Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Loredana Pădurean: „Să repatriem românii din țările afectate masiv de Covid”

Prof. Loredana Pădurean este prodecan la Asia School of Business, în colaborare cu Massachusetts Institute of Technology – Sloan Management. Este speaker internațional pe teme de antreprenoriat, viitorul muncii și inovație.

Puteți estima ce impact economic va avea criza Covid-19 în țară și la nivel global?

Cu siguranță vom avea o nouă criză economică, la nivel național și global. În Europa de exemplu, Italia, Spania, Franța și Regatul Unit vor fi afectate profund de încetinirea economiei în perioada Covid-19 și estimez o creștere importantă a șomajului, efect deja observat la nivel național și în SUA.

Cum aceste țări au fost centre importante pentru românii din diaspora, prevăd că mulți dintre ei vor fi afectați de șomaj și probabil vor considera să se reîntoarcă în România. 

Ținând cont că înainte de coronavirus, România a avut un deficit de forță de muncă, acest efect de potențială repatriere poate fi pozitiv dacă suntem agili îndeajuns să profităm de o nouă infuzie de forță de muncă, deja calificată și specializată.

Ce rol ar trebui sa aibă guvernul și ce măsuri concrete ar trebui luate de autorități pentru a sprijini companiile și mediul de afaceri din România?

Un sfat important pe care îl am pentru guvern este o revizuire a birocrației masive din România, o realitate care încetinește orice inițiativă de inovare și de refacere, în special antreprenoriatul. 

Din păcate, birocrația este o sursă de putere și e foarte bună prietenă cu corupția, care există din abundență la noi. Sugerez o încurajare a repatrierii românilor din țările afectate masiv de Covid, inițiativă care ar putea redresa carența de forță de muncă existentă și lansarea de inițiative de susținere a acestor repatrieri calificate. 

Alături de această inițiativă sugerez un pachet de stimulare pentru întreprinderi mici și mijlocii, nu neapărat a celor mari, în general susținute mai mult. Majoritatea celor afectați vor fi în sectoarele deja vulnerabile și acestea trebuie susținute prioritar, ca de exemplu antreprenoriatul.

Ce sfaturi le puteți da antreprenorilor din România?

Antreprenoriatul poate fi motorul de repornire a economiei, dar în același timp e un sector foarte vulnerabil. Avantajul antreprenorilor e că se pot mișca și adapta mult mai repede decât companiile mai mari și mai birocratice și pot reacționa la schimbările masive din economie. Vom vedea multe idei noi de realitate post-Covid, cu siguranță vor veni din acest sector.

Cum va recepționa domeniul în care activați efectele acestei crize? Ce particularități există în acest sector?

În educație vedem deja o încetinire și în multe cazuri o reducere de programe și studenți. Foarte multe școli vor fi afectate. Realitatea este că acest mediu va crea mai multă competiție și noi inovații pentru cei care vor supraviețui. Instituțiile agile, fără birocrație, vor fi mult mai reactive și vor avea o capacitate de refacere mai rapidă.

Putem contura deja imaginea relațiilor de afaceri din perioada postcriză?

Vom observa două strategii diferite, probabil la fel de puternice, care vor fi exacerbate de Covid: globalism vs localism. Strategia de globalism e una de cooperare și de susținere reciprocă (Germania) și poate reduce impactul acestei crize prin alianțe de specializare. 

Localismul se va centra pe menținerea controlului la nivel național (SUA, Regatul Unit) și reducerea colaborării. Eu cred în globalism și în cooperare, în special în criză, dar în același timp sunt sceptică văzând creșterea politicilor de extremă dreaptă din Europa, SUA, India. Realitatea e că o criză îți arată mai repede și mai transparent cine ești cu adevărat. Iar când cineva îți arată cine e, crede-l!

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Consiliul Aeroporturilor: “Semne de revigorare a pieței, din trimestrul III”

Articolul următor

Donație a IT-iștilor clujeni către spitale: 59.000 de euro

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Distribuție Energie Electrică România (DEER) Cluj, cel mai mare distribuitor național de profil, a organizat proiectul educativ “Școala Altfel cu Micul Energetician”, proiect care face parte din campania sa educativă.
Citeste mai mult

DEER predă energetica viitoarelor generații

3.000 de elevi din ciclul primar de învățământ învață despre energie în cadrul proiectului educativ. Distribuție Energie Electrică…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share