POZITIV TB Ultimele stiri

Loredana Pădurean: „Să repatriem românii din țările afectate masiv de Covid”

Prof. Loredana Pădurean este prodecan la Asia School of Business, în colaborare cu Massachusetts Institute of Technology – Sloan Management. Este speaker internațional pe teme de antreprenoriat, viitorul muncii și inovație.

Puteți estima ce impact economic va avea criza Covid-19 în țară și la nivel global?

Cu siguranță vom avea o nouă criză economică, la nivel național și global. În Europa de exemplu, Italia, Spania, Franța și Regatul Unit vor fi afectate profund de încetinirea economiei în perioada Covid-19 și estimez o creștere importantă a șomajului, efect deja observat la nivel național și în SUA.

Cum aceste țări au fost centre importante pentru românii din diaspora, prevăd că mulți dintre ei vor fi afectați de șomaj și probabil vor considera să se reîntoarcă în România. 

Ținând cont că înainte de coronavirus, România a avut un deficit de forță de muncă, acest efect de potențială repatriere poate fi pozitiv dacă suntem agili îndeajuns să profităm de o nouă infuzie de forță de muncă, deja calificată și specializată.

Ce rol ar trebui sa aibă guvernul și ce măsuri concrete ar trebui luate de autorități pentru a sprijini companiile și mediul de afaceri din România?

Un sfat important pe care îl am pentru guvern este o revizuire a birocrației masive din România, o realitate care încetinește orice inițiativă de inovare și de refacere, în special antreprenoriatul. 

Din păcate, birocrația este o sursă de putere și e foarte bună prietenă cu corupția, care există din abundență la noi. Sugerez o încurajare a repatrierii românilor din țările afectate masiv de Covid, inițiativă care ar putea redresa carența de forță de muncă existentă și lansarea de inițiative de susținere a acestor repatrieri calificate. 

Alături de această inițiativă sugerez un pachet de stimulare pentru întreprinderi mici și mijlocii, nu neapărat a celor mari, în general susținute mai mult. Majoritatea celor afectați vor fi în sectoarele deja vulnerabile și acestea trebuie susținute prioritar, ca de exemplu antreprenoriatul.

Ce sfaturi le puteți da antreprenorilor din România?

Antreprenoriatul poate fi motorul de repornire a economiei, dar în același timp e un sector foarte vulnerabil. Avantajul antreprenorilor e că se pot mișca și adapta mult mai repede decât companiile mai mari și mai birocratice și pot reacționa la schimbările masive din economie. Vom vedea multe idei noi de realitate post-Covid, cu siguranță vor veni din acest sector.

Cum va recepționa domeniul în care activați efectele acestei crize? Ce particularități există în acest sector?

În educație vedem deja o încetinire și în multe cazuri o reducere de programe și studenți. Foarte multe școli vor fi afectate. Realitatea este că acest mediu va crea mai multă competiție și noi inovații pentru cei care vor supraviețui. Instituțiile agile, fără birocrație, vor fi mult mai reactive și vor avea o capacitate de refacere mai rapidă.

Putem contura deja imaginea relațiilor de afaceri din perioada postcriză?

Vom observa două strategii diferite, probabil la fel de puternice, care vor fi exacerbate de Covid: globalism vs localism. Strategia de globalism e una de cooperare și de susținere reciprocă (Germania) și poate reduce impactul acestei crize prin alianțe de specializare. 

Localismul se va centra pe menținerea controlului la nivel național (SUA, Regatul Unit) și reducerea colaborării. Eu cred în globalism și în cooperare, în special în criză, dar în același timp sunt sceptică văzând creșterea politicilor de extremă dreaptă din Europa, SUA, India. Realitatea e că o criză îți arată mai repede și mai transparent cine ești cu adevărat. Iar când cineva îți arată cine e, crede-l!

Related posts

Tur comercial în Transilvania al unei delegații austriece

Stefana Muresan

Oradea investește 11 milioane de euro în reabilitarea coridorului Nufărul – Cantemir

Traian Dan

Startupul de la Sibiu care vrea să redefinească tranzacțiile la nivel global. „Blockchain-ul va avea un puternic efect asupra creșterii PIB-ului global”

Ion Surdu

La 9 luni, Romgaz – cifră de afaceri mai mare, profit net mai mic

redactia

„Drumul vinului” peste dealurile Silagiului

redactia

CJ Sibiu: Licitatie pentru proiectarea a 37 km din DJ Agnita – Sighisoara

Stefana Muresan

Episcopia Romano-Catolică investește într-un spital în centrul municipiului Satu Mare

redactia

UVT, prima universitate din sud-estul Europei parte a unei rețele care promovează colaborarea dintre instituțiile de învățământ superior și orașele din care fac parte

redactia

Fundațiile din Transilvania au finanțat cercetări arheologice în Dobrogea

Nora Dumitrescu

Adrian Volintiru, Romgaz: Termocentrala pe gaz de la Iernut, finalizată în proporție de 74%

redactia

Comuna din România care a absorbit cele mai multe fonduri realizează 50% din venituri din fonduri proprii, pe una din cele mai puternice platforme industriale din Alba

redactia

Danezii de la Rockwool demarează construcţia celei mai mari fabrici de vată minerală din România. CON-A, antreprenor general

Stefana Muresan

Romgaz câștigă un contract de peste 33 milioane lei cu Oltchim

Stefana Muresan

Ana Birchall, la Forumul Economic Mondial de la Davos

redactia

PROmotorii FIrmei Tale (PROFIT), pentru regiunea Centru, proiect de peste 8 mil. lei

Stefana Muresan

Apa minerală naturală carbogazificată Stânceni premiată cu aur de Monde Selection

Nicolae Pop

Wienerberger va menține activitatea de producție în Ardeal

Nora Dumitrescu

QS World University Rankings: UVT și alte trei universități din Consorțiul Universitaria sunt prezente în top

Stefana Muresan

Compania Modpack System, furnizor de servicii de ambalare industriala pentru export si relocare de obiective industriale – sediu la Liverpool

Stefana Muresan

Borsec, Gerovital și Arctic, pe primele poziții în top 100 cele mai puternice branduri românești 2017

Stefana Muresan

Dezinfectant de mâini produs la Facultatea de Medicină din Sibiu la inițiativa a cinci instituții publice și private

Ion Surdu

BCR anunță o potențială emisiune inaugurală de obligațiuni de tip Senior Non Preferred denominată în RON

Papuc Irina

Peste 500.000 mp se adaugă stocului de birouri din București în 2019 și în 2020

Ionut Oprea

2 ore de educație altfel – timpul potrivit pentru a te pregăti de viitor

Ligia Voro

Leave a Comment