Cluj IT&C Ultimele stiri

Românca Daniela Rus a fost numită consilier pe știință și tehnologie la Casa Albă

În această săptămână, Casa Albă a anunțat că profesoara MIT, Daniela Rus, directorul Laboratorului de Informatică și Inteligență Artificială (CSAIL) al MIT, a fost selectată pentru a face parte din Consiliul consultativ pentru știință și tehnologie (PCAST) al președintelui Donald Trump.

Consiliul are rolul de a consilia Casa Albă pe teme critice pentru securitatea și economia Statelor Unite, inclusiv să emită recomandări de politici privind viitorul muncii, dezvoltarea leadershipului în știință și tehnologie și de sprijinire a cercetării și dezvoltării în SUA.

PCAST ​​funcționează sub egida Biroului de Politică pentru Știință și Tehnologie al Casei Albe (OSTP), care a fost înființat prin lege în 1976.

„Sunt recunoscătoare să pot adăuga perspectiva mea de informatician la acest grup, într-un moment în care atât de multe probleme care implică Inteligența Artificială ridică întrebări științifice și politice importante pentru națiune și lume”, a spus Daniela Rus.

Daniela Rus este profesor inginerie electrică și informatică  „Andrew și Erna Viterbi” la MIT (Massachusetts Institute of Technology) și decanul adjunct pentru cercetare al MIT Stephen A. Schwarzman College of Computer. Cercetarea ei în robotică, inteligență artificială și știința datelor se concentrează în principal pe dezvoltarea științei și ingineriei autonomiei, cu obiectivul pe termen lung de a permite un viitor în care mașinile sunt integrate în viața de zi cu zi pentru a susține atât sarcini cognitive, cât și fizice. Aplicațiile activității sale sunt ample și includ transport, fabricație, medicamente și urbanism, anunță Massachusetts Institute of Technology.

Daniela Rus s-a născut în 1963 la Cluj şi a terminat în 1981 liceul „Nicolae Bălcescu”. A emigrat în SUA în anii ’80, iar în 1993, la 30 de ani, devenea doctor în ştiinţa computerelor la celebra Cornell University.

În 1994, fonda laboratorul de robotică de la Dartmouth College, unde a lucrat ca profesor asociat până în 2003, când s-a mutat la Massaschusetts Institute of Technology (MIT). Aici a condus din 2005 Centrul de Robotică al Laboratorului pentru Ştiinţa Computerelor şi Inteligenţă Artificială (LSCID) şi a devenit, din 2008, director asociat al laboratorului. Din 2012 este director „plin” al LSCID. Acesta este cel mare laborator interdepartamental al MIT, cu 900 de persoane, organizate în 50 de grupuri de lucru, pe trei domenii mari: inteligenţă artificială, sisteme şi teorie. LSCID este considerat cel mai performant laborator din lume în domeniul roboticii.

Foto: mit.edu

Related posts

CNAIR va concesiona spațiile de servicii de pe A1 Sibiu-Deva. Stații de încărcare pentru vehicule electrice și alte facilități

Papuc Irina

Proiect de planetariu la Baia Mare

Nora Dumitrescu

Chirurgul Victor Costache, deținătorul unui record mondial, repornește inimi la Sibiul. „Am fost foarte motivat să revin după mai bine de zece ani în propria țară”

redactia

Uniunea Europeană alocă 28 de milioane de lei spitalelor clujene

Nora Dumitrescu

Primul autobuz electric pe străzile Zalăului

Nora Dumitrescu

Traian Panait, desemnat Director General interimar al CNAB

redactia

Șapte primării din Cluj, acord de asociere pentru trenul metropolitan. Dezvoltare imobiliară fără precedent în jurul municipiului Cluj Napoca

redactia

Trafic îngreunat în Vama Giurgiu

Ligia Voro

Universitatea Babeș-Bolyai împreună cu NTT DATA România lansează programul de master “Sisteme Informatice Avansate” în limba germană

Stefana Muresan

Cum să ieșim din criza economică?

redactia

BH | Investiţie pentru wireless în Oradea

Transilvania Business

AgroTransilvania Cluster primește cea mai importantă recunoaștere la nivel european

Stefana Muresan

Aeroportul din Brașov a primit certificatele de urbanism pentru câteva elemente de construcție

redactia

Proprietarul SunGarden: “Hotelurile pot deveni acum centre pentru vârstnici”

Nora Dumitrescu

Luna Solai a dat drumul la producția de făinuri de șrot

Nora Dumitrescu

Grupul Monza, nouă etapă în extinderea brandului

Stefana Muresan

Un producător de mezeluri va sponsoriza două spitale clujene

Nora Dumitrescu

30.000 de lalele colorează Grădina Botanică din Cluj

Stefana Muresan

Trei secțiuni din Autostrada Transilvania vor fi scoase la licitație

redactia

Fabrica Techtex va produce măști chirugicale la 60 de bani

Nora Dumitrescu

The International Summit and Exhibition “Hydropower Balkans 2017”

Ligia Voro

Infrastructura universității sibiene se modernizează: peste 18 milioane lei pentru Ferma didactică Rusciori

Ion Surdu

Digi cumpără al doilea cel mai mare operator maghiar pentru 140 milioane euro

Stefana Muresan

Producătorul lactatelor Monor se apropie de 100 mil. lei

Stefana Muresan

Leave a Comment