Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Dependentă de medicamentele din China și India, UE vrea reconfigurarea pieței pharma: „Trebuie să readucem producția de medicamente în Europa”

healtheuropa.eu

UE trebuie să se concentreze pe modalități de a readuce producția de medicamente și ingrediente active farmaceutice în Europa pentru a evita o reapariție viitoare a deficiențelor întâmpinate în timpul crizei COVID-19, a declarat comisarul european pentru sănătate, Stella Kyriakides.

„A devenit foarte clar că trebuie să lucrăm pentru a crește producția de medicamente și inovația în UE”, a spus ea, în timp ce a vorbit în fața Comisiei pentru mediu, sănătate publică și siguranță alimentară a Parlamentului European (ENVI).Comisarul cipriot a declarat că executivul UE va include această propunere în strategia farmaceutică care se preconizează a fi lansată la sfârșitul acestui an.

Împreună cu comisarul pentru politica industrială, Thierry Breton, Kyriakides a scris o scrisoare prin care a cerut industriei să crească producția de medicamente de care depinde viața paciențiilor cu coronavirus. Cu toate acestea, problema este agravată de unele măsuri protecționiste puse în aplicare de țări terțe, cum ar fi interdicțiile de export la medicamentele critice utilizate pentru tratamentul COVID-19, transmite Euractiv.

Ea a spus că, în toiul crizei, Comisia a trebuit să treacă prin canale diplomatice, solicitând autorităților indiene să ridice interdicția de export a paracetamolului și a altor 12 ingrediente farmaceutice active.

Cu lanțul de aprovizionare care se întinde pe mai multe continente în aceste zile, companiile farmaceutice europene își fabrică produsele în India, în timp ce 70% din ingredientele active de bază provin din China.

Dependența Europei de importurile de medicamente

Majoritatea medicamentelor vândute în întreaga lume provin din India și China, unde producția este cea mai ieftină. Cu lanțul de aprovizionare care se întinde pe mai multe continente în aceste zile, companiile farmaceutice europene își fabrică produsele în India, în timp ce 70% din ingredientele active de bază provin din China.De asemenea, unele state membre au instituit interdicții naționale privind stocarea și exportul, creând îngrijorări pentru funcționarea lanțului de aprovizionare cu medicamente critice utilizate în contextul COVID-19.

La 8 aprilie, Comisia a publicat un set de orientări privind aprovizionarea optimă și rațională a medicamentelor, menite să prevină deficiențele în timpul focarului COVID-19 și să păstreze integritatea pieței unice. Kyriakides le-a spus parlamentarilor că urmărește îndeaproape situația și a subliniat că executivul UE a solicitat în mod repetat ridicarea oricărui tip de interdicție de export, scriind mai mult de 15 scrisori către statele membre până acum.

Sănătatea, competență UE

Coronavirusul a devenit un factor care schimbă viața pentru toată lumea, a spus Kyriakides, afectând viitorul UE în mai multe moduri diferite. „COVID-19 va fi alături de noi mult timp și vreau să fie clar acest lucru: trebuie să învățăm să trăim cu el până când vor fi găsite vaccinuri și terapeutice eficiente”, a avertizat ea.

Ea a subliniat limitele acțiunilor Comisiei în ceea ce privește sănătatea publică, care rămâne în mare parte competența statelor membre.

„Mi-am spus deja părerea: avem nevoie de o Uniune Europeană unde sănătatea publică este mult mai importantă. Și sper că aceasta va fi o discuție pe care o vom avea în viitor ”, a spus ea.

Sprijinul acordat sistemelor de sănătate și rezistența acestora vor fi, de asemenea, o parte importantă a noii propuneri a Comisiei pentru bugetul pe termen lung al UE (CFM), care va fi prezentat la 29 aprilie.

„Trebuie să ne asigurăm că, dacă avem o nouă pandemie, vom putea face față”, a spus Kyriakides. Ea a adăugat că, deși au apărut câteva știri liniștitoare în ultimele două săptămâni, Europa se confruntă cu o etapă în evoluție a pandemiei și „trebuie să planificăm cu atenție zilele următoare”.

Întrucât problema este acum coordonarea între statele membre cu privire la modul de ridicare a restricțiilor, Comisia a prezentat o foaie de parcurs săptămâna trecută (15 aprilie). Kyriakides a numit foaia de parcurs un „document viu”, spunând că suntem încă într-o etapă în evoluție a acestei pandemii și că aproape experimentăm, dar este foarte important ca statele membre să continue să comunice între ele.

Kyriakides a recunoscut, de asemenea, că statele membre au arătat o lipsă de coordonare atunci când amenințarea COVID-19 nu era atât de clară, dar că s-a demonstrat recent o extraordinară solidaritate.

„Nu cred că cineva ar fi fost  în măsură să-și imagineze impactul imens al Covid-19 asupra vieții nostre de zi cu zi”, a spus ea.

Foto: healtheuropa.eu

 

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Transportatorul sălăjean Tur Cento a decis să reia traficul interjudețean

Articolul următor

FOTO// Cum arată Unitatea de Suport Medical Bucureștii Noi, amenajată de Leroy Merlin și Auchan

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share