redactia

Top cei mai buni angajatori în 2018: Vodafone România, OMV Petrom şi Banca Transilvania, pe primele trei poziţii. Ministerul Apărării, în top 10

redactia

Karikás Noemi dă viață și culoare mobilierului vechi

Traian Dan

Grupul Pehart Tec reîncepe angajările în Transilvania

Nora Dumitrescu

Ungurii aduc autostrada la granița României

Stefana Muresan

Leave a Comment