Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

POZITIV TB: Sorin Rotariu, Managing Director, Visma România Holding – „Industria IT este motorul economiei românești și vreau să ducem această parte a economiei la 15% din PIB”

Sorin Rotariu este Country Managing Director al Visma România Holding. Până la începutul acestui an a deținut funcția de Managing Director și are 20 de ani de experiență în cadrul Visma Software România. Este cel care a clădit bazele companiei și consideră că modelul scandinav este cel mai bun de urmat, fiind transparent, fără multă birocrație și foarte eficient. Noua funcție, care vine cu provocările sale, a coincis cu criza Covid-19, total neașteptată, a cărei consecințe pentru mediul de afaceri sunt greu de cuatificat acum. Businessul, în general, se află în fața unor provocări fără precedent, în schimb este și o șansă de reconfigurare și dacă ies învingători și acum, atunci oamenii de afaceri pot spune pe bună dreptate că a fi indestructibil se învață. Această criză ne mai învață că domeniul IT este crucial pentru un stat, iar România are de urmat o cale sigură – cea a transformării digitale. „România trebuie să fie online. Și atunci ne va fi tuturor ușor și bine”. Citiți un interviu, marca POZITIV TB, cu Sorin Rotariu:

Domnule Rotariu, cum este organizată activitatea companiei acum; ce măsuri ați luat în contextul crizei pentru continuarea afacerii, dar și pentru protecția angajaților?

Toată lumea lucrează de acasă. Având în vedere activitatea pe care o desfășurăm, nu a fost foarte greu să facem acest pas. Angajații Visma aveau dreptul să lucreze de acasă și înainte de această criză, având pregătită infrastructura necesară. Totul se desfășoară aproape normal, având în vedere actualele condiții.

Schimbă această criză modul cum veți activa în viitor?

Probabil că da, dar nu în mod esențial. Probabil că o să luăm în calcul o nouă criză similară și vom fi și mai pregătiți dacă acest lucru se va întâmpla. De asemenea, foarte posibil să regândim „munca de acasă” ca și o soluție. Experiența actuală ne-a dovedit că se poate, productivitatea nu scade, iar dacă este realizată corect, poate să fie o potențială soluție.

Cum resimte industria IT efectele crizei provocată de noul tip de coronavirus? Ce impact economic are Covid-19 asupra companiei? Ați reușit să faceți estimări?

Cred că industria IT este din nou privilegiată, nefiind necesară prezența fizică la birou. Majoritatea celor din industrie pot să lucreze remote, singurele lucruri necesare fiind un laptop/desktop și o conexiune de date securizată. Majoritatea echipelor noastre lucrează în proiecte internaționale, virtuale, cu membri din diferite țări unde grupul Visma își desfășoară activitatea. Faptul că ești la o adresă sau alta nu are prea mare importanță. Desigur, interacțiunea cu colegii, la o cafea sau o poveste este foarte importantă, dar nu esențială.

Impactul economic cu siguranță că o să existe, însă facem parte dintr-un grup foarte puternic, norvegian, produsele dezvoltate fiind esențiale bunului mers al economiilor țărilor pe care le deservim. Iar angajații noștri nu trebuie sa simtă acest lucru. Am încercat să reducem costurile, să eliminăm cheltuielile neesențiale și nu am trimis pe nimeni în șomaj. Dimpotrivă, facem angajări.

Ce rol ar trebui să aibă Guvernul și ce măsuri concrete ar trebui luate de autorități pentru a sprijini companiile și mediul de afaceri din România?

Sunt multe afaceri care au avut de suferit în aceste momente și vor avea de suferit și în continuare. Aș fi ipocrit să spun ca avem nevoie de ajutor imediat. Nu se știe pe mai departe. Sunt conștient că și în industria noastră sunt companii care au probleme, în special firmele care fac outsourcing și care și-au pierdut clienții. Însă industria IT este foarte dinamică, în aceste momente născându-se multe oportunități. Este evident mai mult decât niciodată că Romania trebuie să treacă în era „on-line”, să nu mai depindă de funcționari, birouri, ștampile. Dacă în ceasul al doisprezecelea, guvernanții noștri vor înțelege acest lucru și vor dori să facă schimbarea, va fi mult de lucru, aici, la noi. Și tuturor ne va fi mult mai ușor și mai bine.

Foto: Visma, sediul din Sibiu

Cum va recepționa economia din România efectele acestei crize și ce particularități există în acest sector?

Sunt convins că economic, Romania va face față acestei încercări, dar va dura până când lucrurile vor intra pe făgașul normal. Sunt puțin îngrijorat de situația bugetarilor care se pare că nu au de suferit, iar povara aceasta va trebui suportată de mediul privat. Suferim cu toții, mai puțin unii. De ce, nu știu. Dar poate prin prisma industriei IT să reușim să digitalizăm cât mai mult și atunci, povara bugetarilor va fi tot mai mică. Așadar industria IT are un rol foarte important în a interveni în ecuația cheltuielilor care pot fi eliminate.

Putem contura deja imaginea relațiilor de afaceri din perioada post-criză?

Poate ceva mai multă precauție în cheltuieli, în alegerea partenerilor de afaceri, o mai bună definire a clauzei de „forță majoră”, dar în general, lucrurile vor continua ca și până acum. Firmele de IT care pană acum se bazau doar pe contracte de outsourcing se vor gândi să investească profitul și în produse proprii.

Foto: laborator Visma, ULBS. Visma susține învățământul universitar

Poate transforma industria IT această criză ca pe o oportunitate, având în vedere și așa rolul crucial al acestui domeniu, dar mult mai nuanțat și conștientizat după această criză, când totul migrează către online?

Cu siguranță, mediul online este viitorul. Probabil că toți cei cu produse on-premise vor face pasul către on-line sau măcar vor avea intenția să-l facă. Dacă nu, vor dispărea cât de curând. Norocul grupului Visma este că a prevăzut importanța mediului online cu aproape 10 ani în urmă și în acest moment, mai mult de 80% dintre produsele noastre sunt online.

Ce sfaturi le puteți da altor companii care activează în România?

Să investească în inovație, să se înconjoare de oameni bine instruiți și loiali, să aibă încredere în această industrie, să fie creativi, să gândească out of the box. Industria IT este motorul economiei romanești și vreau să ducem această parte a economiei la 15% din PIB.

Visma România este o companie furnizoare de produse de software pentru automatizarea activităților cu ajutorul sistemelor de gestiune ERP și produselor complementare POS și CRM. De curând, prin intrarea în acționariatul SmartBill, Visma este prezentă și pe piața din România. În România, Visma a intrat în 2006, odată cu deschiderea primului centru R&D, la Timișoara. Un an mai târziu, a devenit acționarul firmei Multimedia Capital România, din Sibiu. În 2009, Visma Software Timișoara și Visma Software Sibiu au fuzionat, devenind Visma Software România, o singură companie, cu sediul la Sibiu și punct de lucru la Timișoara.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Materialele sanitare sosite la Oradea din China au certificat de conformitate european

Articolul următor

Românca Daniela Rus a fost numită consilier pe știință și tehnologie la Casa Albă

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share