Sanatate Ultimele stiri

Dependentă de medicamentele din China și India, UE vrea reconfigurarea pieței pharma: „Trebuie să readucem producția de medicamente în Europa”

healtheuropa.eu

UE trebuie să se concentreze pe modalități de a readuce producția de medicamente și ingrediente active farmaceutice în Europa pentru a evita o reapariție viitoare a deficiențelor întâmpinate în timpul crizei COVID-19, a declarat comisarul european pentru sănătate, Stella Kyriakides.

„A devenit foarte clar că trebuie să lucrăm pentru a crește producția de medicamente și inovația în UE”, a spus ea, în timp ce a vorbit în fața Comisiei pentru mediu, sănătate publică și siguranță alimentară a Parlamentului European (ENVI).Comisarul cipriot a declarat că executivul UE va include această propunere în strategia farmaceutică care se preconizează a fi lansată la sfârșitul acestui an.

Împreună cu comisarul pentru politica industrială, Thierry Breton, Kyriakides a scris o scrisoare prin care a cerut industriei să crească producția de medicamente de care depinde viața paciențiilor cu coronavirus. Cu toate acestea, problema este agravată de unele măsuri protecționiste puse în aplicare de țări terțe, cum ar fi interdicțiile de export la medicamentele critice utilizate pentru tratamentul COVID-19, transmite Euractiv.

Ea a spus că, în toiul crizei, Comisia a trebuit să treacă prin canale diplomatice, solicitând autorităților indiene să ridice interdicția de export a paracetamolului și a altor 12 ingrediente farmaceutice active.

Cu lanțul de aprovizionare care se întinde pe mai multe continente în aceste zile, companiile farmaceutice europene își fabrică produsele în India, în timp ce 70% din ingredientele active de bază provin din China.

Dependența Europei de importurile de medicamente

Majoritatea medicamentelor vândute în întreaga lume provin din India și China, unde producția este cea mai ieftină. Cu lanțul de aprovizionare care se întinde pe mai multe continente în aceste zile, companiile farmaceutice europene își fabrică produsele în India, în timp ce 70% din ingredientele active de bază provin din China.De asemenea, unele state membre au instituit interdicții naționale privind stocarea și exportul, creând îngrijorări pentru funcționarea lanțului de aprovizionare cu medicamente critice utilizate în contextul COVID-19.

La 8 aprilie, Comisia a publicat un set de orientări privind aprovizionarea optimă și rațională a medicamentelor, menite să prevină deficiențele în timpul focarului COVID-19 și să păstreze integritatea pieței unice. Kyriakides le-a spus parlamentarilor că urmărește îndeaproape situația și a subliniat că executivul UE a solicitat în mod repetat ridicarea oricărui tip de interdicție de export, scriind mai mult de 15 scrisori către statele membre până acum.

Sănătatea, competență UE

Coronavirusul a devenit un factor care schimbă viața pentru toată lumea, a spus Kyriakides, afectând viitorul UE în mai multe moduri diferite. „COVID-19 va fi alături de noi mult timp și vreau să fie clar acest lucru: trebuie să învățăm să trăim cu el până când vor fi găsite vaccinuri și terapeutice eficiente”, a avertizat ea.

Ea a subliniat limitele acțiunilor Comisiei în ceea ce privește sănătatea publică, care rămâne în mare parte competența statelor membre.

„Mi-am spus deja părerea: avem nevoie de o Uniune Europeană unde sănătatea publică este mult mai importantă. Și sper că aceasta va fi o discuție pe care o vom avea în viitor ”, a spus ea.

Sprijinul acordat sistemelor de sănătate și rezistența acestora vor fi, de asemenea, o parte importantă a noii propuneri a Comisiei pentru bugetul pe termen lung al UE (CFM), care va fi prezentat la 29 aprilie.

„Trebuie să ne asigurăm că, dacă avem o nouă pandemie, vom putea face față”, a spus Kyriakides. Ea a adăugat că, deși au apărut câteva știri liniștitoare în ultimele două săptămâni, Europa se confruntă cu o etapă în evoluție a pandemiei și „trebuie să planificăm cu atenție zilele următoare”.

Întrucât problema este acum coordonarea între statele membre cu privire la modul de ridicare a restricțiilor, Comisia a prezentat o foaie de parcurs săptămâna trecută (15 aprilie). Kyriakides a numit foaia de parcurs un „document viu”, spunând că suntem încă într-o etapă în evoluție a acestei pandemii și că aproape experimentăm, dar este foarte important ca statele membre să continue să comunice între ele.

Kyriakides a recunoscut, de asemenea, că statele membre au arătat o lipsă de coordonare atunci când amenințarea COVID-19 nu era atât de clară, dar că s-a demonstrat recent o extraordinară solidaritate.

„Nu cred că cineva ar fi fost  în măsură să-și imagineze impactul imens al Covid-19 asupra vieții nostre de zi cu zi”, a spus ea.

Foto: healtheuropa.eu

 

Related posts

Autostrada Transilvania, accelerată din birourile de la București

Nora Dumitrescu

Trei produse montane certificate, în portofoliul Mirdatod

Stefana Muresan

NEPI negociază exclusiv cu AFI Europe vânzarea a 4 clădiri de birouri

Ligia Voro

CHEP anunţă schimbări în conducerea subsidiarei din România şi la nivel european

Ligia Voro

Adunarea Generală Anuală a Grupului Schaeffler a aprobat dividendele și un nou sistem de remunerare

Ligia Voro

Încă un chiriaș în Clădirea One Victoriei Center

Ligia Voro

Proprietarul agenției de turism Christian Tour lansează propria companie aeriană: AnimaWings

Papuc Irina

Metode moderne de predare pe bază de jocuri (gamification), dezbătute la UVT

Stefana Muresan

Antreprenor din Odorheiu Secuiesc, franciză pentru magazinele Ambient din Bistriţa, Mediaş, Sighişoara şi Sighetul Marmaţiei

Stefana Muresan

Cel mai modern Centru de Training CNC din țară

Stefana Muresan

VIVO! în România

Transilvania Business

Arhitecți de la Paris ”redesenează” Reșița. Mall, aquapark, clădiri de birouri și un parc generos

redactia

Afacerile din Maramureș, promovate în SUA de James Rosapepe

Nora Dumitrescu

Libra Internet Bank, profit de 91 milioane de lei pentru primele 9 luni, în creștere cu 21%

Papuc Irina

VCST Automotive Production Alba Iulia, 5 ani de activitate. Investiții de 40 de milioane de lei, estimate în 2018

Stefana Muresan

Bihorenii iubesc mașinile de epocă

Traian Dan

Jumbo se alatura West Park Retail

Stefana Muresan

Eximbank finanţează Romelectro cu 150 milioane lei

redactia

Amplu proiect imobiliar, demarat în Cluj Napoca de Kremlin Development

Stefana Muresan

Comerțul cu țigări de contrabandă, redus de polițiștii de frontieră maramureșeni

Nora Dumitrescu

Investiție de 14 mil. euro – Centrul Regional de Excelenta pentru Industrii Creative, cunoscut drept Buftea de Cluj, isi deschide portile

redactia

Lucrări de 36 mil. lei pentru execuția parcării subterane din centrul Oradiei, scoase la licitație

Stefana Muresan

Un manager școlit la Cluj a crescut afacerile Elit cu 50%

Nora Dumitrescu

Ministrul Mediului de Afaceri: 1.401 planuri de afaceri depuse în aplicația Start-Up Nation 2018, la aproape trei ore de la lansare

redactia

Leave a Comment