În această săptămână, Casa Albă a anunțat că profesoara MIT, Daniela Rus, directorul Laboratorului de Informatică și Inteligență Artificială (CSAIL) al MIT, a fost selectată pentru a face parte din Consiliul consultativ pentru știință și tehnologie (PCAST) al președintelui Donald Trump.
Consiliul are rolul de a consilia Casa Albă pe teme critice pentru securitatea și economia Statelor Unite, inclusiv să emită recomandări de politici privind viitorul muncii, dezvoltarea leadershipului în știință și tehnologie și de sprijinire a cercetării și dezvoltării în SUA.
PCAST funcționează sub egida Biroului de Politică pentru Știință și Tehnologie al Casei Albe (OSTP), care a fost înființat prin lege în 1976.
„Sunt recunoscătoare să pot adăuga perspectiva mea de informatician la acest grup, într-un moment în care atât de multe probleme care implică Inteligența Artificială ridică întrebări științifice și politice importante pentru națiune și lume”, a spus Daniela Rus.
Daniela Rus este profesor inginerie electrică și informatică „Andrew și Erna Viterbi” la MIT (Massachusetts Institute of Technology) și decanul adjunct pentru cercetare al MIT Stephen A. Schwarzman College of Computer. Cercetarea ei în robotică, inteligență artificială și știința datelor se concentrează în principal pe dezvoltarea științei și ingineriei autonomiei, cu obiectivul pe termen lung de a permite un viitor în care mașinile sunt integrate în viața de zi cu zi pentru a susține atât sarcini cognitive, cât și fizice. Aplicațiile activității sale sunt ample și includ transport, fabricație, medicamente și urbanism, anunță Massachusetts Institute of Technology.
Daniela Rus s-a născut în 1963 la Cluj şi a terminat în 1981 liceul „Nicolae Bălcescu”. A emigrat în SUA în anii ’80, iar în 1993, la 30 de ani, devenea doctor în ştiinţa computerelor la celebra Cornell University.
În 1994, fonda laboratorul de robotică de la Dartmouth College, unde a lucrat ca profesor asociat până în 2003, când s-a mutat la Massaschusetts Institute of Technology (MIT). Aici a condus din 2005 Centrul de Robotică al Laboratorului pentru Ştiinţa Computerelor şi Inteligenţă Artificială (LSCID) şi a devenit, din 2008, director asociat al laboratorului. Din 2012 este director „plin” al LSCID. Acesta este cel mare laborator interdepartamental al MIT, cu 900 de persoane, organizate în 50 de grupuri de lucru, pe trei domenii mari: inteligenţă artificială, sisteme şi teorie. LSCID este considerat cel mai performant laborator din lume în domeniul roboticii.
Foto: mit.edu